Neporažení Kvitová s Berdychem vyhráli Hopman Cup!

7. 1. 2012, 09:55
Aktuality 34
HOPMAN CUP - Spojení sil světové dvojky Petry Kvitové a sedmičky Tomáše Berdycha přineslo po týdenním snažení triumf na Hopmanově poháru! Čeští tenisté v Perthu ve dvouhrách neprohráli jediné utkání, v dnešním finále si poradili s Marion Bartoliovou a Richardem Gasquetem a získali pro Česko titul po dlouhých 18 letech.
Petra Kvitová a Tomáš Berdych

Na 24. ročník Hopman Cupu byli čeští tenisté pozváni v nejsilnějším možném složení, neboť do Perthu přiletěla Petra Kvitová s Tomášem Berdychem. A roli favoritů bez zaváhání potvrdili. Ve skupině vyhráli všech šest dvouher (s Bulharskem, Spojenými státy a Dánskem, po kterých si zajistili 1. místo ve skupině znamenající postup do finále. V nic neřešících smíšené čtyřhrách prohráli jen proti Bulharům, s nimiž navíc neproměnili tři mečboly.

Petra Kvitová a Tomáš BerdychNeporazitelnost v singlu si Češi udrželi i ve finálovém souboji proti Francii. Nejprve Kvitová po skvělém výkonu porazila Marion Bartoliovou a rovněž ve dvou setech si poradil i Berdych s Richardem Gasquetem. Jelikož bylo o vítězi rozhodnuto, smíšená čtyřhra se už nekonala. 

Následovalo tak slavnostní vyhlášení, na kterém Kvitová s Berdychem převzali trofej pro vítěze a každý obržel stříbrný tenisový míček osázený diamanty. 

"Musím poděkovat Petře, protože tu každé utkání začala vítězstvím, dodala mi  povzbuzení a já přidal druhý bod. Byl to fantastický týden. Všichni jsme si to tu moc užili a věřím, že jsme pobavili i diváky," řekl Berdych. "Ale bez Tomáše by jsme tu nezvítězili. Také hrál skvěle," vrátila poklonu Kvitová. 

Richard Gasquet a Marion BartoliováPoražení Francouzi vítězům sportovně pogratulovali. "Nehráli jsme špatně, ale dnes nás porazil lepší," hodnotil Gasquet. "Byla to pro nás oba výborná příprava na začátek sezony. Byl to absolutně perfektní turnaj," dodala jeho partnerka Bartoliová.

Češi hráli finále soutěže smíšených dvojic poprvé po 18 letech a dnešním vítězstvím navázali na tehdejší triumf Petra Kordy a Jany Novotné. V premiérovém ročníku na začátku sezony 1989 triumfovali ještě za tehdejší československý tým Miloslav Mečíř a Helena Suková.


Kvitová dnes předvedla nejlepší výkon

Petra Kvitová
si na úvod sezony zvedla sebevědomí, z Perthu totiž odletí na turnaj do Sydney neporažená. Vítězstvím začala všechny tři duely ve skupině, v níž si poradila s Bulharkou Pironkovovou, Američankou Mattekovou i světovou jedničkou Wozniackou z Dánska. A vyhrát dokázala po dosud nejlepším výkonu sezony i ve finále proti Marion Bartoliové. Devátou hráčku světa smetla ve dvou stech a Česko nasměrovala k celkovému triumfu.

Petra Kvitová a Marion Bartoliová Kvitová měla v druhém i třetím gamu po jednom brejkbolu, ani jeden ale nevyužila. Za celý zápase nezvládla jen jednu hru na servisu a rázem v prvním setu prohrávala 3-5. Od té chvíle ale na kurtu jasně dominovala česká lvice se srdcem bojovnice. Začala hrát tvrdé míče, po kterých se soupeřka jen otáčela a agresivně returnovala. Kvitová vývoj dějství otočila a již tradičně vítězným úderem ukončila. 

Druhý set už byl zcela v režii české tenistky. Brejk na 2-0 proměnila díky šťastnému 'prasátku' a brzy vedla 3-0. Bartoliová se ještě nechtěla vzdát, nehrála špatně a svou kůži lacino prodat nechtěla. Hrozivé skóre 0-4 odvrátila, jenže byl to jediný game, který z posledních 11 her utkání získala. Kvitová agresivně útočila, šla si za svým cílem a zvítězila 7-5 6-1.

"V prvním setu to bylo hodně vyrovnané a těžké," přiznala jednadvacetiletá rodačka z Fulneku. "Ale pořád jsem se v utkání zlepšovala. Myslím, že jsem předvedla nejlepší zápas tady v Perthu. Hrála jsem agresivnější returnu a šla bod po bodu," komentovala Kvitová.

"Je příjemné takhle začít rok 2012. Možná teď na mě bude ještě větší tlak, ale uvidíme na dalších turnajích. Bude těžké obhajovat loňské úspěchy," uvědomuje si wimbledonská vítězka.

"Jsem nadšená, že jsem vyhrála a vedeme jedna nula. Berdychův zápas bude určitě také strašně těžký, ale věřím Tomášovi, že to zvládne a vyhrajeme už po singlech," přála si Kvitová opakování scénáře ze soubojů ve skupině.  

Berdych měl problémy jen v závěru
A Tomáš Berdych Petřinu důvěru nezklamal. Zápas s Richardem Gasquetem nabídl představení s výbornými servisy a výměnami od základní čáry. Český hráč nepustil soupeře k brejkbolu, své možnosti v první sadě ale nevyužil, včetně dvou setbolů za stavu 5-4. V tie-breaku už ale Berdych nepovolil Francouzovi po výborných úderech ani bod.

Tomáš BerdychVe druhé sadě Berdych pokračoval ve skvělém výkonu, hrál trpělivě, ale tvrdě a dokázal výměny zakončovat vítěznými údery přesně k lajnám. Odskočil rychle do vedení 5-1, riskující Gasquet ještě odvrátil za stavu 5-3 pro Berdycha tři mečboly, ale český hráč už set nepustil. Zápas po sto minutách doservíroval k výhře.

Berdych na Hopman Cupu kromě Gasqueta porazil Bulhara Dimitrova, světovou osmičku Mardyho Fishe a outsidera Frederika Nielsena.

Kvitová se nyní přesune na kvalitně obsazený turnaj do Sydney. V 1. kole tam má volný los, ve druhém však už může narazit na Lisickou, následně Stosurovou, v případném semifinále Zvonarevovou a ve finále by se mohla utkat v přímém souboji o post světové jedničky. Berdych bude hrát na exhibici v melbournském Kooyongu.

Tomáš Berdych a Petra Kvitová zapózovali s trofejí i s Lucym Hopmanovou - vdovou po zakladateli soutěže

- HOPMAN CUP v PERTHU -
(Austrálie, tv. povrch)
sobotní výsledky (07. 01. 2012)

Finále:
Česko - Francie 2-0
Kvitová - Bartoliová 7-5 6-1
Berdych - Gasquet 7-6(0) 6-4

Přehled vítězů:
1989 Československo (Mečíř, Suková)
1990 Španělsko (Sánchez, Sánchezová-Vic.) 
1991 Jugoslávie (Prpič, Selešová)
1992 Švýcarsko (Hlasek, Maleevová)
1993 Německo (Stich, Grafová)
1994 Česko (Korda, Novotná)
1995 Německo (Becker, Huberová)
1996 Chorvatsko (Ivaniševič, Majoliová)
1997 USA (Gimelstob, Rubinová)
1998 Slovensko (Kučera, Habšudová)
1999 Austrálie (Philippoussis, Dokičová)
2000 JAR (Ferreira, Coetzerová)
2001 Švýcarsko (Federer, Hingisová)
2002 Španělsko (Robredo, Sánchezová-Vic.)
2003 USA (Blake, Williamsová)
2004 USA (Blake, Davenportová)
2005 Slovensko (Hrbatý, Hantuchová)
2006 USA (Dent, Raymondová)
2007 Rusko (Tursunov, Petrovová)
2008 USA (Fish, Williamsová)
2009 Slovensko (Hrbatý, Cibulková)
2010 Španělsko (Robredo, Martínezová-Sán.)
2011 USA (Isner, Matteková-Sandsová)
2012 Česko (Berdych, Kvitová)

Neoficiální pořadí národů podle počtu titulů:
6 - USA
4 - Slovensko/Československo
3 - Česko/Československo
3 - Španělsko
2 - Švýcarsko
2 - Německo
1 - Austrálie
1 - Chorvatsko
1 - JAR
1 - Jugoslávie
1 - Rusko
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
zde73
Jste skveli,delate skvelou reklamu tomuto paradnimu sportu!
Reagovat
smazaný uživatel
Fantastické zápasy oba dva. Jak Petra, tak později i Tomáš ukázali obrovské bojovné české srdíčko a dotáhli turnaj ( na začátku nové sezony ) do úspěšného konce. Jen tak dál Petro a Tome.
Reagovat
vendulkabendulka
U "obrovské bojovné české srdíčko" mi vyletl sopel na klavesnici.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace, Petru jsem neviděl až Berďu a ten předvedl krásnej a disciplinovanej tenis. Velká radost, díky
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem k prestiznemu triumfu..zapasy mi bohuzail usli,no vysledky bezpochyby na jednicku..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Skvele zapasy na uvod sezony na povzbuzeni sebevedomi. Vzdy jsem si rikala, Svycari Ti se maji, ze maji Rogera, to se jim to fandi a ted neco podobneho prozivame i my Cesi a doufam, ze to nejaky ten patek potrva. Peta uzasna ve svych bojovnych zapasech plnych zvratu,ale s viteznym koncem pro ni. Mile zjisteni Tom nezustal vubec nic pozadu. Tak ted vstric dalsim uspechum jiz kazdy jen za sebe. At se dari i nadale.
Reagovat
UnrealTom
pěkný to bylo jen tak dál :)
Reagovat
freeteepek
I Petra dnes v pozápasovém rozhovoru potvrdila, že dnes hrála mnohem lépe, než včera proti Karolíně. Pro nás z toho plyne, že Petra ani nemusí být v top formě a i když hraje řekněme na 65%, sv.1 porazí. To je opravdu strašidelné pro ostatní hráčky. Pokud Petra v Sydney holky zase rozseká a vydrží zdraví, v AO už jen potvrdí svou dominanci v nové sezózně 2012.
A ještě bych dodal, že se Tomášovi určitě hrálo za stavu 1:0 líp, než kdyby to bylo obráceně. Petře zase ohromně pomáhalo mít tak velký perfektně fungující tým a skvělou partu. Do Sydney cestují opět společně... Good luck out there!
Reagovat
smazaný uživatel
V podstatě souhlas, akorát bych jen nesměle doplnil, že je tam v závětří ještě pár lepších hráček, než je současná (myslím už skoro bývalá) No.1
Taky myslím, že Carolína to moc dobře ví. A v podstatě může být šťastná, že shodou mnoha okolností se už drží na tom No.1 takovou dobu.
Reagovat
smazaný uživatel
Vaše komentáře mě nutí, abych Caroline držel palce víc a víc! :)

freeteepek: Petra je hodně psychicky odolná a bude patřit k největším favoritkám AO, o tom není sporu. Ale pamatuju si u více hráček, že se jim jednu dobu dařilo otáčet zápasy. Ostatní holky mají z Petry určitě respekt už teď, ale zase bych nemluvil o nějakém strachu. Některé holky třeba můžou nastupovat do zápasů proti Petře s tím, že nemají co ztratit. Vždycky je těžší potvrdit roli favorita než být outsider... Tím ale rozhodně nepochybuju o velkých kvalitách Petry.

lajna: To je právě ono. Žebříček se nedělá podle momentální formy, ale podle dlouhodobé výkonnosti. Shodou okolností se žádná hráčka nedostane ani do první dvacítky, natož aby zakončovala dva roky po sobě jako jednička. Neškodilo by trocha pokory ke Caroline. :) Na druhou stranu je pravda, že je tam hned několik dalších holek, které můžou předvádět skvělé výkony. Kdo sledoval Kaiu Kanepi na turnaji v Brisbane, tak se mnou bude souhlasit. Já se zase těším na Viku a její první letošní turnaj v Sydney. :)
Reagovat
freeteepek
Tak jsem se dočet, že Tomáš teď neletí s Petrou do Sydney, ale předpokládám, že se v potom Melbourne zase jejich týmy dají dohromady:-)
Už jsem si na vítězství Petry na AO dokonce i vsadil. 10Kč. Je to kombinovaná sázka s celkovým kurzem 7,12! Zbývá mi v té kombinaci poslední nevyhraný zápas - Petřino finále v Melbourne.
Reagovat
VlS
To aby sis pořídil ještě nějaký do rezervy;-()
Reagovat
smazaný uživatel
Veliká gratulace také Tomášovi, vynikající soustředěný výkon, v závěru sice trošku haproval 1.servis, ale při Tomášových kvalitách to přesto s jistotou vyhrál.
Duo Péťa-Tom tedy vyhrává Hopman Cup ve velkém stylu. Skvěle se doplňují, každý z nich se může spolehnout na toho druhého, že to nepokazí, ba naopak, když tak podrží. Vzájemně se výborně motivují, radost koukat. Petra táhne Tomáše k lepším výkonům ve dvouhře, Tomáš zase Petru ve čtyřhře.
Oba jste SUPER !!!
Reagovat
Pe3k
Naši utvořili téměř dream-team a po právu získali tuto nevšední trofej. Krásný zážitek pro fanoušky. Děkujem.
Reagovat
a.magerova
Pěkný úvod tenisové sezóny, přeji Petře i Tomovi i ostatním našim hodně dalších úspěchů.
Reagovat
VlS
Tak servis poslouchal - super výkon i od Toma.
Reagovat
vendulkabendulka
Mozna se mi to jenom zda, ale mam pocit, ze Petra ma na Tomase strasne dobry vliv. Je trpelivejsi, mnohem vic bojuje, jakoby nechtel byt horsi nez jeho spoluhracka. Neni to jenom ted na HC, vsimla jsem si toho uz minuly rok na turnajich kde hrali oba.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý postřeh:-) ona ho asi svým způsobem pozitivně motivuje na sobě pracovat, nechce být asi v jejím "stínu"..
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, Tomáš byl zvyklý být v ČR jasná tenisová jednička a teď má konečně konkurenci, to tam ta zdravá rivalita prostě musí být :) A jenom mu to prospívá! Víc se snaží, méně kazí a ještě víc bojuje. Snad to udrží i na AO a snad i po sezónu a půjde hodně vysoko :)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky se mi zdá, že si Tom z Petřiny hry něco odnáší :) returny, které dneska hrál byly skvělé - jako od Petry :)
Reagovat
freeteepek
Já myslím, že to nebude až tak horké s tím pozitivním vlivem Petry na Tomáše. Mužský a ženský tenis - to jsou 2 různé světy a Tomáš se s Petrou nesrovnává. Oba ale mají podobný styl hry a oba poslouchají své trenéry. Nemyslím si tedy, že by se Tomáš snažil něco od Petry okoukat. Spíš ta podobnost bude vycházet z toho, že mají společné tenisové zázemí v Prostějově a že jejich trenéři jsou v denním kontaktu. Sem tam to vypadá, že Tomáš hraje podobné údery. Jenomže ve skutečnosti on je ten trpělivější zatímco Petra je ta, která hraje na max. riziko prakticky neustále. 1-2 rány na lajnu - a trefuje se! Tomáš dnes předvedl, že na lajny, až tak těsně nemíří. Spíš se bude pokoušet soupeře přetlačit silou při dlouhé výměně křížem.
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělej výkon Petry, dneska jí to tam padalo. Měla by ještě zvážit start v Sydney, imo tam nemůže moc získat, spíš by jí prospěl týden odpočinku.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s " lajnou " moc pěkné koukání a skvělá hra. Dokonalý obrat v 1.setu a pak už celkově jasná psychická a herní dominace PK.
Moc se těším na zápasy v roce 2012, držim palce, at jdou zdraví,
servis a udery co nejdéle!!!GOOD LUCK!!!
Reagovat
VlS
Petra hrála opravdu dobře a s výjimkou jediné hry si snad nevybírala ani slabší chvilky. Marion hlavně v prvním setu hrála vynikající tenis do srovnání na 5:5, pak začala trochu panikařit, což rozhodlo hůlavně v začátku 2. setu. Tak teď ještě Tom, ale nebude to jednoduché. Vidím to tak 50:50.
Reagovat
VlS
Strašně bude záležet na to, jak Tomovi půjde první servis.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak přátelé, to co jsme dnes viděli, mělo už tak blízko blizoučko k absolutní dokonalosti....
Přitom Marion hrála skvěle, možná se mnou nebudou někteří zdejší příznivci Caroliny souhlasit, ale já bych řekl, že hrála ještě o něco lépe než včera Caro. Ale prostě Petru Kvitovou nešlo porazit. Jestli tohle viděly její soupeřky, už teď se jim musí klepat kolena.
Cvíli jsem její výkon sledoval se zatajeným dechem, chvíli s otevřenými ústy, nakonec jsem málem slzu uronil. To byl zase jednou jeden z těch zápasů, kterými mě Péťa dokáže úplně odrovnat. :-)
Bravo, bravo, bravo !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo ještě, kdo jste to neviděli, opravdu ale fakt se podívejte na ivysilani čt, protože uvidíte absolutní možný vrchol současného ženského tenisu...
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby takový výkon předvedla Petra včera, tak by Wozniacká odešla s debaklem :)
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, byl to od Petry parádní výkon, Marion dělala, co mohla, ale nestačilo to :-) jen tak dál, skvělé..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem tě poslechl a podíval se na ivysílání ČT, protože se mi ráno nechtělo vstávat. :D Souhlasím, že to byl Petry nejlepší výkon na Hopman Cupu. Ale nemyslím si, že by Marion hrála líp než Caro. První set byl hodně vyrovnaný, Petra otočila nepříznivý stav a ukázala svou psychickou odolnost. Ve druhém setu měla Marion některé dobré momenty, ale začala trochu víc kazit a Petra měla navrch... Gratulace českému týmu k vítězství a francouzskému k 2. místu! Zároveň bych ke gratulacím chtěl připojit přání, aby se Hopman Cup hrál i příští rok. Je to fajn turnaj a myslím, že si ho všichni letošní protagonisté užili. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, kdyby hrála Carolína, to by jsi vstával i ve tři ráno, že jo :-)
Hele, ještě k té diskuzi výše. Já prostě ten žebříček až tak úplně "nežeru" , třeba zrovna ta Kaia kterou tak chválíš, to je názorná ukázka, že žebříček není to úplně nejdůležitější.
Jinak na Viku se celkem taky těším, to je jiné kafe než Carolína. Ty to nevidíš? Ale třeba se pletu, ve hře Caro se začínají objevovat jisté nesmělé náznaky agresivity, momentálně je to tak na 10% (ve srovnání s některými jinými), uvidíme kam až bude schopna a zda vůbec dojít.
Jinak já rovněž hlasuju všemi deseti pro Hopman Cup, držím palce organizátorům aby příští rok získali ještě více hráčů z top ten (letos myslím 6, 4 holky a 2 kluci) a chamtivá wta si zatím může počítat ty svoje money.
Reagovat
smazaný uživatel
No samozřejmě. :D Ne, třeba zápas Caro proti Tsvetaně jsem taky neviděl. Ale na zápas Caro s Petrou jsem vstal rád a dobře jsem udělal. :) Ten žebříček se nedělá jen tak... Co se týče Kaiy, tak to je právě ten rozdíl mezi momentální formou a dlouhodobou výkonností. Ona teď hraje výborně, ale zatím neměla takové výsledky dlouhodobě. Jestli ovšem naváže na Brisbane a bude hrát pořád skvěle, tak půjde žebříčkem nahoru. Už teď poskočí asi na 26. místo, to není vůbec špatné... Nefandím tenistkám podle stylu hry. Mně je Caroline hlavně sympatická a teď nemluvím o stylu hry, ale o její osobnosti. :) Každý má svůj styl, který mu vyhovuje a já dovedu ocenit dobrý útok i obranu. Mně se na Caro líbí, že hraje chytře a zbytečně nekazí. Má výbornou kondici, umí dobře číst hru, dokáže donutit soupeřku k chybě, je trpělivá v dlouhých výměnách. To jsou všechno věci, které oceňuju. Chápu, že většina lidí má radši agresivní a útočný tenis. Já ho mám taky rád (Vika, Masha i Ana tak hrajou). Ale nevadí mi, když hráčka nemá až tak velký počet winnerů. V tenise je nejdůležitější získávat body. Jestli to byl vítězný úder, vynucená nebo nevynucená chyba soupeřky, na to se historie neptá... Takže asi tak. :)
Reagovat
freeteepek
Tak jste to viděli, dnes byla Petra suverénní! Hlavně na servisu byla asi o 50% lepší, než včera s Wozniackou. Dominovala ale i v dlouhých výměnách od základní čáry. Dnes na ní bylo vidět, jak moc jí to včerejší vítězství povzbudilo a poprvé na turnaji může být se svou hrou 100% spokojena. Rozhodlo se už v 1. setu, kdy Petra otočila nepříznivé skóre z 3:5 na 7:5 a to absolutně vlatní zásluhou, protože Bartoliová hlavně v prvním setu hrála výborně. Byla to určitě těžká soupeřka, která se dobře pohybuje a všechno vrací. Asi dnes v hale nebylo takové vedro a Petře se lépe dýchalo:-) Obrovská gratulace k prakticky dokonalému výkonu! Takto hraje budoucí sv.1.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist