Pála: Švýcarky? Musíme mít ambice vyhrát. Tým na to máme

7. 11. 2023, 01:24
Aktuality 9
Kapitán Petr Pála má před finálovým turnajem Poháru Billie Jean Kingové nejvyšší ambice. Přestože české tenistky vyhrály týmovou soutěž jedenáctkrát, v novém formátu od roku 2021 neuspěly. Vždy doplatily na porážku od Švýcarek, proti nimž v úterý v Seville začnou. Sestavu Pála v hlavě ještě nemá. V rozhovoru s českými médii řekl, že se rozhodne po poradě a pondělním příjezdu Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové z Turnaje mistryň v Mexiku.
Petr Pála (© Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz))

"S takovým týmem bychom určitě měli mít ambice vyhrát. Nebo se o to alespoň pokusit. Tým na to máme," uvedl Pála. "Člověk by se neměl schovávat za to, že nepatří k favoritům. Už několik let víme, že k nim patříme. Každý rok sice vyhrát nejde, ale vždy se o to musíme pokusit," doplnil.

Češky triumfovaly v týmové soutěži šestkrát za posledních 12 let. Naposledy ale v roce 2018 ve starém formátu. Dříve hrály finále jen dva týmy a na tři vítězné body. Nyní se koná závěrečný turnaj pro dvanáct celků a herní systém zápasů na dva vítězné body. Předloni dohrály české tenistky v základní skupině, loni vypadly v semifinále. Stopku jim vždy vystavily právě Švýcarky.

"Víme, že cesta k úspěchu vede tím pádem přes ně," podotkl s úsměvem Pála, jehož výběr v pátek ještě čeká duel s USA. Do semifinále postoupí jen vítěz skupiny. "Teď mám ale v hlavě jen Švýcarsko. Musíme si tu šanci vybojovat, abychom v pátek o něco hráli," vysvětlil Pála.

Jakou nominaci do dvouher a čtyřhry v úterý nahlásí, zatím neví. Přestože již viděl na tréninku Marii Bouzkovou, Lindu Noskovou i Markétu Vondroušovou, rozhodne se po poradě a konzultaci s Krejčíkovou a Siniakovou. Vítězky letošního Australian Open by měly dorazit po Turnaji mistryň v Cancúnu dnes večer.

"To je také důležité, jak se budou cítit. Bude se to rodit dnes večer, může se to rodit i zítra během dopoledne. Přemýšlel jsem i nad tím, kdo za Švýcarky může hrát dvojku a kdo z našich holek by na ni měl asi lepší hru. Nejdříve ale musíme udělat to, co můžeme udělat pro tu naši sestavu," řekl Pála. Nominaci oznámí kapitáni hodinu před zápasem.

Trable s nominací kvůli kolizi s jinou soutěží řešil Pála poprvé. "A doufám, že už to nezažiju. Něco jiného je, když je to kvůli zranění. To se nám už stalo. Ale nikdy jsem nečekal, kdo v kolik hodin přiletí a jestli podle setů a gamů bude hrát ještě turnaj předtím," uvedl Pála. "Je to příšerné dnes přijet a zítra hrát zápas. Nebo být schopný ho hrát. Chtějí, aby se propagoval Billie Jean King Cup, máme takovou krásnou sestavu a holky jsou donucené přijet den předem. A to ještě navíc žádná z nich Turnaj mistryň nevyhrála," doplnil týmový kapitán.

Nečitelná je i nominace úřadujících šampionek Švýcarek. Hlavní hvězda a čtrnáctá hráčka světa Belinda Bencicová je ve čtvrtém měsíci těhotenství a její start je nepravděpodobný. Roli týmové jedničky by měla převzít Viktorija Golubicová, zbytek sestavy tvoří Céline Naefová, Jil Teichmannová a Simona Waltertová.

"Myslím, že Golubicová bude hrát stoprocentně a u té druhé nevím. Golubicová je vyloženě týmová hráčka a teď navíc hrála ve formě na menších turnajích, což je strašně důležité na sebevědomí. Navíc ví, že v téhle soutěži hraje dobře. I ten povrch je k její hře velice slušný," dodal Pála.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
tommr
nominace proti Švýcarsku je hodně překvapivá. Doufám že to neznamená že je Markéta zase zraněná ...
Reagovat
Liverpool22
Uvidíme no - snad to holky dají
Reagovat
GaelM
Podle mě ne, ale vzhledem k situaci je potřeba jít trochu do rizika a dát hráčkám z TM šanci, aby se pořádně aklimatizovaly a připravily. O postupu se stejně bude rozhodovat až proti USA, ať to dnes dopadne jakkoliv. Imho dobrá volba. A jako bonus si zahrají hráčky, které by v nejsilnější sestavě byly spíš jen náhradnicemi, to se ještě v příštích zápasech a letech může zúročit.
Reagovat
Yonaash
Pokud bude Golubic jejich jednička, Vondroušová ji snad porazí (jako před 2 lety v Praze). A ať už bude naše dvojka kdokoli, měl by být schopen porazit Teichmann, Waltert či Naef.
Ale radši ať tam Pála nedává Krejču a Katku, tyhle labilky a ještě po dlouhém přesunu jsou dobré max do debla. Ale každá zbytečná prohra kvůli labilitě může tým přijít draho
Reagovat
Liverpool22
Báru bych určitě neodepisoval - je mnohem lepší hráčka než Maruška, která je hodně pasivní a defenzivní - to není nic proti Marušce. Takže spíš zkusit Lindu ať se otrká i když je to určité riziko
Reagovat
Yonaash
Já netvrdím, že Bára je špatná hráčka. Ve formě je skutečně jen těžko porazitelná, ten strop má mnohem výše než Maruška. Ovšem teď mi nepřipadá úplně v pohodě a zvlášť pro tento typ turnaje, kde záleží na každém setu, se nehodí. Víme, že ona dokáže prohrát s kýmkoli(stejně jako porazit kohokoli). Navíc její bilance v BJK Cupu nic moc - zatím prohry jak s Bencic, tak s Kostyuk.
Reagovat
GaelM
Tak v singlu by určitě měly nastoupit hráčky, které už v Seville aspoň trénovaly. I kvůli rozložení zátěže.

Čtyřhra už v ideálním případě nebude živý zápas, ale máme tam hodně možností, Vondroušová i Bouzková jsou taky velmi schopné deblistky. A pro Švýcarky to rozhodně není jejich parádní disciplína, zvlášť jestli bude Belinda out.
Reagovat
Carter
Pri tomto formáte je 4hra vždy živý zápas. Nie len každý zápas ale aj každý jeden set sa počíta. My sme napr. pred dvomi rokmi v Prahe nepostúpili do semi kvôli tomu, že sme debla s Americankami vyhrali iba 2:1. Kebyze je to 2:0 tak sme v semi
Reagovat
tommr
taky doufám, že účast Krejčíkové a Siniakové se omezí jen na debla. Jejich výkony na TM byly příšerné a když se k tomu připočte únava z pozdního příletu bylo by jejich nasazení do singlu příliš velkým rizikem ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist