Nadal by se měl vrátit přesně po roce. Vypadá to na Australian Open, odhalil strýček Toni

12. 9. 2023, 10:54
Aktuality 56
Rafael Nadal (37) odehrál kvůli zranění kyčle svůj poslední soutěžní zápas na lednovém Australian Open a svou s největší pravděpodobností závěrečnou sezonu kariéry by mohl majitel 22 grandslamových trofejí a rekordman French Open zahájit v lednu právě v Melbourne Parku. "Je na tom dobře, zotavuje se," uvedl strýc a bývalý trenér španělské ikony Toni.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal si na lednovém Australian Open přivodil zranění kyčle a coby obhájce titulu vypadl na úvodním grandslamu roku už ve druhém kole, které dohrával v bolestech. Zdravotní problém nejprve léčil konzervativním způsobem. Už na květnové tiskové konferenci oznámil, že se nezúčastní následujících třech letošních majorů a mohl by se vrátit na konci sezony.

O pár týdnů později však přišla informace, že se musel podrobit artroskopické operaci. Doba rekonvalescence se odhaduje na pět měsíců a na kurtech se tak nejspíše znovu objeví až v příštím roce, který by mohl být jeho posledním v kariéře. V červenci začal pracovat na fyzické kondici, ovšem tenisový trénink ještě absolvovat nemohl.

Termín jeho návratu je v tuto chvíli stanoven na lednové Australian Open. "Rafa je na tom dobře, zotavuje se. Pokud vše půjde dobře, tak se chce vrátit na Australian Open," uvedl strýc a bývalý trenér španělské ikony Toni.

Sedmatřicetiletý Nadal se po dlouhé zdravotní pauze vracel v Austrálii také loni a podruhé ovládl úvodní z podniků velké čtyřky. Následně triumfoval i na French Open a ještě v lednu držel s 22 kousky mužský rekord v počtu grandslamových trofejí. Jeho dlouholetý rival Novak Djokovič však letos kraloval na třech ze čtyř grandslamů a na rekordmana French Open má náskok dva tituly.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

56
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
mendrit
A nebude návrat s tím, že bude do čtyřhry ? smile
Reagovat
mendrit
Tako si akorát bude kazit celoživotní těžce budovanou úspěšnost v zápasech, když neví kdy skončit.smile
Reagovat
Ereinion
Rok pauza je fakt brutus, osobně očekávám výsledky ve stylu Fedexe 2021...nicméně s příznivým losem nemůžeme Nadala na RG odepsat asi nikdy. I ten Fedex se dokázal ve 40 s jedním kolenem dostat do QF Wimbledonu. Spíš je otázka, jestli si Nadal zase neobnoví to zranění, protože jestli měl natržený úpon, tak to bude dost náchylný na obnovu...
Reagovat
Tennisfan77
Já právě očekávám něco výrazně horšího. Federer se vyloženě vznášel na kurtu, nehrál enormně náročný tenis, představoval jednoduše dokonalost ve využívání techniky a minimální destrukce těla. Proto mu taky v kariéře nikdy nic vážného nebylo, tenisová učebnice par excelance.

Nadal vše tahá rukama, břišními svaly, hraje ve velké intenzitě, namáhá mnohem více svalů.

Spíše tipuju, že se dorasuje hned první turnaj.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Očekávám turnaje ve stylu Hewitta či Andyho M. na konci kariéry. Budou hrozbou pro každého, jeden či dva zápasy vyhraje s přehledem a pak jasná stopka. Na GS bez druhého týdne. Ale tak uvidíme....
Reagovat
Ereinion
to je taky dost možný...ale třeba se takhle dorasuje na AO, dá si zas pauzu, vynoří se na RG a bude najednou vyhrávat zápas za zápasem smile pokud dostane dobrej los, tak QF, SF by neměl být takovej problém vzhledem k současné "kvalitě" na okruhu
Reagovat
Marduch
Jj, jemu stačí být v Paříži poloviční a pořád tam bude spolufavorit.
Reagovat
ipko
tak Nadal musí to skúsiť podobne ako Roger dať tomu last try, aby si to nevyčítal a asi sám nečakal, že Djokovič tak rýchlo otočí GS bilanciu vo svoj prospech, ale proste musí sa ešte raz pokúsiť zareagovať.. len aby neskončil tiež s kanárom na RG, ako to bolo v pripade Rogera na Wimbledone s Hurkaczomsmile
Reagovat
Kandinsky1
Tipuji, že si hned v prvním zápase něco urve a bude konec.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hlavu nebo zbytek vlasů smile
Reagovat
turista
Všechny tři lze svým způsobem považovat za GOATY. Statistický kozel je Djokovič. Nadal už nemůže mezi 37 až 38 lety dokázat zázraky. Ty už dokázal dříve, ještě ve 36 letech.
Reagovat
Ondra979
no toz uvidime..bude to mit sakra tezke a zazraky cekat nelze, ale preju mu v ramci moznosti, at to dopadne dustojne..ze by vyhral RG s tim se kalkulovat neda..musel by byt naprosto fit a mit stesti i na los..a Djokovice uz nedozene, to je nerealne..ten si jede vlastni ligu, vlcaku co ho muzou obcas porazit je poskrovnu a Alcaraz nemuze byt v jeho veku jeste tak konzistentni jak se ukazalo..takze ho zastavi jedine pokles vykonnosti vekem ktery sice prijde, ale tezko rict kdy kdyz se to jeste nestalo..
Reagovat
Paixx
Skvělá zpráva, snad bude Rafovi držet zdraví a bude se moct rozloučit důstojně s každým turnajem. Nějaké velké výsledky není třeba čekat, stačí mi, že ho ještě uvidím hrát
Reagovat
Mayo
Neviem neviem tento navrat. Nepozdáva sa mi to.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Děcko doma moc řvesmile
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
arvncr
Reálnější mi přijde, že vynechá Austrálii, začne na jihoamerických antukách, pak podle kondice a zdravotního stavu by dal IW/Miami, nebo si dal měsíc pauzu a pokračoval v Evropě na antuce.
Reagovat
woody
Šup do kvaldy s ním smilesmile
Reagovat
QacO
Ha-Ha-Ha
Reagovat
alex_ovechkin
Djoko se ted citi na koni a nikym neohrozen, ale aby ho Nadal jeste neprekvapil.. Na konci roku 24 to taky muze na gs srovnano 24-24 smilesmile
Reagovat
victim
A taky může na zem spadnout meteorit a všechny nás vyhubit.
Reagovat
srnecek
smile
Reagovat
Kandinsky1
To je daleko pravděpodobnější.
Reagovat
GaelM
To těžko. Na AO Nadal nevyhraje, pokud mu zase Djokovice neodklidí z cesty jako 2022. Navíc je tam ještě Alcaraz, Medvedev...

Má reálnou šanci akorát na RG a na OH. A ani tomu moc nevěřím. Federer se taky vracel zdánlivě velkolepě, ale to zdraví už tam prostě nebylo.
Reagovat
turista
Federer se ale stal stovkařem, centurionem a těch 103 titulů z toho 54 velkých má svou váhu podobně jako Nadalových 22GS.
Reagovat
GaelM
Sice nevidím souvislost s mým příspěvkem, ale nelze nesouhlasit...
Reagovat
jackiec
To spíš Srb navýší na 26-22...
Reagovat
turista
Taky si to myslím.
Reagovat
Tennisfan77
Nikdy neodpisovat Nadala, to je důležité. Ale teďka už tomu fakt nevěří snad nikdo. Nehrál rok, je tady Alcaraz, Djokovič, Medveděv, poměrně slušně hraje zase Zverev.

Už na French Open bude mít problém, leda že by to odehrál pod injekcema kompletně nafetovaný a navíc nepotkal Djokoviče s Alcarazem.
Reagovat
jackiec
Tak hlavně jde o to že může vyhrát jen FO, kdežto Srb bude stále favoritem na všech GS a může vyhrát na každém povrchu a náskok stále navyšovat, já myslím že bude atakovat 30 GS.
Reagovat
Amputace
Zase nepřeháněj. Ono se to zlomí, na Djokoviče to stárnutí také už padne, začne mít problémy, nastane pokles formy. Nebo ty fakt myslíš, že bude třeba další dva roky atakovat všechny GS? Aby dosáhl čísla 30, musel by být na podobné úrovni jako dnes ještě alespoň tři čtyři roky. To mu bude 39/40. Za mě nereálné.
Reagovat
jackiec
Jo věřím tomu že klidně 3 roky po sobě udělá po dvou GS. On je schopen hrát na takové úrovni do 40ti.
Reagovat
Amputace
Já si nemyslím, že se to obejde bez zranění a zdravotních problémů. To už prostě nemůže být v lidských silách.
Reagovat
Tennisfan77
Každý další GS je bonus. 30 100% ne, 26 možná.
Reagovat
jackiec
26 minimálně, až to udělá tak se ti tu připomenu co pak na to řekneš. To už tu poslouchám x let že každý další je bonus a zatím si z ostatních dělá dobrý den.
Reagovat
Pe3k
V roce 2010 pronesl Federer, že chce vyhrát 20 gs a fanoušci Nadala z toho měli mental breakdown. Forehand a spol.
Reagovat
Orgasmator
smilesmile
Reagovat
Ereinion
no když vidím tu konkurenci, tak i těch 30 GS je asi teoreticky možných...Djokovič o sebe extrémně dbá, pokud si udrží zdraví, tak může být konkurenceschopný klidně do 40. Federer byl taky konkurenceschopný do 38 a pak ho zastavilo zranění.
Reagovat
Martan1
Je to tak, ostatní hrajou prd proti němu. Málo trénujou, vždyť Djokovič je neuvěřitelnej dříč, ten aby měl takovouhle formu a vymetal rohy kurtů tak musí snad trénovat od rána do večera. A to musí dovolit jeho zdraví, který on ale má. A má ho železný a k tomu tenisové umění zlepšované letitým tréninkem. Vždyť by ho měli mladí vlci už porážet. Vidím to ještě na rok jeho dominance, pak se Shelton naučí snad i returnovat, Alcaraz zase zlepší podání a je po dominanci. Jenže to ještě bude dál vyhrávat, ale už ne tak často. 30 majorů je proto hodně reálných.
Reagovat
flex
Je to mimozemšťan.
Reagovat
Tennisfan77
30 GS máš moc. Djokovič procentuálně vyhrál myslím 33% všech GS které hrál 24/72. Čili jenom statisticky to vychází na 1-2 GS příští rok, to by měl 26 a další rok už bude mít 38 let.

30 podle mě nedá, to je moc.
Reagovat
QacO
Mne by stačilo aj 1-2 GS a zlato OH smile
Reagovat
Tennisfan77
To by stačilo i jemu. Bohužel kombinace absence zlaté medaile + OH na antuce jsou asi to nejhorší, co mohlo Djokoviče potkat.
Reagovat
turista
Nejhorší je spíš to, že mu bude už 37 let. Nadalovi dokonce 38 let. GS se v tomto věku už nevyhrávají. Novak by měl vyhrát 25GS, nejméně 40 Masters 1000 titulů, překonat metu 100 titulů a pokusit se dolepit těch Connorsových 109 kousků pomocí menších turnajů jako je Tel Aviv, Astana a tak podobně. Kdo jiný by to měl dokázat než Djokovič.
Reagovat
Ereinion
poslední 3 roky ale vyhrál 7 z 10 GS kterých se zúčastnil (takový statistiky neměl ani na vrcholu)...všechno bude záviset na té konkurenci, jestli Alcaraz se bude dál zlepšovat, jaký Djokovič dostane losy apod. Nepřekvapilo by mě, kdyby příští rok vyhrál další 2 GS upřímně, i když doufám, že už to vezmou jiní hráči
Reagovat
paddy
Djo málem v důchodu najednou začal vyhrávat GS a v nejlepších letech mu to tak nešlo

odpověď je jednoduchá, slabá konkurence mobilové generace aka zerogen

důkaz je jednoduchý = Alcaraz stále skoro v dětském věku je na špici žebříčku, přitom ne plně vyzrálý a s Djokoviče je kvalitou na stejno nyní a příští rok už bude lepší

H2H dokazuje rozdíl kvality (při více odehraných zápasech)

Alcovič nastejno a velmi vyrovnané zápasy, oba mimo nejlepší roky a přesto převyšují zbytek
Djo-Med 10:5
Med má s Tsi 8:4 a Rub 7:2
Djo 11:3 a 4:1
Tsi-Rub 8:6

Zverev neumí na Tsi
S Djo/Med 6:9 7:10, Rub 5:3, Tsi 4:8

pyramida kvality je z těchto stats krásně vidět

Alcovič > Med > Zve > TSi/Rub

už jsem i přestal psát, že před GS z hlediska titulu Rubleva rovnou škrtám smile
Reagovat
GaelM
Člověče na ten tvůj přehled H2H si budu muset sehnat nějakého znalce kryptografie, aby mi to přeložil smile
Reagovat
Pe3k
nebo puberťáka smile
Reagovat
Kandinsky1
Mně to tedy přijde jasné. A kéž bych byl puberťák.
Reagovat
Pe3k
to bylo o paddym
Reagovat
Martan1
To je statistika ale špatná, platná době kdy byl na vrcholu Federer a Nadal. Djokovič vyzrál až později a když se Federer a Nadal začali zhoršovat, začala jeho jízda.Dneska nemá konkurenta. Jo má..Alcaraze, ale ten než se dostane do nehratelné formy tak to ještě aspoň rok bude trvat. Ostatní včetně Medveděva jsou marný. A Alcaraz bude jednou zraněnej, jako na tomhle AO, pak bude mít křeče, a pak ho porazí zase treba nehratelnej Medveděv, který má výkony jak na houpačce. Djokovič má výkon pořád stejný.. stejně vysoký level, minimum nevynucených chyb od základní čáry, skoro každý získaný míč proti němu musí být čistě vítěznej, protože on vůbec nekazí. On vítězí čím dál tím víc. Těžko to je tím, že je starší. Je to samozřejmě tím, že konkurence je slaboučká a on proti ní tak dobrý.
Reagovat
turista
Všechny rekordy jsou překonatelné. I ty Djokovičovy. Pokud budeme naživu za dvacet let tak tenisovým rekordmanem může být třeba právě Alcaraz. Má ještě všechno před sebou. A nebude asi mít proti sobě žádnou Big 3.
Reagovat
Kandinsky1
On se brzo nějakej další top tenista objeví, vždycky tomu tak v mužském tenise bylo.
Reagovat
Ereinion
smile
Reagovat
turista
Neblázni. Nadal bude mít 38 let. A Alcaraz nebo Djokovič ho k těm 24 GS nepustí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist