Plíšková plánuje rok 2016, jako by byla hráčkou Top 10

13. 11. 2015, 18:54
Aktuality 15
Karolína Plíšková ukončila sezonu na životním 11. místě, ale tu novou musí plánovat, jako by byla hráčkou elitní desítky. A to kvůli tomu, že světová sedmička Venus Williamsová z USA a osmička Italka Flavia Pennettaová, která oznámila konec kariéry, ale možná pár akcí odehraje, požádaly WTA o výjimku pro hráčky nad 30 let. Protože nechtějí plnit povinnosti hráček Top 10.
Profily hráčů
Karolína Plíšková

Pro třiadvacetiletou Plíškovou to znamená do pondělí 16. listopadu potvrdit, že bude příští rok hrát čtyři povinné turnaje nejvyšší kategorie tzv. Premier Mandatory (Indian Wells, Key Biscayne, Madrid a Peking) a čtyři z pěti kategorie Premier 5.

"Musím do pondělí udělat plán na celý rok, což je pro mě novina. Musím se přihlásit do určitých turnajů, ale stejně jsem věděla, jaké turnaje budu hrát," řekla Plíšková o nové situaci, kterou zažívá stejně jako Švýcarka Timea Bacsinszká. Plán tak musí udělat během víkendového finále Fed Cupu v Praze. "Není to na dlouho. Sedneme si s Jirkou (trenérem Vaňkem) a dáme to dohromady. Zbytek se bude řešit v průběhu sezony."

Pro hráčky světové desítky jsou určitá omezení. Například během půl roku smějí odehrát jen jeden menší turnaj kategorie WTA International. "Co se týče malých turnajů, stejně jsem je neměla v plánu hrát. Nevím, jak se bude dařit, ale víc by stejně nemělo smysl," řekla.

"Jsem připravená, že na turnajích bude muset plnit více mimo tenisových povinností. Myslím, že toho bude trochu víc. O hráčky Top 10 je přeci jen větší zájem. Uvidíme, záleží individuálně na turnajích, ale už letos toho bylo trochu víc. WTA má určitý počet aktivit, co která hráčka musí udělat. Už jsem se s tím ztotožnila," řekla.

Do desítky se Plíšková letos už dostala i skutečně. V srpnu se vyšplhala na sedmé místo, ale po horším podzimu klesla a znovu se dostala na dostřel až díky nedělní finálové účasti na novém turnaji WTA Elite Trophy. Hráčkou desítky se tak pro začátek roku 2016 stane jen na papíře z pohledu povinností a zatím se tak ani necítí. "Kdybych tam byla pět let, tak o tom můžu mluvit. Porazila jsem letos spoustu dobrých hráček, tak patřím do dvacítky," řekla letošní vítězka turnaje v Praze a finalistka další pěti turnajů.

Cíl: Zlepšit se na grandslamech

Ráda by se mezi špičkou v dalších letech udržela. K tomu potřebuje lepší výsledky na grandslamech, na kterých dosud neprorazila. Třetí kolo je jejím maximem. A až to dokáže? "To budu přece jednička!" ušklíbla se a doplnila: "Doufám, že příští rok to bude na grandslamech lepší. Budu se snažit se na grandslamy líp připravit, nehrát turnaje týden předtím."

Za jeden z nejdůležitějších faktorů svého vzestupu označila rok a půl trvající spolupráci s koučem Jiřím Vaňkem. "Ty jo, aby si zase moc nevěřil," rozesmála se hráčka s nejvyšším počtem nastřílených es v sezoně. "Servis je důležitý, ale vše se zlepšuje, i ten pohyb, na který všichni nadávají. A odzadu jsem solidnější."

Pokud se dokáže ještě zlepšit, může se jednou stát českou jedničkou. Zatím je jako světová jedenáctka až domácí trojkou, před ní jsou světová devítka Lucie Šafářová a šestka Petra Kvitová. "Jsou ještě trošku jinde. Měly letos lepší výsledky než já, zaslouží si být přede mnou. Jsou super hráčky, i když mají taky výpadky, ale nejsou pro mne ten cíl," řekla a dodala: "Mám to ve svých rukou. Nic není nemožné."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
freeteepek
Karolína proti Márii. Přesně jak jsem si přál. Už se nemůžu dočkat:-) Překvapuje mě, že Penetta nechce po Novém roce ze žebříčku zmizet. O co jí jde? To přenesení povinností na mladší bych bral pouze pokud by bylo spojeno i s přenesením všech výhod s tím souvisejících. Jinak bych je poslal k šípku:-)
Reagovat
VlS
Taky to tak vidím. Pro dosažení výsledku by měly být stejné podmínky a určitě bych nedával výjimky účastnicím TM a Elite.
Reagovat
misa
Hráčka top 10 má právo na 100 000 USD, zůčastní-li se všech turnajů PM, dále má možnost získat dalších 100 000 USD, pokud odehraje čtyři z pěti turnajů P5.
Reagovat
misa
zúčastní :)
Reagovat
Frick
No, bude to zajímavé. Tedy, je jasné, že kompletní česká špička tam nebude.
Reagovat
peggy
Je to hodne povinosti,ale slecna vidi hlavne penize.Jiz to neno ta skromna mila slecna,ale je stena jako Kvitova a spol.
Reagovat
smazaný uživatel
mozkové uprdnutí, nebo přímo připosrání?
Reagovat
Neor
díky, většinou tady komentáře bývají o ničem, ale ten Váš mě vážně pobavil :)
Reagovat
smazaný uživatel
Na ten obrat má patent ale Petr Šabach (S jedním uchem na veselo).
V audiopodání Zdeňka Svěráka je to parádní poslechový zážitek.
Reagovat
slacker
hmm |super" hrackou top10 neni ale povinnosti a omezeni z toho vyplivajici ma. Ma takovy status nejake podstatne vyhody?
Reagovat
gedzitka
By mě spíš docela zajímalo, co by se stalo, kdyby ty povinnosti plnit odmítla.
Reagovat
Herbert_Hoover
Byla by vyřazena z první dvoustovky žebříčku.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsou za to vysoké pokuty a suspendace z dalších turnajů.
Reagovat
Pedronegro
asi bude nasazována jako z Top 10, jinak by to postrádalo logiku, ale proč nějaké výjimky nad 30 let, buď tam chtějí být nebo ať jdou do háje ... :)
Reagovat
Fandina
zřejmě je to tak ale v pravidlech, že tenistky určitého věku mohou o výjimku požádat, na mladší se to nevztahuje
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist