Ohlédnutí za Australian Open 2009

1. 2. 2009, 19:30
Stalo se... 4
Nadalovo upevnění pozice tenisového krále současnosti, desátý titul Sereny, nadějné výkony Berdycha a další krach Vaidišové. Tak by se dal velmi stručně charakterizovat právě ukončený grandslam Australian Open 2009. A také nebyl dokonán Federerův útok na vyrovnání rekordu Peta Samprase.

Rafael Nadal poprvé vyhrál grandslamový turnaj na tvrdém povrchu a potvrdil pozici nejlepšího tenisty současnosti. Historicky první Španěl, který kdy triumfoval na Australian Open, v Melbourne ukázal především buldočí vytrvalost. Ve finále s Rogerem Federerem na něm nebyla znát únava z rekordního semifinále s Fernandem Verdaskem, které trvalo pět hodin a čtrnáct minut, a bez problémů uběhal na kurtu další čtyři hodiny a 23 minut.

Nadal až do semifinále procházel turnajem bez ztráty setu a dokazoval, že i na dosud nejméně oblíbeném tvrdém povrchu může konkurovat nejlepším. V boji o postup do finále ho mohl zaskočit kamarád z daviscupové reprezentace Verdasco, ten ale statečný boj nakonec nedotáhl. Na rozdíl od předchozích dvou ročníků, kdy si o titul zahráli překvapivě Chilan Fernando Gonzalez a Francouz Jo-Wilfried Tsonga, se tak boj o vítězství zúžil na dva nejvýše nasazené hráče.

Rekord drží stále Sampras
Federer mohl vyrovnat rekord Američana Peta Samprase a bezprostředně před finálovým duelem se zdálo, že bude v cestě za 14. grandslamovým titulem ve výhodě. Po prohraných dvou setech v osmifinále s českým tenistou Tomášem Berdychem začal hrát famózně a bez potíží zvládl čtvrtfinále s Argentincem Juanem Martínem del Potrem i semifinále s Američanem Andym Roddickem, navíc měl o den více na odpočinek než Nadal.

Ve finále však v klíčových momentech chyboval a nemohl se opřít o první servis. Nadalovi v boji o titul na elitních turnajích podlehl potřetí za sebou a dojetím při přebírání trofeje pro poraženého finalistu ukázal, jak moc ho těsná porážka sebrala.

Zklamáním bylo melbournské vystoupení dvou spolufavoritů Andyho Murrayho a Novaka Djokoviče. Čtvrtý hráč světa Murray byl podle britských bookmakerů dokonce největším favoritem na titul, ale na dvorci se potvrdilo, že vyhrát dva turnaje a porazit Nadala i Federera před Australian Open úspěch na grandslamu nezaručuje. Vypadl v osmifinále s Verdaskem.

Obhájce titulu Djokovič zase zřejmě podcenil přípravu na novou sezonu. Na přípravných turnajích se herně trápil také kvůli přechodu na novou raketu a v Melbourne musel vzdát ve čtvrtfinále Roddickovi kvůli nevolnosti z horka. V zákulisí se však objevily hlasy, že to bylo částečně zaviněné i špatnou fyzickou kondicí a tím, že místo tréninku v australském teple strávil silvestrovské oslavy doma v Bělehradě.

Výkony žen zklamaly
Zatímco mužské finále nabídlo dramatickou podívanou nejlepších tenistů současnosti, vyvrcholení ženské soutěže bylo možná až příliš jednoznačné. Američanka Serena Williamsová sice byla po prvních zápasech v Melbourne nespokojená s vlastním výkonem a po několika z nich navzdory výhrám zamířila rovnou na tréninkový kurt, ale s postupujícím průběhem turnaje se dostávala do formy. Ve čtvrtfinále proti Rusce Světlaně Kuzněcovové zvládla situaci, kdy její soupeřka za stavu 5-4 ve druhé sadě podávala na vítězství v zápase, a od té chvíle byla suverénní. Rusce Dinaře Safinové v boji o titul povolila jen tři gamy a stane se novou světovou jedničkou.

Ta dosavadní, Jelena Jankovičová ze Srbska, totiž na grandslamu znovu selhala. Na triumf na některém z elitních podniků stále čeká. V Melbourne vypadla v osmifinále s Marion Bartoliovou z Francie.

Lépe než Murray dopadla nejlepší tenistka úvodu sezony Ruska Jelena Dementěvová, ale ani ona na první grandslamový titul nedosáhla. Její vítězná série skončila po patnácti zápasech v semifinále, v němž podlehla mladší ze sester Williamsových.

Většina zápasů žen rozhodně strhující bitvy nanebídla. Přesto tenistky za své výkopny získaly stejné prize money, jako jejich mužští kolegové.

Naděje pro Berdycha, krach Vaidišové
Z českého pohledu byl příslibem možného průlomu do závěrečných kol některého z grandslamových turnajů snad jen výkon Tomáše Berdycha. Žebříčkově nejvýše postavený český tenista pod vedením nového kouče Tomáše Krupy zkouší používat širší škálu podání a častěji zakončovat výměny na síti, což mu v prvních dvou setech přinášelo úspěch i proti Federerovi. I když favoritovi nakonec v pěti setech podlehl, ukázal, že se v této sezoně může vrátit do elitní desítky.

Debaklem s Verdaskem se s mužskou dvouhrou rozloučil druhý český daviscupový reprezentant Radek Štěpánek, který nedokázal navázat na triumf na turnaji v Brisbane. Mezi ženami doplatila na těžký los Iveta Benešová, která už ve druhém kole narazila na Dementěvovou, a na únavu po triumfu na turnaji v Hobartu Petra Kvitová. Ta hned v prvním kole podlehla výborně hrající Victorii Azarenkové a sama uznala, že jí scházely fyzické síly.

V Melbourne pokračoval pád do hlubin někdejší sedmé hráčky světa Nicole Vaidišové, která se s úvodním grandslamem sezony rozloučila hladkou porážkou 2-6 1-6 s průměrnou Francouzkou Severine Brémondovou. Po výpadku ukončila spolupráci s trenérem Davidem Felgatem, který ji vedl od dubna loňského roku, a bude hledat jinou cestu z vleklé krize.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ak by Roger vyhral Roland Garros a Wimbledon a Rafa zase US Open, hneval by sa niekto?:) Ako povedal kamarát: "tí dvaja by mali mať vlastný rebríček..." Je to proste iná liga.
Reagovat
smazaný uživatel
mužská část byla letos fak dobrá zeny trochu zklamali....ale i tak si myslim ze se letosni AO tenisove i vysledkove povedlo!uz se tesim na RG!muzská cast má a bude mit jasnyho favorita tj jasny:-)ale u zen to bude hodne otevrene..jak jinak ze?:-)
Reagovat
smazaný uživatel
si senor. ja fandim naší Ančí a z mužů to taky nemusí být tak jasné - i mistr tesař se totiž někdy utne, určitě bych nedělal definitivní závěry.
Reagovat
smazaný uživatel
jsem fanda Róžeho, ale Rafa na RG neztrati ani set .)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist