Pála a Navrátil vyhlíží finálový turnaj týmových soutěží. Snad všem vydrží zdraví, doufají

18. 10. 2023, 15:00
Aktuality 10
České tenisové týmy čekají v listopadu velké výzvy. Ženy nejprve zabojují ve finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové, muži se o dva týdny později pokusí uspět ve vyřazovací části Davisova poháru. Kapitáni Petr Pála a Jaroslav Navrátil se dnes na tiskové konferenci shodli, že by rádi postoupili co nejdál. Na konferenci také Český tenisový svaz uzavřel spolupráci s novým generálním partnerem společností Agel.
Markéta Vondroušová (© AFP)

Ženy budou hrát od 7. do 12. listopadu v Seville, kde v základní skupině vyzvou obhájkyně titulu Švýcarky a výběr USA. Do semifinále postoupí jen vítězky. Muži zahájí vyřazovací fázi Davisova poháru v Málaze 22. listopadu ve čtvrtfinále s Austrálií.

"První utkání vidím otevřeně. Nebudeme favoritem. Austrálie má velmi dobrou čtyřhru, třináctého hráče světa Alexe De Minaura či Thanasiho Kokkinakise. Už jsme ale ve Valencii viděli, že žebříček v Davis Cupu nerozhoduje. Pokusíme se dostat co nejdál. Postup do čtvrtfinále je úspěch, ale budeme chtít víc," řekl Navrátil.

Ženský tým by se měl opírat vedle wimbledonské vítězky Markéty Vondroušové také o Karolínu Muchovou, Barboru Krejčíkovou, Kateřinu Siniakovou a Lindu Noskovou. První čtyři tenistky se do Španělska přesunou hned po účinkování na Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu.

"Je úžasné takový tým oznámit. Mít čtyři z pěti holek na Turnaji mistryň je skvělý počin. Holkám přeju, aby hrály co nejlépe, a jak přijedou, tak přijedou. Už jen to, že v tom nabitém programu chtějí hrát a pokusit se udělat úspěch, je pro mě jako kapitána skvělá zpráva. Hlavně ať jsou zdravé," uvedl Pála.

Češky vstoupí do soutěže proti Švýcarkám v úterý 7. listopadu, dva dny po skončení Turnaje mistryň. "Je to ošemetné a komplikované se pak do Sevilly dostat. Budeme to monitorovat. Nejprve ale musí všechny holky odcestovat zdravé do Mexika," doplnil Pála.

Pro jistotu se myslí i na záložní variantu. "V kontaktu jsem ještě s Marií Bouzkovou, ta by také měla být připravena přiletět. Právě teď hraje turnaj, vyhrála další zápas, takže je v dobrém tempu. Mluvil jsem s ní před dvěma dny a bavili jsme se, že existuje určitá varianta, že by náš tým doplnila," vypráví Pála.

Starosti mu totiž dělá pauza, kterou si vzala Muchová po grandslamovém US Open, ale i situace, kde se na začátku října odmlčela Vondroušová po jediném odehraném utkání v Číně. "Sestava je skvělá, ale je potřeba, aby se holky uzdravily. Ta pauza, kterou mají, je dlouhá. Obě se léčí a samozřejmě to pro ně není nic ideálního, protože je čeká vrchol sezony. Moc bych jim přál, aby byly fit, mohly si zahrát Turnaj mistryň a případně potom přicestovat za námi do Sevilly," naznačuje nejistotu český kapitán.

Mužskou nominaci Navrátil oznámí na začátku příštího týdne. Češi se do vyřazovací části probojovali v novém formátu soutěže poprvé, o postup ze skupiny ve Valencii se v září zasloužili Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Jakub Menšík a Adam Pavlásek. Zastoupení ve finálové části Davisova poháru i Poháru Billie Jean Kingové mají letos vedle Česka jen Kanada, Austrálie a Itálie.

"Doufám, že kluci budou dobře připravení a nezraní se. Těšíme se. Když vidím naše výsledky ve Valencii s odstupem času, je to obrovský úspěch. Ve všech zápasech vyhrát 3:0, v to nevěřil ani největší optimista. Bude také důležité vyplnit moment před finále. Je tam zhruba týden na přípravu, takže uděláme určitě nějaké soustředění," podotkl Navrátil.

Novým partnerem reprezentačních týmů se stala společnost Agel. Ta se stane od příštího roku i novým generálním partnerem tenisového svazu. "Podpora společnosti Agel nám přináší finanční jistoty a klid v této složité době, která pro provozování sportovní činnosti není věru lehká. Získáme klid, abychom mohli nadále garantovat naše priority a dále rozvíjet český tenis na všech úrovních," dodal šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
karlosray
Doufám že lehecka získá lepší formu zatím furt prohrává
Reagovat
misa
Jaký důvod měl Pála k tomu, aby místo Bouzkové nominoval nehrající Noskovou? Marie mohla mít od příštího týdne volno a odpočívat, místo toho se teď musí udržovat v tréninku a čekat na něco, co beztak nepřijde...
Pod Pálou si stejně nikdy nezahraje, mě stačilo, jak se k Marii zachoval loni v dubnu, kdy v Praze hrály horší než ona.
Reagovat
Fandina
Podle mě ji Pála povolá, jestli ne teď tak příště určitě. Jestli si chce Maruška zahrát, případně jet na OH, jestli je to pořád nutné, tak si pod Pálou určitě zahraje, nemyslím si, že jeho kapitánování by mělo být ukončeno. smilesmile
Reagovat
Hector17
Možná se bojí, že by ho za něco napráskala. Ona už ukázala, že je velice zdatnou udavačkou. Vy byste chtěla takový charakter v týmu?
Reagovat
misa
Nejsem žena, ty demente.
Reagovat
GaelM
Taky by mě zajímalo, podle čeho se nominovalo. Ale myslím že je zbytečné to řešit, vzhledem ke kalendáři akcí je skoro jisté, že ve Fed cupu budou Linda i Maruška. Min. jedna z těch čtyř reprezentantek na TM to zabalí, ať už kvůli zranění, únavě nebo náročnému cestování.
Reagovat
tommr
na nominaci není nic nejasnýho. Pála prostě nominoval ty nejlepší hráčky který byly k dispozici. Pokud některá z těch 4 hráček nebude schopná hrát bude to pro náš tým velký oslabení ...
Reagovat
Jan
Taky myslím, že je velká šance, že na TM se zraní i všechny 4 naše hráčky. Siniaková byla zraněná nedávno, Vondroušová i Muchová jsou skleněnky a Krejčíková si zranila zápěstí i loni na TM. Takže Bouzková si s velkou pravděpodobností BJKC zahraje.
Reagovat
Jan
Jestli v době nominace měla Bouzková jen prohry, že dal přednost Noskové ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist