Návrat vyhaslé hvězdy? Baker v Nice vyřadil i Monfilse!

24. 5. 2012, 08:56
Aktuality 36
ATP NICE - Na okruh ATP se možná vrací zapadlá americká hvězda juniorských let Brian Baker. Tenista, jehož kariéru zničily zdravotní problémy, si na antuce v Nice vyšlápl po Ukrajinci Stachovském i na 13. hráče světa Gaela Monfilse a ve 27 letech poprvé v kariéře postoupil do čtvrtfinále turnaje ATP.
Profily hráčů
Brian Baker

Gael Monfils se před French Open do dobré formy rozhodně nerozehrál. V Madridu vypadl ve 3. kole s Berdychem, v Barceloně ve druhém s Juanem Carelosem Ferrerem a včera na domácí půdě v Nice v generálce na antukový grandslam prohrál 3-6 6-7 s až 216. hráčem světa Brianem Bakerem z USA.

Francouzský favorit v prvním setu přišel hned třikrát o podání a nezachránily ho tak ani dva brejky. Ve druhé sadě si už oba tenisté své servisy pohlídali a Monfils se v tie-breaku dostal ke čtyřem setbolům. Žádný však nevyužil a Baker si připsal druhé nejcennější vítězství kariéry.

"Jsem opravdu nadšený, na okruhu jsme příliš zápasů neodehrál a teď jsem ve čtvrtfinále," radoval se Baker. 

Sedmadvacetiletý Baker je bývalým finalistou chlapeckého French Open a juniorskou světovou dvojkou. Jako junior získával skalpy Tsongy, Baghdatise, Berdycha, Isnera či Stachovského a Monfilse, přes které se tento týden v Nice dostal poprvé v kariéře do čtvrtfinále turnaje ATP.

"Tehdy jsme všichni byli zcela jiní tenisté, je to už devět let. Teď jsou všichni na lepší úrovni než já," uvědomuje si Baker. "Ale dnes jsem porazil skvělého hráče, který byl v Top 10 a navíc hrál před svým publikem. Byla to pro mě velká výzva a já jsem teď moc šťastný."

Americký tenista si v roce 2005 v kvalifikaci na turnaj v Adelaide připsal dokonce i skalp současné světové jedničky Novaka Djokoviče - tehdy devatenáctiletého, o dva roky mladšího soupeře.

Jenže nadějně nastartovanou kariéru Briana Bakera rázně přeťaly zdravotní problémy. V letech 2006 až 2011 Baker podstoupil celkem pět operací a objevil se pouze sporadicky na turnajích Futures a challengerech.

Nyní by ale Baker konečně mohl prodat svůj potenciál. Před měsícem na antuce v americkém Savannah si došel z kvalifikace až pro druhý challengerový titul, když v osmi zápasech ztratil jen jeden set a vyřadil například krajany Russella, Kendricka či Ginepriho. Od USTA se dočkal divoké karty na French Open, a tak si dal týden odpočinku a pak už se vydal do tenisové akademie na Floridě připravit se na svůj první turnaj ATP po téměř sedmi letech.

Až dosud hrál rodák z Nashvillu v hlavní soutěži ATP 12-krát a 4-krát se dostal do 2. kola. Naposledy na US Open 2005, kde si proti tehdejší světové devítce Gastonu Gaudiovi připsal nejcennější skalp kariéry.

Nyní ho čeká premiérové čtvrtfinále, ve kterém se utká s Kazachem Michajlem Kukuškinem. Už nyní má jistotu, že se v žebříčku ATP posune někem ke 177. místu, přičemž jeho maximum je jen o 5 příček lepší. Pokud by Baker na Azurovém pobřeží postoupil do semifinále, zajistil by si životní posun někam k Top 150.

Ostatní z kvarteta nejvýše nasazených své úvodní duely zvládly vyhrát ve dvou setech. Turnajová trojka Španěl Nicolás Almagro porazil 7-6 6-4 domácího Edouarda Rogera-Vasselina a zajistil si čtvrtfinálový souboj proti Darcisovi.

Roli nejvýše nasazeného hráče splnil ve svém úvodním zápase i John Isner. Dvoumetrový Američan zdolal v zápase bez jediného brejkbolu dvakrát 7-6 Belgičana Xaviera Malisse a postoupil do čtvrtfinále proti Davyděnkovi.

Nikolaj Davyděnko v Nice teprve potřetí v této sezoně porazil alespoň dva soupeře na jediném turnaji. V generálce na French Open si po Ebdenovi poradil i se sedmým nasazeným Uzbekem Denisem Istominem, kterého zdolal 6-4 1-6 6-3. Proti Isnerovi bude usilovat o své druhé letošní semifinále. Se svým příštím soupeřerm má sice bilanci vyrovnanou 2-2, poslední dva souboje včetně letošního v Miami však prohrál.

Nezaváhal ani domácí Gilles Simon, který si poradil dvakrát 6-3 s Bulharem Grigorem Dimitrovem.

- ATP 250 NICE -
(Francie, antuka, 450.000 eur)
středeční výsledky (23. 05. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Isner (1-USA) - Malisse (Belg.) 7-6(3) 7-6(5)
Simon (2-Fr.) - Dimitrov (Bulh.) 6-3 6-3
Almagro (3-Šp.) - Roger-Vasselin (Fr.) 7-6(5) 6-4
Baker (USA) - Monfils (4-Fr) 6-3 7-6(9)
Kukuškin (Kaz.)- Tomic (5-Austr.) 3-6 6-2 7-5
Davyděnko (Rus.) - Istomin (7-Uzb.) 6-4 1-6 6-3
Darcis (Belg.) - Volandri (It.) 3-6 6-2 6-4
Bellucci (Braz.) - Ferrero (Šp.) 6-4 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
Fandina
Pěkně. Děkuji za radu. To jsem nevěděla, že by to bývalo šlo odblokovat. Dívala jsem se na jiné kanály a ani mě nenapadlo říci doma svým odborníkům :-), že Supertennis neběží ... úsměv
Reagovat
Fandina
dnes hrál hrál a hrál až nakonec s Kukuškinem vyhrál ... gratulace kluku ... měls celkem šikovnou ruku ...
Reagovat
smazaný uživatel
K odpovědi dole:
Supertennis kvůli Římu zakódovali, i když letos vysílali jenom WTA.
Kódování systémem Biss bylo dávno prolomeno, na internetu se daly najít klíče pro odkódování. Moje přijímače ale zadávání klíčů neumožňují, takže jsem od nich taky celý týden nic neviděl.
Reagovat
gigin
Člověče, já mám podezření, že pes, jako tajemník , ale hlavně jako pokladník B.R.R. zmizel aj s kačkama a veškerýma vstupníma příspěvkama. Prostě s celou pokladnou!!! Ale já jsem předsedkyni i členy na něj upozorňoval hned !!
Reagovat
smazaný uživatel
http://deathandtaxesmag.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2011/11/dog-money.jpg
Reagovat
gigin
http://robhahn.files.wordpress.com/2009/02/money-dog.jpg
Reagovat
VlS
Ale jako Irčák musíš mít zatraceně větší hromadu. To tak blbě platíme příspěvky?
Reagovat
smazaný uživatel
Až bude širší základna, bude větší hromada, ale sojka pořád klafe o Johnovi a zanedbává propagaci bratrstva..:-).
Reagovat
Fandina
ale když je větší hromada, tak se zase chce víc lidí o ní dělit ... ale pro pokladníka pro případné zmizení .-) je to samo lepší ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Já nejsem žádný tunelář! Ale Bahamy jsou prý pěkné..aporty na pláži..hmm :-).
Reagovat
Fandina
... pes :-) aby se v tom vyznal kde všude může být tunel ... tak promiň ... ale pejskovi bych radila prohrabat blanku ... úsměv
Reagovat
tito
Co nám reješ do B.R.R.?!!! Přestaň se otírat o nejvyšší vedení a radši přemýšlej, co s oblečky od S.T. . :-)))
Reagovat
gigin
Jaké vedení, takoví členové !!! :-))) Odložím je na chvíli, schovám. To bude mít jednou velkou historickou hodnotu !! Ještě by se mi hodil ten tvůj bag !!!! :-DDD
Reagovat
tito
Zrovna já, viď? To bylo skandální odhalení.....Bag Janka Tipsareviče v mé výbavě....:-(
Reagovat
gigin
Přesně tak !! Tito má bag jako Janko !! Fanoušek Rafy !! Já jsem věděl, že jste fajn !!! :-DDD
Reagovat
VlS
Teda Sojka, zase lítáš po lese, koukáš kde čuchá Pes a nedáváš pozor, co dělá John. Jak mohl prohrát s Koljou?
Reagovat
smazaný uživatel
zacala bych tim nejdulezitejsim - musime najit vinika. Takze, za vsechno muze pes! Jinak deni sleduju, dneska ockem i Berdu, kdyz se zvedl po vypadku ve druhem do TB, poodesla jsem uklidnene a hned zase poondeny TB, nastesti zpresnil a opet pridal, Berdu v posledni dobe hooodne muzu... :-)
Zato John mi od Madridu dela starosti, prohral uz 4 TB, s Drdulkem vcera ani zadny byt nemely! A na rovinu, Kolji jsem se bala od vcerejsiho vecera, dobre vim, co umi, tusila jsem, ze Johna rozebere na sroubky, snad ho zase slozime, uz by bylo totiz na case!!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Toma můžu v poslední době taky, snad je to tím přístupem k DC, a taky se mi začal líbit jako chlap, nevím, jestli to spíš není ten efekt, že když má vedle sebe krásnou ženskou, hned je pro ty ostatní přitažlivější, žádanější :-))
Protože dřív mi nijak sexy nepřišel..a jasně zlepšená hra, to s tím souvisí ruku v ruce, takže mu hodně držím palce :-)
Reagovat
VlS
Emo, jako chlap Lucku považuju za krásnou ženskou.
Reagovat
spaniel
Holky, nic ve zlem, ale Isner je parodie nejen na chlapa, ale i na tenistu.
Reagovat
smazaný uživatel
Já ji i jako ženská považuju za krásnou, je pro mě hned v oblíbenosti za Petrou, ale prostě jsem Toma dřív neregistrovala jako pěknýho chlapa..:-)
A možná je to i tím, že Tom na sebe v dobrým smyslu slova "upozornuje" i na kurtu dobrými výsledky a hrou.
Reagovat
VlS
Já si myslím, že to bude tou hrou :-). Poslední dobou mu chybí už jen klika na los a na QF nenafasovat Rafu nebo Noleho, nejlépe Andyho :-)
Reagovat
Fandina
vždycky byl a bude pěkný chlap s pěknou tváří a figurou. Navíc vypadá moc dobře i na kurtu. Nejvíc se mi líbí, když nosí několikadenní strniště, ale není to podmínkou ... úsměv. Mě je moc sympatický.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, s Andym mu to v poslední době jde, na Rafu si tolik nevěří a jeho styl mu úplně nevyhovuje, moc mi ho bylo líto v Madridu, tam na Rogera jednoznačně měl, jsem na něj zvědavá, jak se mu bude dařit na RG.

Fandina - jo, to strniště je hoooodně sexy :-)
a má krásný oči ;.-)
Reagovat
gigin
Odborný název - katalogově podrostený !! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Lucie je zajímavější..a roztomilejší (pro mě) :-).
Reagovat
VlS
A přirozenější taky, ale jejich věc. Holt, to jsou Pse ty naše věrné psí duše :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě je Lucka taky krásnější, přirozenější, taková jemná a dívčí, působí tak něžně..ale Tom asi potřeboval nový impuls, já ho nekritizuju, protože do toho asi nikdo nevidíme a pokud mu ta změna v osobním životě přináší i pozitivní výsledky na kurtu, má větší chut, motivaci, tak proč ne..a Ester je taky pěkná, tak na efekt, takže nepřehlédnutelná, ale když je s ní štastný :-)
Reagovat
smazaný uživatel
- Lucka jemnější, dívčí
- Novy impulz pro Toma, nekritizuju
- Ester na efekt, nepřehlédnutelná

Souhlas, souzním s tebou ;-).
Reagovat
smazaný uživatel
;-)
Reagovat
smazaný uživatel
13 stupňů východně: Hot Bird 13A
Supertennis HD - frekvence 11096 MHz, modulace DVB-S2 8PSK, FEC 2/3, symbolrate 29900, polarizace H, parabola 80 cm
Reagovat
Fandina
Je tak to je škoda, že Lucie Hr. už vypadla. Jak to máme nastaveno nevím, ale Supertennis HD byl po dobu Říma zakodovaný a je zpět, takže super ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Monfils má katastrofálnu formu.
Reagovat
smazaný uživatel
Má nejaké zdravotné problémy. Viem, to on má vždy nejaké (trochu ako Nadal, ale to je štýlom hry) tentokrát ho to však limituje akosi viac, najmä pri pohybe.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Monfils se právě odhlásil z RG. Takže tam opravdu zdravotní potíže byly.
Reagovat
Fandina
... a pěkný tip na sledování dnešního zápasu s Kukuškinem ... úsměv
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist