Osmička pro Turnaj šampionek je kompletní, Šafářová se do Sofie nepodívá

22. 10. 2013, 19:36
Aktuality 24
Turnaj šampionek zná jména osmi tenistek, které se příští týden utkají o titul z pátého ročníku soutěže, která koliduje s finále Fed Cupu. Do Sofie se podívají Stosurová, Halepová, Cornetová, Ivanovičová, Pironkovová a také trio Rusek Kirilenková, Vesninová a Pavljučenkovová, které se vzdaly šance hrát finále Fed Cupu.
Billboard na Turnaj šampionek

Na Turnaj šampionek se od roku 2009 kvalifikuje šest hráček, které v uplynulé sezoně vyhrály alespoň jeden turnaj kategorie WTA International a zároveň si nezajistily účast na prestižnějším Turnaji mistryň. Startovní pole pořadatelé doplní dvěma jmény, kteým udělí divokou kartu.

Po třech pořadatelstvích na indonéském ostrově Bali se letos turnaj koná podruhé v bulharské Sofii. Organizátoři Garanti Koza WTA Tournament of Champions dali volnou kartu stejně jako loni domácí Cvetaně Piroňkovové a také Srbce Aně Ivanovičové, která je šampionkou z let 2010 a 2011. 

Skvělou sezonou, v níž získala celkem pět titulů (z toho tři z podniků WTA International), si start v Sofii zajistila dvaadvacetiletá Rumunka Simona Halepová. Na poslední chvíli triumfem v Ósace se kvalifikovala také Australanka Samantha Stosurová a poslední postupové místo obsadila Francouzka Alizé Cornetová, která v květnu vyhrála generálku na Roland Garros ve Štrasburku. 

Dlouho se také čekalo, jak se rozhodnou ruské tenistky, které souěžně ve stejném týdnu čeká finále Fed Cupu. Jelena Vesninová, Maria Kirilenková i Anastasia Pavljučenkovová se však rozhodly pro individuální turnaj a místo tradiční týmové soutěže daly přednost cestě do Bulharska.

Podmínky pro účast na Turnaji šampionek splnila i Caroline Wozniacká a Roberta Vinciová. Dánka se ale nakonec jako první náhradnice dostala na Turnaj mistryň a Italka na rozdíl od Rusek dala přednost finále Fed Cupu, které se koná 2. a 3. listopadu.

Malá chuť Rusek reprezentovat ve Fed Cupu může mrzet Lucii Šafářovou, která v boji o Sofii skončila na prvním nepostupovém místě. Zda bude česká tenistka plnit alespoň roli náhradnice, pořadatelé neinformují.

Šafářová už má začátkem listopadu naplánovanou dovolenou na Kostarice, kde má nabírat síly na novou sezonu s kamarádkou Andreou Hlaváčkovou a s jejich příteli. Hlaváčkovou ještě čekají dva turnaje ITF v Kanadě, Šafářová by tak Turnaj šampionek mohla stihnout.

Turnaj v bulharské metropoli začíná příští úterý 29. října a vyvrcholí v neděli 3. listopadu. Hraje se stejným systémem jako Turnaj mistryň, tedy na dvě skupiny, ve kterých se utká každý s každým a dvě nejlepší hráčky postoupí do semifinále.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
Caro se nezúčastní TŠ, ale je docela možné, že už zítra zasáhne jako náhradnice do TM. Sara totiž dneska nevypadala vůbec dobře...

Jo a pěkný billboard, jen tak mimochodem... :)
Reagovat
tommr
pokud by Caro do TM opravdu naskočila tak by to bylo potřetí za sebou co nějaká hráčka musela z TM odstoupit ...
Caro by ale i v případě záskoku na TM mohla ještě na TŠ hrát. Nevíš náhodou proč se rozhodla, že tam nebude startovat? :)
Reagovat
smazaný uživatel
To nevím. Tak asi sezona už je dlouhá a nechce se jí zase přesouvat z Istanbulu do Sofie...
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, dodnes s láskou vzpomínám, jak sladká Marion vyklepla Viku...úžasnej zápas
Reagovat
tommr
já tý Caro prostě nerozumím. Nejdřív se rozhodla, že nebude obhajovat titul v Moskvě a vlastně tak předem vzdala boj o účast na TM. Pak vyhrála v Lucemburku a zajistila si tak právo na účast na TŠ a místo toho jede jen jako náhradnice na TM? To jsou mírně řečeno nepochopitelný rozhodnutí, který Caro připraví o spoustu bodů. Jako fanouška Petry mě to ale samozřejmě nijak nemrzí, protože čím větší ztrátu Caro na Petru letos nabere tím líp v příštím roce ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Caro přišla o řádnou účast na TM hlavně tím, že Angie dostala divokou kartu do Lince. Pak už to bylo celkem jedno, kdo kde hraje...
Reagovat
skott
Wozniacki si jako hráčka Top 10 musela zvolit turnaje International na začátku roku, kdy nevěděla jak sezona bude probíhat. Proto zvolila Lucemburk kvůli jednomu ze svých sponzorů.
Reagovat
tommr
na příkladu Kerberový je ale názorně vidět, že když se chce tak se dá všechno obejít ... :)
Reagovat
skott
Pokud se nemýlím, tak Simona je první účastnicí která od roku 2009 kdy se hraje Turnaj šampionek dokázala vyhrát tři turnaje International během sezony. Dřív taková hráčka měla nárok při případném vítězství TŠ na milionovou odměnu navíc k prize money. Ale s přesunem turnaje do Sofie to vypadá, že tato odměna byla zrušena (alespoň pravidla WTA o tom mlčí)..
Reagovat
smazaný uživatel
To je věc, to je složení na finále FEDCUPU jak pojď na mě zboku :-D
Reagovat
skott
složení ruského týmu na Fed Cup je tak: Alisa Kleybanova, Alexandra Panova, Irina Khromacheva a Margarita Gasparyan.
Reagovat
smazaný uživatel
Aneb z finále Fed cupu je totální fraška...
Reagovat
smazaný uživatel
Svetlana a Ekaterina :)
Reagovat
smazaný uživatel
To by se za Stalina Sajuzu nestalo:-)
Kdyby nechteli domaci hracku, tak by si Lucka turnaj zahrala.
Reagovat
Frick
Tak snad to hlavně neměla podělat s Beckovou, ne?

Že si třeba Lucka nezkusila Poitiers.....
Reagovat
smazaný uživatel
Pořád to byly 3 Rusky...dost kvalitní rezerva.
Reagovat
smazaný uživatel
(polská kvalita třeba potravin)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to by byl zázrak, kdyby v tomto složení uspěly... Já ale Makiri, Elenu a Nasťu chápu. Ony si vybojovaly Turnaj šampionek a mají právo tam startovat. Tady je aspoň vidět, že tenis hraje každý v první řadě sám za sebe.
Reagovat
skott
Já se přiznám, že bych radši viděl hrát holky Fed Cup, obzvlášť po tom jak finále vybojovaly. Ale je jasné že to není jejich vinna, aby se musely rozhodovat mezi dvěma důležitýma soutěžema. Snad to bude aspoň k něčemu dobré a ITF s WTA se zamyslí nad tím k čemu jejich války vedou (ikdyž stejně pochybuju..)
Reagovat
tommr
jj přístup ruskýho týmu k finále FC je ostudnej. Ty jejich poslední dvě hráčky vůbec neznám ... :(
Reagovat
skott
Já nikde neříkám, že jejich přístup je ostudnej, to není vůbec pravda. Například Nasťa se už jednou o Turnaj šampionek připravila na úkor FC. A co z toho měla, krom dobrého pocitu... Nic. Jen jsem říkal, že bych byl radši kdyby to letos dotáhly společně.
Co se týká nominace, tak jsem trošku překvapenej především u Iriny. Z minulosti má velice špatné vztahy s ruským svazem, protože jako mladá odešla bez souhlasu do Belgie trénovat do akademie Justine Sixth Sense. Dokonce jí kvůli tomu několik let dělali naschvály. Pamatuju si například jak jí jednou nechali přijet do Prostějova na Summer cup a nakonec nepustily vůbec hrát nebo ji nenominovali na Olympiádu mladých do Singapuru, přestože byla tehdy čerstvě nejlepší juniorka světa. To samé juniorský Fed Cup. Ještě nedávno její rodiče chtěli, aby získala belgické občanství. Zajímalo by mě tedy, co se najednou změnilo a kdo ji přesvědčil, obzvlášť za takové situace.
Margarita je zvláštní hráčka, hodně netypická Ruska, především kvůli jednoručnému bekhendu. Osobně jsem ji viděl jen párkrát. Hraje prakticky jen doma, nebo maximálně po Evropě když navazují turnaje blízko sebe. Přitom poráží zkušené hráčky i většinu Rusek. Možná jsou v tom finance, že nemůže cestovat, protože jinak je její výběr turnajů velice podivnej, vhledem k tomu co umí.
Reagovat
skott
mimochodem, jsem ti chtěl ještě odepsat k příspěvku před pár dny, ohledně Wozniacki jako náhradnice TM. Díval jsem se k jedné starší diskuzi, kam jsem to před pár roky u takové situace psal a náhradnice postoupit může, ale je první vyřazená pokud se rozhoduje mezi dvěma či třema hráčkama, které získají stejně bodů. Nepamatoval jsem si to úplně přesně.
Reagovat
tommr
promin, chtěl jsem reagovat na bajerece a omylem jsem tam vytukal tvůj nick ... :)
Jinak ale trvám na tom, že přístup Rusek a ruskýho tenisovýho svazu k FC je ostudnej. Není to samozřejmě jen jejich chyba - největší podíl na týhle frašce má pochopitelně vedení WTA a ITF ... :(

Co se týče možnýho postupu náhradnice ze skupiny tak je pravda, že je při rovnosti bodů oproti ostatním znevýhodněna menším počtem odehraných zápasů. Její postup to ovšem předem nevylučuje ...
Reagovat
skott
jj, je to tak. Právě proto jsem to zaměnil, že ta šance na postup náhradnice je dost malá.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist