Pála: Finále proti Sereně? Byl by to svátek

22. 4. 2018, 20:00
Aktuality 5
České tenistky už ve finále Fed Cupu v Praze porazily Rusky s Marií Šarapovovou, Srbky s Anou Ivanovičovou a Němky s Angelique Kerberovou, ale největší výzvu mohou mít teprve před sebou. V listopadovém duelu o titul se utkají s USA, v jejichž sestavě by teoreticky mohla být Serena Williamsová.
Profily hráčů
© Česká sportovní / Pavel Lebeda

"Serena je nejlepší hráčka všech dob, takže by to asi bylo nejvíc. Je to ještě jiný kalibr než Šarapovová. Prostě tenisový svátek," řekl kapitán Petr Pála po semifinálové výhře v Německu směrem k možnému startu Sereny Williamsové.

Bývalá světová jednička Serena Williamsová má na kontě 23 grandslamových vavřínů. Loni v září porodila dceru Olympii a letos se vrátila na kurty. Hrála za USA v únorovém prvním kole Fed Cupu čtyřhru a mohla by mít motivaci soutěž družstev podruhé v kariéře vyhrát. Triumf slavila zatím jen v roce 1999.

Pro českou fedcupovou hvězdu Petru Kvitovou by start Williamsové i její starší sestry Venus ve finále nic zásadního neznamenal. "Významněji bych to nebrala," konstatovala pětinásobná fedcupová šampionka Kvitová.

U Sereny Williamsové, která ve Fed Cupu vyhrála všech svých třináct dvouher a bilanci má celkově 16:2, bude určující, jak se jí bude dařit na grandslamech. "Tam chce ještě něco uhrát a tomu podřídí všechno. Tím pádem by mohla být připravená si zahrát i Fed Cup. Proč ne, vždyť by to byla úplná paráda," řekl Pála.

Kvitová ale upozornila i na sílu dalších amerických tenistek v čele s loňskou šampionkou US Open Sloane Stephensovou. "Tým mají silný i bez sester Williamsových, nesmíme je podcenit," řekla Kvitová a Pála souhlasil: "Kdyby ty dvě nehrály, bylo by to stejně těžký. I ty ostatní tenis strašně umí."

Tenistky mají Američankám co vracet. Loni bez Kvitové i Karolíny Plíškové prohrály v semifinále na Floridě. Z dvanácti duelů vyhrály pouze dva v dobách Československa v semifinále v roce 1983 a ve finále roku 1985.

Finále v Praze bude zajímavé i z jiného pohledu. V roce 1986 Československo prohrálo ve finále s USA na Štvanici. Tehdy za Američanky hrála i Martina Navrátilová a fanoušci v tehdy totalitním režimu české rodačce fandili.

Pála: Péťa hraje Fed Cup jako finále turnajů
Pro Petru Kvitovou je každý fedcupový zápas jako turnajové finále. I proto hraje dvojnásobná vítězka Wimbledonu podle kapitána českého týmu Petra Pály v soutěži nadprůměrně.

Kvitová ukázala svoji sílu ve Fed Cupu i v semifinále v Německu, kde získala ve dvouhrách dva body a soupeřkám povolila dohromady jen devět gamů.

"Ve Fed Cupu je to pokaždé velký zápas a pro Péťu to je podobné jako finále nebo semifinále velkého turnaje. A ty ona umí hrát," řekl Pála novinářům po výhře 4:1 v Německu a připomněl, že Kvitová má ve finále turnajů WTA bilanci 22:7.

Osmadvacetiletá Kvitová si dnešní výhrou nad Angelique Kerberovou připsala jubilejní třicátý vítězný zápas ve Fed Cupu. "Její bilance je fakt neskutečná. Co k tomu říct? Je to velká hráčka, která má ráda velké zápasy," řekl Pála.

První dvouhru vyhrála Kvitová před deseti lety v Izraeli. Šahar Peerovou tehdy porazila ve třech setech. "Zažil jsem ten zápas a pamatuju si, jak strašně moc chtěla Fed Cup hrát a vyhrát. Hodně tomu podřídila," vyzdvihl Pála. Kvitová se rychle stala jedničkou týmu a trofej slavila už pětkrát.

U všech triumfů byl v roli kapitána Pála. Bývalému výbornému deblistovi se přisuzuje velký podíl na úspěších, neboť dokáže, aby se hvězdy v týmu vhodně doplňovaly. Ať už to byla Kvitová dříve s Lucií Šafářovou nebo aktuálně s Karolínou Plíškovou.

"Je to v holkách, že spolu takhle dokážou vyjít," říká skromně dvaačtyřicetiletý Pála, nejúspěšnější fedcupový kapitán historie. "Jsem rád, že to funguje. Holky vědí, že jedna to nevyhraje. Karolína s Petrou jsou velké individuality, ale obě vychází týmu vstříc. Žádný boj kvůli tréninkům, musí si navzájem vyhovět a vědí to."

Pála jezdí po grandslamech a snaží se s tenistkami mluvit. O jejich potřebách, o jejich přáních. "Snažím se vše říkat přirozeně, rozdělit mezi ně svůj čas," řekl.

Faktem je, že Pála má coby kapitán štěstí na skvělé hráčky. K titulům vedle Kvitové, Šafářové a Plíškové pomohly v různých fázích soutěže například Barbora Strýcová, Lucie Hradecká, Květa Peschkeová, Klára Koukalová i Iveta Benešová. "Když nebudete mít dost dobrých holek, nejde to celé vyhrát. První se to nepovede, zaskočí druhá, v záloze je třetí a čtvrtá. To je velké štěstí, které máme," uvedl Pála.

Češky čeká v listopadu šesté finále za osm let. "Hrozně se těším," řekl Pála a samozřejmě si přál mít proti USA nejsilnější sestavu. Jedním dechem ale dodal, že by byl rád, aby se hráčkám dařilo i individuálně na turnajích. "Já jsem někdy nervóznější, aby se jim dařilo na turnajích hned po Fed Cupu," prozradil kapitán.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
kada.tom
No, pokud by finále hrály Serena s Venus byl bych hodně na vážkách komu titul přát více ... :-)

Ale samozřejmě bylo by to nesmírně atraktivní, kdyby oba týmy nastoupily v těch TOP sestavách!
Reagovat
bIbec
tak to je celkém jasné, že budeš fandit Češkám. Nedovedu si moc představit, že by se setry Williams na konci sezóny plahočily do ČR.
Reagovat
janek_da
V této souvislosti jsem si vzpomněl, že Rusáci zastavili pronájem Antonova pro země NATO.
Reagovat
blixa
Vole ! :D :D :D Zase jsem si kvůli tobě poprskal monitor !!!
Reagovat
FulnekUltras
s Kometkou a s Věrkou - za poslední rok už podruhé...

https://www.youtube.com/watch?v=_g12h2pFXJ8
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist