Nejlepší odpověď na krizi. Evans na ATP 500 ve Washingtonu získal nejcennější trofej

7. 8. 2023, 08:13
Aktuality 8
ATP WASHINGTON - Daniel Evans (33) utnul černé období trvající několik měsíců životním úspěchem. Třiatřicetiletý Brit si na turnaji ATP 500 ve Washingtonu nečekaně dokráčel pro druhou a dosud nejcennější trofej, v bouřkou přerušeném finále zastavil jízdu Nizozemce Tallona Griekspoora (27).
Profily hráčů
Daniel Evans (© Profimedia)

Daniel Evans do Washingtonu dorazil s černou šňůrou. Od konce dubna prohrál 8 z 9 zápasů a jedinou výhru zaznamenal na challengeru proti outsiderovi ze třetí světové stovky. Na akcích ATP prohrál šestkrát v řadě.

Před startem US Open Series absolvoval náročnou přípravu v Bradentonu na Floridě a za tvrdou dřinu byl náležitě odměněn. Sice ani v metropoli USA nezačal ideálně a s Francouzem Grégoirem Barrérem prohrál úvodní sadu, ale vývoj otočil kanárem a nabyté sebevědomí proměnil v životní jízdu.

Třiatřicetiletý Brit do konce týden vyhrál všech deset setů v řadě. Zvládl i kvůli počasí nabitý páteční dvojboj proti Alexanderu Ševčenkovi a domácí nasazené dvojce Francesi Tiafoeovi, sobotní semifinále s Bulharem Grigorem Dimitrovem a nakonec i vyvrcholení turnaje proti Tallonu Griekspoorovi.

Ve finále Evans uspěl bez ztráty podání díky brejkům ze závěrů setů. Vykolejit se nenechal ani bouřkou, která zápas přerušila na více než 90 minut ve druhém dějství za stavu 2:2. Jediné problémy na servisu řešil v závěrečném gamu, když podával na vítězství. Všechny čtyři brejkboly ale odvrátil a soupeře zpátky do zápasu nepustil.

Zkušený Brit podobně jako v předchozích zápasech minimálně chyboval. V souboji o titul si pomohl 26 winnery a přitom se dopustil pouhých 8 nevynucených chyb. Bodoval v šestnácti ze sedmnácti náběhů na síť a s nizozemským kamarádem tak vyhrál i třetí vzájemný duel 2:0 na sety. Duel ukončil těsně před dalším přerušením kvůli dešti.

"V posledních měsících jsem nehrál dobře a neměl jsem radost ze své hry. Jen jsem pokračoval v práci a je úžasné, že jsem se přes to dostal. Poslední zápas tak nějak shrnul celý týden. Vyhrabal jsem se z problémů a prožil parádní týden. Moc si vážím vaší podpory," řekl během slavnostního ceremoniálu Evans,

Evans prožívá nejlepší období kariéry až po roce 2018, kdy mu v 28 letech vypršel roční trest za pozitivní test na kokain. Za posledních pět let si zahrál tři čtyř finále na okruhu ATP a získal oba tituly. Jediný předchozí triumf slavil předloni v Melbourne v jedné z generálek na Australian Open.

Ve Washingtonu se Evans stal prvním britským finalistou od roku 2006 (Andy Murray), šampionem po 20 letech (Tim Henman) a nejstarším vítězem od roku 1988 (Jimmy Connors).

Ve světovém žebříčku Evans vyletěl na 21. místo, čímž o jednu příčku překonal své maximum. Tento týden na Rogers Cupu v Torontu bude obhajovat jedno ze dvou semifinále na podnicích Masters 1000, proti domácímu Gabrielu Diallovi bude usilovat o premiérovou sérii šesti výher na okruhu ATP.

Sedmadvacetiletý Griekspoor letos získal první dva tituly na okruhu ATP (Puné a Hertogenbosch) a ve Washingtonu si proti domácímu Tayloru Fritzovi připsal premiérový skalp člena TOP 10. Finálovou neporazitelnost ale ve svém největším finále neudržel. Také on vylepšil své nejlepší umístění v žebříčku, nově figuruje na 26. příčce.

Nizozemec se mohl stát teprve čtvrtým tenistou s minimálně třemi letošními triumfy na okruhu ATP po triu hvězd Carlosi Alcarazovi (6), Daniilu Medveděvovi (5) a Novaku Djokovičovi (3). V Torontu v úterý vyzve Alexandera Zverera a je také přihlášen do čtyřhry společně s Jiřím Lehečkou.

• ATP 500 WASHINGTON •
USA, tv. povrch, 2.013.940 dolarů
nedělní výsledky (06. 08. 2023)
• Dvouhra - finále •
Evans (9-Brit.) - Griekspoor (12-Niz.) 7:5, 6:3
• Čtyřhra - finále •
González/Molteni (Arg.) - McDonald/Shelton (USA) 6:7 (4:7), 6:2, 10:6

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Maisterstich
Asi dobrej kokeš
Reagovat
Teo
Přímo z ODS smile
Reagovat
Krisboy
Je to tak. Zřejmě nedávno dorazila velká dodávka z Kolumbie.
Reagovat
Krisboy
S timhle tenisem patří do top10. Životní turnaj!
smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Evans překvapil. Přál jsem si spíše probuzení Dimitrova, který má od Ženevy pěkné výsledky.
Reagovat
mvajda-59
Dobrý den.
Mne ten jeho úspěch stál neúspěch.Tiket(12 příležitostí)za vsazených 500 Kč,kurz 183,93 jedna chyba Griekspoor-Evans.Ale musím uznat,feťák vyhrál zaslouženě.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Drogy jsou prý již cajk, ne? Říkala ODS....
Reagovat
Krisboy
Velká chyba, smažka měl životní formu! Já chtěl naopak pjéťo vsadit na něj, ale nedal jsem tosmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist