Pála: Fedcupový hattrick? Je to velká motivace

12. 10. 2016, 18:02
Aktuality 14
Kapitánovi Petru Pálovi by se líbilo, kdyby české tenistky zkompletovaly fedcupový hattrick. Týmové soutěži pod jeho vedením kralují a s pomocí hlavních opor Petry Kvitové a Karolíny Plíškové zkusí ve Štrasburku 12. a 13. listopadu zdolat Francii a získat třetí triumf po sobě a pátý za šest let.
Petr Pála (© Česká sportovní)

"Je to velká motivace vyhrát třikrát po sobě. Hattrick zní dobře v každému sportu a holky pro to udělají všechno," uvedl Pála při dnešním oznámení nominace, v které světovou pětku Karolínu Plíškovou a jedenáctku Kvitovou doplňují Barbora Strýcová (20. v žebříčku dvouhry WTA) a deblová čtrnáctka Lucie Hradecká.

Třikrát po sobě dokázaly Fed Cup vyhrát Američanky, které v letech 1976 až 1982 triumfovaly sedmkrát, československý výběr (1983 až 1985) díky Haně Mandlíkové a Heleně Sukové a naposledy Španělky v letech 1993-1995.

Fakt, že se Češkám v posledních letech nadmíru daří, je staví do role favoritek. Od roku 2011 mají bilanci 15 výher a jedné prohry. "To ale neznamená, že Francii podceníme. S rolí favoritek se už umíme vypořádat," řekl Pála.

Kapitána především těší, jak se v druhé polovině sezony zvedla forma Karolíny Plíškové a Kvitové. Prvně jmenovaná postoupila do finále US Open a je světovou pětkou, druhá získala bronz na olympiádě v Riu a nedávno vyhrála titul v čínském Wuhanu.

"Kája i Péťa hrajou velmi dobře. Bára hraje pořád stabilně dobře a Lucka už v minulosti ukázala, že ve Fed Cupu umí zahrát," uvedl Pála. Vybrané kvarteto mu navíc dává hodně variant do dvouher i čtyřhry. "Tři do singla a tři do debla. Tak to bylo myšleno a jsem rád za tuhle sestavu, která dává hodně možností," prohlásil.

V sestavě má dvě silné osobnosti. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová táhla tým od titulu v roce 2011, loni její roli převzala Karolína Plíšková. Rozkolu mezi nimi, žárlivosti či jiného negativního jevu, se Pála nebojí. "Ani jedna není typ, aby dávaly ostatním najevo, že já jsem jednička a mě štve, že jsem teď dvojka. Každá potřebuje tu druhou, aby se vyhrálo a dobře spolu vycházejí," ujistil.

Češky čeká páté finále za šest let a zkušenosti z velkých zápasů mají na své straně. Třikrát vyhrály doma před více než 14 tisíci fanoušky v Praze a jednou v Rusku. "Hráčky nesmí atmosféra pohltit, ale ty zkušenosti máme," řekl Pála.

Ve Štrasburku se zápas uskuteční v basketbalové hale a dá se očekávat bouřlivá atmosféra. Francouzi rádi zpívají a připravují různé choreografie v hledišti. "Je to tenisový národ, umí fandit a dodají domácím obrovskou podporu. Na to se musíme připravit, ale hráčky na to máme," uvedl Pála.

Fedcupové úspěchy staví tenistky do pozice nejlepšího týmového sportu v Česku, ač je tenisjinak individuální sport. "Jako fanoušek bych byl rád, kdyby toho bylo víc. A proč to tak je? Hráčky mají kvalitu a je velký výběr," řekl Pála.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
Frick
Nezapomněli jste, že má stále status hráčky TOP TEN?

A nevím, proč by pro ni mělo být demotivující hrát INTy.

Když je může hrát Aga nebo Angie, kterejm už o nic nejde (TM jistej), tak proč ne Lucie.
Reagovat
tommr
nejsem si tím úplně jistej, ale nehraje se Limoges až v termínu po oficiálním ukončení letošní sezóny?
Reagovat
rusedski
Takže kdyby např. ve Wimbledonu neodvrátila v 1.kole MP a nevyhrála Prahu, následkem čehož by po TM vypadla ze stovky, tak by poté měla zakázáno zabojovat o AO na menších turnajích? Tak to je ovšem pravidlo jak prase... :D
Reagovat
Fandina
Kája, Caroline Garcia, Golubic nebo Kiki Bertens byly nominovány na Heart Award of 2016 a hlasování už skončilo. Jsem zvědavá, kdo vyhraje.

Jinak oficiální stránky FEDu jsou trochu jinak uspořádané.
Reagovat
bIbec
Na jakém povrchu se hraje? Jestli na antuce, tak je to podle mě hodně otevřené.
Reagovat
Fandina
na hardu
Reagovat
aligo
Ani jedna francouzka nemá antuku ráda
Reagovat
bIbec
tak žádná z těch hráček není úplně "antukářka". Ale poříd mám takový pocit, že antuka by byla nejvíce nekomfortní pro Karolínu ze všech těch hráček.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale nesmíme absolutně nic podcenist, sice je to naše vůbec nejlehčí finále FC co doposud hrály, ale nesmíme vůbec nic podcenit. Petra sama řekla že je hodně unavená a to ještě bude hrát 2 turnaje a Garcia s Mladenovič jsou jeden z nejlepších párů, bude to těžké třeba ne, ale musí do toho holky dát 100%
Reagovat
Fandina
Snad nebudou mít holky den blbec a Francii přehrají. Minule to bylo ve třech zápasech, tak snad to nebude jinak. Samozřejmě, teď hrají Francouzky doma, ale i tak. A držím palce. Pojďte!!!
Reagovat
tommr
je muž na svým místě a pod jeho vedením by nominovaná čtveřice měla ten třetí titul v řadě bez větších problémů získat. Naše šance by mohlo ohrozit jedině nějaký zranění nebo nemoc některý z opor, ale i v takovým případě je tu dost kvalitních náhradnic, který by je mohly zastoupit (Lucka Šafářová, Katka Siniaková, Denisa Allertová nebo Andrea Hlaváčková) ... :)
Reagovat
VlS
Já si myslím, ale je to jen čirá spekulace, že Lucce bylo možná blbý (Pálovi taky) si jít sednout na lavičku a mít pátej pohár bez odehranýho zápasu v ročníku a nechala to Lucce H, která letos už hrála. Tak rozumím tomu, že by nastoupila, kdyby to bylo potřeba.
Reagovat
Fandina
To je možná a doufám, že holky vyhrají, protože pak by to byla škoda, kdyby Šafi nehrála, protože na OH s Bárou daly placku a v deblu je momentálně naše nejlepší.
Reagovat
Frick
Taky bych to tak viděl + ty dva týdny volna navíc
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist