Navrátilová s Kodešem budou jako první z tenistů na mincích

13. 11. 2017, 13:49
Aktuality 11
Wimbledonští vítězové Martina Navrátilová a Jan Kodeš budou jako první zvěčněni na pamětních mincích v sérii věnované českým tenisovým legendám. Česká mincovna dnes představila v Praze sádrové modely, ražba mincí se v Jablonci nad Nisou uskuteční začátkem příštího roku.
ilustrační foto

"Člověk možná sní, že bude na známce, ale být na minci, to je něco zvláštního," uvedla Navrátilová.

Překvapilo ji, když jí Kodeš zavolal, že má přijít na představení modelů pro ražbu mincí. "Moc si toho vážím taky proto, že jdeme dohromady s panem Kodešem. Honza pro mě tenisově i osobně moc znamená. Byla bych ráda, kdyby moje děti byly jako Honza. Tím, že tam jdeme dohromady, je to spravedlivý, správný a moc si toho vážím," uvedla devítinásobná vítězka wimbledonské dvouhry.

Kodeš už deset let sbírá tenisové známky, díky němu vyšly různé edice i v Česku a nyní se zasadil o vznik mincí. "Je třeba využívat možností a prezentovat úspěšné lidi pro mladou generaci, aby měli vzory. Měli by si říkat, že chtějí být jako Navrátilová. Mladí kluci ani nevědí, kdo byl Lendl. To je šílený," řekl Kodeš. "Země se musí umět pochlubit lidmi, kteří něco dokázali."

Autorem mincí je medailér a sochař Martin Dašek. Na každý portrét použil šest až devět různých fotografií. "Práce na modelech byla tak trochu jako práce plastického chirurga," řekl.

Navrátilová ho pochválila. "Mohla bych mít trošku menší nos, ale jinak to jde. Jsem spokojená. Většinou, když mě někdo maluje, tak si říkám: proboha, kdo to je! Ale tady se poznám. Je to hezký," uvedla.

Na mincích jsou na straně portrétu vyobrazeny významné úspěchy tenisových legend. Po Navrátilové a Kodešovi by mělo dojít na další vítěze Wimbledonu Jaroslava Drobného, Janu Novotnou a Petru Kvitovou. Po nich Kodeš plánuje zařadit další české hráče zařazené do Síně slávy.

Zlaté mince vážící 7,78 gramu budou stát 11.950 korun a bude jich 200 kusů. Stříbrné mince (500 kusů) o váze 29 gramů budou za 1500 korun.

V minulosti Česká mincovna vyrobila sérii věnovanou československým fotbalovým legendám a na mincích ztvárnila například Ivo Viktora či Pavla Nedvěda.

ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

11
Přidat komentář
a.magerova
https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/933999-kodes-se-zlobi-na-berdycha-bylo-jeho-povinnosti-podrzet-mancaft-kamarady.html#hp-sez
Reagovat
aligo
taky si myslím že se Serena vrátí na 1 :)))
Reagovat
a.magerova
Zajímalo by mě, jestli mladá generace vůbec ví, co je to pamětní mince... navíc zlato u mladých vůbec nefrčí a se stříbrem to není o moc lepší... nic proti ničemu, ale spíš si tímto Kodeš (který se o vznik mince zasadil) hladí svoje ego než, že se vydáním mince dostanou do povědomí mladých... no a ještě... "obyč" zlatá mince 1/4 oz (trojské unce) je k mání za plus mínus 8 tisíc, takže, za mě, celkem fest nadsazené, zas taková sběratelská či investiční bomba to nebude... ale tak, mají jich málo, takže si to rozeberou hlavně mezi mezi sebou... ;-)
Reagovat
blixa
Zlato nefrčí, ale diamanty nikdy neurazíš ... ;-) :D
Reagovat
a.magerova
No ale zase... kilo menších kousků zlata má podobnou hodnotu jako kilová cihla (což je celkem výhoda).... kilo menších kousků diamantů má zlomkovou hodnotu kilového diamantu, ale zas, kde hledat dostatečně movitého kupce, že... :-))

Chtěla jsem původně napsat, že mě neurazíš ani zlatem ani diamantem, ale... nějak jsem zjistila, že mít kolem sebe lidi se zlatým srdce je pro mě to pravé ořechové... ;-)
Reagovat
blixa
No já teda nevím ... ale kilovej diamant ? :D Největší měl něco přes půl kila a stejně ho rozdělili na 11 kusů, aby z toho něco bylo ;-)
Reagovat
a.magerova
Jo vlastně... oni ještě ten kilovej nenašli?!
Ale tak... to je fér, nechat něco i generacím budoucím.... ;-)
Reagovat
blixa
Tak asi nějaký našli, ale ne ve šperkový kvalitě.
Reagovat
Fandina
Mladá generace určitě zná pamětní mince, které jsou v automatech na různých hradech a zámcích a u jiných památek. Můj vnuk je například sbírá. I když se nejedná o pamětní mince jako tyhle, vydávané ČNB.
Reagovat
jacksax
a ten Lendl teda nebude?
Reagovat
Kozoroh
Evidentně dávají přednost wimbledonským vítězům a mezi ně Lendl nepatří.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist