Nadal už pošesté přijde o Turnaj mistrů, ještě dnes jde s kotníkem na operaci

5. 11. 2018, 17:17
Aktuality 62
Druhý hráč světa Rafael Nadal odřekl krátce před večerním losem svou účast na Turnaji mistrů, o který přichází vinou zdravotních potíží už pošesté v kariéře. Letos dvaatřicetiletého Španěla na kurt v londýnské O2 areně nepustí zranění břišního svalu a tak se zároveň rozhodl řešit dlouhodobé problémy s kotníkem, s nímž ještě dnes podstoupí operaci.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Kariéru Rafaela Nadala protkává spousta různých zranění a letošní sezona - byť s pěti tituly znovu velmi úspěšná - není výjimkou. V prvních měsících laboroval s bolestmi pravé kyčle a o závěr roku úplně přišel.

Nejprve kvůli zranění pravého kolena odstoupil z US Open a nestihl turnaje v Pekingu a Šanghaji. A když už se koncem října připravoval na návrat do hry, natáhl si břišní sval a sezona pro něj skončila. Minulý týden nehrál na Masters v Paříži a dnes oznámil, že nebude schopný startovat ani na Turnaji mistrů, který startuje za šest dní. 

Na sociálních sítích Nadal navíc oznámil, že má i problémy s kotníkem a ještě dnes se podrobí operaci. "Je pravda, že už to mám delší dobu a občas mě to pobolívalo. Teď, když kvůli břichu stejně nemůžu hrát, bude čas to vyřešit a vyhnout se tak budoucím problémům," napsal Nadal ve španělštině na facebooku.

"Byl to komplikovaný rok. Byl jsem schopný hrát velmi dobrý tenis, ale zároveň byl velmi špatný z pohledu zranění. Dělal jsem maximum pro to, abych se v Paříži a Londýně představil, ale bohužel se objevily nové problémy s břichem," lituje rodák z Mallorky.


Na Turnaj mistrů se Nadal kvalifikoval během své kariéry celkem čtrnáctkrát, ale již šestkrát se ho z různých důvodů nezúčastnil. Loni navíc po prvním zápase odstoupil. Z osmi startů jsou jeho maximem finále z let 2010 a 2013.

Letos měl v Londýně bojovat o návrat do čela světového žebříčku, ze kterého ho dnes sesadí Novak Djokovič. Srb má nyní jistotu, že popáté v kariéře zakončí rok jako světová jednička.

Během sezony 2018 měl Nadal odehrát 12 turnajů na tvrdém povrchu, ale z devíti akcí se předem odhlásil, na dvou vzdal rozehrané utkání (ve čtvrtfinále Australian Open a semifinále US Open) a tak celý turnaj odehrál pouze na Masters v Torontu, kde triumfoval.


Po Juanu Martínu del Potrovi je Nadal druhým hráčem, kterého z prestižního turnaje pro osmičku nejlepších tenistů sezony vyřadily zdravotní potíže. Argentince v Londýně nahradí Japonec Kei Nišikori a místo Španěla dostává šanci Američan John Isner, kterého ve 33 letech čeká debut.

Roli náhradníků by měli plnit dvaadvacetiletí Rus Karen Chačanov a Chorvat Borna Čorič.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

62
Přidat komentář
Roger_Federer
Rafa se dokazal za svoji karieru dostat do finale TM 2x, pouze v nejuspesnejsich letech (10,13) kdy mel predtim dlouhou pauzu..
A,vzdy ho vyfackoval ve finale lepsi hrac..
Takze cekat, ze by letos neco uhral je blbost.:)
By tam byl jako 2011 do poctu.:)
Reagovat
Krisboy
Španělská (mallorská) telenovela, díl 1647: Rafa je zraněn, bohužel nemůže hrát na hardech.
Reagovat
Pe3k
To není legrace! Chudak Rafaelo zranění břicha je tak vážné, že si vyžádalo operaci kotníku...
Reagovat
Hypertac
No co už. Nevadí. Hlavně se dát do kupy, dobře potrénovat, vykašlat se na exhibice v prosinci a vyhrát AO. Vamos!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak po tom Parizi sa to dalo tak nejako čakat...Vzhladom k tomu, co Rafa odohral ukázal skvelú vykonnost. Dufam, ze v 2019 bude zdravie poslúchat a Nadal to rozbalí v plnej paráde. Ked bol zdravý, hral skvelý tenis, budem sa tesit..
Reagovat
smazaný uživatel
Já nikdy neřekl, že si zdravotní problémy vymýšlí, jen mi přijde trapné se na ně pořád vymlouvat. Rafa prostě hraje pro tělo brutálním stylem a s věkem prostě zdravotní problémy budou přibývat. Ale kdyby tím stylem nehrál, tak sice bude zdravější, ale na druhou stranu, ne tak úspěšný. S tím se smiř. Ale fakt nevím, že bych řekl, že si je vymýšlí.
Reagovat
Herbert_Hoover
Pošesté přijít o TM..slušné..i ten letošní hardový zápis je fenomenální..jediný turnaj, který dokončil, vyhrál :) Co k tomu dodat.
Reagovat
Roger_Federer
Ukoncit karieru ?:)
Reagovat
ttopi
Co k tomu dodat. Snad jen to, že ví, kdy to včas ukončit a pošetřit síly :-)
Reagovat
turista
No letos Rafa Nadal odehrál 9 turnajů, z toho 5x finále a 5x titul. To je veleúspěšný rok i přes zdravotní problémy. Navíc jako jediný z absolutní špičky nemá problémy s mladými puškami a s outsidery. Jedno jediné finále prohrál s mladíkem (2016 Buenos Aires - Thiem) a s relativním outsiderem (2014 Viňa del Mar - Zeballos). Jinak tu mladou generaci ve finálových zápasech smazává jako nikdo. Na Rogera a na Novaka se mladé pušky bohužel občas chytají i ve finálových zápasech což je pro nás z Djokolandu hořká skutečnost. Počítáme s titulem pro Novaka a ono nic.
Reagovat
smazaný uživatel
takze ten vzip, ze zdravy Rafi neprehrava, vlastne ani nie je vtip :D
Reagovat
Marduch
Vazeni pratele nejen Djokolandu, pokud se nemylim, smekneme celenky a ksiltovky pred nejstarsi svetovou jednickou na konci roku od zavedeni zebricku v r.1973!
p.s. odstoupeni Nadala je pro me zklamanim, mel to byt chlapsky souboj kdo s koho:(
Reagovat
Marduch
aha, nevsiml jsem si clanku vedle:-/
Reagovat
Denis92
So zrebom som spokojny. Snad bude finale Roger - Novak.
Reagovat
Nola
to verim, ja naopak
Reagovat
Krisboy
OMG
Reagovat
ta-dah
Ach jo, Nole. Sasa. Marin a John. Masakr.
Roger pohoda...
Reagovat
Nola
nie, ze by som to necakala, Fedex prechadzka ruzovou zahradou....
Reagovat
Kozoroh
Se Sašou je třeba otočit H2H, na Marina No1e umí a s Johnem si taky poradí.
Reagovat
gigin
Problem solved, Nolko :DDDDD
Reagovat
Nola
thank you captain :DDDDD
Reagovat
steve79
Pro Fedexe bych si přál Zvereva, Nishikoriho a Andersona.
Reagovat
Kozoroh
Anderson - pomsta za Wimbledon?
Reagovat
smazaný uživatel
ja mu preju, aby vse prohral :D
Reagovat
Patik
Má niekto link na ten los čo bude ?
Reagovat
smazaný uživatel
Forehand bude rád. Vždycky chtěl Izzyho na TM a závěr sezóny je stejně o ničem a pod Rafovu úroveň.
Reagovat
smazaný uživatel
Hello Mute,

Áno, za Isnera som na TM velmi rád..

Minule som sa dozvedel, ze aj ty si myslis, ze Rafa si zranenia vymysla. Tomu som rád menej, ale respektujem to :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vůbec nevím o čem mluvíš.
Reagovat
steve79
To je škoda. Přeji rychlý návrat na dvorce. Už mi Rafa chybí.
Reagovat
Denis92
Ach, to je skoda. Po DelPovi este aj Rafa..

Snad Roger nevyfasuje skupinu Anderson, Cilic, Isner..
Reagovat
Nola
snad ju nevyfasuje Novak..... 3 servismani, to je teda zuzo.....
Reagovat
Denis92
Vzhladom na to, ze 4 zo 6 su servismani, tak bud si to niekto z nich zlizne alebo si to spravodlivo rozdelia po dvoch.
Reagovat
Nola
stvrty je kto? Sasha? ten je asi najprijatelnejsi, len, aby sa aj on neodhlasil, vzhladom k tomu, ze mal tiez zdravotne problemy a nastupi Khacanov a mem po vtakoch
Reagovat
Nola
mame po vtakoch :D
Reagovat
spaniel
:D
Reagovat
Denis92
Skupina Zverev Thiem Nishikori vs. Cilic Anderson Isner je dost rozdiel. A hej, este pripada v uvahu Khachanov. To by bolo velmi zaujimave.
Reagovat
Nola
samozrejme, jeden ich moze schytat vsetkych, ale ten druhy zase niektoreho z nich v semi, ale sustredit sa v 3 zapasoch v rade na bomby zo servisu je asi na palicu
Reagovat
Patik
Traja servismani môžu znamenať aj tri ľahšie zápasy..ak ich zvládne tak zvyšné zápasy budú na returne oveľa lahšie..ale ako píšeš..je to frustrujúce.
Reagovat
turista
Sakra to je ale blbý konec tak úspěšné sezóny s 5 tituly z 5 finále.
Reagovat
peggy
Je to moc smutne,ze Rafa nemuze do Londyna,je to jediny titul,ktery mu chybi.Leta leti,snad pristi rok mu dovoli vice.Nyni hlavne zdravi RAFO.
Reagovat
gigin
Není to jediný titul, co mu chybí.
Reagovat
Patik
Prajem mu veľa zdravia a skoré uzdravenie..ale tá do očí bijúca náhoda že tam neni ani jeden antukový turnaj s pomlčkou withdrew alebo retired..zaujímavé.
Reagovat
spaniel
Protoze je to seznam hardovych turnaju...
Reagovat
Patik
Však hej veď načo by tam dávali zoznam antukových turnajov keď tam je vždy zdravý.
Reagovat
Mayo
No tak čo hejteri, je to ale simulant (: každopádne Rafa nech sa da dokopy, záver sezóny aj tak nuda
Reagovat
blax
Většina lidí ale nehejtuje Rafu, ale hejtuje jeho fanoušky, kteří po odhlášení klasicky napíšou, že závěr sezóny je nuda nebo že na turnajích po US Open nezáleží. Já bych naopak chtěl Rafu na TM.
Reagovat
Pe3k
Těžko se k tomu vyjadřovat, zdravotní problémy nepřeju nikomu, ale Rafa se odhlásil k vůli břišnímu svalu, má kolena v prdeli, ale jde na operaci s kotnikem? Jako obvykle na tom něco nesedí...
Reagovat
Patik
Muselo sa stať niečo vážne jedine..logicky keď trénujem v Paríži začne ma bolieť brucho tak prestanem s tréningom..a keď prestanem s tréningom tak ako si pokazím členok do takej miery že musím na operáciu.
Reagovat
smazaný uživatel
uz to ma dlhodobo, staci si precitat vyjadrenie na fb.
Reagovat
Patik
Ahá..tak to som nevedel..
Reagovat
Amputace
Omg. Četli jste vůbec ten článek?
Reagovat
Roger_Federer
Že, kdyby se letosni TM hrál na antuce, Rafa by ho odehrál, z jakymi koliv problemi.
Reagovat
Ondra979
nebo vidi, ze na YE nr. 1 uz realna sance pri Djokove forme neni, tak to proste zabalil..no a tezko mu to vycitat, sance na uspech mala tak se radsi setri
Reagovat
turista
To si nemyslím.
Reagovat
smazaný uživatel
skoda ;(
Reagovat
Roger_Federer
Cekam na pláč z Bratislavi.
Reagovat
blax
Nene, pláč nepřijde. Protože na turnajích po US Open přece už nezáleží... záleží pouze na tom, kdo je jednička na konci roku... oh wait... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Teba nepoznám, ale miešaš jablká a hrušky...

Po USO prichádza najnudnejšia cast sezóny, to tvrdím od 90r., bez ohladu na Rafovu výkonnost, ci prítomnost. Ale samozrejme, ze si to ovečky spoja...Tož, vitaj v ohrádke.

Nijak to však nesúvisí s tým, ze sa Rafa nestastne zranil a inak by odohral Áziu, a nejaké 2-3haly s TM. To je proste pech, nic menej nic viac. Ale samozrejme sa z toho teš, aj vyskočiť si mozes :)
Reagovat
blax
Ty nechápeš jednu zásadní věc. Já mám Rafu rád a je upřímně beze srandy líto, že na TM nebude. Já se nijak nenavážím do něho, já si jenom dělám srandu z tebe. To, že mě neznáš podle nicku mi nevadí, moc nepřispívám, ale rád tu ty diskuze pročítám a vím jakou tu mají z tebe lidi srandu (bez rozdílu toho jestli to jsou FFF nebo Nole fans a jiní).
Reagovat
blax
A vím, že jsem od tebe několikrát četl, že na turnajích po US Open nezáleží (samozřejmě když Rafa nehraje) a že hlavně záleží na tom, kdo je jednička na konci roku a důraz na tohle se ti teď trochu vymstil.
Reagovat
smazaný uživatel
Vobec necitas co pisem, alebo nevnimas..

Je to najnudnejsia cast sezóny, bez ohladu na to, ci Rafa hra alebo nie, tvrdim to dlhodobo. Lahko dohladatelné. O dolezitosti nikto nepisal, su to len tvoje dojmy. Vela hracov vsak zaver vynecháva, to je proste fakt.

Ano, koncorocna jednotka je o moc cennejsia ako priebezná 26.7. napriklad. Chces to rozporovat?..alebo preco si vlastne odbocil?..Ako to suvisi....
Reagovat
Nola
smutny koniec sezony, takze vlastne vsetci hraci B4 museli podstupit chirurgicky zakrok, Rafa si uhral svoje na antuke a pridal body nielen na harde, ale aj na trave, vydarena sezona, skoda, radsej by som videla jeho na TM ako Isnera,
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist