Plíšková odvrátila překvapení a jako jediná Češka postoupila do osmifinále

6. 7. 2018, 20:18
Aktuality 50
WIMBLEDON ŽENY - Prapor českých tenistek ve wimbledonské dvouhře drží už jen Karolína Plíšková, byť i ona se ve třetím kole ocitla na pokraji vyřazení. Světová osmička udolala Rumunku Mihaelu Buzarnescuovou navzdory tomu, že prohrávala 3-6, 1-4 a 0-30 a celkem čtyřikrát byla dva míčky od porážky. Během dne neuspěly Lucie Šafářová, Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová, která padla v tříhodinové bitvě s Němkou Julií Görgesovou.
Karolína Plíšková

Ve třetím kole Wimbledonu bylo ve hře kvarteto českých tenistek, od začátku dne se jim ale nedařilo. Vedení neudržely Lucie Šafářová ani Kateřina Siniaková, která dokonce měla mečbol, po tříhodinové bitvě pak vypadla Barbora Strýcová a blízko vyřazení byla ve večerním duelu i Karolína Plíšková. Ta se ale nakonec jako jediná mezi šestnáctku nejlepších prodrala.

Plíšková hrála ve třetím kole Wimbledonu poprvé v kariéře a byla papírovou favoritkou. Proti 28. hráčce světa Mihaele Buzarnescuové, jež má za sebou životní rok a ve 30 letech si odbývala wimbledonskou premiéru, se však na vybojované vítězství pořádně nadřela. 

Šestadvacetiletá Češka se od začátku zápasu marně hledala a dlouho to nevypadalo na změnu. Ve chvíli, kdy prohrávala 3-6, 1-4 a 0-30, neměla ve statistikách jedinou šanci na brejk a neodvrátila jediný ze tří brejkbolů.

Až když už Buzarnescuová mohla jít do dvojnásobného brejku a měla na dosah svůj čtvrtý skalp hráčky Top 10, znervózněla a dala světové osmičce šanci na obrat. A Plíšková nabídku neodmítla. Servis si nakonec udržela, vzápětí zaznamenala první brejk a byla zpět ve hře. 

Další potíže ale ještě musela řešit, neboť za stavu 3-6, 4-5 a 0-30 při svém podání byla dva míčky a postupně celkem čtyřikrát dva míčky od porážky. Ovšem další kritickou situaci znovu zvládla, do konce utkání ztratila jen dva gamy a nakonec zvítězila 3-6 7-6 6-1. 



"Bylo to velmi těžké, protože ona hrála výborně. Hrála rychle a já musela taky přidat. Bojovala jsem a věřila, že využiju svoje šance, a ty přišly. Třetí set vypadá snadně, ale vůbec nebyl," řekla Plíšková cestou z dvorce.

O postup do čtvrtfinále si Plíšková zahraje v pondělí s Nizozemkou Kiki Bertensovou (h2h 2-1), která dnes vyřadila světovou devítku, pětinásobnou šampionku a loňskou finalistku Venus Williamsovou. "Hraje v poslední době výborně a bude velmi těžké ji porazit," uvedla Plíšková.

Po vyřazení zkušené Američanky zůstala Plíšková jedinou hráčkou Top 10 v dolní polovině pavouka, ve které se nachází také po mateřské pauze vracející se sedminásobná vítězka Serena Williamsová.

Na tu by Plíšková teoreticky mohla narazit v semifinále, o které by hrála proti lepší z duelu Donna Vekičová-Julia Görgesová. Třicetiletá Němka Görgesová se dnes postarala o vyřazení Barbory Strýcové, kterou udolala po tříhodinové bitvě 7-6 3-6 10-8.

Dvaatřicetiletá Strýcová přitom byla dlouho jistá při svém podání, o které šestnáctkrát v řadě nepřišla. ZAváhala až v samotném závěru a to hned třikrát. Dvakrát se jí povedl rebrejk, potřetí se už však zachránit nedokázala a letos bude poprvé chybět v osmifinále grandslamu.

• WIMBLEDON 2018 •
Londýn / Velká Británie, tráva, 34,000.000 liber
páteční výsledky (06. 07. 2018)
• Dvouhra žen - 3. kolo •
Kar. Plíšková (7-ČR) - Buzarnescuová (29-Rum.) 3-6 7-6(3) 6-1
Görgesová (13-Něm.) - Strýcová (23-ČR) 7-6(3) 3-6 10-8
Giorgiová (It.) - Siniaková (ČR) 4-6 7-6(6) 6-2
Makarovová (Rus.) - Šafářová (ČR) 4-6 6-4 6-1
Bertensová (20-Niz.) - V. Williamsová (9-USA) 6-2 6-7(5) 8-6
Rodinová (Rus.) - Keysová (10-USA) 7-5 5-7 6-4
S. Williamsová (25-USA) - Mladenovicová (Fr.) 7-5 7-6(2)
Vekičová (Chorv.) - Wickmayerová (Belg.) 7-6(2) 6-1
• Čtyřhra žen - 2. kolo •
Hradecká/Su-Wei Hsieh (14-ČR/Tchaj-wan) - Kuděrmetovová/Sabalenková (Rus./Běl.) 4-6 6-4 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
Pavlis
Kupte si dnešní deník Sport, je v něm rozhovor s Petřiným kondičákem. Přesně tam popisuje, co se s lidským tělem děje, když vás zradí psychika. Četl jsem to celé, na webu opět jen část textu.

https://isport.blesk.cz/clanek/tenis-wimbledon/339593/mentalni-kouc-kvitove-o-uskrceni-tlakem-rezerve-i-prekonani-traumatu.html
Reagovat
slacker
kouce vyhodit, neodvedl ecvidentne dobre praci, knizeci rady bez praktickeho vyuziti (tedy ze by se PK mela umet naucit "preprat" psychiku jeste v prubehu zapsau a ne se kazdym rokem propadat do vetsich sracek)
Reagovat
LukasH
Hmm, porad do vetsich sr.acek a co by pak bylo treba u Bouchardovy?
Reagovat
lars
Muzes to oscanovat nebo citele vyfotit a potom sem dat www link na ty obrazky? Dik.
Reagovat
lars
uz nemusis scanovat, pokud to je na idnes.cz cely
Reagovat
Pavlis
Jo, v podstatě totéž je i ve Sportu. A je to komplet celé. Já stejně nemám foťák a jiné technologie na to. Kdysi jsem měl skener i digitální foťák, ale ten měl jen 800x600 rozlišení. Skener byl fajn, ale po devíti letech klekl. Novej jsem si zatím nekoupil.
Reagovat
George_Renel
Je to i na iDNES. https://sport.idnes.cz/petra-kvitova-wimbledon-rozhovor-mentalni-kouc-radek-sefcik-p5c-/tenis.aspx?c=A180706_234109_tenis_ten
Reagovat
peggy
Karolino,vyslo to blahopreji.Skritek Nadala Te hlida a pomuze vyhrat.Jsi tam sama Ceska skromna,inteligetni okrasa.
Reagovat
Kytka
Gratulace Káje. Aspoň jedna naše. Ale zase zbytečný nervák. Kája by si měla zvyknout, že se hraje od prvního gamu. Je sice mistr obrátek, ale tohle bylo moc. I když, nepotřebuje, aby jí radil trenér, dokáže obrátit z takhle kritické situace sama, což je pozitivní. Ale jen tak dál. Ještě kolo a posune se na šesté místo, před Mugu.
Reagovat
EllNino
dokáže ? Kolikrát to dokázala sama prosímtě ? Vidělas zápas s Marií na RG, s Rybárikovou v Birminghamu ?...jen jestli to je zase nějaká narážka na Petru :D
Reagovat
bIbec
paradoxně se tohle dřív říkalo právě o Karolíně, že si nedovede poradit sama. Což vyplývá s těch keců Vaňka co má při OCC (které já osobně fakt nemusím, ač uznávám, že v ten daný moment můžou hráčce pomoct)
Reagovat
bIbec
a vlastně to není jenom o tom CO říká, ale jak často az těma hráčkama běhá, jako pejsek.

Sem na to takřka alergický na ty časté OCC, sorry.
Reagovat
jirkaS
co je prosím OCC?
Reagovat
slacker
ocas cirka centimetr
Reagovat
bIbec
on court coaching
Reagovat
jirkaS
děkuji
Reagovat
Kytka
Já jen, že na GS prostě musí, a to se jí povedlo. tam za ní trenér běhat nemůže. Žádná narážka v tom není. U Petry může být vzhledem k okolnostem s jejím napadením slabší psychika. Těsně před Wimbledonem se musela účastnit rekognice, úkonům při vyšetřování a na rozdíl od reportérů, že se jí dopadením toho pacholka mohlo ulevit, z pracovních zkušeností vím, že to mohlo být naopak - zase se musela k té události vracet, vidět ho. To může zamávat i se silnějšími povahami.
Reagovat
Kytka
A kromě toho, na RG proti Krejčíkové obrátila druhý set z 2:5, i když už první set měla a nebyla to obrátka zápasu, ale "jen" setu. Nicméně taky dobrý.
Reagovat
Kytka
Tím myslím Káju.
Reagovat
Jabadu
Já jsem moc (ně) nechápal ... ??? ...ale bravo!
Poklekám před Tebou a vzdávám Ti hold, vévodkyně z Rapidu.
:-)
Reagovat
Torn
Tys Karolínu pasoval do role vévodkyně? :D
Reagovat
Jabadu
Císařovnu a úřadující královnu už máme.
.-)
Reagovat
Astarin
A kdo je císařovna? :)
Reagovat
com
ta padla po prvnim kole do zapomeni :D
Reagovat
Kozoroh
Bral bych to tak, že královnou je Petra a císařovnou Martina.
Reagovat
Kytka
Neni to jedno? Kdo má 2 holky v TOP 1O.
Reagovat
Torn
Zápas jsem neviděl, protože nám uteklo kuře a hledali jsme ho, možná ještě dobře! :D Takhle to odneslo jen pár kopřiv a vlastně i já. Výhra se počítá.
Reagovat
mahycek
Tak jsem rád, že Karolína jde do osmifinále. Teď ještě
Veselka do čtvrtfinále a bude to dobré. No a Fed, nemá
zatím, problém, takže zatím spokojenost. Zítra, ale Djoko
s Edmundem to nebude sranda.
Reagovat
Kytka
Veselka ještě není ani v osmifinále. O to se musí ještě poprat.
Reagovat
tommr
sice jako jediná naše hráčka postoupila do osmifinále, ale její herní projev byl hlavně v první polovině zápasu ostudnej. Tenis se ale naštěstí nehraje na uměleckej dojem a tak se Karolína nakonec přece jen prohaluzila k výhře. Proti skvěle hrající Bertensový ale nebude mít s takovým herním projevem nejmenší šanci ...

Katka, Lucka a Bára dneska statečně bojovaly, ale na postup to bohužel nestačilo. Mrzí to hlavně u Katky, která měla nejlehčí soupeřku a výhru ve druhým setu doslova zahodila. Všechny tři ale ještě ve Wimbledonu zůstávají v deblu ve kterým se jim snad bude dařit podstatně víc ...
Reagovat
LukasH
Zas je treba na Karoline ocenit, jak se z toho dostala a od TB druhyho setu uz byla uplne koncentrovana. Ovsem mela i obrovsky stesti. Buzarnescu si to dneska v podstate prohrala trema tesnyma autama. Jednim za stavu 1:4 a dalsima za stavu 5:6. Ten prvni zkazenej mic po lajne rozhodl asi nejvic. Kdyby se ji to povedlo, tak by Karolinu definitivne dorazila. Tenhle zapas byl skutecne ukazkou toho, jak muze jeden moment uplne otocit prubeh. Neco podobnyho jsem videl na FO v zapase Nadala se Schwarzmannem.:-)
Reagovat
tommr
štěstí měla ale několikrát i Buzarnescu, který dopadlo pár důležitých míčků na lajnu ...
U Karolíny se dá ocenit jen to, že to za stavu 1:4 ve druhým setu úplně nezabalila a dál bojovala. Bylo to ovšem jen čekání na slabší chvíle Buzarnescu, který naštěstí přišly a po prohraným TB se navíc Buzarnescu složila i psychicky ...
Reagovat
horska.kraslice
Mihaela hrála suverénně skoro dva sety, ale konec druhého setu ji psychicky nahlodal a ve třetím setu totálně odpadla. Naopak Kája po předchozí mizerné hře se v TB druhého setu nečekaně zkoncentrovala a Rumunku tím zcela zaskočila, ta se pak celý třetí set už jen sypala.
To, že se v dalším kole sesype Kiki, ovšem nelze očekávat. Takže bude záležet na tom, jak se Káje bude dařit hned od začátku.
Reagovat
tommr
Karolína musí hrát od začátku aktivně jako v zápase s Azarenkou. Pokud bude jen pasívně vracet jako dneska tak jí Bertensová zničí ...
Reagovat
Dobry-den
Bertens na trávě hrát neumí. Dnešní povedený zápas je jen světlá výjimka...
Reagovat
tommr
o Karolíně se ale dá říct to samý a tou povedenou výjimkou byl u ní zápas s Azarenkovou. Nejspíš rozhodne kdo se na pondělní zápas líp vyspí ... :)
Reagovat
lars
letosni trava ve Wimblu neni asi typickou travou na travnatych kurtech
Reagovat
Dobry-den
taky pravda
Reagovat
Kytka
Kiki je dnes už větší hráčka než Mihaela, to by mohlo Káju nabudit, aby začala hrát hned od prvního gamu a ne těsně před možným koncem druhého setu.
Reagovat
Nola
Kaja ma svoj servis, ak jej pada nemusi bojovat.... jej hra sice velmi nenadchne, nieco ako Isner, ak mu pada servis a je vo forme, vymlati kazdeho...... dnes som mohla sledovat skoro vsetky vase baby, ale bojovali statocne, zasluzia si iba chvalu, dve z nich dokonca neboli daleko od vyhry, prave pre taketo zapasy sledujem tenis, do poslednej lopticky netusis kto vyhra, pre mna dnes top zapasy dnesneho dna, poklona
Reagovat
tommr
jj Katka, Lucka i Bára příkladně bojovaly a je škoda, že nadějně rozehraný zápasy nedokázaly dotáhnou do úspěšnýho konce. Luccce a Báře se toho ani moc vytknout nedá - prostě prohrály s dobře hrajícíma soupeřkama. Katka to bohužel ve druhým setu totálně pokonila a ve třetím se už projevilo to, že tu hraje jeden maratónskej zápas za druhým ...
Reagovat
lars
Unava u Katky to mohla ovlivnit uz 2. pulce 2.setu
Reagovat
slacker
ses tady z krizkem po funuse, kvulit obe vypadli 3 nase hracky dnes a dalsi vypadly uz v utery. ses hrobar ceskeho tenisu
Reagovat
com
jeste kolo a po Wimbledonu staronova ceska jednicka :D
Reagovat
LukasH
A tak to i bude, dokud se Petra konecne nezvedne na tech grandslamech.:-)
Reagovat
lars
mozna :)
Reagovat
bIbec
super! .-)
Reagovat
Dobry-den
Ona normálně bojovala! Fakt, nekecám! Na vlastní oči jsem to viděl, jinak bych tomu sám nevěřil!
Reagovat
jirkaS
už jsem se lekl toho předchzího nadpisu :-D
Reagovat
Astarin
Já taky :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist