Nadal potvrdil návrat: Djokoviče nepřekonám, ale teď už věřím, že zase budu hrát tenis

16. 11. 2023, 11:37
Aktuality 18
Rafael Nadal (37) dal sbohem pochybnostem, které se točí kolem jeho návratu na kurty. Majitel 22 grandslamových trofejí v posledním rozhovoru ujistil, že se po operaci kyčle zotavuje dobře a věří, že ho na kurtech zase uvidíme v příštím roce. Termín comebacku zatím nestanovil. "Nevyhraju víc grandslamů než Djokovič, ale dám si tu možnost opět si tenis užívat," řekl během prezentace tenisové kliniky Teknon.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AFP)

Nadal odehrál v letošní sezoně pouhé čtyři soutěžní zápasy. Zranění kyčle si přivodil ve druhém kole Australian Open proti Mackenziemu McDonaldovi a od té doby neabsolvoval ani jeden turnaj. Problém se nejprve snažil řešit konzervativní cestou, ale operaci se nakonec nevyhnul a v červnu ji podstoupil. Ještě předtím oznámil, že nadcházející sezona bude nejspíše jeho poslední.

Termín návratu sice známý není, nicméně rekordman French Open a majitel 22 grandslamových trofejí potvrdil, že se k tenisu v příštím roce vrátí. "Nevyhraju víc grandslamů než Djokovič, přece jen jsem rok nehrál. Myslím, že na to nemám. Moje realita je teď jiná. Ale dám si tu možnost opět si tenis užívat," řekl během prezentace tenisové kliniky Teknon, kterou vede jeho osobní lékař Angel Ruiz Cotorro.

"V posledních týdnech a dnech se změnilo to, že teď už věřím, že budu znovu hrát tenis. Předtím jsem to s jistotou nevěděl. Bolest nikdy nezmizí, ale v poslední době jsem udělal velký progres." Rodák z Manacoru logicky dostal otázku ohledně toho, kdy ho na kurtech zase uvidíme. "Až budu vědět termín návratu, budu první, kdo vám to řekne."

Ředitel Australian Open už před nějakou dobou oznámil, že se Nadal zúčastní úvodního grandslamového podniku sezony. Nikdo z jeho týmu však tuto informaci nepotvrdil a 37letý Španěl sice takovou možnost nevylučuje, ale ani ji nemůže potvrdit.

Nadal si moc dobře uvědomuje, jak těžké bude se dostat na předchozí úroveň. Zároveň ovšem věří, že návrat bude úspěšný. "Sám nevím, na jaké úrovni budu schopný hrát. Dělám však pokroky a bojuju už několik měsíců o to, abych byl zase konkurenceschopný. Za pár týdnů si o tomhle můžeme popovídat podrobněji."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Rafael Gómez

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Mantra
to nebude na dlouho...
Reagovat
Kandinsky1
Taky si myslím, že si v prvním zápase hned něco natáhne a takhle to půjde pořád, než to definitivně zabalí.
Reagovat
Mistic
Som na Rafu veľmi zvedavý. Všetky jeho návraty boli doteraz úspešné. Prajem mu to, ale bol by už podľa mňa zázrak, ak by ešte vyhral GS, Paríž nevynímajúc. Asi si už ani nezahrá s Carlosom a Novakom. Ale možno sa mýlim. Osobne by som ešte veľmi rád videl tieto zápasy. Boli by to posledné bitvy velikánov. Po ich odchode to už pre mňa osobne nebude ono. Chýbali mi aj Sampras, Becker, Agassi, Edberg, Wilander.....
Reagovat
srnecek
súhlas. Dúfam, že sa dá natoľko dokopy a natrénuje dostatočne, aby predvádzal svoj typický tenis. Je nereálne si myslieť, že to bude ako na vrchole jeho síl a umenia, ale keď sa k tomu aspoň priblíži, bude fajn. Tak verím a dúfam, že aspoň ten avizovaný rozlúčkový rok vydrží a s tímom vyberú turnaje s citom a rozumom. Tak nech sa darí!
Reagovat
Patik
Teraz je pravdepodobnejsie ze si s nimi zahrá lebo predtým sa k nim nedostal teraz ich stretne v prvých kolách.
Reagovat
Amputace
Ano. Přesně z toho důvodu odehrál s Djokovičem 60 zápasů a má s ním zdaleka největší rivalitu v dějinách tenisu - protože se k němu nedostával. Jsem rád, že Paťa's logic jede stále v plném proudu jako zastara.
Reagovat
Patik
Ty si ciko.. 60 zápasov z toho 50 bolo možno tak do roku 2015 a zvyšných 10 na antuke za posledných 8 rokov..
Reagovat
Amputace
Tenis před rokem 2015 neexistoval?

Ale i kdybychom vyšli z premisy, že neexistoval - kde konkrétně se k nim nedostával? Mezi lety 2017-2022 vyhrál 2x US Open, kde Djokoviče ani Federera vůbec nepotkal. Hrál 3x semifinále Wimbledonu: jedna prohra s Djokovičem, jedna s Federerem, v dalším případě odstoupil z turnaje kvůli zranění, které v dalších měsících vygradovalo až k tomu, co vidíme dnes. Hrál 2x finále AO: jednou proti Djokovičovi, v druhém případě tam Djokovič nebyl. (AO 2022 nepočítám.). To, co píšeš, platí vlastně pouze pro AO 18, 20, 21 a pro Wimbledon 17, kde Nadal skutečně vypadl předčasně a vyhrál to pak jeden z jeho rivalů. Dejme tomu ještě US 2018, kde se zranil v semifinále proti Del Potrovi a celé to pak vyhrál Djokovič. Takže já nevím. Za 5 let, z 20ti GS, na kterých startoval, se pouze o pěti případech dá říct, že se nedostal k Djokovičovi či Federerovi. Ve všech ostatních případech buď vyhrál, nebo se oni nedostali k němu, nebo na sebe nenarazili a titul nevyhrál ani jeden z nich. A to vůbec nepočítám antuku.

To, co píšeš, platí tak možná pro roky 2015 a 2016, dvě nejslabší sezóny jeho kariéry, během kterých vypadával často už v prvních kolech velkých turnajů. Mezi lety 2017-2022 to však neplatí ani omylem a jde o čistočistý mýtus.
Reagovat
Kozoroh
Na GS turnajích mimo RG tomu ale tak je - Wimbledon & USO 3 vzájemné zápasy, AO jen 2, ale zato na RG 9.
Reagovat
Amputace
Viz můj komentář nad tebou. Ne, není to tak. Navíc ta matematika s RG nic nedokazuje. Nadal tam byl prostě pořád ve finále. Pokud to chtěl někdo vyhrát, v 95% případů to znamenalo, že narazí na Nadala. Žádný jiný hráč nebyl na žádném jiném GS konzistentnější. To, že tam s ním hrál Djokovič 9x, je logické. Naopak Nadal hrál 3x finále AO (2022 nepočítám), kde Djokovič vůbec nebyl. Hrál 3x finále Wimbledonu, kde Djokovič vůbec nebyl. Vyhrál 2x US, kde Djokovič vůbec nebyl.

Mezi lety 2017-2022 Djokovič 3x nedošel k Nadalovi na FO, 2x na US Open a 1x na AO.

Nadal v těch letech k Djokovičovi nedošel 3x na AO, 2x ve Wimbledonu a 1x na US Open. A to počítám i turnaje, kde skrečoval (US 2018), potažmo z turnaje odstoupil (Wimbledon 2022). Takže si tady můžeš vypisovat, co chceš o vzájemných zápasech, ale pravda leží úplně jinde.
Reagovat
Kozoroh
Uniká ti point, že Djokovič je konzistentnější než Nadal, má víc finále, SF, ČF na GS. Ty tvrdíš, že za jejich abnormálně vysokým počtem vzájemných zápasů na RG stojí Nadalova dominance, jenže to je jedna strana mince, tou druhou je No1eho konzistence. Kdyby Novak vypadával častěji v 1. týdnu RG, jako Nadal ve Wimbledonu, tak by těch vzájemných zápasů bylo méně.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Amputace
Hej, tak já nevím, co víc chceš. Rozepsal jsem ti to opravdu dopodrobna. A stejně jedeš ty metakecy dál. To nemá zkrátka smysl. Za posledních 5 let se v rámci GS, na kterých oba startovali, cca 5x nedostal Djokovič k Nadalovi a cca 5x se nedostal Nadal k Djokovičovi. Ve zbylých případech je to irelevantní, protože nevyhrál ani jeden, takže je jedno, že se k sobě nedostali. Důležitá věc je také absence Nadala na nějaké čtvrtině GS. Ale jako jasně - jestli to chceš brát, že Nadal se turnaje ani nezúčastnil, čímž pádem se k Djokovičovi nedostal, budiž.

A jenom - blik, blik. Diskuze není o tom, kdo je nejkonzistentnější, ale o tom, že zde padlo tvrzení, že se Nadal k Djokovičovi nedostává na turnajích. Tohle tvrzení já vyvracím. Takže tady nepiš o nějakých pointech. Já to, že je Djokovič komplexnější a rozhodně konzistnější hráč v obecném měřítku, vůbec nepopírám.

Fakt mi přijde, že 99% diskuzí s fanouškem Djokoviče za poslední cca rok a půl (nemyslím zdaleka jen zde) nevyhnutelně směřuje k utvrzování, že Novak je nejlepší playmaker všech galaxií, generací, vesmírů a světů. Zkus si zkrátka uvědomit, že tenis není pouze on. A že když tady nějaký trotl napíše nesmysl o Nadalovi, může ještě existovat možnost se proti tomu vymezit, aniž by tím musela nutně utrpět velikost tvé modly.
Reagovat
Orgasmator
...je tomu tak, jak píšeš. Na hardech minimum střetnutí, zatímco na antuce nejvíc. A to byl Novak 10x ve finále USO a 10x ve finále AO...
Reagovat
Patik
A 10 krát Wimbledon minimálne.
Reagovat
Amputace
Tvl, Nadal se ve Wimbledonu polovinu svého prime timu trápil, vypadával v prvním týdnu s Darcisema a spol., a stejně tam stihl odehrát 4 finále bez Djokoviče :D

Naopak Djokovič bez Nadala na RG neuhrál absolutně nic kromě 2016 díky jeho odstoupení. Jinak Nadala pokaždé potkal, dokonce i v sezóně 2015, kdy Nadal vypadal, že končí. A v tom - jak zajisté už chápeš sám - spočívá ten největší rozdíl: Nadal na RG byl konstanta, Djokovič na US Open, ve Wimbledonu a dokonce ani na AO nikoli. Proto se daleko častěji potkávali na FO. Nadal a Djokovič klidně mohli hrát 6 finále AO - kdyby tam Djokovič byl. Mohli hrát 5 finále Wimbledonu, kdyby v těch zbývajících 4 Djokovič byl. Mohli hrát 5x finále US Open, kdyby ve dvou z nich Djokovič byl. Naopak hráli 9x na RG. Proč? Protože tam Nadal pokaždé byl. RG - jinak řečeno: záruka, že narazíš na Nadala, pokud se dostaneš do druhého týdne.
Reagovat
Amputace
Jj. A teď představ ten wonder - Nadal byl 6x ve finále AO a z toho 4x bez Djokoviče. Wow, co?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist