Nalbandian se už na kurty nevrátí, dnes ukončil kariéru

1. 10. 2013, 21:12
Stalo se... 56
Bývalý třetí hráč světového žebříčku David Nalbandian skončil v 31 letech s tenisem. Argentinec oznámil konec kariéry na dnešní tiskové konferenci v Buenos Aires, za hlavní důvod označil přetrvávající problémy s ramenem.
Profily hráčů
David Nalbandian

Kvůli zdravotním problémům se Nalbandian nedostal na kurty od dubna a v současnosti je v žebříčku až na 231. pozici. Kariéru definitivně uzavře dvěma exhibičnímu duely proti Rafaelu Nadalovi. 

Nalbandian získal na ATP Tour jedenáct titulů, ale ten nejcennější, grandslamový, mu unikl. Nejblíže mu byl v roce 2002 ve Wimbledonu, kde podlehl až ve finále Lleytonu Hewittovi. Na každém z grandslamů se mu podařilo postoupit alespoň do semifinále. 

Největšího úspěchu dosáhl Argentinec s arménsko-italskými kořeny v roce 2005 na Turnaji mistrů. Ve finále tam porazil ze stavu 0:2 na sety tehdejšího vládce tenisu Rogera Federera, čímž ukončil jeho sérii 35 vítězných zápasů a 24 vítězných finále. 

Při své dnešní oficiální rozlučce Nalbandian pouze litoval toho, že nedosáhl na triumf s argentinským týmem, s nímž hrál v letech 2006, 2008, 2011 finále Davis Cupu. "To nadšení fanoušků, ta atmosféra, tu nikde jinde nenajdete. To mě mrzí nejvíc," řekl k marným pokusům o zisk "salátové mísy". 

Nalbandian proslul na kurtu nejen nespornými tenisovými kvalitami, ale také temperamentem, který se mu ne vždy dařilo zkrotit. Za časté hádky s rozhodčími si vysloužil nemálo pokut a loni v Londýně byl dokonce vyloučen z finálového duelu, protože zlostně nakopnul reklamní panel, který zranil čárového rozhodčího


Podívejte se na sestřihy několika památných Nalbandianových zápasů a na video, které ukazuje, jak silnou zbraní byl jeho bekhend:

 

 

 

 

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

56
Přidat komentář
Nola
tenisky, metrové chodidlá v člne :D
http://www.youtube.com/watch?v=wfdbwNlR7hU
Reagovat
gigin
tričko AC/DC :))) Jo!!!
Reagovat
Sonja
:-))
Reagovat
gigin
Tož Ernestek nebude hrát ani v Shanghai. Já to tušil!! :(((
Reagovat
gigin
Aha, tak on prej furt takto stojí v Petrohradě a není s ním řeč...

http://25.media.tumblr.com/384b6522275d0a0bf1c08de96314b4dd/tumblr_mtxx28OcR51qavetno1_400.jpg
Reagovat
VlS
jasně, hned vedle Aurory a čeká, až z ní Voloďa ilijič vystřelí k ůtoku na Zimní palác ;-)
Reagovat
ta-dah
Diky Davide! Bylo vzrusujici ucastnit se tvych tenisovych dobrodruzstvi. Nikdy nebyla nuda, a tak to ma byt. Budes mi urcite chybet.
Reagovat
Mayo
tento chlapec mal obrovský talent...škoda ho
Reagovat
jackiec
v roce 2007 papnul v madridu berdycha, del potra, federera, djokovice i nadala a o čtrnáct dní později v paříži opět porazil fedexe i nadala, to hrál životní tenis
Reagovat
smazaný uživatel
Na to finále z TM s Federerem nezapomenu, to byl zápas jako hrom. Nevyhrál on v tom roce předtím ještě Paříž?
Reagovat
smazaný uživatel
jo neuvěřitelný špíl, Féďa vedl 2:0 na sety, potom dva úplně vypadl ze hry, v pátem prohrával 0:4 0:30 při podání Davida a stejně ještě dorovnal. Aby toho nebylo málo, vedl potom Fedex 6:5 30:0 a podával, ale David to nakonec urval v TB. Vím jenom o třech hráčích kteří otočili s Féďou z 0:2 na sety (Nole, Nalba, Tsonga)
Reagovat
smazaný uživatel
Tento hráč, spolu so Safinom, Haasom, Federerom, Hewittom, Ferrerom, Roddickom, Ljubičičom patrili k najtalentovanejšej generácii tenisu vôbec. Neskutočné množstvo talentu však bolo v mnohých prípadoch ničené prístupom k tenisu, zraneniami a pod.
Jediný, kto z generácie hráčov narodených okolo roku 1980 naplnil predpoklady bol Federer. Všetci prakticky zaostali za očakávaniami a - talentom ktorý mali snáď od Boha.
Reagovat
dadaft
Nalbandian, Safin, Hewitt - byli jste mí kluci.
měj se Žraloku.
Reagovat
smazaný uživatel
David, podobne ako mnozstvo jeho rovesníkov nikdy nebol úplným TOP hráčom, ale charizmu a techniku mu uprieť nemožno..Škoda jeho odchodu, no v jeho veku to pri dnesnej konkurencii už proste nestačilo..Napriek tomu bude chýbať..Lleyton, zdá sa byť posledným mohykánom..
Reagovat
smazaný uživatel
:-D Ach ty srandisto :-)
Reagovat
Roger_Federer
Mohl by si nam tedy objasnit, kdo byly Top hrači od roku 1999-2008, než jak často sam řikavaš, "vyzrali Nadal a Djokovic"??:)
Reagovat
smazaný uživatel
V týchto rokoch plus dva nasledujúce len Agassi, Sampras, Federer, Rafa, Nole a Andy..

Ak si Nalbandiana tenisová história bude pamatat ako top hráča, tak potom aj Ferrera, Grosjeana, Davydenka či Berdycha..Ešte stále si myslíte, ze to sú Top hráči?..
Reagovat
Pe3k
Jistě že. Jen zamindrákovaný blázen jako jsi ty si může myslet, že tito hráči nebyli top. Zajímalo by mě, jak takový hráč, který není ani top může vyhrát turnaj mistrů :D

Btw. takový Nalbandian ve svých vrcholných letech by ty dnešní top hráče smáznul jako nic.
Reagovat
smazaný uživatel
Jedna lastovička leto nerobí..

Hráč, ktorý za celú kariéru hral jedno GS finale a 4SF by dnešnú spicku smáznul?..Nadal má tých SF zhruba 20, Nole podobne..

Ale na čo ja s tebou vlastne pouzívam fakty?..Veď ty si zijes vo vlastnom svete..Pekný den na obláčik prajem..
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo top hráč to nebyl, ale povedlo se mu to, co Rafovi nikdy. Smějem se na tobě. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, Rafa by s ním isto menil..:))

Este sa zasmej..Žmurk
Reagovat
smazaný uživatel
v jeho veku by to pri dnešnej konkurencii nestačilo ?

...

Federer 32, Wimbledon vyhral ako 31 ročný - Ferrer prežíva vrchol svojej kariéry a má 31 - Haas má 35 a s prstom v zadku si "pri dnešnej konkurencii" drží miesto v top20.
Tým chcem povedať, že to nie je o veku, ale o zraneniach a celkovej chuti do tenisu.
Reagovat
Amputace
Byl to top hráč své éry, samozřejmě. Bohužel stejně jako mnoho jiných top hráčů tehdejší "silné Federerovy konkurence" se potýkal neustále se zraněními a kolísající formou, takže se nemohl stát skutečným velikánem. Ať si kdo chce, tvrdí co chce, pro mě tato éra už navždy bude představovat líheň obrovských tenisových talentů, který však jako jediný bezezbytku naplnil Federer. Jiné zastavila zranění, jiní to flákali. Společně s Federerem nerostla další podobně významná tenisová osobnost, nebyl tam žádný jiný jeho vrstevník, který by se s ním pravidelně bil o tituly. Nalbandian je velice příkladným odrazem celé éry. Měl talent, o kterém nikdo nepochyboval, že jej může přivést k velkým úspěchům, výsledek byl však takový, jaký byl. A to že dokázal to, co Rafa ne? To není nic než stéblo, jehož se okamžitě kdosi chytil :)
Reagovat
Roger_Federer
Ja už jsem te pochopil.. Pro tebe tenis je jen Nadal a nucene Djokovič(k vuli roku 2011), fackovaci panak Federer..pak dlouho nic a minula generace nejsou tenisti, ale pinkalisti..:)
Reagovat
Alois_Mlok
Tak tenhle hráč mi bude hodně chybět. Jeho tenis byl pastvou pro oči. Velká škoda, že nikdy nevyhrál GS, přitom talentem mohl směle konkurovat i Rogerovi. Asi neznám lepšího hráče bez GS titulu.
Reagovat
Pe3k
Naprostý souhlas s čolkem. Nalbandian-krásný tenis, velice talentovaný hráč, asi nejlpší player bez grand slamu. Když to srovnou s těmi dnešními vracečkami tak jeho tenis je opravdový balzám pro tenisovou duši...
Reagovat
smazaný uživatel
No dalo se to cekat. uz se opravdu hodne dlouho na kurtu nobjevil a je to skoda, ze karieru neskoncil po nejakem velkem tenisovem uspechu. Takto se uz na neho pomalu zapominalo.Byl to kontraverzni hrac,spatne se na neho sazelo, clovek nikdy nevedel, v jakem bude zrovna rozpolozeni, jesli bude chtit vyhrat nebo se na to vykasle, ale pan hrac to byl zlata ruka, mel cit a hral nadherny celodvorcovy tenis. Kdyz valel, tak to bylo nadherne tenisove pokoukanicko. Opravdu az zas tolik nastupcu za tyto odchazejici hvezdy zatim neni?Tak Davide moc diky za krasne chvilky u svetoveho tenisu a at se zdravicko umoudri a uzivej si dalsi adrenalinove sporty, napriklad plavani se zraloky. :-]
Reagovat
hatatytla
Pro mě možná nejtalentovanější tenista moji éry, což je od roku 2000. Ani Roger nebo Rafa pro mě v úderech tolik talentu nedostali.
Bohužel slabý servis, šílená práce nohou a malé zaujetí pro hru znemožnili větší úspěchy. Plus samozřejmě chatrné zdraví. Bude mi chybět, určitě nejvíc ze skupiny odcházejících hráčů.
Reagovat
Amputace
Naprostý souhlas. Jeho údery byly neskutečné, často za hranicí geniality.
Reagovat
smazaný uživatel
Teď si připomínám to finále 2005 a to je reklama na tenis jak od nejlepšího PR manažera na světě, fakt briliant. Škoda, že byl Nalba takový lempl a vždycky radši vytahoval pstruhy z vody než skvělé BH a voleje ze svého arzenálu.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.youtube.com/watch?v=4XOBP3N1ejc

Připomínka největšího zápasu :-))
Reagovat
Nancy_z
Dokázal porážet Rogera v dobách jeho největší slávy. To je obdivuhodný.
Reagovat
smazaný uživatel
Tome úplně si mi vzal z hlavy tento odkaz. Pamatuju si na ten neuvěřitelný zápas, jehož zajímavost a kvalitu by mohlo závidět leckteré důležité utkání posledních dvou sezon. Škoda, Nalba velký machr, hráč s faktorem X, at se mu daří v osobním životě aspoň tak jak v tenisovém.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ve své době dokázal tento "průměrný hráč z temné tenisové éry" porážet všechny dnešní superstar.

Pokud bych si měl vypůjčit oblíbenou frázi fanoušků nejmenovaného hráče, tak pokud byl zdravý a ve formě, byl Nalbandjan neporazitelný...
Reagovat
Amputace
"...pokud byl zdravý a ve formě, byl Nalbandjan neporazitelný..."
- Nutno ovšem druhým dechem dodat, že to byl zřídka kdy - jak zdravý tak ve formě.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, nič v zlom..Ale to obdobie bolo zrejme v čase, kedy súčasná špička začinala s muzským tenisom..Neskor Nalba strácal a nielen na nich..
Reagovat
Stan_Borowitz
No, bylo to v době, kdy byl Nadal světová dvojka a Djokovič trojka.

To, co tvrdíš, platí možná u Federera, s ním zaznamenal Nalbandian nejvíc úspěchů v raných dobách, kdy byl na žebříčku ještě celkem dole.
Reagovat
smazaný uživatel
jeden z mojich najoblubenejsich hracov,so zlatou rukou,v roku 2002 mal vo Wimbledone v medziobdobi,zivotnu sancu,bohuzial
Reagovat
Roger_Federer
Dalši hvezda, velke generace hraču..
Težky rok..na odchody legend
Reagovat
gigin
Uživatel pes ho měl rád. Říkal mu přezdívkou Žralok :))) Kdoví, kde je mu konec :((
Reagovat
smazaný uživatel
:-) vzpomnela jsem si hodne nedavno.. :-) a jeho "trhej" (Zraloku) jsem pouzila u Petry.. :-) Pes byl tak laskavy a odpustil mi i, ze jaaa mrhacum neodpoustim!!! ;-))) Jo, nemela jsem Nalbandiana rada (tenisu nic nedluzim, tak si z neho uz muzu klidne jen vyzobavat...) :-)) A nelibil se mi jako chlap, pardoon. Ale zahrat umel, pre..t jeden... Tak at berou, Nalbo, hodne stesti!!! :-))
Reagovat
VlS
Pes mi chybí hodně, žraloky osobně nemám rád, takže mi jejich nepřítomnost nevadí
Reagovat
Carlos_Moya
Díky za všechno Davide - byl jsi skvělý hráč i člověk. Hodně štěstí v osobním životě.
Reagovat
smazaný uživatel
Jeden z mych nejoblibenejsich tenistu vubec odchazi :-( Bohuzel se to dalo cekat po vleklych zranenich, ktere ho provazely posledni roky. Letos se stal otcem tak aspon mel uspech v osobnim zivote, kdyz uz ne vtom tenisovem...Tenista s jednim z nejlepsich backhandu vubec. Budes mi chybet Nalby a preju hodne stesti do budouciho zivota
Reagovat
smazaný uživatel
No je to škoda, ale asi ví co ďelá. Ale zajímalo by mě kdy skončí takovej david ferrer samozřejmě si přeju ať hraje co nejdýl ale je mu taky 31 myslím tak ať zdraví drží
Reagovat
rod_laver
škoda ho, velký talent..a ten, kdo má nick rodlaver na TP, mě pěkně sere :))
Reagovat
gigin
:DDDDDDDDDDD Já jsem z toho byl taky voľaaký zmetený, tvl.. Jedinej rod seš tady jasně ty!!
Reagovat
rod_laver
to víš, že jsem..i svině som pobil, klobásky budú..si budu muset najít jiný nick, poohlížím se po jiné tenisové legendě, patrně zvolím nickname lukas_rosol, co si o tom myslíš?
Reagovat
gigin
To se poraď raději s Fandinů.. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak legendy ako Roddick, Blake, Nalbandian, Gonzales

postupne maju nahradit tenisti ako Tomič a Dimitrov

no dovidenia dopočutia s takými flakačmi
Reagovat
smazaný uživatel
Roddicka mi ani nepřipomínej, do dnes to nemůžu vydýchat, že ukončil kariéru. Ukápla tenkrát slzička, ale měl pěknou rozlučku, osmifinále US Open a čtyři sety s Del Potrem. Odešel jako velkej hráč! James byl můj druhej oblíbenec a Nalbandian zase hráč, kterému fandím vůbec nejdéle.
Reagovat
EllNino
:'(((
Reagovat
kada.tom
Tak to mi vůbec nevadí, nemám toho člověka rád, takže mi na kurtech chybět nebude. Nicméně určitý respekt si zaslouží, přeci jen 3. flek na žebříčku je slušný výsledek ... ale rád ho nemám :-)
Reagovat
smazaný uživatel
On byl svůj no, ale ten jeho tenis byl krásnej, talent neskutečnej, škoda, že ho tak 50% spláchl do záchoda no.
Reagovat
smazaný uživatel
Nééééééééééééééééééééééééééééééé :-((((((((
Další hráč starší generace končí. Loni Roddick, letos Blake a Nalbandian, proč mi to děláte chlapi? :-(((((
Reagovat
carolyn
Přesně tak, tihle tři mi též mrzí.
A bude to pokračovat dál:-(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist