Pegulaová v Charlestonu utekla Azarenkové ze čtyř mečbolů, Collinsová vyhrála 11. zápas po sobě

6. 4., 10:29
Aktuality 0
WTA CHARLESTON - Jessica Pegulaová (30) na domácí antuce v Charlestonu vyhrála dramatické čtvrtfinále s Viktorií Azarenkovou (34). Americká tenistka se po nevyužití čtyř mečbolů sama ocitla čtyřikrát jediný bod od vyřazení, ale nakonec bývalou světovou jedničku přetlačila. V životní jízdě pokračuje další Američanka Danielle Collinsová (30), jež si poradila s Belgičankou Elise Mertensovou (28) a svou neporazitelnost protáhla na 11 utkání.
Viktoria Azarenková a Jessica Pegulaová měly dohromady devět mečbolů (© Profimedia)

Pegulaová – Azarenková 6:4, 3:6, 7:6

Zatímco loňskou sezonu zakončila ve finále Turnaje mistryň, letos se Jessice Pegulaové i vinou zdravotních problémů (zažívací potížem zranění v oblasti krku) nedařilo. Ani po rozchodu s trenérem Davidem Wittem, kterého nečekaně propustila po bezmála pětileté spolupráci, se hned výsledky nedostavily.

Až během posledních 14 dnů získává třicetiletá Američanka čím dál více důvodů k optimismu. Ve všech sedmi zápasech uhrála alespoň set a šestkrát dokázala zvítězit. Po Miami si se třemi soupeřkami poradila i na první letošní akci na antuce v Charlestonu.

Dvakrát ale o své výhře rozhodla až v tie-breaku třetí sady. Po krajance Amandě Anisimovové přetlačila i bývalou světovou jedničku a aktuálně 26. hráčku světa Viktorii Azarenkovou, o čtyři roky starší Bělorusku udolala dokonce až po odvrácení čtyř mečbolů 6:4, 3:6, 7:6.

Statistiky zápasu Jessica Pegulaová – Viktoria AzarenkováStatistiky zápasu Jessica Pegulaová – Viktoria Azarenková (@ Livesport)

Pegulaová neudržela vedení 6:4 a 3:1 a po ztrátě šesti her v řadě byla rázem na koni soupeřka. Američanka ale v rozhodujícím dějství dokázala dvakrát smazat manko brejku a za stavu 5:4 a 40:0 byla blízko k vítězství. Jenže žádný z celkově čtyř mečbolů nevyužila a naopak sama se v závěrečném tie-breaku ocitla čtyřikrát jediný míček od porážky.

"Na konci mě pohltily emoce a já se je musela snažit nechat stranou. Tie-break jsem začala hodně nervózně. Cítila jsem, že jsem už měla zápas vyhrát. Zahodila jsem mečboly, i když jsem nehrála hrozně. Foukal vítr a necítila jsem se optimálně," přiznala Collinsová velkou nervozitu v závěru utkání. Soupeřka jí pomohla celkem 12 dvojchybami.

Postupem do semifinále světová šestka  Pegulaová obhájila loňský výsledek a zahraje si o první letošní finále. Její sobotní soupeřkou bude 11. žena světového pořadí Darja Kasatkinová, s níž vyhrála oba vzájemné duely 2:0 na sety. Loni na podzim v Tokiu soupeřce povolila jediný game.

Šampionka z roku 2017 Kasatkinová si i při pátém startu na zelené antuce v Jižní Karolíně zahrála čtvrtfinále a letos v něm přetlačila 6:7, 6:2, 6:3 přemožitelku tří domácích nadějí Jaqueline Cristianovou. Proti Pegulaové bude ruská tenistka útočit již na třetí finále sezoně.

Mertensová – Collinsová 3:6, 4:6

Danielle Collinsová před týdnem ovládla turnaj WTA 1000 na tvrdém povrchu v Miami a ve vítězném tažení pokračuje i po rychlém přesunu na antuku. V Charlestonu stihla přidat další čtyři vítězství a svou neporazitelnost protáhla na 11 utkání.

Po skalpech Pauly Badosaové a bývalých šampionek Ons Jabeurové a Sloane Stephensové si poradila i s Elise Mertensovou. Belgičanku, s níž poslední dva vzájemné zápasy prohrála, porazila 6:3, 6:4.

Statistiky zápasu Elise Mertensová – Danielle CollinsováStatistiky zápasu Elise Mertensová – Danielle Collinsová (@ Livesport)

Finalistka Australian Open 2022 Collinsová v posledních 11 utkáních prohrála jen jeden set a dohromady 60 gamů. Letošní bilanci vylepšila na 20:7 a v hodnocení sezony 2024 jí patří 6. místo zajišťující start na Turnaji mistryň. Ve velkém stylu by tak mohla zakončit svou poslední sezonu, po které ukončí kariéru. Touží totiž po založení rodiny, které jí už několik let komplikuje onemocnění revmatoidní artritidou.

Vítězka tří turnajů WTA zaznamenala dosud nejdelší sérii bez porážky v létě roku 2021, kdy triumfovala na antuce v italském Palermu, o dva týdny později na domácím hardu v San Jose a prohrála až po šňůře 12 vítězství v osmifinále tisícovky v Montrealu.

V Charlestonu Collinsová postoupila do svého celkově třetího a dosud největšího semifinále na antuce. O 5. finále na okruhu WTA si finalistka Australian Open 2022 zahraje s Mariou Sakkariovou, s níž prohrává ve vzájemné bilanci 1:2, ale poslední duel loni v Montrealu vyhrála ve dvou setech.

Řekyně Sakkariová se v posledních týdnech dostala do velmi dobré formy, když z 12 zápasů prohrála jen s Igou Šwiatekovou a Jelenou Rybakinovou. V Charlestonu si ve čtvrtfinále poradila s šampionkou z roku 2021 Veronikou Kuděrmetovovou, kterou porazila počtvrté v řadě.

Výsledky turnaje WTA 500 v Charlestonu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist