Nadal suverénně začal poslední účast v Madridu, s 16letým teenagerem ztratil jednu hru

25. 4., 19:15
Aktuality 41
ATP MADRID - Rafael Nadal (37) nejlepším možným způsobem odstartoval své poslední vystoupení na domácím podniku série Masters v Madridu. Pětinásobný šampion, který nejspíše absolvuje svou poslední sezonu v kariéře, deklasoval 6:1, 6:0 nezkušeného teenagera Darwina Blanche (16). Ve druhém kole se antukový král pokusí oplatit porážku Alexovi de Minaurovi, s nímž ve stejné fázi prohrál před týdnem v Barceloně.
Profily hráčů
Nadal suverénně odstartoval svou poslední účast v Madridu (© AFP)

Blanch – Nadal 1:6, 0:6

Rafael Nadal na středeční tiskové konferenci oznámil, že letošní vystoupení na Masters v Madridu bude jeho posledním v tomto dějišti. V hlavním a největším městě Španělska se dle očekávání zdrží minimálně ještě na jeden zápas, svůj poslední start v Caja Mágica zahájil suverénní výhrou nad nezkušeným 16letým teenagerem Darwinem Blanchem figurujícím na 1028. místě žebříčku.

Tento souboj přepsal historii podniků Masters. Aktéry totiž dělí 21 let a 117 dní, což je největší věkový rozdíl v některém z odehraných duelů na prestižních tisícovkách. Když se Blanch narodil, Nadal měl za sebou už pět účastí na této akci.

Právě i zkušenosti Nadalovi pomohly k jednoznačnému vítězství. V úvodní sadě mu stačilo trefit dva vítězné údery oproti čtyřem nevynuceným chybám, Američan se totiž sám vyházel a spáchal celkem 15 minel. Jasný a podobný průběh měl i druhý set, ani v něm favorit nečelil brejkbolu a tentokrát game neztratil.

"Dnes jsem hrál se soupeřem, který má před sebou skvělou budoucnost. Snažil jsem se celou dobu hrát solidně bez většího rizika. Tahle taktika fungovala dobře a jsem rád, že jdu do dalšího kola. Zítra mě čeká trénink a pozítří další zápas. Díky tomu se cítím skvěle, chci si tu užít každý moment," řekl Nadal po hladkém postupu.

Nadal musel loňskou sezonu uzavřít už během obhajoby titulu na Australian Open, kde si přivodil zranění kyčle, které ho ze hry vyřadilo téměř na rok. V aktuálním roce hraje svůj teprve třetí turnaj, ve čtvrtfinále v lednu v Brisbane nevyužil mečboly proti Jordanovi Thompsonovi a před týdnem prohrál druhé kolo v Barceloně s Alexem de Minaurem.

Právě nejlepší Australan v žebříčku bude jeho protivníkem ve stejné fázi také v Madridu. Sedmatřicetiletý španělský veterán ve zhruba týden starém duelu potvrdil slabší formu i kondici a De Minaurovi podlehl ve dvou těsných setech, hlavně kvůli obrovskému rozdílu v počtu vítězných úderů a nevynucených chyb ze své rakety.

Bývalý lídr žebříčku startuje v Madridu podvacáté v kariéře. Dříve než ve třetím kole vypadl pouze při debutu v roce 2003 a ještě o rok později. V domácí metropoli by ideálně potřeboval nabrat zápasovou praxi a zlepšit svou formu i kondici.

Na zmíněné tiskovce totiž avizoval, že pokud se bude za pár týdnů cítit stejně jako nyní, tak vynechá milované French Open. V areálu Rolanda Garrose, kde v červenci začne olympijský turnaj, získal 14 ze svých 22 grandslamových trofejí.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

41
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Ondra979
tak tohle byl sranda mac, bude zajimave, jak dopadne druhe mereni sil v rade s Minotaurem. cekam lepsi vykon od Rafy, tim by to melo byt otevrenejsi..
Reagovat
paddy
Mělo by to být lepší, navíc byl i lepší kurz
Raději prohrát, než si do konce života vyčítat, že člověk nevsadil kurz 2,5 na antuce na Nadala smile
Breakeven je 40%

Pojď Rafane, rafni toho esesáka smile
Reagovat
Ondra979
no proc ne, ale ja bych do toho nesel..me se Rafa v tom poslednim zapase s Minaurem proste moc nelibil, takze si radsi pockam, co ted predvede
Reagovat
Patik
Pozerám že kurzy na de Minaura proti Nadalovi už dostali rozum..a konečne je Minotaur favoritom aj tým kurzovym..a mal by sa ísť odfotiť a zmeniť si profilovku tu na tenis portáli.. vyzerá na nej ako nemecký fuhrer.
Reagovat
Ondra979
no to teda vyzera, ale jsem na ten zapas zvedav, minotaur je nejspis uz spravne mirny favorit, ale Rafa mu to urcite bude chtit oplatit tak snad to bude lepsi zaps
Reagovat
turista
Bůh ví.
Reagovat
turista
Vylosovat Nadalovi amerického dorostence do prvního kola byla od pořadatelů fraška. To jsou holt ti Španělé.
Reagovat
paddy
Federer je přírodní talent, to se ví
ping pong vs. Schwartzman smile smile
https://www.youtube.com/shorts/Ji7GyWL2r7c

ale nedávno prohrál se 7letou holčičkou Pineapple smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=PMK3irnKDhc

ale hraje kurevsky dobře smile smile smile smile smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak pinec bych s ním dal, to by oroti tenisu mohlo jít Ale chtěl jsem hrát přes zimu a skutek utek...
Reagovat
vergus
Organizátoři určitě nechtěli, aby se Nadal loučil s domácím publikem prohrou v prvním zápase, ale takhle mu naservírovat toho nejslabšího hráče (i když mu ho tzv. přiřadil software (s pravděpodobností ani ne 1,5 %)) je jedním slovem šaškárna.
Reagovat
Rafaela
No, ale druhé kolo je jasný vyhazov, tak bych se nečílila.
Reagovat
turista
Demolice. Novaku budíček! Nadal hraje i když měl dnes soupeře slabého jako čaj tak ho zdemoloval zatímco Nole pořád vymetá nějaké bankety místo toho aby hrál ostré zápasy.
Reagovat
Nola
chlape vzchop sa, Novak tu nebude vecne, co budes robit, ked odide do dochodu? je mi ta luto, mal by si si najst nejaku zabavku, nejaky konicek, ved to nie je mozne, aby dospely chlap s tvojou profesiou neustale vypisoval na TP tieto placlive textove spravy, bud si robis zo vsetkych p.del, alebo si fakt mimo
Reagovat
misa
Reagovat
turista
Já mám dost koníčků. Celý život sportuji. Celý život sportuji. Dělal jsem atletiku - vytrvalostní běhání a sportovní chůzi. Dokončil jsem 1038 atletických závodů. Dál dělám pěší turistiku v KČT. Dokončil jsem 834 turistických pochodů. Denně cvičím strečink a občas jógu. Hrál jsem 10 let tenis. Tři roky jsem taky kdysi dělal silniční cyklistiku. Zahrádkářím v zahrádkářské osadě. A taky rád cestuji. A mám dvě děti na VŠ studiích v prvním ročníku. Bohužel mi zemřela manželka. Ale neměj péči o můj život. Jsem OK.
Reagovat
PTP
Šebrle říznutej Jožkou Pribilincem
Reagovat
turista
Já hodně rád žertuji. Ty ale zjevně nechápeš kdy si dělám legraci a kdy ne.
Reagovat
Patik
Aaale nestresuj..Djokovič by takéhoto Nadala utrel po ceste domou z banketu..hovoril som ti pred zápasom že ten chlapec prehral sám so sebou hneď keď uvidel žreb.. Nadal už je bohužiaľ pre neho a jeho fanúšikov na antuke neškodný pre dajme tomu celú top50.. nemá žiadny pohyb ani kondíciu.. nevydrží poriadny zápas..v ďalšom kole pravdepodobne zase vypadne..takže klídek..o nič nejde.
Reagovat
turista
Ale tenis hrát Nadal nezapomněl. To bylo vidět už v Brisbane.
Reagovat
Patik
Nezabudol ale už nemá výkonnosť..vypadol z idúceho vlaku a už do neho nenaskoci.
Reagovat
Ondra979
zatim to tak vypada..neni u uderu casto vcas a je to znat...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Bylo to jak kdyby zraněnýmu gladiátorovi vpustili do arény místo tygra kolouška. Tak hlavně, že se plná aréna bavila kvalitním tenisem.
Reagovat
Patik
Kvalitným tenisom..? Ono to bolo nejaké finále dvoch hráčov v životnej forme či mi niečo uniklo.m?
Reagovat
paddy
pro Nadala turnaj k ničemu, mohl vynechat
trénink s dítětem, a pak těžký soupeř

potřeboval by se rozehrát s nějakým průměrným hráčem
Reagovat
PTP
Ale v publiku měl podporu jako při finále GS : manželka, dítě, ségra, táta, máma, hafo trenérů, Felicián Lopez v kvádru a další a další
Reagovat
paddy
proč Darwin Blanch (16), no. 1082, dostal WC? smile

je to jednoduché, jeho stáj IMG vlastní turnaj
stejně tak Miami, kde dostal WC a prohrál trapně s Macháčem

Raducanu (také IMG) WC v Miami a Madrid
Draper (IMG) WC Madrid 2022

Blanch has an impressive record at junior level, winning the USTA U-16 title in August 2022 when he was just 14 and reaching back-to-back semi-finals at the French Open and Wimbledon last summer.
ITF Junior ranking of No 10

prostě trapárna smile smile smile
Reagovat
Nenela
Traparna, souhlasim. To, ze dostaly WC Fruhvirtky ci Raducanu, se da jeste pochopit, ale tohle ne
Reagovat
paddy
není náhoda, že GS turnaje si dávají vzájemně WC (z cizinců dostanou hlavně země s GS turnajem) smile smile smile
Reagovat
Kozoroh
Mezi GS turnaji (vyjma Wimbledonu) je uzavřena reciproční dohoda o udělování divokých karet pro hráče z těch dvou dalších hostitelských zemí.
Reagovat
winsett8
V podstatě každy pořadatel turnaje uděluje (WC) přednostně hráčům dané země. Jedná se o jednoho či dva hráče. Buďto slouží jako podpora končícím legendám, podpora mladých hráčů a nebo marketingový tahák. Ostatní si to musí uhrát v (Q) a nebo mít žebříček pro nasazení daného turnaje.
Reagovat
Nola
Draper mal vtedy 20 rokov a bol v druhej stovke, mal aj problemy so zdravim, Emma vyhrala GS, to nejde ani zrovnavat s mladickom, ktoremu mozno akurat pokryvia charakter, alebo rovno znechutia tenis, ved naco sa snazit, ked si mozes uzit prve kola a zarobit slusne PM za nic a k tomu na centri, na ktory sa niektori hraci mozno nepozru za cely svoj tenisovy zivot
Reagovat
paddy
já nerozporuji ostatní WC, jen podávám důkazy, kdo tahal za nitky
nejde totiž o ojedinělý případ

že Raducanu dostane kdekoli WC je běžné, ale ostatní organizátoři nedostávají část ze zisku těchto hráčů na rozdíl od IMG
Reagovat
Nenela
Proc vlastne tenhle kluk porad dostava WC? Je az 1028 na svete nebo tak nejak, co je na nem tak extra?
Reagovat
Patik
Nejaký konšpirátor by mohol povedať že Nadalovi to tam nalosovali úmyselne.
Čo tam ten chlapec hľadal absolútne nemám ani šajnu..
Reagovat
com
de Minaur uz mu ukaze
Reagovat
Patik
A teraz si neviem predstaviť že by bol Nadal v životnej forme a dostal by hento do prvého kola.
Reagovat
Alien
Tak je dobrej!
Reagovat
PTP
A komu tím prospějete?!
Reagovat
George_Renel
Mně to tedy připadlo jako trapas.
Reagovat
Patik
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist