Nová jednička Murray si v Londýně poradil s Čiličem

14. 11. 2016, 22:45
Aktuality 11
TURNAJ MISTRŮ - Andy Murray svůj první zápas v roli světové jedničky bez problémů zvládl. Britský tenista vstoupil do domácího Turnaje mistrů v Londýně hladkou výhrou nad Marinem Čiličem, jemuž oplatil porážku z letošního finále v Cincinnati.
Profily hráčů
Andy Murray

Andy Murray se před týdnem stal jako první Brit v historii světovou jedničkou a dnes v této roli odehrál svůj premiérový zápas. Na domácím Turnaji mistrů v Londýně potvrdil svou skvělou formu a hladkou výhrou 6-3 6-2 nad Marinem Čiličem navázal na výkony z předchozích týdnů.

Murray měl s Čiličem před zápasem bilanci 11-3, ale z posledních šesti vzájemných utkání polovinu prohrál a v úspěších se oba rivalové střídali. A stalo se tak i tentokrát, protože před 17.000 diváky v londýnské hale O2 devětadvacetiletý Brit oplatil o rok mladšímu Chorvatovi srpnovou porážku v Cincinnati, kde Čilič získal svůj jediný titul z turnajů Masters 1000.

Statistiky zápasu
Murray - Čilič
2 esa 4
4 dvojchyby 1
55 % 1. podání 'in' 53 %
75 % úsp. 1. podání 67 %
58 % úsp. 2. podání 38 %
11 winnery 11
19 nevyn. chyby 30
6/7 hra na síti 7/14
4/5 brejkboly 1/5
čas: 1:30

V úvodu zápasu Murray nepotvrdil brejk na 2-0, ale pak už při svém podání nezaváhal. Oba nabídnuté brejkboly zlikvidoval, sám během utkání využil čtyři z pěti šancí na brejk a i díky třiceti nevynuceným chybám soupeře si po 90 minutách hry připsal první bod do skupiny Johna McEnroea.

"Začal jsem sebevědoměji, lépe jsem zvládal klíčové výměny a využíval jsem brejkboly," komentoval Murray, který měl navrch hlavně v delších výměnách. "Je tu skvělá atmosféra, která mi dodává energii," dodal trojnásobný grandslamový šampion.

"Neodehrál jsem povedený zápas, navíc Andy hrál velmi dobře. Ale turnaj pro mě pokračuje, postupový systém mi dává ještě šanci. Doufám, že v dalších dvou zápasech ve skupině předvedu lepší výkony a o postup do semifinále se ještě poperu," prohlásil Čilič.



Murray od poloviny září vyhrál už 20 zápasů v řadě, když v předchozích šesti týdnech ovládl čtyři turnaje po sobě. Nyní útočí na premiérový triumf na Turnaji mistrů, na kterém hraje poosmé v kariéře, ale dosud byl maximálně v semifinále. V posledních dvou letech ztroskotal již ve skupině.

Premiérové vítězství na vyvrcholení sezony není Murrayho jedinou motivací, v Londýně bojuje s Novakem Djokovičem také o první místo ve světovém žebříčku na konci sezony,

Murray si už ve středu teoreticky může zajistit postup ze skupiny, Jeho příštím soupeřem bude Japonec Kei Nišikori, s nímž vede ve vzájemné bilanci 7-2, ale poslední duel ve čtvrtfinále letošního US Open s ním v pěti setech prohrál.

Nišikori v prvním dnešním zápase ztratil rovněž jen pět gamů se Švýcarem Stanem Wawrinkou.

• TURNAJ MISTRŮ 2016 •
Velká Británie / Londýn, tv. povrch / hala, 7.500.000 dolarů
pondělní výsledky (14. 11. 2016)
• Skupina Johna McEnroea •
Murray (1-Brit.) - Čilič (7-Chorv.) 6-3 6-2
Nišikori (5-Jap.) - Wawrinka (3-Švýc.) 6-2 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Správně češtinářsky je to takto:
"Nová jednička, Murray, si poradila s Čiličem"

(protože ta jednička si poradila, navíc oslovení Murray musí být odděleno z obou stran čárkou.)
Reagovat
VlS
Přitom by stačilo Murray si poradil s Čiličem, údaj o jedničce je trochu nadbytečný a skutečně asi správně má být, že si jednička poradila a ne poradil. Méně je někdy více.
Reagovat
Fandina
Asi je to rozvinutý podmět, takže nadpisu bude správný a jinak si myslím, že v tomhle případě není napsat o tom, že se jedná o novou jedničkou od věci, protože mám dojem, že to byl první jeho zápas od oficálního řebříčku, kdy se stal světovou jedničkou.
Reagovat
Fandina
žebříčku
Reagovat
Krisboy
Nesmysl, mají to dobře.
Reagovat
Amputace
Nemají. Má to být, jak napsala sfinga.
Reagovat
Krisboy
Mají. Podmět je "Murray", nikoli "jednička". Ta varianta sfingy je sice asi taky správně, ale je to už jiná věta, v které je podmět "jednička".
Reagovat
FulnekUltras
Přitom každý zřetelně vidí, oč jde - zatímco jinde často nadbytečné, doslova maloměšťácky používané anglikanismy mnohým nijak nevadí.
Reagovat
FulnekUltras
úzkoprsou sfingu jsem ještě neviděl ;)
Reagovat
kada.tom
Chyba za chybou z obou stran, ale Andy i tak jasně lepší. Zasloužená výhra.
Reagovat
spaniel
Murray -Cilic pěkný hnus. Špinavá noha 2 winnery v prvním setu a game toho jedno eso. A Cilic si snad myslel, že ho porazí hrou bez rizika.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist