Peschkeová vyléčila rameno a ve 40 letech se vrátila na kurty. Přestávala jsem věřit, přiznala

27. 4. 2016, 17:22
Aktuality 13
Na rok a dva měsíce zmizela deblistka Květa Peschkeová ze scény. Mnozí už si mysleli, že ukončila kariéru, ale opak je pravdou. Po úspěšné léčbě ramena se minulý týden ve Stuttgartu vrátila na kurty.
Profily hráčů
Květa Peschkeová

"Už je zase dobře," hlásila bývalá světová deblová jednička Peschkeová v Praze na Spartě, kam se přišla podívat na průběh turnaje WTA. "Po roce a něco jsem zase konečně zdravá. Pořád mě to baví, ještě si myslím, že tady chvilku něco odehraju. Nebo se o to pokusím," usmála se.

Vítězka čtyřhry ve Wimbledonu z roku 2011 hrála naposledy loni v únoru v Dubaji. Pak se po trojnásobné finalistce Turnaje mistryň jakoby slehla zem. "Měla jsem trhlinu ve šlaše v pravém rameně a nechtěla jsem si to nechat operovat," vysvětlila.

Z chirurgického zákroku měla obavy. "Protože u ramena není nikdy stoprocentní pravděpodobnost, že se to opravdu spraví," řekla. Proto zvolila biologickou léčbu a do postiženého místa si v Německu nechala aplikovat vlastní upravenou krevní plazmu. "Loni v červenci a bylo to úspěšné. Trhlina se zacelila a doktor mi dal zelenou, že to můžu zase zkoušet a postupně přidávat na intenzitě. A dopadlo to až tak, že už jsem docela zdravá a ve Stuttgartu jsem zahájila první turnaj," řekla tenistka.

Na okruh se vrátila úspěšně minulý týden. S Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou vypadly až v semifinále. "Jo, to bylo slušný," pochvalovala si Peschkeová. Ve světovém žebříčku čtyřhry díky tomu vylétla z nuly na 311. místo. "To se mi líbí. Ne že bych byla spokojená s číslem 311, ale po jednom turnaji to je docela super."

Ve Stromovce z pověrčivosti zaklepala na dřevěnou lavici, že rameno je zase v pořádku. Dřív vítězku 27 deblových turnajů na okruhu WTA omezovalo především v servisu. "Nemohla jsem pořádně podávat, to byl největší problém," řekla. Přiznala, že se trošku i smiřovala s koncem kariéry. "Pomaličku ano," připustila Peschkeová.


Vím, že se už cílová rovinka blíží
Na začátku roku 2015 si dokonce sama říkala, že to možná bude její poslední sezona. "Ale než ten rok začal, tak už zase skončil. A takovým stylem jsem nechtěla skončit a říkala jsem, že jestli to ještě půjde, tak to zkusím. A jde to," řekla. Nestanovila si, jak dlouho ještě bude hrát. "Baví mě to a každý vyhraný zápas mi dodá sebevědomí. Nedala jsem si cíl, ale vím, že cílová rovinka už se blíží," uvedla.

Rok bez turnajů si užila. "Určitě jsem si mentálně odpočinula od cestování, od všeho, co se s tím spojuje," řekla. Mimo jiné stihla svatbu kamarádky, sedmdesátiny otce a dělala jiné sporty. "Jezdila jsem na kolečkových bruslích a na Floridě i na normálních bruslích, což mě hrozně baví. K tomu jsem jezdila na kole, chodila běhat se psem. Jo, hezký to bylo. Příjemný čas a trochu změna," řekla.

Na návrat na kurty a do tenisového dění se ale moc těšila. "Hrozně!" vyhrkla. "Teď už mě nikdo nemusel nutit, přece jen, když to člověk nemá a vypadne z toho, tak potom zase dostane slinu. Pořád mě to baví a užívám si to," řekla.

Na turnaje se může přihlašovat na základě takzvaného chráněného žebříčku a na dalších pěti menších akcích a dvou grandslamech využije 23. místo. V nejbližší době bude hrát s Barborou Strýcovou v Madridu, ale pro Řím a Roland Garros ještě spoluhráčku nemá. "V rozehrané sezoně jsou všechny rozebrané a není to snadné," řekla.

Ve čtyřiceti letech je nyní jednou z nejstarších tenistek na okruhu. "Což je docela sranda," řekla a hned dodala, že je na svůj věk docela i hrdá. "Jo jsem, protože vidím, že jsem v dobrém rozpoložení a kondici, že jsem s holkama schopna bojovat."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
Fandina
Držím palce. Bylo mi divné, že jsem ji dlouho neviděla a ani o ní neslyšela. Nic, že by skončila a minulý týden ve Stuttgartu hrála super. V pondělí jsem jí viděla ve Stromovce, tak jsem si myslela, že zřejmě její hra ve Stutgarttu nebyla náhoda. A držím palce. Pěkně se na její hru dívá.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, bylo super vidět hráčku, která hraje typickým deblovým stylem :) Dnešní debly už nejsou to, co bývaly.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hodně štěstí Květuš, snad ještě nějaký ten titul přidáš!!!!!!!
Reagovat
tommr
s tou by mohla vytvořit docela solidní pár. Karolína by dodávala potřebnou razanci a Květa šikovnost a přehled na síti ... :)
Reagovat
PetaM
Kája je předpokládám domluvená na část (ne-li na celou) sezónu domluvené s Julčou. Proto taky říká, že je těžké teď někoho sehnat, když jsou všechny s někým domluvené.

Ale souhlas, Květa k sobě potřebuje někoho, jako je Kája. Ranařku od základní lajny. Ale uvidíme, jak to nakonec dopadne. Letos to asi bude tak, že na každém turnaji bude s někým jiným :(
Reagovat
smazaný uživatel
Napadá mě možná Makarova, ta je kvalitní deblistkou a stálou partnerku nemá. Kvalitní deblistkou je Hsieh Su-Wei, ale ta není ranařka... Nicméně zkusit by to mohly :)
Reagovat
horska.kraslice
A co Kristýna?
Reagovat
smazaný uživatel
Kristýna je mladá a určitě nebude na velkých turnajích zůstávat na závěrečná kola čtyřher, protože se jí to bude krýt s následnými kvalifikacemi.
Reagovat
horska.kraslice
Tak, všechny holky jsou mladé. Kristýna je dokonce úplně stejně mladá jako Kája. Je ovšem na žebříčku níž, takže s těmi kvalifikacemi je to pravda, asi by bylo těžké sladit program.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, ale za celý rok odehrála 2 turnaje v deblu s bilancí 1/2... Nemyslím si, že by se v současné době chtěla nějak více věnovat deblové kariéře. Květa potřebuje někoho, kdo bude debla brát vážně, ne jako přípravu.
Reagovat
Lasicka
.... a co Helena Suková?
Ta by mohla mít čas !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Super, viděl jsem dva zápasy z Německa a byla nejlepší na kurtu, tak snad ještě něco odehraje!
Reagovat
horska.kraslice
Tak Květo, hodně štěstí a v Madridu ať to s Bárou pěkně rozbalíte!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist