Nadal si na úvod US Open pohlídal všechny servisy

27. 8. 2013, 01:07
Aktuality 37
US OPEN - Rafael Nadal svůj úvodní zápas na US Open zvládl.S domácím Ryanem Harrisonem si pohlídal všech 13 her na podání a bez potíží postoupil do 2. kola. Do něj se naopak překvapivě nedostal Japonec Kei Nišikori.
Rafael Nadal

Na betonech letos neporažený Rafael Nadal na úvod US Open nezaváhal. Španělský tenista v zápase prvního kola ani jednou neztratil podání a nad domácím Ryanem Harrisonem zvítězil hladce 6-4 6-2 6-2.

Nadal letos z 12 turnajů získal 9 titulů a na tvrdém povrchu vyhrál všech 15 zápasů. Do New Yorku přiletěl už jako světová dvojka a v případě úspěchu může teoreticky pomýšlet i na navrát na tenisový trůn. 

Cestu na něj odstartoval jistým výkon, když si s domácím Harrisonem od prvních výměn hlídal vedení. V zápase využil pět ze šesti brejkbolů a sám si servis bez potíží střežil. Pouze za stavu 3-0 ve třetí sadě na chvíli ztratil koncentraci a čelil třem brejkbolům, všechny však odvrátil a bez potíží tak vykročil za jubilejním 10. titulem sezony. 

Ve druhém kole se sedmadvacetiletý Nadal utká s vítězem duelu Vasek Pospisil a Rogerio Dutra da Silva.  

Ve třech setech vyhrál svůj první zápas na turnaji i další favorizovaný Španěl David Ferrer. Čtvrtý hráč světa, jenž obhajuje loňské semifinále, měl s talentovaným Australanem Nickem Kyrgiosem drobné potíže pouze s ukončením prvního setu. Tu nakonec ale nenechal dojít ani do tie-breaku a zvítězil 7-5 6-3 6-2.

Už pouhé dvě hodiny po zahájení US Open se zrodilo první velké překvapení. V úvodním kole skončil 12. hráč světa Kei Nišikori z Japonska, který po nepovedeném výkonu prohrál 4-6 4-6 2-6 s Danielem Evansem. Třiadvacetiletý Brit přitom v New Yorku debutoval a dosud na kontě neměl jedinou výhru na grandslamovém turnaji.

Ve druhém kole se utká s Bernardem Tomicem, který měl namále se Albertem Ramosem. Dvacetiletý Australan Španěla zdolal až po čtyřech hodinách boje 6-3 3-6 4-6 7-6 6-3, i když ve čtvrtém setu prohrával už 2-4.

Podobné vedení jako Ramos dnes ztratil i Ernests Gulbis. Lotyšský tenista skončil už v prvním kole na raketě Andrease Haidera-Maurera, kterému podlehl 6-3 3-6 6-1 6-7 4-6, přestože ve čtvrté sadě vedl 4-2. Rakouský tenista si tak připsal první výhru na kurtech ve Flushing Meadows.

Ve 2. kole US Open si po roce znovu zahraje Ivan Dodig. Chorvatský tenista, kterého trénuje český kouč Martin Štěpánek, dnes v New Yorku zdolal v pěti setech 6-3 7-5 1-6 4-6 6-3 nasazeného Španěla Fernanda Verdaska. V dalším zápase ho čeká Rus Davyděnko.

Kvůli večernímu dešti se z programu 1. dne na US Open nestihla dohrát dvě utkání, Roger Federer se Slovincem Žemljou se pak na centrální kurt Arthura Ashe vůbec nedostali.

- GRANDSLAM US OPEN 2013 -
(USA / New York, tv. povrch, 34.300.000 dolarů)
pondělní výsledky mužů (26. 08. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Harrison (USA) 6:4, 6:2, 6:2, Ferrer (4-Šp.) - Kyrgios (Austr.) 7:5, 6:3, 6:2, Gasquet (8-Fr.) - Russell (USA) 6:3, 6:4, 6:2, Evans (Brit.) - Nišikori (11-Jap.) 6:4, 6:4, 6:2, Tipsarevič (18-Srb.) - Cuevas (Urug.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3 skreč, Robredo (19-Šp.) - Matosevic (Austr.) 6:3, 6:7 (6:8), 6:3, 6:2, F. López (23-Šp.) - Serra (Fr.) 6:7 (4:7), 6:2, 6:3, 6:3, Dodig (Chorv.) - Verdasco (27-Šp.) 6:3, 7:5, 1:6, 4:6, 6:3, Haider-Maurer (Rak.) - Gulbis (30-Lot.) 3:6, 6:3, 1:6, 7:6 (7:4), 6:4, Tursunov (32-Rus.) - Bedene (Slovin.) 7:5, 4:6, 6:3, 6:0, Rufin (Fr.) - Struff (Něm.) 7:6 (7:4), 6:3, 2:6, 2:6, 6:1, Robert - Olivetti (oba Fr.) 6:3, 6:3, 6:4, Tomic (Austr.) - Ramos (Šp.) 6:3, 3:6, 4:6, 7:6 (7:1), 6:3, Klahn (USA) - De Schepper (Fr.) 6:7 (5:7), 6:2, 7:6 (7:0), 7:6 (7:4), Kukuškin (Kaz.) - Martin (SR) 6:4, 7:6 (7:2), 7:5, Davyděnko (Rus.) - Williams (USA) 6:3, 4:6, 1:6, 7:5, 6:0, Dancevic (Kan.) - Haase (Niz.) 7:6 (7:5), 3:6, 7:5, 7:6 (7:3), Bautista (Šp.) - Bellucci (Braz.) 6:3, 6:2, 6:2, Sela (Izr.) - Kuzněcov (Rus.) 7:6 (7:2), 6:3, 6:7 (2:7), 5:7, 6:4.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
Amputace
My se ovšem nebavíme o losu, nýbrž o konkurenci v tom roce. "Južný v semifinále US. Parodie." To jsi napsal. Južného nejtěžší soupeř na cestě do semifinále byl Wawrinka, nemusel porazit žádného top hráče. To, že hrál Južný semifinále, tedy nic nevypovídá o konkurenci v tom roce. Baghdatise za solidního finalistu považuješ, Berdych už ovšem značí úpadek konkurence, přestože porazil při cestě do finále dva TOP4 hráče. Unaveného Novaka ve finále nemůžeš myslet vážně snad už ani ty... Co potom unavený Safin ve finále AO04, který se v semifinále trápil s 34ti letým Agassim? - obrovský konkurent. Co finalista Baghdatis, který odehrál při cestě do finále AO tři pětisetové zápasy, z toho dva v QF a SF?
Reagovat
smazaný uživatel
Je to prostě mrhač...
http://tv.eurosport.cz/tenis/postrehy-komentatoru-us-open_sto3898024/storynews.shtml
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal nemá vyloženě lehký los ale nic nemožného to rozhodně neni. Do čtvrtfinále by měl dojít v pohodě a pokud porazí Federera bude už jednou nohou ve Finále , ale Federer v Cincinnati ukázal že ted neni ve špatné formě přesto si myslím že v současné době neni schopný Nadala přehrát na 3 sety.
Reagovat
Pe3k
Tak porazit ho může, ale pravděpodobně jedině 3:0 možná 3:1. Každopádně je to pro Rogera krutý los v tomto krutém období...
Reagovat
dadaft
těžko říct, jak to dopadne, ale jedno je jisté - Nadala nic nebolí, má formu jako hrom a hraje nesmírně aktivní tenis.
tvrdý budíček pro pánešky, co si možná mysleli, že už si to tak budou upinkávat mezi sebou. ))
Reagovat
smazaný uživatel
No uvidíme kam Rafael dojde? Každopádně se mi zdá, že mnohem těžší los než Federer.
Reagovat
Pe3k
Takovou kravinu by nenapsal ani forehand. Federerův nejtěžší možný soupeř je Nadal a toho má už ve čtvrtfinále a koho má Nadal? Opravdu nechápu odkud se takoví lidé berou nebo jestli mají namísto mozku kýbel ovších hovínek...
Reagovat
viitak
Kdo byl na posledním turnaji po Nadalovi v lepší formě než Djoker, nebo DelPo? Isner. A koho má Nadal v pavoukovi ještě před Fedexem? Isnera. Kdežto pro Pe3ka jakoby neexistoval. Myslím, že Rafa si ho nepřeje, protože ačkoliv ho asi porazí, tak se bude muset vydat z maxima.
Reagovat
Pe3k
S Isnerem NIKDY nepohrál. Já vím, že váš tupý gang v čele s forehandem jsou pos.aní pokaždé když má Nadal hrát se servismanem, ale tohle už je moc. Není ani jistota, že John se vůbec k Nadalovi dostane a bude rád, když uhraje set...Federer má Nadala a Nadal má Isnera, uvažuj o tom...
Reagovat
Roger_Federer
John Isner, dobra forma 14 dni zpatky.. Ale zapas na 2 vytezne sety a 3 je trochu neco jineho, navic proti nekomu jako je Nadal..
Reagovat
Faddova
Nooo, asi si nevzpomínáte na první kolo French Open (loni nebo předloni), to se Rafa s Johnem hoooodně nadřel, rozhodně se nesmí podceňovat, určitě pro nikoho není příjemný soupeř.
Reagovat
smazaný uživatel
Vy ste fakt komický gang, ti Nadalovci. Když se hádáte tak to vypadá, že zdravý Nadal nemůže prohrát a musí všechny vyřídit v suchém triku a naráz se bojíte kdejakého nekňuby. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím , vůbec sa nemosí stat že na souboj Isner vs Nadala dojde, Isner je dost nevzpytatelný a je schpný prohrát teměř s kymkoliv.
Reagovat
smazaný uživatel
A já si zase říkám odkud se berou takové individua jako jsi? Můj názor se ti nemusí líbit, ale nemusíš nikoho urážet.
Možná mám místo mozku kýbel ovších hovínek. Ty tam máš, ale zřejmě úplné vakuum...
Reagovat
Pe3k
Sorry nechtěl sem tě urážet, ale ta demence fanoušků z Nadalovy strany mě fakt točí.
Reagovat
smazaný uživatel
V pohodě. Já také nemusel tak reagovat. No uvidíme, každopádně myslím, že Roger šanci má...
Reagovat
smazaný uživatel
Mať tvoje problémy :)
Reagovat
Pe3k
Tak by z tebe nevyrostl takový ignorant :D
Reagovat
tito
Když tvrdím, že Rafa prohrál i díky zranění (což je troufám si říct pro člověka trochu se orientujícího ve sportu pochopitelný argument), tak to dle mého názoru nemůže vyvozovat dogma, že zdravý nemůže prohrát. Konkrétně v případě Rafy se z toho dá nezaujatě odvodit pouze předpoklad, že kdyby byl zdráv a nevynechal prakticky jeden rok na okruhu z posledních pěti, tak by měl pravděpodobně více titulů a jiný průběh rankingu. Dále hráč, který porazil na posledním turnaji světovou jedničku a světová dvojka s ním vyhrála až ve dvou tajbrejcích, dle mého mínění nekňubou není. Nicméně pochopitelně se mohu mýlit a vzhledem k tomu, že se hraje na stejném povrchu, se lze domnívat, že se jedná o neškodného soupeře. Předpokládám, že v příspěvku nešlo o pětinásobného šampiona tohoto turnaje :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Vůbec nenarážím na to, když je to oprávněné, třeba při porážce s Ferrerem na AO 2011 tuším, to bylo oprávněné, ale mě se čím dál víc zdá, že takoví ti fundamentální fanoušci typu Forehanda, Rafafeoliho a podobně to tak omlouvají vždy. Viz jeho dvě wimbledonské porážky ve dvou letech. O letošku se netřeba bavit, to byl zdráv plné, loni proti Rosolovi mohlo být jeho zdraví nalomené, ale jak sám Španěl přiznal tak by jej neporazil ani zdravý. A kdo viděl ten zápas musí to uznat. Rosol by s podobným výkonem vyřadil i Djokoviče či Federera. To k bodu jedna.
K bodu dvě narážím na Forehandovy slzy, kdy tady po lose málem vybrečel balíček virtuálních kapesníků a spotřeboval všechny plenky z toho, jaký má chudáček má Rafa špatný los a začínalo to bázní už z prvního soupeře, neškodného Harrisona. Úplně mě dorazilo, když tady reprodukoval strach z Vaska Pospišila. K tomu snad není co dodat.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jaký pán, takový krám, že jo. :) Mě jen vytáčí falešná skromnost.
Reagovat
Amputace
K těm Wimblednům. S Rosolem hrál výborně. Skvěle servíroval, dobře se pohyboval, paradoxně právě tehdy měl být zraněn. Ovšem s Darcisem, po prohře s nímž na žádné zranění neodkázal, zcela evidentně v pořádku nebyl. Každý, kdo viděl ten zápas, musel zároveň vidět Nadala, který nedobíhá míče, které by běžně dobíhal, Nadala, který se neraduje po vítězných výměnách, Nadala zcela odevzdaného a nemotivovaného. Neříkám, že to bylo zranění, ale něco rozhodně nebylo v pořádku. Úplné nebe a dudy oproti tomu, co předváděl v zápase s Rosolem.

K prvním kolům a Nadalovu losu. Jestliže dlouhodoběji sleduješ Nadala, dobře víš, že je to hráč, který se rozehrává pomaleji a často právě v prvních kolech se paradoxně natrápí víc než v pozdějších fázích turnaje. Již v roce 2006, kdy poprvé došel do finále Wimbledonu, musel svést ve druhém kole pětisetovou bitvu s kvalifikantem Robertem Kendrickem. O rok později se na stejném turnaji to samé opakovalo ve čtvrtém kole s tehdy nepříliš známým Soderlingem, který dokázal ze stavu 2:0 na sety vyrovnat na 2:2. V roce 2010 (svém nejsilnějším roce) zažil znovu ve Wimbledonu hned dvě takové situace. Nejprve ve druhém kole pětisetová bitva s Robinem Haasem, hned v následujícím kole trápení s Petzschnerem. V roce 2011 přišla ta již zmiňovaná bitva právě s Isnerem v prvním kole French Open. V roce 12 a 13 pak už vypadnutí v prvních kolech Wimbledonu. Vzhledem k těmto statistikám mi opravdu nepřipadá v pořádku vysmívat se někomu za to, že se obává Nadalova losu v prvních kolech - je velice nebezpečný. Jak Nadal, tak Federer mají v losu přesně to, co si jistě nepřáli - Federer tam má Nadala, Nadal v prvních kolech nebezpečné a neznámé hráče a zvláště pak Isnera, který jej na posledním turnaji mohl klidně porazit. Nevidím důvod, proč urážet fanoušky hráče, který letos vypadl v prvním kole GS, za to, že se obávají vypadnutí v prvních kolech USO... Já osobně mám daleko větší strach (jako fanoušek) z Isnera než případně z Federera či Murrayho.
Reagovat
Pe3k
Nadal byl v obou posledních ročnících Wimbledonu zcela zdráv. Loni prohrál, protože měl Rosol extra formu a letos to byl čistě psychický kolaps způsobený nezdarem z loňksa.

Chápu, že nikdo nechce pro svého hráče těžký los v úvodních kolech, ale dostat Harisona a Pospíšila a tvrdit o tom, že je to těžký los je výsměch všemu. Možná ten Isner je nepříjemný, ale nadal mu dá i tak 3:0.

Sezona 2010 je širokou veřejností brána jako ta vůbec nejslabší za posledních x let, stejně jako ta letošní (co se vrcholné konkurence týče) mít ve finále W Berdycha? V semifinále US Južného? Parodie.

Je to jen o tom, že vy fandové Nadala jste jen ufňukánci co je realita míjí obloukem. Já být na vašem místě užívám si sqvělou sezonu a formu Nadala a děkuju bohu, že má los kde se vyhnul Nolemu, Del Povi a Můře...Nadal tam má Federera, Ferrera a unaveného finalistu - což je zcela bezkonkurenčně ideální los. Každý kdo to nevidí a nechápe je čirý de me nt.
Reagovat
Amputace
Ach jo, Petříku, že tebe to baví. Já už nemám trpělivost a to bych řekl, že jsem zde patřil k nejtrpělivějším, co se týče "diskuzí" s tebou.

Přesto si nedopustím takový poslední rýpaneček na rozloučenou :) Co jiného než parodie může mít v semifinále Wimbledonu Grosjeana, Bjorkmana či Gasqueta, ve finále AO Baghdatise či Gonzaleze, v semifinále US dvakrát Davydenka a následně ve finále devatenáctiletého Djokoviče?:D Holt asi nejen slabý rok, ale přímo slabá éra :D
Reagovat
Pe3k
Federer se od roku 2004 pravidelně dostával do finále všech gs. Sem tam tam chytl někoho slabšího, ale Nadal měl jen 1 sezonu za celou kariéru kdy vyhrál 3 gs a ta byla ultra slabá. Gonzales i bagdatis hráli hodně dobře porazili i Nadala. Davyděnko byl na hardu extra třída a Nole byl už v roce 2007 top hráč!
Reagovat
Amputace
Nole byl už v roce 2007 top hráč, ovšem v roce 2010, kdy hrál s Nadalem finále US už spadal do slabé konkurence. Berdych na cestě do finále Wimbledonu porazil obhájce Federera i Djokoviče, opět však spadá do slabé konkurence (na rozdíl od Baghdatise či Gonzaleze, kteří porazili DOKONCE I Nadala!). Nepopírám, že Nadal měl na US10 pohádkový los, což vysvětluje Južného v semifinále, ovšem kolik takových losů měl za kariéru Roger či kdokoli jiný z naprosté špičky. Federer vyhrál 3GS za sezónu dvakrát, Nadal jednou, ale co nebylo, může být. Také neopomíjej sezónu 2008, ve které Nadal vyhrál dva GS a OH.
Reagovat
MarcelPersch
Si uplne mimo. to ze Berdycha nikdo z dvojice Federer, Djokovic nedokazal porazit, tak asi musel Tomas neco hrat, nemyslis?

Navic na US open mu fungoval servis tak, ze by porazil kohokoliv.
Navic top hrace Djoka dal presvedcive ve finale.

Tobe jde ale zjevne o uplne neco jineho, podle tebe sezona, kde Roger nema na Rafu odpoved je proste SLABA.
Reagovat
MarcelPersch
+ tebou uvadeny Baghdatis si v dobe, kdy podle tebe hral vyborne, uhral z 5 zapasu jediny set.

Gonzalez ho porazil na AO 2007, to je pravda, jinak s nim ale taky vyhradne prohraval.
Reagovat
Pe3k
Federer vyhrál 3 gs za sezonu 3x!!! Djoker nebyl slabá konkurence, ale na US jediná...A byl tak unavený ze zápasu s Fedexem, že neměl nárok.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je dost slabý argument , Nadal na AO 09 hrál semifinále přes pět hodin a nasledně ve Finále porazil Federera v pěti setech , prostě v tom roce byl Nadal příliš dobrý nic víc.
Reagovat
MarcelPersch
Souhlasim se Sammutem, Rogera mam rad, ale ze byl Rafa v tech sezonach od roku 2008 lepsi, je pravda.

P.S. Roger vyhral opravdu 3GS za rok jen 2x (06,07)
Reagovat
tito
ještě 2004
Reagovat
smazaný uživatel
Vencape, zdá sa mi to alebo máš zo mňa mindrák, že ma tak usilovne, ba až poeticky spomínaš?..
Reagovat
MarcelPersch
tak to se omlouvam, to jsem prehledl :D
Reagovat
tito
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
To je ale velmi mylný výklad. Pokud se podíváme na zmiňovaná škobrtnutí podrobně, tak kromě French Open 2011 se to vždy odehrálo na Wimbledonu. Proč asi? Ty jako chytrý člověk určitě sám tušíš proč.
První týden se na Wimbledonu nachází stále tráva jako opravdu tráva a ne oraniště, se vším co k tomu patří. To znamená nízký, rychlý odskok, kde se paralyzuje Nadalova největší zbraň. Druhým důvodem je fakt, že v průběhu několika týdnů dochází k drastickému přechodu ze dvou zcela odlišných povrchů (antuka-tráva). Pokud by tráva zůstala neporušená i v druhém týdnu Rafa by horko těžko vyhrával Wimbledon. Na ostatních površích s prvními koly nemá, vyjímkou je zmiňované French Open 2011.
V tomto světle tvůj argument pokulhává. Na hardu je rozjetý a na není důvod, proč by se měl bát on potžmo jeho fanoušci prohry. A promiň, Harrison a Pospišil jsou zrovna typy nezkušených tenistů, kteří i kdyby vedli, by se pod tíhou tlaku v konečném důsledku porazili sami.
Reagovat
Amputace
Uznávám.
Ovšem Isner (pokud postoupí) mi skutečně dělá starosti. V Cincinnati prakticky neudělal chybu, nenabídl Nadalovi jediný breakball, stačila jedna chyba v obou tie-breacích a bylo hotovo. Nevidím důvod, proč by to nyní nemohlo být opačně. Isnera jsem si v Nadalově straně pavouka přál snad vůbec nejméně, stejně jako patrně Roger si tam nepřál Nadala :) Ovšem bez diskuzí nejhorší los má Novak.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist