Nadal odstartoval pomalu, vydřel výhru nad Brandsem

27. 5. 2013, 18:23
Aktuality 11
S nečekanými potížemi odehrál Rafael Nadal svůj první zápas na French Open, na kterém obhajuje loňský titul. Sedminásobný vítěz grandslamového turnaje se v prvních dvou setech souboje s Němcem Brandsem trápil, po téměř třech hodinách však zvítězil 4-6 7-6 6-4 a 6-3.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Když v letech 2008 a 2010 v Paříži triumfoval, neztratil na cestě za titulem ani set. Loni prohrál první set až ve finále s Novakem Djokovičem. Začátek letošního French Open měl jeho největší favorit Rafael Nadal o poznání těžší, přesto Španěl postoupil do druhého kola a svou bilanci v Paříži si vylepšil už na 53-1.

Hráčem, který antukového krále překvapivě potrápil hned v prvním utkání, byl dnes Daniel Brands. Německý tenista v generálce na French Open prohrál minulý týden s Janem Hájkem 1-6 0-6, v Paříži ale tentokrát předvedl výkon, který ocenil i jeho slavný soupeř. "Věděl jsem, že hraje neuvěřitelně. Snažil jsem se najít svůj rytmus a klid, abych dokázal čelit jeho skvělým úderům. Musím říct, že jsem moc rád, že jsem prošel dál, protože mě dokázal dostat do ošidné situace," řekl Nadal po utkání na kurtu.

Brands, který na Roland Garros nevyhrál v hlavní soutěži ještě ani zápas, diktoval v prvních dvou setech tempo výměn. Němec se spoléhal na servis a na tvrdý forhend a zápas měl dlouho pod kontrolou. Za stavu 3-4 musel sice odvracet dva brejkboly, vzápětí ale díky Nadalově dvojchybě sám prolomil soupeřův servis a následně úvodní set dopodával.

Rafael NadalNadalovi se ani v následující sadě dlouho nedařilo najít recept na hru německého protivníka. Svůj jediný brejkbol v setu Španěl znovu neproměnil, a protože si tentokrát dokázal všechny servisy pohlídat, muselo se rozhodnout ve zkrácené hře. V ní Brands vedl 3-0 a byl blízko vedení 2:0, ale v ten moment jako by se zalekl možného skalpu antukového krále a od té chvíle už se utkání vyvíjelo v Nadalově režii.

Hned poté, co vyrovnal na 1:1, se sedminásobný vítěz Roland Garros dočkal prvního brejku a dostal se do vedení, které už neztratil. Lepší vstup měl pak Nadal i do čtvrtého setu. V něm při svém podání ztratil pouhé dvě výměny, za stavu 5-3 prolomil soupeřův servis ještě jednou a po téměř třech hodinách tak zvítězil 4-6 7-6 6-4 a 6-3.

Ve druhém kole se Španěl utká se Slovákem Martinem Kližanem a ve třetím by si mohl zahrát s Lukášem Rosolem, který svůj dnešní zápas zvládl bez potíží. To by znamenalo zajímavou odvetu, jelikož loni Nadal s českým hráčem nečekaně prohrál ve 2. kole Wimbledonu a od té doby nehrál kvůli zranění sedm měsíců.

Na French Open prohrál Nadal dosud jediný zápas, a to se Švédem Robinem Söderlingem v roce 2009, a nyní už si vylepšil bilanci na 53:1. Teprve potřetí od své premiéry v Paříži v roce 2005 ztratil Nadal v prvním kole set. Dva mu vzal v roce 2001 Američan John Isner, který dokonce vedl 2:1, ale prohrál.

Výsledky - French Open - muži (antuka, dotace 21.017.000 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Nadal (3-Šp.) - Brands (Něm.) 4:6, 7:6 (7:4), 6:4, 6:3, Tsonga (6-Fr.) - Bedene (Slovin.) 6:2, 6:2, 6:3, Čilič (10-Chorv.) - Petzschner (Něm.) 6:1, 6:2, 6:3, Almagro (11-Šp.) - Haider-Mauer (Rak.) 6:4, 4:6, 6:3, 6:3, Nišikori (13-Jap.) - Levine (Kan.) 6:3, 6:2, 6:0, Fognini (27-It.) - Beck (Něm.) 6:3, 7:5, 6:3, Benneteau (30-Fr.) - Berankis (Lit.) 7:6 (7:5), 6:3, 5:7, 7:6 (7:5), F. López (Šp.) - Granollers (31-Šp.) 7:5, 2:6, 6:4, 4:6, 6:4, Robredo (32-Šp.) - Zopp (Est.) 6:3, 6:2, 6:1, Sijsling (Niz.) - Melzer (Rak.) 6:4, 6:3, 6:2, Roger-Vasselin (Fr.) - Alund (Arg.) 6:2, 4:6, 6:1, 6:0, Harrison (USA) - Kuzněcov (Rus.) 6:3, 6:4, 7:6 (7:4), Donskoj (Rus.) - Struff (Něm.) 7:6 (9:7), 2:6, 7:6 (7:2), 6:2, Žemlja (Slovin.) - Giraldo (Kol.) 6:1, 6:4, 6:1, Kamke (Něm.) - Lorenzi (It.) 6:3, 6:3, 3:6, 0:6, 6:3, Cuevas (Urug.) - Mannarino (Fr.) 6:3, 2:6, 6:3, 5:7, 7:5.

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nepodarené prvé kolo zahoďme za hlavu. V druhom kole Kližko, verím že si Rafa spraví chuť.
Reagovat
Stan_Borowitz
Co bylo na prvním kolem nepodařené? Nadal hrál dobře, výborně se pohyboval, soupeř hrál vysoko nad své obvyklé možnosti. Výsledkem byl hezký a dlouho i napínavý zápas, který se musel líbit snad každému. Nakonec i s dobrým koncem pro tvého favorita, tak v čem je problém?
Reagovat
smazaný uživatel
Mne sa jeho výkon moc nepozdával, v prvých dvoch setoch bol zakríknutý..
Reagovat
smazaný uživatel
Brands hral vabank,ale nemoze mu to vychadzat nonstop.
Reagovat
nitrotaj
Moc sympatickej výkon, ale viděli jste dnešní pohyb Nadala? To mě úplně hřálo na srdci na to koukat, protože dneska běhal nejlíp co jsem ho viděl od RG2012. Outfit taky skvělej, hlavně ty boty a kraťasy. O těch silně uvažuju.
Reagovat
tito
doufejme, že špatný začátek turnaje, dobrý konec a s postupem půjde jeho výkon nahoru. Brands mi svými plochými údery hodně připomínal právě Robina a Rafu ze začátku moc do výměn díky rychlým zakončením nepouštěl. Naštěstí tempo neudržel a začal se vyhazovat.
Sojko- postupujeme dále, bohužel v dalším kole to bude pro tebe těžké rozhodování.
Reagovat
Stan_Borowitz
Brands byl nepříjemný soupeř a udělal ten zápas nečekaně zajímavým a pohledným. Škoda toho tiebreaku, měl ho dobře rozehraný docela si zasloužil prohrát v pěti setech...

Mimochodem, zajímalo by mne, jestli se koukali všichni ti mudrlanti, kteří tvrdí, že proti Nadalovu stylu se dá na antuce hrát jen obouručnýmm bekhendem. Podle mne daleko více záleži na výšce hráče, Nadal mívá pravidelně problémy s hráči nad 190 cm, kterým asi tak nevadí ty kopce a hrají rychlé ploché údery. Jeden ho tady dokonce i porazil. Kdyby měl Federer třeba 194 cm, troufám si tvrdit, že by měl z antuky (a z RG zvláště) o pár titulů víc.

Jsem každopádně docela zvědav na čtvrtfinále s Janowiczem.
Reagovat
smazaný uživatel
To s tou výškou je pravda, Brandsovi tie topspiny až taký problém nerobili, takisto Isnerovi nie.
Buď ultra vysoký hráč (Del Potro, Brands, Isner) alebo hráč s top bekhendom (Djokovič).
Reagovat
Amputace
Ta teorie o výšce není vůbec špatná. Souhlasím s tebou. Těžko říct, zda mít Federer o pár cm víc, tak by Nadala porážel nebo měl o pár titulů víc - to si úplně nemyslím, ale přesto na tom něco je. Jde zkrátka o to, že Nadal na Federera umí/uměl. Stejně jako umí na Nadala Djokovič.
Reagovat
Stan_Borowitz
Aby nedošlo k nedorozumění - nemyslím si, že by Nadala o pět centimetrů vyšší Federer porážel na antuce pravidelně, ale možná by třeba v roce 2006 některé z těch vyrovnaných finále (Monte Carlo, Řím, RG) nebo RG 2011 mohl vyhrát. Ale jsou to samozřejmě jen kdyby...
Reagovat
smazaný uživatel
Tento typ tenistu je nepríjemný úplne pre každého, možno pre Rafu obzvlášť, no na výsledkoch to nie je až tak badať. Dokáže ich totiž hoci s menšími problémami pravidelne porážať a to je dôležité. Na GS prehral akurát s Robinom a Del Potrom, a s tými prehral aj ROger napríklad. Každopádne, zápas so servismanom je vždy tak trochu lotéria, je v nich množstvo TB, kde favorit korčuľuje na veľmi tenkom ľade. Ak by bolo včera 2:0, prvý gem tretieho setu by sa vyvíjal isto ináč.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist