Plíšková jako první zahrála ve dvou letech po sobě přes 500 es

28. 10. 2016, 10:21
Aktuality 33
Karolína Plíšková každým rokem stoupá výš žebříčkem, ale v jednom ohledu už je nedostižná. Žádná jiná hráčka na okruhu nedokáže dávat tolik es. Jako první tenistka dokázala ve dvou sezonách po sobě zahrát více než pět set es.
Profily hráčů
Karolína Plíšková (© USTA)

Loni poprvé porazila v této "disciplíně" Američanku Serenu Williamsovou, letos opět, navíc velmi výrazně. Před Turnajem mistryň v Singapuru měla česká hvězda na kontě o 184 es více a oproti třetí tenistce v této statistice Madison Keysové z USA jich měla dokonce skoro dvojnásobek.

"Myslím, že servis umím do všech čtyř směrů," řekla Plíšková. "Většina holek servíruje na větší procento prvního servisu, servíruje na tělo, mají víc bodů, ale není to eso. Já si často vyberu směr a tím, že mám dobrý servis, tak je z toho častokrát eso. Já to umím poslat do všech rohů, a když mi to sedne, je z toho eso," konstatovala.

Z podání aktuální světové pětky Plíškové mají obavy všechny hráčky. "Plíšková? Ta trefuje hodně es a dobře servis umísťuje," řekla před semifinále US Open Williamsová.

"Podává tak dobře a především přesně," ocenila letošní vítězka French Open Španělka Garbiňe Muguruzaová, kterou Plíšková zasypala na Masters čtrnácti esy.

Plíšková letos už zaznamenala 524 es v 60 dvouhrách, což je průměr skoro devět es na zápas. Loni statistici napočítali svěřenkyni kouče Jiřího Vaňka v 75 zápasech 517 es. V roce 2014 jich zahrála 435 a o rok dříve 191, tehdy jen v 27 utkáních WTA.

Při výšce 186 cm je její předností především motoricky skvěle zvládnutý pohyb při servisu. "Dělá to jednoduše, bez zbytečného máchání. K tomu servis dobře rozděluje do stran a hraje i vhodně soupeřce do těla," konstatovala Martina Navrátilová.

Plíšková si je výborně založeného pohybu na podání vědoma. "Je to uvolněný, přirozený a nejsou tam klikyháky. Není tam nic, nad čím bych musela přemýšlet," popsala svůj švih při podání a z očí ji sršela jiskra.

Esa dává ráda a ví, že k tomu ani nemusí mít největší ránu. "Když je míč dobře umístěný a rychlost je nadprůměrnější, nemusí to být dvoustovka, a padne kousek od lajny, tak to stačí," řekla.

Už jako juniorka zasypávala soupeřky esy a mezi ženami v tom pokračuje. Na tréninku si k tomu pomáhá tradiční technikou, při které se snaží trefovat v rozích pole pro podání postavené kužely. "Tak pět šest vždy šoupla jak nic. Má krásný rytmus i nadhoz," řekl po finále US Open Jiří Hřebec, bývalý trenér Plíškové.

Rodačka z Loun si občas i při zápase představuje, že je na kurtu kužel, který musí trefit. "Když si řeknu, že chci hrát jenom ven, tak je to velký rozptyl. Když si představím místo, kam to eso chci dát, tak je servis pak lepší," vysvětlila.

I Plíšková mívá na servisu špatné dny. Tak jako proti Rusce Světlaně Kuzněcovové v Singapuru. Dala jen dvě esa a nemohla se o podání opřít.

"Problém je jenom v nadhozu. Když si to házím blbě, tak víc kazím. A když mám unavenější nohy, tak se tolik nevytáhnu a nevyskočím. A to byl ten případ," konstatovala.

Podání má skvělé rovněž její sestra Kristýna. Ta dokonce letos na Australian Open vytvořila nový rekord na WTA na jeden zápas. Proti pozdější olympijské vítězce Monice Puigové z Portorika nasázela 31 es. "Ona má servis ještě nepříjemnější než já, protože je levačka," řekla Plíšková o svém dvojčeti.

ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

33
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
tohle bych dával Káje jako povinné video před každým důležitým zápasem
Reagovat
VlS
31 es za zápas, to je síla
Reagovat
sprchon
3 dlouhý sety, no... Ale jako je to síla. :)
Reagovat
Krisboy
Reagovat
Lunej..
Tak Radkovi jich snad nasázel na antuce tuším 60 ne? A stejně prohrál.
Reagovat
Krisboy
Snad 68 nebo tak nějak. Tehdy to byl rekord, až do toho památnýho zápasu Isner-Mahut. A ano, prohrál, na Radka esa neplatí :) Ale s Tomem to bylo v zápase na 2 vítězný, s Radkem to byl dlouhej pětiseťák, o tom Wimbledonským maratonu ani nemluvě. Ten zápas s Tomášem je myslím pořád rekordní v poměru es na game.
Reagovat
Krisboy
Tak s Radkem 78 ks :)
Reagovat
Krisboy
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8mxZy4VtYVk#t=140 Zajímavá je hlavně úspěšnost po 1 servisu - prakticky totožná :)
Reagovat
Lunej..
Esovič je pro mě nudný hráč, vím, že myslím ty mu zrovna fandíš, ale já na něj raději nekoukám. :) Sice zahraje dobře u sítě i od BL, ale to jsou výjimky.
Reagovat
Krisboy
To si pleteš, na Esoviče mám stejnej názor jako ty. Nic proti němu, ale koukat na něj taky nemusím. Když se na něj byl podívat naživo, stačil jeden game a šel jsem jinam. Byl jsem se na něj podívat jako na raritu do zoo :)
Reagovat
Lunej..
Tak promiň, spletla jsem si tě s jiným nickem, který mu fandí. Já bych asi nešla ani na jeden game, jedině kdyby hrál s Juanem. :) Podobně mi nesedí Milošek, ten mi přijde jak umělý člověk, bez výrazu, věčně uhlazený, i když herně se zlepšil, to je pravda. Když jsem viděla mrňavého Berankise, jak tam maká po kurtu, to byla jiná káva. :)
Reagovat
Krisboy
Tak ten Milošův styl se mi zas docela líbí. Ten jeho tak trochu rocknrollovej účes a vyplazenej jazýček :D Navíc máme podobnej styl podání. On ho má samozřejmě trošičku razantnější, ale držení rakety a ten pohyb jsou skoro stejné :)
Reagovat
cheeky
tady jsou ty statistiky celý

http://www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/Rankings_Stats/match_stats_2016.pdf

mě tam zaujalo:

Petra v počtu es na 10. místě
Petra v počtu df na 5. místě
% 1. servisu na prvním místě Sara Errani
% vyhraných míčů po 1. servisu Karolína 2. Lucy 6!! Petra 9
% vyhraných míčů po 2. servisu v top ten jen Petra, Lucka ani Kája ne
% vyhraných her na servisu v Kája 4. Petra 7
% proměnených brejků 8. Bára!! v top ten z našich jediná
nejvíc vyhraných zápasů 7. Kája 10. Petra
Petra 10. tom kdo hrál nejvíc 3.
Kája 2. v tom kdo hrál nejvíc tiebreaků.. ale vyhrála jich jen 40%
nejvíc výher proti hráčkám top 5 (10) Kája 3.(4.) Petra 4.(8.)
nejratší zápas roku Denisa vs Petra C. /IW
nejdelší Petra vs Angie /Wuhan
nejvíc gamů v zápasu na 4. místě Lucy vs Jarka ve Wibmlu
nejdelší tiebreak na 2. místě Bára vs Sam (Cinci) na 5. místě Petra vs Angie

celkově mě překvapilo jak dobré statistiky má Petra na to jak špatnou sezonu měla. Taky mě zaujalo, že skoro ve všech pozitivních herních statistikách je v v top 10 Serena, v mnoha na prvním místě a s jedinou výjimkou ve všech lepší než Angie.
Reagovat
cheeky
ještě dodám, že Týna je 7. v pořadí vítězek turnaje s nejnižším postavením na žebříčku

a že Petra podle WTA letos vyhrála dva tituly!!!!! :-D
Reagovat
smazaný uživatel
statistiky neznám,ale tipuji ,že v TOP 10 před Bárou budou Serena,Angie,Venus,Konta,Cibule,Stosur,Svedova či Kuzna
Reagovat
smazaný uživatel
jak jsem mohl zapomenout na Agu!?
Reagovat
smazaný uživatel
kvalitní práce.Pro mě nejlepší statistika vypovídající o síle hráčky(když odečtu talent) vždy bylo proměňování BP a Bára své postavení potvrdila.
Reagovat
Krisboy
Škoda, že se její série zastavila zrovna v zápase se Světlanou.
Reagovat
smazaný uživatel
Daňou je však zranené rameno. Ak bude esá stále súkať, príde oň úplne. škoda
Reagovat
VlS
Ale to není pravda, ona to rameno ve srovnání s mnoha jinými šetří. Nijak extrémně do toho netluče, první servis má kolem 170 km/ hodinu, to je takovej lepší průměr, to nejsou pumy jako od Sabine. Jistě tomu pomáhá 186 cm a dlouhý ruce ( otrhá jabloň bez žebříku). Tejp na rameně nic neznamená.
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidíme, ak tejp nič neznamená, tak neviem, neviem. Bodaj by si mal pravdu.
Reagovat
lars
Tejp na rameně znamena tejp na rameně :))
Reagovat
petrulinka
A on díky tomu bude levnější chleba?
Reagovat
sprchon
Já kdybych měl pekárnu, tak hned o korunu zlevním. ;) Ale jen fanouškům Karolíny.
Reagovat
smazaný uživatel
ja teda nikdy, takova kravina, raketou se ani orat pole neda.. ;-)
Reagovat
janek_da
Ty bys dala levnější lístky na Měsíc, že?
Reagovat
smazaný uživatel
ja bych nejradeji tenis zakazala! :-)
Reagovat
janek_da
ha! jsi odhalená! Ještě kontrolní otázka. A co internety?
Reagovat
janek_da
samozřejmě jenom "odhalena" :)))
Reagovat
janek_da
ne, díky tomu je taky před Petrou Kvitovou
Reagovat
Kozoroh
Nejen chlebem živ jest člověk.
Reagovat
misa
Bude bohužel dražší :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist