Petrovová zůstává v Sofii neporažená, Wozniackou vyzve Pironkovová

2. 11. 2012, 23:41
Aktuality 1
WTA SOFIE - Naďa Petrovová v bulharské Sofii vyhrála souboj s domácí Cvetanou Pironkovovou a vyhnula se tak semifinálovému souboji s Caroline Wozniackou, které se tak v boji o finále postaví Bulharka. Rusku čeká Italka Vinciová.
Naďa Petrovová

Po včerejším odstoupení Marie Kirilenkové bylo o postupujících jasno. Složení semifinálových dvojic měl ale určit až dnešní souboj Nadi Petrovové s Cvetanou Pironkovovou, které se utkaly o první místo ve skupině Sredec. Karty byly rozdány jasně: vítězka se v semifinále utká s Italkou Robertou Vinciovou, poražená vyzve nejvýše nasazenou Dánku Caroline Wozniackou.

Vyhnout se duelu s bývalou světovou jedničkou chtěly zřejmě obě hráčky a zápas tak nabídl vyrovnanou bitvu. Lépe utkání začala domácí Pironkovová, jež první set dotáhla po druhém brejku k výhře 7-5. Petrovová pak ale získala 9 z 10 gamů a rázem vedla v rozhodující sadě 3-0. Bulharce sice dovolila srovnat, třicetiletá Ruska však v závěru získala tři gamy v řadě a vrátila soupeřce porážku z letošního Bruselu.

Petrovovou, jež v neděli triumfovala s krajankou Kirilenkovou ve čtyřhře na Turnaji mistryň, tak v sobotu čeká semifinálový duel proti Vinciové, s níž má vyrovnanou bilanci 2-2. "Roberta je jednou ze záludných hráček - hraje bekhend jednoruč a hodně slajsuje, což je v ženském tenisu neobvyklé a soupeřkám to dělá problémy," řekla Petrovová k zítřejšímu zápasu. "Ale podmínky v hale jsou rychlejší, takže když budu dobře podávat, vyvinu tlak na její servis a budu agresivní, tak doufám, že by zápas mohl skončit v můj prospěch," dodala světová třináctka, kterou od Vinciové dělí v žebříčku pouhé tří místa.

Pironkovová bude hrát proti Wozniacké, se kterou prohrála všechny čtyři vzájemné zápasy. Pokud 11. hráčka žebříčku Wozniacká vyhraje, zakončí sezonu, kterou začínala jako světová jednička, v Top 10. Bulharka, jež startuje na divokou kartu, se ale na zápas těší a chce favoritku potrápit. "Každým zápasem tu hraju lépe, tak doufám, že zítra mohu svou hru ještě pozvednout. Proti Caroline to bude těžké, ale myslím, že nejsem bez šance," řekla pětadvacetiletá Pironkovová před svým prvním semifinále od Wimbledonu 2010. "Publikum je tu tento týden úžasné. Lidí chodí čím dál více a zítra se čeká vyprodaný stadion, takže bude skvělá atmosféra. Na zápas se strašně moc těším," dodala 44. tenistka žebříčku WTA.

Nemocnou Kirilenkovou, která vzdala boj o semifinále kvůli dýchacím problémům, nahradila Švédka Sofia Arvidssonová, chvil slávy si ale v Bulharsku příliš neužila. Nad Jie Zheng vedla v prvním setu 5-1, když Číňanka ze stejných důvodů jako Kirilenková o den dříve vzdala.

"Včera jsem byla nadšená, když mi řekli, že budu hrát. Je tu moc hezká aréna a jsem šťastná, že jsem tu dostala šanci. A vidět své jméno na kurtu bylo zábavné," řekla Arvidssonová, jejíž křestní jméno je shodné s dějištěm turnaje.

Pouze o 3. místo ve skupině si v posledním zápase dne zahrály Daniela Hantuchová a Su-Wei Hsieh, které usilovaly alespoň o jeden čestný bod. Utkání to bylo hodně divoké. Tchaj-wanka nejprve vyhrála první set hladce 6-1, slovenská tenistka pak ale převzala otěže zápasu a vedla už 6-0, 3-1 a 40-0. Do vítězného konce ale obrat nedotáhla a s Bulharskem se rozloučila se třemi porážkami.

"Dnes jsem se opravdu moc snažila, abych vyhrála," řekla Su-Wei Hsieh. "Letos jsme už spolu hrály v Pattaye a bylo to hodně těžké. Ona má skvělý servis, returny i voleje, tak jsem se jen snažila vrátit každý míč a hrát konzistentně. Zůstat jen u své hry," komentovala. "Zahrát si na tomto turnaji byla nádherná zkušenost. Byl to skvělý rok pro mě, mé fanoušky i tenis na Tchaj-wanu. Nejprve byla naší první vítězku turnaje WTA po 19 letech, pak jsem získala druhý titul a nakonec jsem se dostala do Sofie," dodala šestadvacetiletá Su-Wei Hsieh, která letos vyhrála turnaje v Kuala Lumpuru a v Guangzhou.

- TURNAJ ŠAMPIONEK SOFIE -
(Bulharsko, tv. povrch / hala, 750.000 dolarů)
páteční výsledky (02. 11. 2012)

Skupina Sredec:
Arvidssonová (9-Švéd.) - Jie Zheng (6-Čína) 5-1 skreč J.
Petrovová (2-Rus.) - Pironkovová (8-Bulh.) 5-7 6-1 6-3

Konečná tabulka:
1. Petrovová 3 3 0 6:2 3
2. Pironkovová 3 1 2 3:5 1
3. Arvidssonová 1 1 0 0:0 1
4. Jie Zheng 3 0 3 1:4 0
5. Kirilenková 2 1 1 3:2 1

Pozn.: Kirilenková po druhém zápase z turnaje odstoupila.

Skupina Serdika:
Su-Wei Hsieh (5-Tchaj-wan) - Hantuchová (7-SR) 6-1 0-6 6-4

Konečná tabulka:
1. Wozniacká 3 3 0 6:1 3
2. Vinciová 3 2 1 4:2 2
3. Su-Wei Hsieh 3 1 2 2:5 1
4. Hantuchová 3 0 3 2:6 0

Semifinálové dvojice: Wozniacká - Pironkovová, Petrovová - Vinciová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
freeteepek
Se na podzim hodně zvedla. Moc jí pomohl zisk titulu v Tokyu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist