Pavlásek si připsal cenný skalp, v Prostějově postupují i Štěpánek, Rosol a Veselý

3. 6. 2014, 15:58
Aktuality 7
CHALLENGER PROSTĚJOV - Všichni tři nasazení Češi dnes zvládli své úvodní vystoupení na domácím challengeru v Prostějově. Hladce postoupili Lukáš Rosol a Jiří Veselý, po obratu uspěl i nejvýše nasazený Radek Štěpánek. Premiérový skalp hráče Top 100 si připsal devatenáctiletý Adam Pavlásek.
Adam Pavlásek (© czech-open.cz)

Radek Štěpánek po devíti dnech znovu otočil nepříznivý vývoj utkání proti Facundu Argüellovi. Poté, co se proti Argentinci dostal ze stavu 0-2 na sety předminulou neděli v 1. kole French Open, ho dnes porazil 3-6 6-0 6-2 na domácím challengeru v Prostějově. Trojnásobnému vítězi Czech Open utekl slibně rozehraný úvodní set, v němž ztratil pět her po sobě. V dalších dvou sadách už ale nedal soupeři šanci.

Pětatřicetiletý Štěpánek vstoupil do duelu s o čtrnáct roků mladším soupeřem soustředěně. Získal vedení 3-1, ale pak se jeho precizní výkon na chvíli zadrhl a režii převzal Argüello. "Udělal jsem dvě chyby z prvního míče. Zcela jsem hru odevzdal. Byl jsem při útoku na síti nepozorný a soupeř se vrátil do hry. Nechal jsem ho zahrát hodně obranných úderů, které jsem mohl zahrát volejem," komentoval Štěpánek kritické chvíle.

Přiznal, že měl po těžkém utkání v Paříži před soupeřem respekt. "Ale také jsem věděl, že jsem utkání vyhrál a co mám čekat. Myslím si, že soupeře vzpomínka na tento duel zlomila. Ve druhém setu jsem začal hrát aktivněji a agresivněji. Už jsem utkání nepustil z rukou," dodal Štěpánek.

O překvapení úvodního kola challengeru v Prostějově se postaral Adam Pavlásek. Devatenáctiletý tenista vyhrál nad 71. hráčem světa Bradley Klahnem ze Spojených států dvakrát 6-3, připsal si svůj premiérový skalp hráče Top 100 a postupem do 2. kola vyrovnal své challengerové maximum.

"Je to můj nejlepší výsledek v dosavadní kariéře," řekl Pavlásek po utkání, v němž jeho soupeře trápila bolavá záda. Třikrát si ve druhém setu při střídání stran lehl na kurtu na ručník a terapeut se mu snažil speciálními cviky od bolesti ulevit.

"Všiml jsem si jeho potíží na konci prvního setu. Je nepříjemné, když vidíte, že je soupeř zraněný a může utkání po každé hře vzdát. Byl jsem proto pod tlakem, který jsem zvládl," uvedl Pavlásek, který hru svého soupeře studoval až v předvečer utkání z internetu.

Lukáš Rosol po nezdaru v úvodním kole French Open dnes zdolal Francouze Juliena Obryho 6-4 6-3. Ani jednou neztratil podání, když odvrátil všech sedm soupeřových brejkbolů. "Když bylo potřeba, tak jsem si pomohl servisem. Věřím, že se forma bude v dalších zápasech zlepšovat. Hrál jsem horší standard," ohodnotil Rosol své premiérové vystoupení na Hané.

Loňský finalista Jiří Veselý přehrál dalšího Francouze Tristana Lamasina dvakrát 6-2. "Soupeř nehrál špatně, byl běhavý a nedělal moc chyb. Na druhou stranu neublížil. Byl to dobrý soupeř na rozehrání," konstatoval Veselý, který se v posledních týdnech dostal do herní pohody. Na turnaji ATP v Düsseldorfu postoupil až do semifinále, na French Open zdolal v prvním kole Rosola a vypadl s osmým nasazeným Milosem Raonicem z Kanady.

"Navzdory drobným zdravotním problémům se cítím dobře. Mohl bych dojít v pavouku hodně daleko. Bylo by krásné tento turnaj vyhrát," uvedl Veselý.

Další tři Češi už neuspěli. Devatenáctiletý Daniel Knoflíček si dnes zahrál poprvé v hlavní soutěži challengeru, na bravurně zvládnutou kvalifikaci však nenavázal. V první sadě duelu s Brazilcem Ricardem Hocevarem neproměnil setboly a prohrál 6-7 2-6.

Už předtím dva čeští tenisté ztroskotali na soupeřích ze Slovenska. Jaroslav Pospíšil podlehl 1-6 6-1 5-7 Jozefu Kovalíkovi, Michal Konečný pak uhrál pouhé tři gamy proti Norbertu Gombošovi.

- CHALLENGER PROSTĚJOV -
(Česko, antuka, 106.500 eur)
úterní výsledky (03. 06. 2014)
• Dvouhra - 1. kolo •
Štěpánek (1-ČR) - Argüello (Arg.) 3:6, 6:0, 6:2
Rosol (3-ČR) - Obry (Fr.) 6:4, 6:3
Veselý (6-ČR) - Lamasine (Fr.) 6:2, 6:2
Pavlásek (ČR) - Klahn (5-USA) 6:3, 6:3
Kovalík (SR) - Pospíšil (ČR) 6:1, 1:6, 7:5
Gombos (SR) - Konečný (ČR) 6:2, 6:1
Hocevar (Braz.) - Knoflíček (ČR) 7:6(8), 6:1
Michon (Fr.) - Devvarman (8-Indie) 6:3, 6:0
Souza (Braz.) - Angelinos (Řec.) 6:4, 5:7, 6:4
Nědovjesov (Kaz.) - Balleret (Mon.) 6:4, 6:1
Polansky (Kan.) - Velotti (Arg.) 3:6, 6:3, 6:2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
s7RanG
hrál hodně nadstandartně. Je vidět, že je to talent v tom pravém slova smyslu, má tenisový komplexní základy. To šlo vidět při 4hře, kde byl agilnější než Veselý a tahl tým.
Reagovat
Pesek12
Tak to je dobrá zpráva a hlavně ve 4hře to je potěšující.
Reagovat
Pesek12
To podstatné se člověk dočte až mimoděk v článku - o problémech Kahna se zády a Pavlásek měl pak usnadněnou práci. Přes další kolo nejspíše nepřejde. Viděl jsem na netu jeho zápas s Mečířem na challengeru v Ostravě a tam to bylo celkem jasné.
Reagovat
Pesek12
omylem poslána 3x, blbne mi klávesnice
Reagovat
smazaný uživatel
Oli Kahn byl skvělý brankář, nedivím se ti, že se ti takhle zapsal do hlavy :D :)
Reagovat
Pesek12
To podstatné se člověk dočte až mimoděk v článku - o problémech Kahna se zády a Pavlásek měl pak usnadněnou práci. Přes další kolo nejspíše nepřejde. Viděl jsem na netu jeho zápas s Mečířem na challengeru v Ostravě a tam to bylo celkem jasné.
Reagovat
Pesek12
To podstatné se člověk dočte až mimoděk v článku - o problémech Kahna se zády a Pavlásek měl pak usnadněnou práci. Přes další kolo nejspíše nepřejde. Viděl jsem na netu jeho zápas s Mečířem na challengeru v Ostravě a tam to bylo celkem jasné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist