Pála: Musíme hrát lépe než dobře, pokud chceme uspět

7. 11. 2016, 11:28
Aktuality 5
Novináři oficiálních fedcupových stránek vyzpovídali českého kapitána Petra Pálu. Jeden z nejúspěšnějších kapitánů historie ženské týmové soutěže promluvil o náladě v týmu, předešlých výsledcích i blížícím se finále.
Petr Pála

Petr Pála je bezpochyby jedním z nejúspěšnějších fedcupových kapitánů tenisové historie. Za posledních šest let se pod jeho vedením české tenistky pokusí získat pátý titul a třetí v řadě. Český kapitán poskytl oficiálnímu webu fedcup.com rozhovor ohledně blížícího se finále.

Jaký byl váš nejlepší okamžik v roli fedcupového kapitána?
Celkové vítězství. Každé z nich bylo úžasné, takže nemohu vyzdvihnout jen jedno z nich. První je první, pak jsme vyhráli doma, loňský titul byl hodně ubojovaný. Vždy tam byl jeden nebo dva výjimečné zápasy.

Nejhorší okamžik?
Když jsme prohráli v semifinále s Amerikou (2009). Tehdy jsme měli v rozhodující čtyřhře mečbol a holky hrály skvěle. I pár týdnů po utkání jsem viděl u holek zklamání v jejich očích.

Koho byste chtěl ve vašem vysněném fedcupovém týmu?
My máme vysněný tým! Za posledních pět let jsme čtyřikrát vyhráli.

Jak moc koukáte na tenis?
Docela dost. Tenis miluji a hodně ho sleduji. Koukám na ženský i mužský tenis. Občas vyrazím na turnaje a sleduji zajímavé zápasy, nemusí se nutně jednat o duely českých tenistů nebo tenistek.

Co nejvíce zabírá, když se potřebujete uklidnit?
Pivo.

Jak slavíte výhru?
Uděláme na kurtu hlouček a řekneme si: "Zas to vyhrajem!".

Pomáhá tenistkám, když mají kapitána na kurtu?
Myslím, že ano. Je to jiné, když reprezentujete vlastní zemi, takže přítomnost kapitána může zmírnit tlak, který hráčky cítí. Jsem pyšný, že můžu být kapitánem českého fedcupového týmu.

Máte nějaké oblíbené týmové písničky?
Před nástupem na kurt si zpíváme jednu českou písničku a snažíme se holky vždy nějak překvapit. Z legrace si odříkáváme třeba i různé věty nebo básničky, takže každý zápas je jiný. Snažíme se, aby měly holky vždy o zábavu postaráno.

Váš dětský vzor?
Ivan Lendl, Miloslav Mečíř, Yannick Noah, Henri Leconte a Boris Becker.

Kdybyste ještě hrál, chtěl byste mít sebe jako kapitána?
Ani náhodou!

Kterému týmu byste rád dělal kapitána?
Australský tým s Rodem Laverem a Kenem Rosewallem by nebyl marný.

Co od svých svěřenkyň jako kapitán očekáváte?
Nechat na kurtu vše, to stačí. Pokud během týdne tvrdě makají, tak jsem spokojený, i když nevyhrajeme.

Co je klíčem k dalšímu zisku titulu?
Musíme hrát lépe než dobře. Potřebujeme odehrát kvalitní zápasy a je důležité, aby byly holky ve formě. Pokud holky podají dobré výkony, jichž jsou schopné, tak máme šanci.

Hrát finále není samozřejmost ale privilegium. Samozřejmě je vždy lepší finále vyhrát. Pokud se nám to znovu podaří, budu mít za holky neuvěřitelnost radost, větší než za sebe. Pomýšlíme na hattrick. Jsem na holky pyšný za to, co pro naši zemi dokázaly. Vím, že se na finále těší.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

5
Přidat komentář
janek_da
nemá ten Pála nějak míň vlasů?
Reagovat
gigin
To není Pála. VlS ti to jasně řekne. To je Korda.
Reagovat
VlS
Jasně, ale trochu přibral.
Reagovat
FulnekUltras
bude nesporně základ úspěchu - v týmových soutěžích se už mockrát ukázalo, že žebříček tady vůbec nerozhoduje.
Reagovat
Jan
Fulnek Ultras v hledišti by rozhodnout mohl :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist