Novotná: Na tenisu jsem závislá, ale droga to pro mě není

8. 7. 2015, 19:54
Aktuality 61
Jana Novotná žije tenisem ráno, v poledne i večer. Wimbledonská vítězka z roku 1998 i šestnáct let po konci kariéry bílý sport miluje. Tenis ji pořád baví hrát, trénovat i sledovat, což ji naplňuje.
Profily hráčů
Jana Novotná

Na terase v All England Clubu bývalá světová dvojka mluvila o tenisu se zaujetím, nadšením a láskou. Mohlo by se zdát, že je pro ni tenis drogou. "Droga? To je hodně silný slovo, ale mám tenis ráda. Jsem na tom závislá, to ano. Není to droga, ale jsem na tenise závislá, jestli chápete," uvedla šestačtyřicetiletá Novotná. 

Do Londýna se vrací každý rok. Komentuje pro rozhlasovou stanici BBC a hraje čtyřhry legend. Její voleje a čopovaný bekhend fanouškům připomínají, proč na zdejší trávě slavila úspěch. "Pořád mě to baví, i když někdy musím říct, že když se mi trošku nedaří nebo prohrajeme, tak mě to pořád mrzí," přiznala. "Snažím se to brát s respektem a nadhledem. Brát to víc s humorem, to bych si přála já, ale někdy to nejde."

Už jenom se obléknout do bílého a proběhnout se po zelené trávě je pro Novotnou pohlazením. Je to pochopitelné, vždyť ve Wimbledonu dosáhla svých největších grandslamových úspěchů. Vedle titulu došla ještě dvakrát do finále (1993 a 1997) a čtyřikrát na londýnské trávě slavila triumf v ženské čtyřhře a jednou ve smíšené čtyřhře. "Wimbledon je Wimbledon. Vnímám to velice hluboce a moc ráda se sem vracím. Má v mém srdci velkou část, ale není to jen o tom turnaji." 

Nedávno při jednom z rozhovorů o celé své úspěšné kariéře si uvědomila, jak hluboko je tenisem v dobrém zasažena. "Zjistila jsem, co je na tom všem nejhezčí, jak mám pořád ráda tenis. Že mě to hrozně baví - na tenis se dívám, tenis hraju, trénuju. Tenis mi dává úplně všechno a i po těch letech mě naplňuje," vyznala se. 

S odstupem času si myslí, že stejné pocity měla i během své kariéry, v které vyhrála 24 turnajů ve dvouhře a 76 ve čtyřhře. "Program byl brutální, takže jste hledali a těšili se na momenty, kdy se nehrálo. Ale s odstupem kariéry si říkám, že jsem asi něco dělala dobře, protože tenis mám pořád ráda. Znám spoustu hráček, které raketu odložily a tenis nehrají a nezajímá je. Já jsem ráda, že jsem u toho zůstala, protože tenis mi dal všechno. A být součástí atmosféry, kterou tady vidíme, těch úspěchů, senzací, překvapení a změn, které se okolo tenisu dějí, to je neskutečné," řekla. 

Zdá se, že by nevydržela bez tenisu ani den. "To by bylo hrozný," vtipkovala brněnská rodačka, která od loňska trénuje Barboru Krejčíkovou. "Mě tenis neunavuje. Vypnout ale dokážu. Na dovolené si řeknu, že nebudu hrát, běhat ani skákat. Za chvilku dobiju energii a už si říkám, co je v tenise nového, kde kdo co uhrál, jaké je nová příležitost," uvedla trojnásobná olympijská medailistka. 

Někdy je na tenisu od rána do večera, jako třeba ve Wimbledonu. Do šatny přišla v úterý v 9:15, zatrénovala si, zahrála čtyřhru legend, pak komentovala čtvrtfinále dvouhry žen a před osmou večer vypadala čerstvá a spokojená. "Byl to dlouhý den, ale jsem taková zaplněná všemi emocemi," řekla Novotná. 

Ve Wimbledonu ji těší, že se potká s dalšími šampiony a cítí úctu. "Je uspokojivý pocit, že na vás nezapomínají. I když už jste dávno v tenisovém důchodu, tak jste součástí toho dnešního tenisu," uvedla.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

61
Přidat komentář
Fandina
A právě live ve Wimbledonu Novotna Schett - Jaeger Temesvari viz stream.
http://live.realstreamunited.com/static/freepopups/3015591342388600.html
Reagovat
Vojtaakk
Hodně blbej titulek. Taky bych mohl říct: hrozně rád si dávám whisky, ale alkohol nepiju.
Reagovat
EllNino
přesně ...
Reagovat
blixa
No to já moc rád dobré víno, whisky, koňáček i pivíčko, ale alkohol ? No fuj, to bych nikdy nepil !!! ;-)
Reagovat
Frick
Od začátku WTA tu evidujeme celkem sedmero kvalitních hráček, co byly v TOP 10 a dostali se finále na GS nebo alespoň vícekrát do SF.

Čtyři, co to dokázali před rokem 2000 = lesbické mužatky

Tři, co to dokázaly po roce 2000 = hezké "normální" holky, (přechodné) partnerky našich dvou nejvýznamnějších tenistů poslední dekády či jiných sportovců.
Reagovat
EllNino
to měkké "i" u těch lesbických mužatek, které to dokázal"i", je tam záměrně jako provokace nebo jen omyl ? :))
Reagovat
tommr
zřejmě máš na mysli Navrátilovou, Mandlíkovou a Novotnou? Jméno tý čtvrtý mě ale uniká ...
Reagovat
misa
Zřejmě myslí Sukovou.
Reagovat
EllNino
ta však není ne ?
Reagovat
tommr
no právě - na Sukovou jsem nikdy žádný narážky neslyšel ...
Reagovat
EllNino
no já taky ne právě ..
Reagovat
darek.vrana
Podle 13. komnaty není.
Reagovat
Frick
Ok, tak to se omlouvám.
Reagovat
darek.vrana
I když tam říká, že se to o ní povídá. Ale prý měla vysněného partnera (asi trenér), který ji dlouho vodil za nos a zklamal.
Reagovat
smazaný uživatel
myslíš Billie Jean King
Reagovat
smazaný uživatel
nevim jestli myslíš i zahraniční mužatky
Reagovat
darek.vrana
Za komunismu jich bylo 7, ještě Věra Suková, Renata Tomanová a Regina Maršíková. A aspoň Renata byla jedna z nej krásek na okruhu.
Reagovat
jackiec
hráčky top 10 by se měly od novotné učit voleje, protože jestli se občas nějaká haluzově ocitne na síti tak kolikrát neumí dát vítězný míč
Reagovat
FulnekUltras
jj, na síti to tehdy obecně bývala jinačí paráda...
Reagovat
rosm
jo kdyz nebyla schopna hrat odzadu, vzdyt nemela backhand vubec, nic jineho ji nezbyvalo nez riskovat na siti, ta by si v dnesnim tenisu neskrtla...
Reagovat
Hook2424
Zrejme narazis na jeji sekany beckhand. Ale co takova rumunka Niculescu? ..., ta seka i beckhand i forehand a maji s ni i soucasne Top hracky obcas problemy.
Reagovat
Chandler
Z těch tenisových legend je snad každá druhá lesba. Mohl za to ten komunismus (kdo ví, co se tam všechno dělo, lepší fakt nezažít), nebo mají stejně vysoké procento zastoupení i v současné generaci, jen to holky tají... Tipuju Hradeckou. :)
Reagovat
Lunej..
Já ho zažila a co jako? Co by se mělo dít? Jen kdo byl gay nebo lesbička byl pomalu netvor, ale mezi námi, dneska je to to samé když čtu některé komenty na adresu takto orientovaných lidí. Krásně to bylo vyjádřené v Americké kráse.
Reagovat
darek.vrana
Hradecká určitě ne. Dřív to tak bylo obecně v ženském tenise, byly to takové mužatky, dnes jsou to většinou kočky. Netuším proč už to tak dnes není...
Reagovat
FulnekUltras
V červenci 2011 něco podobného prohlásil i Jarda Holík - a zároveň vyzdvihl, že Wimbledon konečně vyhrála normální ženská. Chlapík to byl odjakživa jadrný (včetně svého fanatického antikomunismu), ale v tomhle s ním opravdu souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
Hradeckou? :D :D Když má dlouholetého přítele a společně postavili dům? Nooo, super tip :D Ty bys měl vyhledávat homosexuálně zaměřené lidi :D :D
Reagovat
Frick
Já myslim, že by možná mohla bejt Terka.

Ale doufám, že ne.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak, to už je teda vrchol, že si někdo může myslet, že za počet lesbiček v tenise může komunismus! Já snad spadnu ze židle smíchy. Pokud to není NEPODAŘENÝ vtip, tak si můžeme pogratulovat ke skutečně mladým, nezatíženým MOZKŮM. To jsou velemozky, se kterými česká společnost bude zkvétat ( viz projev pana prezidenta Havla ) a zažije nebývalého rozmachu. Takové talentované, samostatně myslící, že? Radost pohledět a počíst si. A vytahovat páně Holíkův komentář! Ten mě tenkrát odrovnal. Jakoby skutečně záleželo jakou kdo má orientaci. Kde to jsme? Na začátku minulého století? To je hamba a ostuda.
Reagovat
smazaný uživatel
Oprava - hanba....
Reagovat
Chandler
Nejlepší na tom je, že nezatížené mozky jako je ten můj, získávají vysokoškolské tituly, a pak šéfují těm vašim zatíženým (zřejmě přizdisráčstvím z komunismu). Jinak souhlas, brzo se nám to tady sesype na hlavu a jsme zase u toho. Já v 89. necinkal klíčema, takže je potřeba nejdřív myslet, až potom si stěžovat na mladší ročníky. Nás odkojila máma demokracie a tu jste přece chtěli.
Reagovat
blixa
Mluvit o tvém mozku jako o nezatíženém je hrubý omyl. Je zatížený předsudky a hloupostí. Bohužel, blbci se rodí za každého politického zřízení, to s tím nijak nesouvisí. A těch mladých s VŠ tituly je jak nasráno (není to závist, taky ho mám).
Reagovat
smazaný uživatel
No to teda promiň, řeč byla o lesbičkách v tenisu. Tvýmu výplodu , že snad za to může komunismus mě fakt pobavil. Pochopils vůbec moji ironii? A na ty dnešní tzv. vysokoškolské tituly radši ani nejsem zvědavá. Z tvého názoru vyplývá, že naopak zatižen tvůj mozek je. Na okraj - no cinkala jsem, nebudu lhát ani se vymlouvat, protože to je cesta do pekel( žít ve lži ). O to těžší byla pak kocovina. To byla jen hloupá náctiletá naivita, že všichni ti kteří chtějí poslat socialismus do háje jsou hodní, přímí a čestni. No poučila jsem se, co k tomu dodat. Ale zase teď jen tak někomu na špek nenalítnu a snažím se myslet sama a ne čekat až mi někdo nakuká svůj názor. Dělit tenistky na lesbičky a ty normální právě patří do toho období samostatného nemyšlení.
Reagovat
gigin
Komu ty chceš šéfovat, sokolíku, tvl.
Reagovat
Chandler
Klídek, ty lopato, už šéfuju. :)
Reagovat
gigin
Ty jsi hrozně srandovní.
Reagovat
FulnekUltras
;))))))))))))))))
Vypadá to vypadá - v tvým případě - na docela těžký zatížení nezatížením... ;)
Reagovat
Chandler
Takový lidi se mají nejlíp. Potvrzuji!
Reagovat
Frick
aby něco udělala s tou Bárou. Dnes vyhrála, ale obecně se dá říct, že stagnuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis Janičky? Pastva pro oči ... doteď vidím nádhernej luk těla při podání, bájo tažený údery, snad nejlepší řezaný bekhend a voleje. Jojo, akorát ta psýška. Janu mám furt moc rád.
Reagovat
FulnekUltras
s Hankou a Helenou naše poslední úspěšná tenisová generace, která na své překonání musela čekat až do současnosti...
Reagovat
Lunej..
Bylo mi jí tenkrát strašně líto, jak prohrála finále Wimblu se Steffi, přitom ji měla lopatě... koho mi to sakra připomíná? :D Kdyby tenkrát bylo TP, tak už je Jana rozcupovaná na hadry :D
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť i Martina Navrátilová přiznala, že dneska jsou ty hráčky pod daleko větším tlakem než kdy byla ona.
Reagovat
FulnekUltras
Dneska je taky mnohem širší špička i konkurence...
Reagovat
smazaný uživatel
To je fakt.
Reagovat
Lunej..
ano, tenis je mnohem tvrdší, náročnější, proto jsou holky často zraněné. Naprosto chápu vyčerpání, když občas vídám ukázky ze "starší doby", jak třeba Becker s Edbergem stáli u sítě a hráli, tak máš pocit, že si u toho ještě stihnou pokecat (nadsázka), kdežto dneska když se hráč nebo hráčka náhodou přiženou k síti, tak máš pocit, že chtějí soupeře "umlátit" :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo :-)
Reagovat
FulnekUltras
Mně to právě Petru vůbec nepřipomíná - tedy aspoň v závěrečných zápasech turnajů...tenhle rozdíl je podobně jako u Hanky (minimálně ve Wimbledonu) docela nebetyčný ;) a vždycky si na něj vzpomenu, když "selka" ;) v jakémkoliv finále promění mečbol...
Reagovat
darek.vrana
Taky myslím, že Hana a Jana byly stokrát víc na štíru s psychikou než Petra. Ona není ani labilní že by se sesypala. Jen má riskantní styl, který někdy vyjde a někdy ne. Novotná, ta byla opravdu psycho. Dokázala prohrát i z 5:0 a 40:0, a to ne obrazně, ale opravdu. S Rubinovou v Paříži 1995, měla 9 mečbolů... Ale jinak tenistka vynikající, to zas jo, vo to strah nemam:).
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně na LČT by si smlsli :-)
Reagovat
pockerface
Janu jsem měl rád. Hrála pěkný tenis, a zvlášť ve Wimbledonu to byla pastva pro oči. Byla to taková bojovnice. Hrála hlavou, ale i srdcem.
Reagovat
smazaný uživatel
Brečel jsem málem, když tenkrát po prvním finále brečela
Reagovat
FulnekUltras
na rameni vévodkyně z Kentu...
Reagovat
FandimRF
Neslyšel jsem, neznám...
Reagovat
George_Renel
Nepatříš....
Reagovat
FandimRF
odpal ňoumo
Reagovat
George_Renel
Primitive!
Reagovat
FandimRF
Jsi jen bezejmenná nula, nikoho nezajímáš...
Reagovat
George_Renel
Ubožáčku. Ty asi na pískovišti hodně trpíš.
Reagovat
gigin
Tvl jeb na něho, on je vylízaný až na morek. To sis nevšíml už dávno?
Reagovat
George_Renel
Nějak jsem ho zaregistroval až při tom jeho tenisovém analfabetství ohledně Novotné.
Reagovat
smazaný uživatel
Přečti si...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist