Obhájkyně Dementěvová je ve čtvrtfinále

8. 10. 2008, 14:37
Aktuality 28
Ruská tenistka Jelena Dementěvová udělala v Moskvě první krok k obhajobě loňského titulu. Ve svém úvodním utkání si v dramatickém zápase poradila se Slovinkou Srebotnikovou a oplatila jí tak poslední dvě porážky. Naopak v soutěži mužů se domácím favoritům nedaří. Dohrál už druhý nasazený Andrejev i turnajová trojka Južnyj.
Jelena Dementěvová

Třetí nasazená Dementěvová byla favoritkou dnešního zápasu a v prvním setu svou roli také potvrzovala. Díky dvěma brejkům ho získala v poměru 6-3 a směřovala k postupu do dalšího kola. Její soupeřka se ale nevzdala a utkání dotáhla po dvou a půl hodinách do tie-breaku třetího setu. V něm vyhrála pět výměn v řadě a dramatické utkání ukončila dvěma esy.

"Chvíli trvalo, než jsem si zvykla na povrch," řekla po utkání Dementěvová. "Dnes nebylo jednoduché vyhrát - hrát proti Katarině je pro mě vždycky nepříjemné," dodala olympijská vítězka, která si svou bilanci se Srebotnikovou vylepšila na 7-2.

Mezi nejlepších osm potoupila také loňská semifinalistka Dinara Safinová. Druhá nasazená hráčka dnes s Amelií Mauresmovou sice prohrála úvodní set, překvapení však nepřipustila, přestože udělala 12 dvojchyb a celkem šestkrát přišla o svůj servis. Vítězka čtyř letošních turnajů se o zopakování loňského semifinále utká s krajankou Světlanou Kuzněcovovou, kterou v této sezoně dvakrát hladce porazila. Kuzněcovová, jež letos v titul nedokázala proměnit ani jednu z pěti finálových účastí, po setech 7-6 6-1 vyřadila kvalifikantku Saru Erraniovou.

Další z nasazených Rusek dnes ovšem v Moskvě vypadla. Turnajová osmička Anna Čakvetadzeová nestačila na mladou Dánku Caroline Wozniackou, vítězku tří letošních turnajů. Také toto utkání se muselo rozhodnout ve třetím setu, který osmnáctiletá Wozniacká rozhodla v devátém gamu, v němž Čakvetadzeové sebrala podání. "Byl to náročný zápas, bojovala jsem o každý bod a dokázala se vrátit," řekla po zápase spokojená Dánka. Ta v dalším zápase narazí na další Rusku Nadiu Petrovovou, která dnes porazila krajanku Lapuščenkovovou hladce 6-2 6-1.

Dominika Cibulková vyřadila bývalou světovou jedničku a čtvrtou nasazenou Srbku Anu Ivanovičovou. Slovenská hráčka měla v utkání 2. kola namále, ale v rozhodujícím setu dokázala odvrátit dva mečboly, sadu získal v tie-breaku a postoupila do čtvrtfinále.

V soutěži mužů už je mimo hru třetí nasazený Michail Južnyj. Ruský tenista přes dvě a půl hodiny bojoval se svým krajanem Teimurazem Gabašvilim v souboji, který podobně jako u Dementěvové dospěl do tie-breaku ve třetím setu. V něm uspěl Gabašvili, který tak navázal na úspěšné tažení na challengeru v Mons z minulého týdne. JužnYj v rodné Moskvě vypadl už pošesté v 1. kole.

Neuspěl ani další domácí nasazený tenista. S moskevským Kremling Cupem se loučí i turnajová dvojka Igor Andrejev. Zaskočil ho převapivý osmifinalista letošního French Open Jeremy Chardy z Francie. Po třísetové výhře postoupil už do čtvrtfinále. V něm si zahraje s Gineprim nebo Kunitsynem.

Další ruský tenista Dmitrij Tursunov na turnaji v Moskvě vůbec nenastoupí. "V úterý jsem během tréninku ucítil bolest v rameni. Nemohl jsem podávat ani zahrát forhend," řekl Tursunov na tiskové konferenci. Místo něj se do soutěže dostal Michail Kukuškin, který prohrál s Igorem Kunicynem.

Do druhého kola postoupil vítěz z roku 2002 a loňský finalista Paul-Henri-Mathieu. Francouzský tenista povolil Sergeji Stachovskému z Ukrajina uhrát pět gamů a o postup do čtvrtfinále změří síly s Izraelcem Dudim Selou. Půjde o duel dvou finalistů turnajů z posledních 14 dní. Sela si zahrál finále v Pekingu, Mathieu o titul marně bojoval v Métách. Spolu se střetnou poprvé.

Výsledky - Moskva:

Muži - 1. kolo:
Gabašvili (Rus.) - Južnyj (3-Rus.) 7:5, 4:6, 7:6(), Zverev (Něm.) - Gremelmayr (Něm.) 6:3, 7:6(7), Kunicyn (Rus.) - Kukuškin (Kaz.) 6:1, 4:6, 6:1,

Muži - 2. kolo:
Santoro (Fr.) - Istomin (Uzb.) 6:2, 6:4, Chardy (Fr.) - Andrejev (2-Rus.) 3:6, 7:5, 6:4, Mathieu (Fr.) - Stachovský (Ukr.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - čtvrtfinále: 
Škoch, Zelenay (ČR/SR) - Čermák, Wassen (2-ČR/Niz.) 6:2, 6:4.

Ženy - 1. kolo:
Petrovová (Rus.) - Lapuščenkovová (Rus.) 6:2, 6:1, Wozniacká (Dán.) - Čakvetadzeová (8-Rus.) 2:6, 6:1, 6:4.

Ženy - 2. kolo:
Dementěvová (2-Rus.) - Srebotnikovová (Slov.) 6:3, 4:6, 7:6(2), Cibulková (SR) - Ivanovičová (4-Srb) 3:6, 6:2, 7:6(4), Kuzněcovová (5-Rus.) - Erraniová (It.) 7:6(0), 6:1, Safinová (2-Rus.) - Mauresmová (Fr.) 6:7, 6:4, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo: 
Peschkeová, Stubbsová (2-ČR/Austr.) - Jansová, Rosolská (Pol.) 6:3, 6:3.

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ono se ještě v češtině píše tie-break? V tom případě by autorovo lpění na anglických slovech mělo být důsledné - break, breakball, matchball, goal,...
Reagovat
skott
:-)))))))))))Muhehehe...pekne ji naprasila kozich
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu zasloužená výhra, postupuje jen díky tajbrejku 3. setu! Tady dodám, že vyprášení kožichu si představuju úplně jinak.
Reagovat
skott
Tahle porazka by Ivanovic mela udrzet na dne minimalne pul roku...Smekam pred Cibuli, odvratit 2mecboly a takhle se vyrovnat s bolesti.Je to obrovska bojovnice!
Reagovat
smazaný uživatel
Byl to vyrovnaný zápas, pěkná houpačka, o vyprášení kožichu nemůže být řeč. Ivanovičová prostě nemá formu, ale neřekl bych, že bude z této porážky na dně dalšího půl roku. Jinak si myslím, že Cibulková tak velké bolesti neměla :-).
Reagovat
skott
No promin, ale jestli sis obcas vsiml jakou rychlosti podavala, tak to bylo zhruba o 30km/h slabsi.Nedala jediny eso proti 12 srbky, ja bych rekl, ze ji to hodne limitovalo...
Reagovat
smazaný uživatel
V tom případě je ta výhra ještě větší slabota. Průběh neznám, ale už jeden mečbol znamená, že vyhrála s velkým štěstím. Opravdu "zaslouženě". Tajbrejky v rozhodujícím setu by měli zakázat !!!
Reagovat
skott
:-)))v tom pripade netusim, co by potom slonice chtela vyhravat, kdyby zakazali tie breaky...To je to posledni, co ji az do ted drzelo nad vodou!
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jsem trochu mimo, ale kdo je "slonice"?
Reagovat
skott
Ivanovic.Na jejim pohybu je to hodne videt, ve vymenach je bezradna a tezi jenom ze sveho servisu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ta brilantní charakteristika (výměny, servis) platí v současnosti nebo i pro její nejlepší období jaro 07 - jaro 08, kdy se dostala celkem 3x do finále grandslamu?
Reagovat
skott
Ja jeji predchozi vysledky neprecenuju, specialne letosni FO a AO.Drive ji navic ostatni moc neznaly.Ted trefuje svym forehendem jeden micek z peti a ostatni udery ma na urovni bezne hracky druhe padesatky zebricku.Takze kdyz ji nejde podani, nevi co hrat.
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně, haluzní Paříž nelze brát vážně. Už aby spadla aspoň ke konci první padesátky, když je tak špatná :-))) Komu jsi vlastně fandil, když se hrálo Maria - Dinara?
Reagovat
skott
Letosni French Open mela jednoznacne vyhrat Dinara, hrala nejlepsi tenis a porazila ty nejlepsi.Finale proste nezvladla psychicky...Letos mi bylo jedno, kdo vyhraje, ale driv samozrejme Marii.Ale myslel sem, ze to vidis stejne..
Reagovat
smazaný uživatel
Já Anu nesnáším, ale její výsledky nepodceňuju. Vítěz by měl během turnaje předvádět výraznější výkony. Projít ve dvou utkáních přes mečboly mi nepřipadá až tak skvělé, aby se muselo chválit (jednoznačně..., nejlepší tenis).
Opakování přišlo ve 3. kole Wimbledonu a Safina podávala na výhru za stavu 5-7, 7-6 a 5-4. V té chvíli už měla za sebou odvrácený mečbol, proto jsem věřil, že Paříž napodobí aspoň dobrým závěrem. Nestalo se.
Reagovat
skott
Ja antukovy French Open moc rad nemam, ale tenhle rok hrala vyborne a jelikoz nebyla vysoko nasazena, musela porazit hodne silnych hracek.Oproti treba Ivanovic na ni obdivuju, jak se nikdy nevzda a zadnej mic nevypusti.Nechapu, proc neustale resi svoje podani, mela by se pri nem vic uvolnit.Pripada mi, strasne strojovy...
Reagovat
smazaný uživatel
Před týdnem nebo na konci Tokia to vypadalo, že problémy se zoufalým druhým podáním jsou pryč. Ale nejsou. Často ho hraje skoro jako první - občas síť nebo mimo (tedy dvojchyba), někdy ale přímý bod z podání nebo dokonce eso. Neuvěřitelná labilka.
Reagovat
skott
Vypadla ze zapasovyho rytmu, v dalsim kole se zlepsi.Dneska za stavu 5:2 ve 2.setu projela podani cistou hrou, nadruhou stranu davala eso i z druhyho servisu.Ma to v ruce, jen se nesmi tolik vztekat a divaci ji mohli vic hecnout, atmosfera nic moc...
Reagovat
skott
resp. 5:3
Reagovat
smazaný uživatel
Jelikoz nehraje ma nejoblibenejsi hracka Agnieszka, tak fandim Dinare a doufam , ze tenhle turnaj vyhrje , tenhlerok ma nejvyrovnanejsi formu ze vsech hracek !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nejvyrovnanější ze všech? Jelena se nepočítá?
Reagovat
skott
Blaznivy zapas, kde Srebotnik predvedla jedine a to vsechno okamzite po returnu tlacit Lene do backhendu bez jakehokoliv napadu a malem ji taktika vysla.Stesti pro Jelenu, ze ji slo na jeji pomery uzasne podani a nastrilela 8es( ikdyz stejne dvojchyb)!!Musi, ale dost pridat, na Petrovou v laufu to stacit tezko bude.
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu zasloužená výhra, postupuje jen díky tajbrejku 3. setu! Petrova? Ta Dánka to vzdala předem?
Reagovat
skott
Myslim, ze zaslouzena byla.Sice uplne ztratila formu z USO, ale Srebotnik nevymyslela za cely zapas vubec nic a jen cekala, kdy Lena udela chybu.A ze jich bylo...ale v TB nemela vubec sanci, navic za cely zapas jen 2brejky.Wozniacki mela hrat vcera a nepostoupila by, ale stejne mela namale.Myslim , ze nema sebemensi sanci.
Reagovat
smazaný uživatel
Jeleně od konce US open tak trochu dochází dech. Srebotniková zvolila dobrou taktiku, protože čekat na chyby Rusky se v poslední době vyplácí. Opět naprosto vyrovnané utkání..
Jinak si myslím, že Chakvetazde by prohrála i kdyby se hrálo předevčírem. Letos jsou její výkony hodně matné.
Reagovat
skott
S tim se da celkem souhlasit, taktika z jejiho pohledu urcite dobra, ale na koukani to bylo hrozne.A v pripade Wozniacki udelali organizatori velky ustupek( pro me nepochopitelny, kdyz hrala s Chaky??).Je jenom jeji pitomost, hrat na druhym konci sveta a potom jet do Moskvy.Anna nema formu, ale vcera by ji dala.
Reagovat
smazaný uživatel
Sebemenší šanci by neměla, pokud by Naďa měla kurs do 1,02. A to se nestane.
Reagovat
skott
Tenis moc nesazim, ale tohle bude jistota:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist