Paoliniová jako teprve čtvrtá v historii otočila finále v Dubaji. Po skalpu Kalinské slaví největší triumf

24. 2., 18:28
Aktuality 21
Jasmine Paoliniová (28) se na tisícovce v Dubaji dostala do svého pátého finále a prvního na akcích větších než WTA 250. Italka jako teprve čtvrtá v historii otočila finálový zápas na tomto podniku, když přetlačila 4:6, 7:5, 7:5 rozjetou kvalifikantku Annu Kalinskou (25), která odehrála své vůbec první finále na této úrovni. Vítězka překvapivého finálového souboje získala svůj druhý titul a v žebříčku se posune na 14. pozici.
Profily hráčů
Paoliniová v Dubaji slaví svůj druhý a největší titul (© AFP)

Kalinská – Paoliniová 6:4, 5:7, 5:7

Jasmine Paoliniová měla o něco snazší cestu do svého největšího finále než Anna Kalinská, navíc jí ve čtvrtfinále nenastoupila jedna z největších favoritek Jelena Rybakinová. Ještě k tomu jí stačilo na postup do závěrečného kola odehrát o tři zápasy méně a možná právě větší počet fyzických i psychických sil rozhodl o vítězce.

Italka v úvodním dějství celkem třikrát ztratila servis a do druhé sady vstoupila dalším prohraným podáním. V polovině setu však manko dohnala, poté si servis držela suverénně a v posledním gamu před potenciálním tie-breakem na returnu zaúřadovala znovu a stav utkání po zhruba hodině a půl srovnala.

Nepříznivý vývoj musela řešit i v rozhodujícím dějství. Také poslední set odstartovala ztraceným servisem a Kalinská měla možnost utkání za stavu 5:4 dopodávat. Ruska však koncovku zápasu vůbec nezvládla a hlavně kvůli vlastním nevynuceným chybám uhrála v posledních třech gamech pouhé dva body.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Paoliniová zakončila všechny tři předchozí starty v Dubaji v prvním kole či kvalifikaci, přesto si v tom samém dějišti zahrála své páté finále na této úrovni, první na akcích větších než WTA 250. V minulosti uspěla jen v tom úvodním v Portoroži 2021.

Jako teprve čtvrtá v historii dokázala otočit finálový zápas na dubajském turnaji WTA. Dosud se to podařilo pouze Justine Heninové proti Monice Selešové (2003), Jeleně Dementěvové proti Světlaně Kuzněcovové (2008) a Simoně Halepové proti Jeleně Rybakinové (2020).

Před měsícem uhrála v Melbourne Parku své první osmifinále na podnicích velké čtyřky, v němž nestačila právě na Kalinskou. Ruské tenistce porážku oplatila a stala se druhou italskou šampionkou dubajské akce po Saře Erraniové v roce 2016. V žebříčku se poprvé posune do nejlepší dvacítky a bude světovou čtrnáctkou.

Kalinská se už v pátek i díky skalpům členek TOP 10 Igy Šwiatekové, Coco Gauffové a Jeleny Ostapenkové stala první kvalifikantkou ve finále Dubai Tennis Championships, kde se začal ženský turnaj konat v roce 2001. Na konci října figurovala i kvůli několikaměsíční zdravotní pauze až na 115. místě žebříčku, ovšem od té doby vyhrála 24 z 30 duelů a na Australian Open se probojovala do svého prvního čtvrtfinále na grandslamech.

Rodačka z Moskvy mohla být druhou ruskou šampionkou dubajského podniku, v roce 2008 přebírala trofej pro vítězku Jelena Dementěvová. Zatímco před čtyřmi měsíci se nacházela mimo elitní stovku pořadí, nyní ji čeká debut v TOP 30 a posun na 24. místo.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Dubaji

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
Stybnat
Tereza Sára v suchém triků a
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Joooo! Jasmínka mi vyplnila přání někdy ze ČF nebo o kolo dřív.
Moc jsem jí ten titul přál.

V poslední době se rozehrála do skvělé formy a při její výšce je takový titul určitě unikátní
Je to sympatická holka (na rozdíl od Trevisan) a správný pitbull. Snad přinese motivaci i naši Sáře.
Reagovat
annah
Je taková trochu srandovní a hlavně milá, člověk se při pohledu na ni hned začne usmívat. Titul jí nejde nepřát. Snad se jí bude dařit i dál...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taktak!smile
Reagovat
Otmar
Více jsem věřil Anně, nicméně Jasmína hrála skvěle a perfektně zvládla koncovky 2. a 3.-ho setu. Vůbec se mi zdálo, že hrála tak nějak lehčeji a samozřejměji...byla nějaká čipernější nebo co. Jinak si obě nelámaly hlavu nějakými lifty, slajzy, krácením hry nebo sítí....prostě to řezaly od BL co to dalo a mnohdy to stálo za to. Celkem se nato dalo dívat, to zas jo!! to
Reagovat
jih
Vyhrála už někdy menší tenistka tisícovku? (Jasmína má o 1 cm míň než Errani )
Reagovat
tommr
zajímavý je že Itálie produkuje samý malý šampionky: Schiavone, Errani, Vinci, Paolini ...
Reagovat
Krisboy
Tisícovku asi ne, ale WTA Finals ano. Cibule 2016 (160cm).
Reagovat
patriks
Kalinská - to bylo přímo učebnicové vyházení se.
Reagovat
Nola
tak to chodi, vyradis hracky T10, dokonca NO1 a hlava ti odide, ked mas porazit hracku, ktoru si predtym porazila, nevidela som, ale asi sa mala Talianka inspirovala s Kamilkou, ktora tiez vyhrala turnaj rovnakej urovne a dokonca Flavia vyhrala USO
Reagovat
Soptik
je to koza vede v druhé setu pokaždé po brejku 3:1 a podělá to
Reagovat
Nola
tak to chodi, vyradis hracky T10, dokonca NO1 a hlava ti odide, ked mas porazit hracku, ktoru si predtym porazila, nevidela som, ale asi sa mala Talianka inspirovala s Kamilkou, ktora tiez vyhrala turnaj rovnakej urovne a dokonca Flavia vyhrala USO
Reagovat
Zirluck
Italka v prvom rade moze podakovat za titul Ane. Prv jej vyradi Gauff a Swiatek a potom na finale za stavu 5/3 3. Set jej vyhadze zvysok zapasu na 5/7
Reagovat
Titan
Ten set si bude pamatovat hodně dlouho. Tak jsem jí to přál...
Reagovat
Yonaash
Já taky! Anna je po Soraně nejhezčí tenistka! (Zato její trenérka je teda zrůda)
Reagovat
Krisboy
Markéta by ji smázla!
Reagovat
com
ta jo.. ta bude rada, ze si namaže tak akorat chleba
Reagovat
Dobry-den
Gratulace sympatické Italce.

Ale teda Kalinská to od stavu 5:4 neuvěřitelně vyházela, první nebo druhý úder všechno ven.
Reagovat
frenkie57
Baví mě ten její italský přízvuk a temperament.
Reagovat
frenkie57
To jo, Anna ten závěr vůbec nezvládla v hlavě. V podstatě si to prohrála sama.
Reagovat
com
Jasmína
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist