Nikdo by se takhle vrátit nedokázal, říká Federerův trenér Lüthi

7. 4. 2017, 11:59
Aktuality 22
Roger Federer prožívá pohádkový vstup do letošní sezony. Všechny tři největší turnaje dosavadního průběhu letošního roku ovládl. Na Australian Open získal svůj 18. grandslamový vavřín a přemožitele nenašel v Indian Wells ani Miami. Jeho dlouholetý trenér Severin Lüthi nechce snižovat kvality ostatních hráčů, nicméně takového návratu by podle něj nikdo jiný nebyl schopen.
Profily hráčů
Severin Lüthi

Roger Federer má letos naprosto fantastickou formu. Tenisoví experti a příznivci i samotní hráči žasnou nad zlepšeným bekhendem, agresivním pojetím hry a chuti pětatřicetiletého Švýcara vítězit. Velkou roli hraje ve Federerově tenisové kariéře jeho trenér Severin Lüthi, jehož švýcarský deník NZZ vyzpovídal.

V týmu má hrající legenda navíc ještě superkouče Ivana Ljubičiče. Právě bývalému chorvatskému tenistovi se připisují zásluhy za zlepšený bekhend, který Federerovi snad nikdy lépe nefungoval a soupeře tolik netrápil, a větší agresivitu Federera ve výměnách.

"Celé je to proces. Už nějakou tu chvíli jsme na agresivnějším pojetí hry pracovali. Ale takové věci se nezmění přes noc," uvedl švýcarský daviscupový kapitán Lüthi pro deník NZZ.

"Roger se vždy chtěl zlepšovat. Pomohla mu i změna rakety. Už před třemi lety začal hrát s novou raketou, ale potřeboval si zvyknout," naznačoval, že by za nepříliš vydařenou sezonou 2013, v níž Federer došel jen dvakrát do finále, získal pouze jeden titul a zaznamenal od roku 2001 vůbec nejmenší počet výher (45), mohla stát změna tenisového náčiní.

Federer loňskou sezonu ukončil kvůli problémům s kolenem předčasně již po Wimbledonu. Na kurty se vrátil letos na Hopman Cupu a zatím prožívá pohádkový návrat.

Hned svůj první ostrý start na Australian Open přetavil v 18. grandslamovou trofej, v Dubaji sice po nevyužití mečbolů vypadl už ve druhém kole, nicméně nabral síly a ovládl i další dvě největší akce dosavadního průběhu letošní sezony - Masters v Indian Wells a Miami.

"Všichni víme, čeho je Roger schopný. Když jsem v prosinci viděl, v jaké je formě, tak jsem mu řekl: 'Můžeš klidně vyhrát už v Melbourne.' Po prvních dvou zápasech na Australian Open jsem si myslel, že duel s Tomášem Berdychem bude obtížný. Ale viděli jsme, jak nejlepší hráči dokážou zvládat klíčové momenty. Takový výkon jsem od Rogera po půlroční pauze skutečně nečekal," pochválil fantastické představení, jež Federer proti Berdychovi předvedl.

"Nechci samozřejmě nijak nikoho podceňovat, ale nemyslím si, že by tohle někdo jiný dokázal, takhle se vrátit. Je neuvěřitelné, co se Rogerovi podařilo. Stejně jako ostatní top hráči i Roger měl v sobě vždy nějakou dávku sebedůvěry a moc dobře ví, jak využít pozitivní energii," řekl Lüthi.

"Po Australian Open si dal měsíc pauzu, bylo toho na něj moc a chtěl si užít vítězství. V Dubaji se vrátil příliš brzy, ještě nebyl stoprocentně připravený ani odpočatý," komentoval návrat rodáka z Basileje na kurty měsíc po zisku 18. grandslamového titulu.

Federer ve druhém kole nevyužil tři mečboly proti Jevgenijovi Donskému a překvapivě brzy vypadl. "Nikdy nechcete prohrát, ale ta prohra mu nejspíše nakonec prospěla, protože jinak by Indian Wells a Miami nikdy nevyhrál," vyjádřil svůj názor na jedinou letošní porážku Švýcara.

Padla i velmi zajímavá otázka, zda půlroční pauza hrající tenisové legendě prospěla. "Roger nikdy předtím tak vážné zranění neměl. I když pár delších pauz absolvoval, nikdy nemusel projít podobnou situací jako loni. Pauza mu pomohla dát se fyzicky dohromady."

Federera rozhodně na vítěze letošního Australian Open většina tenisového světa netipovala. Na grandslamu předtím naposledy triumfoval v roce 2012 ve Wimbledonu, v letech 2014 a 2015 wimbledonská finále prohrál a neuspěl ani na US Open 2015. Vždy ho porazil Novak Djokovič.

"Prohrát grandslamové finále vždy zamrzí, já osobně jsem však byl přesvědčený, že ještě nějaký velký turnaj vyhraje," nepřestával Lüthi věřit svému svěřenci, v jehož týmu působí již od roku 2008.

Po triumfu v Miami, kde získal svůj 91. kariérní titul, se Švýcar rozhodl vynechat téměř kompletně antukovou část sezony. Startovat by měl jen na grandslamovém French Open.

"Ano, zatím je opravdu v plánu, že bude hrát jen v Paříži. Hodně jsme o tom přemýšleli a rozhodli jsme se tak. Naším dalším cílem je Wimbledon," svěřil se Lüthi.

Letošní prozatimní dominanci Federera jasně potvrzuje i letošní hodnocení pro Turnaj mistrů. Pětatřicetiletý Švýcar letos posbíral už přes 4 000 bodů a na druhého Rafaela Nadala má náskok 1 810 bodů. V žebříčku ATP figuruje již na čtvrtém místě.

"Samozřejmě má na to, aby se znovu stal světovou jedničkou. Každý o tom mluví. Nicméně post světové jedničky není naší prioritou. I když letos získal přes 4 000 bodů, musel by vyhrát ještě spoustu zápasů," upozorňuje Lüthi.

"Teď jsou na programu akce Masters v Monte Carlu, Madridu a Římě. Roger je hrát nebude a ostatní ano. Kdo ví, třeba po skončení těch tří turnajů každý bude říkat, že světovou jedničkou může být Rafael Nadal," dodal.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

22
Přidat komentář
panzer.dragon
https://twitter.com/plavandoski/status/850054305449209858
Reagovat
Pe3k
https://m.youtube.com/watch?v=EamRxqNTn2c

Kratsi sety, hodiny na dodrzovani casu mezi podanim a testovat to budou mladosi.
Reagovat
Mayo
Jednoznačne, Federer je len jeden.
Reagovat
Nola
aj Mayo je iba jeden....
Reagovat
Marduch
Aj taky je Tenisportal.
Reagovat
Mayo
To dúfam.
Reagovat
Pe3k
Je takovy nenapadny typek, nikdo se o nem nebavi nikdo ho neresi, presto si ho Fedex drzi v teamu jiz 10 sezon. Dyl si drzi jen kondicniho trenera a Mirku.
Tezko rict jestli by se nekomu jinemu podaril tak velkolepy navrat jako Rogerovi, napada me Agasi, ale ten asi nemel operaci kolene. Velky navrat mel RN v r 2013, ale mel tu vyhodu ze mu bylo o 10! let mene a lecil spise psychiku z prohry s mistnim milackem...Rosolem, nez zraneni kolene.
Snad Roger jedno antukove masters navstivi a kdyz ne vynahradi nam to uspechem na RG a W.
Reagovat
Roger_Federer
Co to meles o Rosolovi, uz je jasne vysvetlene, ze pauza byla nucena.
Rekla to i Francouzká ministrine..
Reagovat
Pe3k
Je fuk co rekla minystrine, bylo to po zapase s Rosolem.
Reagovat
Fandina
Vy se snad do ministryně netrefíte :-))
Reagovat
Pe3k
mynystryne
Reagovat
Fandina
:-)))
Reagovat
spaniel
Jasné není nic. Soud bude v červenci.
Reagovat
smazaný uživatel
To, ze si tak dlho drzi tychto dvoch to chapem, ale ze Miru? Brrrr
Reagovat
smazaný uživatel
Normálně mě už začíná štvát, jak dělá všechno správně. Existuje vůbec úder nebo pojetí přípravy a regenerace nebo něco co by mohl hrát nebo dělat líp? Musí mít nějakou slabinu ne?
Reagovat
a.magerova
http://sport.idnes.cz/federer-se-chvili-trapil-a-tenisovy-svet-se-zastavil-f99-/tenis.aspx?c=A100119_222826_tenis_mah
Reagovat
turista
No chápu, že si RF chce momentálně odpočinout, ale nemusel by tolik skrblit se svým uměním na antuce. S tak perfektním bekhendem by se dobře držel i v delších výměnách. Na antuce umí a tráva je kromě Wimbledonu v podstatě okrajová záležitost. Těch antukových finále, které Roger odehrál je bezpočet ať už úspěšných nebo ne. Rafa na rozdíl od Rogera jde se svou kůží na trh vždycky a všude a nebojí se možných porážek. Asi jde o ten věkový faktor.
Reagovat
a.magerova
Roger má odehráno o 341 zápasů víc než Rafa, takže nesmíme být sobci a musíme mu dopřát pauzu, vždyť má podepsanou smlouvu s rodnou vískou až do roku 2019... ;-)

http://www.atpworldtour.com/en/news/federer-nadal-numbers-april-2017
Reagovat
turista
Máš pravdu. Třeba to dělá proto abychom se mohli ještě dlouho koukat na jeho tenis.
Reagovat
Pe3k
200 000 obyvatel a nezyvas ho viskou? To bych cekal tak od fh., ne od tebe.
Reagovat
a.magerova
Jsem to chtěla pojat tak nějak poeticky, žádný zlý úmysl v to nebyl... ;-)
Reagovat
Marduch
Dost možná by na antuce nějaké to Masters finálko udělal, ale rozhodně větší šanci na další GS, a letos vlastně obrovskou, bude mít ve Wimblasu než na RG. S tenisem ála AO17 tam nebude mít konkurenci. A bylo by stupidní, kdyby riskoval a přijel tam vyšťavenej z antukových maratonů.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist