Nieminen si ve Stockholmu potřetí zahraje o titul. Tentokrát s Monfilsem

22. 10. 2011, 19:44
Aktuality 0
Do Stockholmu jezdí každým rokem od začátku své kariéry a už dvakrát si ve švédské metropoli zahrál o titul. Tentokrát má Jarkko Nieminen třetí příležitost odvézt si ze Stockholmu trofej pro vítěze. Po dnešní výhře nad Američanem Blakem totiž postoupil do finále, v němž se utká s turnajovou jedničkou Gaelem Monfilsem.
Jarkko Nieminen

Třicetiletý Jarkko Nieminen startuje ve Stockholmu už podvanácté a dnes si zahrál své páté semifinále. Na opačné straně kurtu proti němu stál soupeř, kterého velmi dobře znal: Američan James Blake totiž Fina už šestkrát porazil, dvakrát právě ve Stockholmu. Před rokem na něj ve Švédsku Nieminen vyzrál poprvé v kariéře a dnes přidal další vítězství.

To se na rozdíl od loňského duelu, kdy Nieminen daroval Blakovi pouhé dva gamy, nerodilo lehce. Vyrovnaný úvodní set začali oba hráči výměnou brejků, po kterých už si bezpečně drželi své servisy. Sada tak dospěla do zkrácené hry, v níž uspěl finský tenista.

Podání bylo klíčové i v úvodních gamech následujícího dějství, a na Nieminenův brejk v pátém gamu dokázal Američan okamžitě zareagovat a srovnat. Set tak znovu směřoval k tie-breaku, tentokrát ale Blake stihl udeřit ještě před ním a svým třetím  brejkem poslal utkání do třetího setu. V něm se Nieminenovi dařilo stejně jako v úvodní sadě trestat především soupeřův druhý servis, díky čemuž ještě třikrát prolomil Blakeův servis a po dvou hodinách zvítězil 7-6 5-7 a 6-2.

"O moc lépe už hrát nemůžu," radoval se po utkání Nieminen. "Je to jedna z deseti nejlepších výher v mé kariéře. S tím, jak jsem hrál, jsem spokojený," dodal.

Pravidelný účastník Stockholm Open Nieminen nejspíš bude mít v neděli na své straně publikum v duelu s Gaelem Monfilsem, jenž hraje ve Švédsku poprvé. Také nejvýše nasazený hráč turnaje musel v dnešním souboji s Kanaďanem Milosem Raonicem vybojovat postup ve třech setech.

A s Monfilsem to v souboji s obávaným servismanem Raonicem nevypadalo vůbec dobře. Stejně jako například Marcos Baghdatis v úvodním kole turnaje dlouho nedokázal najít zbraň proti jeho podání, a když po prohrané zkrácené hře v úvodním setu a Raonicově brejku prohrával 6-7 a 3-4, zdálo se, že ani ve Stockholmu nedosáhne na svůj první letošní titul. Pětadvacetiletý Francouz se ale nevzdal; podání si vzal okamžitě zpátky a po dalším brejku srovnal na 1:1 na sety.

Monfils, který má ještě stále šanci hrát na letošním Turnaji mistrů, už v rozhodující sadě o podání nepřišel a jediný brejk mu stačil k tomu, aby po více než dvou hodinách zvítězil 6-7 6-4 a 6-3.

"Moje taktika (rozběhat Raonice) vyšla," okomentoval utkání desátý hráč světa. "Nikdy není jednoduché obracet zápas, ale svého plánu jsem se držel. V tie-breaku jsem byl trochu naštvaný, ale potom jsem se uklidnil. Z mé strany to byl, myslím, dobrý zápas," uvedl Monfils, který Raonicovi uštědřil teprve druhou porážku v hale v letošní sezoně.

Nedělní finále bude reprízou tři týdny starého souboje v Bangkoku, kde ve vyrovnaném utkání uspěl Francouz ve dvou setech. "Finále bude těžké, Jarkko je velký bojovník. Očekávám tvrdou bitvu od základní čáry," dodal Monfils.

Výsledky - Stockholm (tvrdý povrch, dotace 600.000 eur):
Dvouhra - semifinále:
Monfils (1-Fr.) - Raonic (6-Kan.) 6:7 (6:8), 6:4, 6:3, Nieminen (Fin.) - Blake (USA) 7:6 (7:5), 5:7, 6:2.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist