Odepisovaná Vaidišová v Indian Wells konečně vyhrála

12. 3. 2009, 01:11
Aktuality 6
WTA INDIAN WELLS - Na českou tenistku Nicole Vaidišovou zřejmě zapůsobilo kouzlo jménem Aleš Kodat. Na turnaji v Indian Wells totiž porazila Holanďanku Krajičekovou a přerušila sérii čtyř porážek v řadě. Do druhého kola snadno postoupila také Petra Kvitová.
Nicole Vaidišová

Před necelými dvěma lety byla česká tenistka Nicole Vaidišová sedmou hráčkou světa. V loňské sezoně však nastal strmý a tvrdý pád. Rozešla se trénerem Alešem Kodatem a více než tenisu se věnovala osobnímu životu. Našla si nového kouče, ale pod Felgatem rozhodně přetrénovaností netrpěla. Po čtvrtfinále ve Wimbledonu prohrála do konce sezony sedm z devíti zápasů a následoval žebříčkový propad. Ten nezastavil ani nový kalendářní rok a devatenáctiletá tenistka ztratila nejen post české jedničky, ale také respekt soupeřek a po čtyřech porážkách v řadě se propadla až na 80. místo světového žebříčku.

Vaidišová se ale po roce rozhodla s trápením něco dělat a začátkem února obnovila spolupráci s nevlastním otcem Alešem Kodatem, který měl nemalou zásluhu na její dřívější slávě. Po třech týdnech tréninkového drilu na Floridě, kde v Bolletieriho akademii nabírala především fyzickou kondici, se dostavil první, byť malý, náznak vzestupu.

Vítězka šesti turnajů WTA zvládla úvodní kolo v Indian Wells, když po setech 6-3 6-4 porazila talentovanou Holanďanku Michaellu Krajičekovou. Češka odvrátila pět ze šesti brejkbolů a na začátku dlouhé cesty zpět mezi elitu si dodala důležitou sebedůvěru. Poznala, že když bude chtít, tak to půjde. Nesmí však na sobě přestat neustále pracovat. Jinak místo probuzení přijde upadnutí do ještě hlubšího spánku.

Ve druhém kole se utká s nasazenou Aljonou Bondarenkovou, kterou před rokem a půl porazila hladce ve dvou setech. Ani Ukrajinka by nemusela být pro Vaidišovou nepřekonatelnou soupeřkou, neboť 30. hráčka světa letos ještě nevyzrála nad soupeřku první světové padesátky. A pokud budeme předbíhat, ve třetím kole by hrála buď se Španělkou Medinaovou, nebo domácí Craybaysovou. To však Vaidišová musí poprvé po devíti měsících vyhrát dva zápasy v řadě.

Čtyřiatřicetiletá Američanka Jill Craybasová se v 1. kole postarala o vyřazení čtvrtfinalistky Australian Open Jeleny Dokičové, kterou porazila za necelou hodinu hladce 6-4 6-2 a také ukončila sérii čtyř porážek v řadě. O devět let mladší Australanka Dokičová se dopustila osmi dvojchyb a nepovedený výkon korunovala na returnu, po kterém vyhrála pouhých dvanáct fiftýnů.

"Bojuji teď hlavně se svou hlavou. Potřebuji ustálit své výkony," byla si Australanka vědomá psychicky špatně zvládnutého duelu.

Vstup do turnaje zvládla také další Češka Petra Kvitová. Čerstvě devatenáctiletá tenistka si dala po dvou porážkách v řadě dva týdny volno a turnaj v Indian Wells zahájila hladkou výhrou 6-3 6-2 nad Francouzkou Paulinou Parmentierovou. Rodačka z Bílovce využila 6 ze čtrnácti vypracovaných brejkbolů a může se těšit na souboj s krajankou Ivetou Benešovou, kterou letos porazila ve finále podniku v Hobartu. O sedm let starší krajanka má však životní formu, když se toto pondělí poprvé dostala do první světové třicítky.

Na podniku s dotací 4,5 milionu dolarů se představí ještě čtveřice českých tenistek: Šafářová proti Oudinové, Zakopalová s Barroisovou, Cetkovskou čeká Foretzová a Zahlavová-Strýcová narazí na Španělku Llagosteraovou. Do štědře dotovaného turnaje se přihlásilo sedm tenistek z top 10, již tradičně do Kalifornie necestovali sestry Williamsovy.

- WTA PREMIER INDIAN WELLS (USA - Kalifornie, tv. povrch, 4.500.000 dolarů) -
středeční výsledky

Dvouhra - 1. kolo:
Vaidišová (ČR) - Krajičeková (Niz.) 6-3 6-4
Kvitová (ČR) - Parmentierová (Fr.) 6-3 6-2
Peerová (Izr.) - K. Bondarenková (Ukr.) 6-2 6-1
Makarovová (Rus.) - Dechyová (Fr.) 3-6 6-1 6-3
Grönefeldová (Něm.) - Niculescuová (Rum.) 6-3 6-0
Glatchová (USA) - Duboisová (Kan.) 6-3 6-2
Pironkovová (Bulh.) - Erakovicová (N. Zél.) 6-4 6-1
Craybasová (USA) - Dokičová (Austr.) 6-4 6-2
Govotcovová (Běl.) - Keothavongová (Brit.) 2-6 6-3 6-1
Vesninová (Rus.) - Lisická (Něm.) 7-6(4) 7-5
Švedovová (Kaz.) - Kudrjavcevová (Rus.) 6-4 6-2
Yung-Jan Chan (Tchaj-wan) - Ruanová-Pascualová (Šp.) 6-4 6-1
Li Na (Čína) - Tanasugarnová (Thajsko) 6-4 6-4
Bacsinszká (Švýc.) - Arvidssonová (Švéd.) 6-2 6-3
Razzanová (Fr.) - Rodinová (Rus.) 6-3 6-4
Glatchová (USA) - Duboisová (Kan.) 6-3 6-2
U. Radwaňská (Pol.) - Larcherová (Port.) 4-6 6-2 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
skott
znovu pomstila Agnieszku a ma naslapnuto do prvni stovky, de Shito mezi juniorky.
Reagovat
smazaný uživatel
Cože? de Shito? Tohle si Michelle nezaslouží!
Reagovat
smazaný uživatel
braaaavo!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
snad se ji vratí ta bývala forma a stepanek ji trochu zpamatuje
Reagovat
smazaný uživatel
Štěpánek jí má vzpamatovat? no to se asi nepovede. Musí se vzpamatovat sama!
Reagovat
smazaný uživatel
snad už bude líp ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist