Navrátilová: Dveře se otevřely i pro 'supertrenérky'

22. 1. 2015, 09:58
Aktuality 40
Po mužských "superkoučích", bývalých hvězdách tenisových kurtů, jsou nyní dveře otevřené i pro jejich ženské protějšky. Myslí si to legendární Martina Navrátilová, která od konce loňského roku vede Polku Agnieszku Radwaňskou.
Martina Navrátilová

"Dveře jsou a zůstanou otevřené," citoval Navrátilovou server BBC z Melbourne. Vedle Navrátilové pomáhá v Austrálii i další bývalá světová jednička Lindsay Davenportová z USA krajance Madison Keysové, příští soupeřce české hvězdy Petry Kvitové.

Se zkušenými krajankami už spolupracují také talentované Češky: Barboru Krejčíkovou trénuje Jana Novotná, Kateřina Siniaková spolupracuje s Helenou Sukovou.

Současnou vlnu hvězdných koučů odstartoval před čtyřmi lety Ivan Lendl. Andyho Murrayho, kterému pomohl k titulu na olympiádě či ve Wimbledonu, už sice nevede, ale trenéry jsou Boris Becker, Stefan Edberg, Goran Ivaniševič či Michael Chang. Ženy ale dosud stály stranou a spíše působily jako televizní komentátorky.

Osmnáctinásobná grandslamová vítězka ve dvouhře Navrátilová dlouho toužila s někým spolupracovat a loni přijala nabídku světové šestky Radwaňské.

"Muži jsou odvážnější, dobrodružnější a více využívají své šance. Ženy mají rády jistotu, bezpečí, ale teď jich možná přibude v pozici trenérek více, protože uvidí, jak to jde. Já tomu můžu pomoct," řekla osmapadesátiletá Navrátilová.

Podle devítinásobné vítězky Wimbledonu možná ženy povedou i muže, tak jako Francouzka Amélie Mauresmová Brita Murrayho. "To záleží na potřebách hráče. Žena může vést muže, stejně jako muž trénuje ženu," míní Navrátilová. "Je to o vzájemném vztahu, na pohlaví nezáleží. Tenisák muže a ženu nerozeznává."

Radwaňská už byla druhá na světě a v roce 2012 si zahrála finále Wimbledonu, ale na grandslamový vavřín stále čeká. Právě od Navrátilové očekává pomoc.

"Nikdy nevíte, co hráči přinesete, ale jednou z věcí je určitě inspirace. Sama si pamatuji z doby, kdy mě částečně vedla Billie Jean Kingová, že když byla nablízku, tak jsem trénovala tvrději. Už jen to vás oživí," vzpomínala Navrátilová.

Zkušenosti z velkých utkání jsou největším pokladem, který bývalí šampioni současné generaci odhalují. "Ukázat, jak zápasy zvládat psychicky, co se člověku honí hlavou a jak dát do hry srdce. Agnieszka nepotřebuje žádné zásadní změny, jen trochu vylepšit tady a tuhle, aby byla její hra zcela jiná," dodala Navrátilová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

40
Přidat komentář
smazaný uživatel
vůbec nechápu, jak mohl tento článek vyvolat takovou zlobu u Wingera,alfa a vencape....Doporučuji těmto pánům trochu odstup, pak možná pozmění názor...anebo - nečíst rozhovory s Martinou...to by bylo asi nejlepší...Protože sice nemá patent na rozum a není Bůh, ale nečtu nic, s čím by se nedalo souhlasit...Anebo snad pány pozlobilo, že tenisák muže a ženu nerozezná ? Brrr, ten mužský šovinismus...
Reagovat
smazaný uživatel
Pohár prostě přetekl, do teď jsem to neřešil, ale všeobecně i to s tím rasismem ve sportu mě naprosto vytáčí, nejlepší byl trest pro Balotelliho za tenhle obrázek - http://uptownmagazine.com/files/2014/12/UPTOWN_mario_balotelli_racist_instagram.jpg

Nevím, jak moc tenis sleduješ, ale já od Navrátilové nikdy neviděl nic jiného, než řeči na tohle téma. A ne, nevyhledávám ji, tady jsem si jenom ulevil, ale na twitteru jí každou chvíli někdo retweetuje, tady má taky články poměrně často, nejsnesitelnější je, když komentuje zápas, ale i tehdy dost často porovnává..
Reagovat
smazaný uživatel
Martina je taková osobnost, že si může dovolit takhle mluvit.Připadá mi, že některé věty jsou vytažené z kontextu. Jestli-že nebudeš respektovat takové osobnosti jako je Martina, tak si nevážíš a nerespektuješ sebe samého.
Reagovat
PetaM
Promiň, ale Martina nemá patent na rozum ... A určitě to není Bůh.
Reagovat
smazaný uživatel
Martiny slova má mnohonásobně větší váhu, než některé kecy které zde čtu. Nemusím souhlasit se vším co Martina říká, ale respektuji Martinu samotnou, proto se mi nelíbí jak ji někteří urážejí a chtějí na sebe upozornit.
Reagovat
PetaM
Každý názor je třeba respektovat. To ale neznamená, že je ten názor správný no :)
Reagovat
smazaný uživatel
To, že má nějakých 20 grandslamů přece neznamená, že neříká úplný píčoviny.

Co takovej Mike Tyson? Chtěl bys ho za prezidenta, protože je mistr světa?
Reagovat
Cico93
Majster aka odhryzovač uši:)
Reagovat
smazaný uživatel
výborný argument, přesně tak Wingere, úspěchy ve sportu ještě nedělají z daného člověka morální autoritu.
Reagovat
smazaný uživatel
ignorace :-)
Reagovat
VlS
Vždyť v tom článku není nic mimořádného, nějak ty reakce dole nechápu.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
... tyhlety sexistické žvásty, ona snad nemluví o ničem jiném... :) To je jako, když si Serena stěžuje, že jí někdo rasisticky uráží (přitom všichni jsme viděli, jaká to byla "urážka" - prostě hloupá hláška v zábavné talk show, ještě do toho toho rusa navedl moderátor) .. prostě chcou asi zvýšenou pozornost, ví, že je na to svět háklivý.
Reagovat
smazaný uživatel
To je přesně důvod, proč jsem ji přestal sledovat na twitteru, ten feministickej fašizmus nesnáším.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, Navrátilová by se měla sbalit a s tím svých genderem už dát pro jednou konečně pokoj. Strašně nesympatická ženská. Asi zaspala dobu, dneska už jsou ženské v západním světě ve všem rovnoprávné, v tenise je to dokonce nespravedlivé a ona lobbuje, jak kdyby byla nějaká 50. léta 18. století.
Reagovat
rib
no a proč jsou tedy tak bouřlivé diskuse o rovnosti platů žen a mužů, o počtech žen ve vyšších managementech atdatdatd... Jsou to velmi živá témata, tak proč by nebyla v tenise živá také? Já bych třeba rozpoutala diskusi klidně na několik témat - více žen v mužském tenise, gender balance mezi sběrači, stejný počet mužů a žen na kurtu při konkrétním zápase, gender balance u personálu v šatnách, v jídelně atdatd... To by se to diskutovalo :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bouřlivé jsou právě kvůli lidem, jako je Navrátilová...
Reagovat
vendulkabendulka
Zadne bourlive diskuse o tebou uvadenych tematech nejsou. Jsou jenom bourlive diskuse o udajnych "bourlivych diskusich na ona temata".
Reagovat
smazaný uživatel
to je velmi zaujimava tema vyrovnany pocet vo vyssom manazmente,prave tam kde su velmi dolezite schopnosti a nie nejake pohlavie...,o nizsie funkcie asi feministky zaujem nemaju,ved o ostatne zeny sa zaujimaju len ked im to vyhovuje
Reagovat
rod_laver
Všechny kvóty (ženy v top managementu, v politice atd.) jsou k ničemu, jenom ničí volný trh. Každé pohlaví má své přínosy v managementu - ženy (obecně větší averze k riziku, více kroky promýšlejí atd.), muži (techničtější a vůdčí myšlení, větší rozhodnost), nicméně ten poměr je spíše dán tím, že žena se více věnuje rodině, přerušuje kariéru kvůli dětem, což v součtu hodí pár let a tedy horší kariérní postup. Kvůli rodině nedělají tolik přesčasů a nepracují do noci, což se promítne v ročním hodnocení atd. V okolí znám spoustu žen, které se rozhodly věnovat tvrdě kariéře a po několika letech zastávají stejné posty jako muži. Bohužel ti, kteří prosazují různé kvóty, nejsou schopni brát v potaz příčiny, které tu "nerovnost" způsobují.
Reagovat
ptpc
Presne si popísal situáciu tu (a aj vo vlákne nižšie) ako to funguje. Tiež sa mi protivia akékoľvek kóty a pozitívne diskriminácie.
P.S.: Mám rád ľudí ktorí vidia do hĺbky problému.
Reagovat
rod_laver
To jsem rád, připadá mi, že názorově takových lidí je málo. Většinou lidé chtějí rychlá a jednoduchá řešení, které si na TP můžeš přečíst často :-)
Reagovat
ptpc
S tým máš pravdu že takých ľudí je málo...
Reagovat
VlS
Jakýkoliv kvóty na cokoliv jsou proti rozumu a zkušenostem. Šikovné holky se pracovně prosadí stejně jako kluci. Šéfka regulačního energetického úřadu, Dana Drábová šefuje jaderné bezpečnosti (a skvěle) Nejvyšší státní zástupkyně ............. to jen tak na první ťuknutí.
Že jsme pořád ještě orientovaní na rodinu ( naštěstí) nese jednu drobnost. V rodině, pokud má děti, se těžko můžou extrémně exponovat oba rodiče. Je na každém páru, jak si to udělá. Já bych ve vztahu, kde by se extrémně angažovala manželka a já bych měl být na mateřské nebyl. Ale každýho věc.
Reagovat
slacker
OPEC asi ty svy kvoty na tezbu ropy asi ma z cireho nerozumu
Reagovat
rod_laver
To rozhodně, šikovná žena se neztratí jak v soukromém, tak privátním sektoru, nicméně tyto ženy to mají v osobním životě dost těžké právě z důvodu, který zmiňuješ, taky bych v takové roli být nechtěl. Jedna vedoucího partnerka mého předchozího zaměstnavatele to tak měla, manžel se staral o domácnost kompletně a asi vypadal spokojeně. Aby ne, když manželka nosila domů míč měsíčně. Každé zboží má ale svého kupce :-)
Reagovat
VlS
A směl si kopnout, když byl hodnej a měl hezky utřenej prach? Pár takovejch párů jsem trochu vzdal a všude to dopadlo blbě. Ten kluk doma nějak přestal bejt ten vyvolenej samec a bylo.
Reagovat
George_Renel
Když je ti všechno jasné, tak nám ještě vysvětli rozdíl mezi soukromým a privátním sektorem...;-)
Reagovat
rod_laver
:-)) stane se, ty se nikdy nepřepíšeš?
Reagovat
George_Renel
Ale já nejsem Stan..... :-p
Reagovat
Karolko2
No myslím,že má právo říkat, to co říká.
A navíc žije v Americe a nevím, zda jste tam někdy byl, možná byste viděl, že společnost u nás je v mnoha věcech tolerantnější ne ž právě v USA.
Tak že ať Martina dál mluví a bojuje o věcech a za věci kolem zrovnoprávnění
A ještě něco, ty řeči, že v tenise je rovnoprávnost nespravedlivá.Víte , vy jste zřejmě muž a dost těžko můžete posoudit, kolik zvládne zátěže ženské tělo.Příroda to prostě nějak uzpůsobila a nikde není napsáno, že žena vydá méně energie či síly třeba právě na tenis.2 sety pro žeAnskou, můžou být stejně náročné, jako 3 sety pro chlapa.Atd.
Reagovat
smazaný uživatel
To nepopírám, jenomže výdělky nejsou podle mě ani tak z výkonu, jako přeci z toho, kolik ten sport přináší peněz z reklamy apod. klidně se s vámi vsadím, že mužský tenis je globálně daleko výnosnější a tudíž přináší do tenisu víc peněz. Tím pádem si podle mě chlapi zasluhují více.
Reagovat
vendulkabendulka
Bud ukaz metriku a cisla ohledne "mužský tenis je globálně daleko výnosnější" anebo mlc. Protoze tohle je typicky argumentacni klam, ne relevantni nazor.
Reagovat
smazaný uživatel
Martino, jen do nich " řež " !
Reagovat
smazaný uživatel
http://observer.com/2010/09/tennis-television-ratings-tumble/ Třeba tady. :)
Reagovat
vendulkabendulka
Promin, ale to jsou televizni ratingy, ktere neprokazuji vubec nic, akorat to, ze z historickeho pohledu jsou muzske zapasy sledovanejsi.
Co me zajima jsou marketingova data. Je prokazano, ze zeny si vice vsimaji co maji hracky na sobe, ci logo je v zaberu kamery pri podani, jakou raketou hracka hraje. A nakupuji.
Takze ve finale, 1mil$ investovany do spickoveho zenskeho zapasu muze mit pro inzerenta mnohem zajimavejsi prinos nez 2mil$ investovane do muzskeho.
A stejne tak jako ty nemam k tomu cisla. Protoze souhrnne statistiky neexistuji a ty ktere existuji si firmy hlidaji pod zamkem.
Reagovat
rod_laver
1, sport (a tedy i tenis) obecně sleduje více mužů než žen, větší marketingový potenciál má nepochybně mužský tenis.
2, zajeď si na GS a uvidíš, jaká je návštěvnost mužských a jaká ženských zápasů
3, kolik lidí nosí Nike oblečení mužských tenistů a kolik ženských?
4, jaká je bitva o vstupenky na finále DC (já jsem je sehnal za desetinásobek původní ceny, byly vyprodány během pár minut) a na finále FC?
5, v jakém poměru se hraje rekreační tenis?
Reagovat
VlS
Rode, vůbec nechci polemizovat o tom, co píšeš, protože k tomu žádná data nemám. Chci říct něco jiného - když je organizátor turnaje a jeho sponzoři ochotný holkám ty prachy dát, tak jim je dá. Kdyby jim je nedal, tak to vůbec neznamená, že by to dostali kluci, třeba by to dostali hokejisti nebo dostihoví koně. Je mi to úplně šumák a vůbec to nesouvisí s tím, co nahoře napsala Martina.
Osobně taky Martinu nijak moc nežeru a to jaká je trenérka se musí teprve ukázat, to bude trvat aspoň rok, dva. Že tančí možná trochu předčasně vítězný tanečky? Jo, hodně předčasně a může se stát, že bude vypadat jako pěkná blbka, ale může se stát, že Aga vyhraje kalendářní GS a bude královna. Já si na ten výsledek v klidu počkám - a já bych si ji do party nevzal.
Reagovat
rod_laver
VlSi, já s tím, co píšeš, souhlasím, nemám s tím problém. Jen se mi nezdá to, že by ženy zrovna do tenisu přiváděly víc peněz. Podívej se na ryze ženské turnaje, jak to tam vypadá. Pokud je někdo ochotný price money dát, proč ne. Máš pravdu, že by pravděpodobně v rámci sponzoringu skončily jinde :-) K Martině se vyjadřovat nechci, jako ke sportovkyni k ní smekám. Ona byla většinu svého života diskriminována (jak z hlediska profesního v ČSFR, tak z hlediska osobního života), možná se to trošku na ni podepsalo.
Reagovat
VlS
Jenže ATP a WTA jsou samostatné, vnitřně nepropojené spolky, takže žádné přelévání peněz od ATP k WTA neexistuje, vy byste chtěl přelévat peníze z WTA do ATP? A proč?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist