Nadal před Paříží utrpěl jednu z nejhorších porážek na antuce, v Římě uhrál čtyři gamy s Hurkaczem

11. 5., 15:25
Aktuality 44
ATP ŘÍM - Rafael Nadal (37) skončil na Masters v Římě již ve druhém kole a zaznamenal jednu ze svých nejdrtivějších porážek na antukových dvorcích v kariéře. S 10 triumfy nejúspěšnější hráč italského podniku nestačil 1:6, 3:6 na světovou devítku Huberta Hurkacze (27). Jeho účast na French Open je tak v ohrožení, protože před blížícím se grandslamem evidentně není v nejlepší formě ani kondici.
Nadal zaznamenal jednu ze svých nejdrtivějších porážek na antuce (© AFP)

Hurkacz – Nadal 6:1, 6:3

Rafael Nadal v posledním roce bojoval se zraněním kyčle. Loňskou sezonu uzavřel už po Australian Open a na kurty se vrátil až na začátku ledna v Brisbane. Následovala více než tříměsíční pauza a vstup do antukového jara. Příprava na oblíbené French Open mu nevyšla, v Barceloně vypadl ve druhém kole, na Masters v Madridu v osmifinále a na římské tisícovce již ve druhém kole.

V italské metropoli měl potíže už v úvodním kole s kvalifikantem Zizouem Bergsem, nicméně se mu podařilo po téměř třech hodinách boje a obratu zvítězit. Proti mnohem těžšímu kalibru v podobě světové devítky Huberta Hurkacze ale tvrdě narazil, přestože pro Poláka je antuka nejslabším povrchem.

O úvodní dva gamy se aktéři tahaly téměř 30 minut, nicméně pak už diváky bavili jen zhruba hodinu. Hurkacz totiž od stavu 1:1 diktoval tempo hry, zlepšil servis a Nadal se vůbec nedostal ke své hře. Pohyb antukového krále není po vážném zranění takový jako kdysi a právě v jeho prvním souboji s někým z TOP 10 žebříčku od Turnaje mistrů 2022 to bylo znát. Španěl v úvodním gamu nevyužil pět brejkbolů a k dalším šancím už se propracoval jen v závěrečné hře úvodního setu. I ty Hurkacz zlikvidoval.

Pro Nadala bylo vystoupení v Římě klíčové a s jeho startem na French Open, kde vybojoval 14 ze svých 22 grandslamových titulů, to nevypadá vůbec dobře. Antukový král se totiž rozhodne, zda do Paříže, která bude hostit i olympijské hry, pojede už na grandslam právě podle vystoupení v Římě.

Bývalý lídr žebříčku ovšem zakončil přípravu na antukový vrchol sezony jednou ze svých nejdrtivějších porážek na nejpomalejším povrchu v kariéře. Na nejvyšším okruhu nedokázal uhrát více než čtyři gamy v těchto podmínkách pouze v začátcích kariéry proti Olivierovi Rochusovi na Mallorce 2002 (čtyři gamy) a o rok později na Masters v Hamburku proti Gastónovi Gaudiovi (čtyři gamy).

Jelikož se před několika dny definitivně rozloučil s domácím Masters v Madridu, zřejmě absolvoval svůj poslední start i v Římě, kde je s 10 triumfy nejúspěšnějším hráčem turnaje. Dříve než ve třetím kole tady skončil teprve podruhé (2008).

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

"Zahrát si s Rafou je výjimečné. Je to prostě jiný zápas než ty ostatní. Hlavně na antuce, na které v posledních 20 letech dominoval. Nikdo takové úspěchy na antuce nezopakuje," řekl Hurkacz, jenž se utkal se španělskou legendou poprvé.

Ve svém působení ve Foro Italicu bude nejlepší Polák v žebříčku ATP pokračovat premiérovým soubojem s Tomásem Martínem Etcheverrym. V případě postupu do osmifinále vyrovná své maximum v tomto dějišti.

Draper – Medveděv 5:7, 4:6

Daniil Medveděv minulý týden po prvním setu skrečoval čtvrtfinále předchozího Masters v Madridu proti Jiřímu Lehečkovi kvůli zranění nohy a jeho start v Římě byl nejistý. Zdravotní stav obhájce titulu se však během pár dnů volna zlepšil a je připravený pokračovat v přípravě na Roland Garros.

Druhý nasazený narazil ve svém úvodním zápase na nebezpečného Jacka Drapera. Rus získal první set poměrem 7:5 i přes nepřesvědčivý výkon na podání. Na začátku druhé sady byl aktuálně čtvrtý hráč světa o poznání přesnější, když od stavu 0:1 vyhrál pět her v řadě. V koncovce si ale postup zkoplikoval, když na první pokus nedopodával utkání a musel rozhodnout až v desátém gamu.

 

Ve Foru Italicu vyhrál sedmý zápas v řadě a stále je ve hře o své premiérové obhájení titulu, které by bylo na jeho neoblíbené antuce velkým překvapením.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Římě

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
Mantra
Není konkurenceschopný. To už jinak nebude. Dostane náklad od každého z top 30. Možná sem tam jednoho z té 30tky porazí. Ale hned další v řadě ho sundá.
Už to jiné nebude.
RG bude jen labutí píseň. Pokud tam pojede. Docela bych tipnul, že spíš ne. A bylo by to moudré nejen. Že nevyhraje ví sám nejlépe.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nadal podal Forehandovi kalich a ten pije hořkost do dna. Vypadá to, že si svůj idol příliš idealizoval.

Co se vlastně stalo?
V jednom z nejšťastnějších dnů Forehanda na TP přišla prohra Rogera s HuHu ve Wimbledonu 3:6 6:7 0:6. Jako bezmeznou ostudu viděl ono kanárka na závěr.
Teď fakta: Rogerovi bylo v roce 2021 bez pár tydnů 40. Se zraněními jsou si s Nadalem kvit. Jenže Nadalovi je 37 a s HuHu prohrál na svém povrchu a s 10 tituly jako nejúspěšnější hráč na římské oranici. Uhrál pouhé 3 hry.
HuHu nad ním naopak vyhrál na svém nejslabším.
Když bylo Rogerovi skoro jako Nadalovi teď, tak HuHu porazil na IW, tedy na jeho silnějším povrchu, 6:4 6:4.

Suma sumárum, Nadal by musel na FO dojít aspoň do finále, aby se dalo říci, že se rozloučil důstojněji než Roger.
Obávám se, že Forehandův dnešní kalich nebyl posledním.
Ale tož pozdravujem do Petržalky! Možno vyjde hokej
Reagovat
Tomas_Smid_fan
pardon, ubral jsem Nadalovi game, uhrál 4
Reagovat
turista
Nadalovi už je prakticky 38. Vydržel na okruhu hodně dlouho. O 4 sezóny delší dobu než Tomáš Berdych, kterému se zranění a nemoci během kariéry vyhýbaly. Hurkacz se obecně zlepšil což je znát i na antuce. Nadala čeká rozhodnutí zda hrát na RG nebo ne. Co udělá na nebo ne je jen na něm. Dnešní porážka nic nemění na tom, že je a navždycky bude tenisová legenda jako Federer nebo Djokovič.
Reagovat
Kandinsky1
Pokud je zdravej, tak by byla hloupost nehrát. I kdyby měl dostat v prvním kole na prdel.
Reagovat
lvicek
U Toma byl ten konec dost nahlej.
Reagovat
turista
Bohužel ano.
Reagovat
Ondra979
zas tak bych to nehrotil, ano, je skoro o dva roky mladsi nez byl Fed ve sve posledni sezone, ale Fed nebyl zdravotne ok, stejne tak neni ani on uplne fit, takze to tomu odpovida...a dustojne rozlouceni si zaslouzi, je otazka, jestli to bude uz jen OH a Laver cup, nebo jeste neco prida
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak trochu vzpomínka na Forehanda Ale fakta to jinak jsou, porovnávat se dá.
Reagovat
sojka1
ja bych to spis pojala jako vzpominku na krale... :-) Na jakem uzasnem levelu temer az do konce kariery hral. Doufam, ze ted, kdyz uz zestarli (a lizou si rany) i jeho rivalove, to uznaji i "odpurci".... nemusi to sem psat, staci potichoucku, jen tak pro sebe a mne pro radost..... :-))) Vecna skoda, ze je kral tak stary, staci si predstavit, ze by dneska Rafa nastupoval s o pet let mladsim (nez je on sam) Rogerem a Djokovic by proti sobe mel dokonce o sest let mladsiho Rogera, ktery to prave tak mel. (A jeste v osmatriceti je oba porazil a o jeden blbej micek podelal ten Wimbledon.) Roger je proste jenom jeden, at zije kral! :-))

Pod carou samozrejme uznavam, ze ho na ten level dostali prave tihle dva, nejaci Bakhdatisove a Roddickove (ktere jsem si vecne vyzirala od FH) by to nedokazali. ;-)
A Andymu drzim palec se zravickem!
Reagovat
sojka1
*Marcos je Baghdatis..... jeeee
Reagovat
annah
Přesně tak. Kral je navzdory všem statistikam jen jeden.
Minulý týden ho i s celou rodinou potkala moje kamarádka na letišti v Singapuru.
Reagovat
sojka1
stastna to zena.... ;-)
Reagovat
annah
:-) Fotit se neodvážila, nechtěla být vlezlá.
Reagovat
Kandinsky1
Škoda, mohl ji poslat do prdele, a hned by to byl zajímavej příběh.
Reagovat
Patik
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hezké...
Myslím, že jejich příběh určitě stojí za zfilmování. Drama jako na kurtu to sice nebude, ale mohlo by se na to dobře dívat.

Jen teda musím říct, že 1.zápas Nadala x Rogerovi mě zklamal výkonem Rogera. Pravda, byly to jen HL, ale i tak... Slabá invence, pořád byl o krok pozadu, nebyl schopen zatlačit, ani na síti žádná velká sláva. Roger prostě zrál jak víno - zlepšil BH, servis a nakonec brutálně zrychlil hru (v tom ho napodobují Leylah a NosLinda, zatím z toho ale výsledkově moc neprofitují. Taky se tolik netlačí k síti ).

Nadal vlastně jen piloval svůj styl k dokonalosti. Samozřejmě, že některé údery a výměny od něj byly fantastické, ale jinak mě jeho styl nudil. Vlastně výkony Nadala i Jokera šly do kosmických výšin právě v zápasech proti Rogerovi. Nadal proti Jokerovi zdaleka tak zajímavá podívaná nebyla.
A ano Múra, klobouk dolů, jak jim dokázal zatápět a jak i teď, po tom všem, školí mlaďasy.
Reagovat
Nola
A ano Múra, klobouk dolů, jak jim dokázal zatápět a jak i teď, po tom všem, školí mlaďasy

ja mam skor pocit, ze vela zdravicka praje sojka z rodu krkavcov asi inemu Andymu - Roddickovi, ak sa mylim, mozno ma opravi
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, máš recht. O Roddickovi jsem se to dozvěděl až poté...
Reagovat
sojka1
ano, i kdyz mi ve zdravicku chybi "d", myslela jsem AR... :-)
Reagovat
Kandinsky1
Ty krávo, takovej nářez
Prej čtvrtej největší kurzovej favorit na výhru na RG
Reagovat
QacO
Myslím ze väčšine je jasné že že na FO Nadal nemá čo ponúknuť iba peknú hanbu si
Urobiť.....ale nech sa páči
Reagovat
australan.tenis
Tak jestli si iba peknú hanbu urobi, tak to asi bude pouze zapadat do jeho bohaté historie a kariéry, která byla z veliké části postavená na šikanování nenadopovaných hráčů na jednom povrchu. Legacy maker.
Reagovat
Krisboy
Taktizuje jako J1rka. Pěkně si počká, až ho všichni odepíšou a pak v tichosti Paříž vyhraje. Starý lišák!
Reagovat
paddy
co je zvláštní, tak TV stats zápasu byly odlišné od ATP či livesportu smile smile
Reagovat
Krisboy
Nesledoval jsi to na nějaké dezinformační TV?
Reagovat
Kandinsky1
To samé bylo, když hrál s Nadalem Lehečka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, hlavně že každý má ty kompjútery a internety.
Reagovat
Ronnyx
Rafa to zkouší, bohužel už to ke své skvělé hře má strašně daleko.
Zmiňoval jsem to již v zápase s Lehečkou, že z takové výhry člověk nemůže mít ani radost.
Nedovedu si představit co by chtěl předvést na GS.

O to víc přeji, aby došlo ke čtyřhře s Alcarazem na OH, nevím co si víc fanoušek tenisu může přát než největší legenda antuky, u sebe téměř doma v obýváku, bude po boku svého skvělého nástupce usilovat o poslední skvělý úspěch své kariéry. Věřím, že zde bude v silách Španělů jít si pro zlato.
Reagovat
Ondra979
je to tak...chapu, ze se to rafafans nekouse lehce, my to meli s Fedem podobne v jeho posledni sezone...ale tu ctyrhru na OH s Alcarazem bych chtel videt, to by byla pecka..
Reagovat
Ronnyx
Mě to čeká při odchodu s Djokovičem, snad k tomu brzy ještě nedojde.
Ale celkově si myslím, že to musí být i pro samotného Rafu strašně náročné, že už nemůže předvést takový výkon na který byl zvyklý.
Reagovat
turista
1299 zápasů odehraných na okruhu to je pořádná nálož. A navíc s úspěšností 82,9%.
Reagovat
paddy
debl není problém, tak se nemusí tolik běhat
Navrátilová získala titul na GS, když jí bylo skoro sto smile
Reagovat
australan.tenis
Co je tohle zase za kecy? Nastoupil do zápasu? Nastoupil. Pakliže nastupuje, tak to musí brát jako chlap. Byl 100% ready. Lehečka i Hůrky si s ním vystřeli řiť. Neměl na ně a dostal nafackáno jako malý klouček. Fakta.

Tohle kdyby se stalo Nolemu na AO, tak se mu všichni vysmějí. Dvojí metr no. :))

I ti nový hráči už umí na Nadala hrát, je průhledný, easy. Mýtus je u konce. Navíc více a více hráčů umí zahrát na antuce. Na antuce je větší konkurence. Teď už to nebudou trofeje mušketýra zadarmo rok co rok jako v minulosti.
Reagovat
Ronnyx
Pokud chceš tvrdit, že Rafa je 100% ready tak se jistě neshodneme :)

Osobně bych uvítal více nadhledu, za mě má Rafa respekt právě k tomu, že i při vědomí, že nebude předvádět ten nejlepší výkon se chce s diváky rozloučit prostřednictvím pár posledních odehraných turnajů.

Co se týče pocitu vítězství nad Nadalem je to pouze na fanoušcích a soupeři jaký k tomu zaujme postoj. Pokud má nějakou soudnost a empatii myslím, že dokáže sám rozpoznat, že to již není o tom vítězství jako takovém, ale spíše má tu čest se s Rafou ještě utkat. Stejně tak o tom mluvil i Lehečka.

Nevím jestli je tobě zrovna příjemné poslouchat některé výsměchy na Djokoviče, mě jako fanouška Djoka nikoliv. Avšak těmto výsměchům se člověk především vyhne tím, když je přestane sám používat.
Reagovat
Amputace
Uvítal bys více nadhledu? Ale prosím tě, jsi tady první den? Nadhled od toho trotla nad tebou nemůžeš čekat ani v nejdivočejších snech. Až bude končit Djokovič, tomuto bizarnímu člověku se zhroutí život. On zřejmě pořád žije v iluzi, že jeho modlu tento osud nikdy nepotká. Djokoviče jsem nikdy neměl rád, nikdy jsem se tím netajil, ale doufám, že budu mít dost soudnosti, abych při jeho tenisovém odcházení projevil alespoň jistý respekt a neprojevoval se jako nanicovaté hovado radující se z každé jeho prohry. Vysmívat se hráči, který má bezmála 38 let a loučí se s kariérou může jen naprosto bezprecedentní tupec. Tedy kdovíkolikátý alternick tohoto hňupa.
Reagovat
Patik
Nájsť gem kedy by mal hráč problém zreturnovat Nadalovi servis ..to je úplne ojedinele..to je len uvedenie lopty do výmeny.
Reagovat
Patik
To malo ísť dole..ach bože zase..
Reagovat
Patik
Nadal nehral vyslovene že zle aj napriek takému skóre..podľa mňa sú tam momenty kedy je vidieť že to stále má v rukách..len už to nevie odovzdávať stabilne celý set..prvé gemy mohol ísť vklude do brejku bolo vidieť že má takticky dobrý koncept hry a chvilami bolo dokonca aj cítiť že už sa vracia do formy proti top hráčom..len potom nevynalozi niekde dostatočný dôraz prípadne niečo prepiskne a už sa viezol..každým turnajom je vidieť zlepšenie podľa mňa má ešte čas dva týždne a podmienky na French Open mu nahrajú do kariet otázkou je či zvládne 3 4 5 setov..HuHu dneska takticky úplne malina..trpezlivo solídne od baseline neponáhľal sa do koncovky držal si Nadala na backhande keď potreboval..bomboval mu to do forehandu..servis veľká pomôcka..jeho rozpätie krídel so sklzom na antuke obrovská výhoda v obrane..dobre zvládnutý zápas..bolo vidieť na Nadalovi že si neverí zlomiť jeho servis dva sety po sebe.
Reagovat
australan.tenis
Reagovat
Ondra979
no tak zkusim si tipnout, ze na FO Rafu neuvidime...nejlepe hral v Madridu, kde je to o neco rychlejsi takze na slusny vysledek nejspis nema, pokud by nemel velke stesti los
Reagovat
com
no co co, to je tak kdyz hraje hrac top 10 proti hraci ze ctvrte stovky
Reagovat
paddy
neproměněné BB, laciné chyby z FH a nedostatečné riziko na 1. servisu (úsp. 72%)
první dva gemy se hrály 27 minut a mohly dopadnout jakkoli

ten 1. servis by Nadal měl více riskovat, protože z něj vyhrává jen o trochu větší % jako z 2.s.
možná i změnit taktiku v zápase, je třeba se přizpůsobit okolnostem

každopádně rok a půl bez herní praxe v pokročilém věku je moc velká překážka
labutí píseň má další kapitolu za sebou smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist