Plíšková v Norimberku postupuje, další Češky končí

19. 5. 2014, 14:36
Aktuality 30
Karolína Plíšková postoupila na turnaji v Norimberku jako jediná z českých tenistek do druhého kola. Dvaadvacetiletá hráčka porazila pátou nasazenou Rakušanku Meusburgerovou a s Belgičankou Van Uytvanckovou si zahraje o čtvrtfinále. Ze hry venku jsou Iveta Melzerová, která po návratu na kurty stále čeká na svou první výhru, Barbora Záhlavová-Strýcová i devatenáctiletá Tereza Martincová.
Karolína Plíšková

Karolína Plíšková zvládla v prvním vzájemném zápase s třicetiletou Yvonne Meusburgerovou výborně úvodní set, v němž soupeřce dvakrát sebrala podání. V následující sadě sice sama dvakrát o servis přišla a musela dotahovat ztrátu, pokaždé ale rychle zareagovala a po hodině a čtvrt byla blízko postupu do druhého kola. Svůj první mečbol, který si vypracovala díky dvojchybě Meusburgerové, ještě nevyužila, krátce nato ale turnajová pětka zahrála další dvojchybu a její neúspěšný 'kraťas' při druhém mečbolu poslal českou tenistku dál.

O čtvrtfinále si Plíšková zahraje s o dva roky mladší Alison van Uytvanckovou. S Belgičankou, která figuruje ve světovém žebříčku o 30 míst níž, se na okruhu WTA ještě nikdy nesetkala.

Plíšková si účast v osmifinále zajistila nedlouho poté, co její dvě krajanky v úvodním kole neuspěly. Jednatřicetiletá Iveta Melzerová, dříve Benešová, ani v Norimberku neukončila dvouleté čekání na výhru v hlavní soutěži turnaje WTA, když se čtvrtou nasazenou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny prohrála 5-7 a 4-6. Manželka rakouského tenisty Jürgena Melzera se letos vrátila po rok a půl dlouhé zdravotní pauze. Před Norimberkem prohrála v 1. kole bez zisku setu rovněž v Acapulcu, Indian Wells a v Miami.

Set neuhrála v Norimberku ani Barbora Záhlavová-Strýcová, které nepříznivý los poslal do úvodního kola druhou nasazenou Eugenii Bouchardovou. Záhlavová-Strýcová odehrála svůj zatím poslední zápas na turnaji WTA na konci dubna, kdy jí Španělka Suárezová deklasovala 6-0 6-0. Třetí 'kanár' v řadě přišel z rakety Kanaďanky, která úvodní sadu vyhrála za necelou půlhodinu. Ve druhém setu už plzeňská rodačka byla favoritce vyrovnanější soupeřkou, za stavu 2-3 ale nevyužila své jediné dva brejkboly a s Norimberkem se rozloučila porážkou 0-6 3-6.

Na poslední chvíli se do turnaje zapojila také Tereza Martincová. Ta sice včera prohrála v závěrečném kole kvalifikace, dostala však druhou šanci místo Slovenky Anny Karolíny Schmiedlové, který se po včerejším finále v Praze kvůli únavě odhlásila. Loni si Martincová v Norimberku odbyla premiéru na turnaji WTA, svou první výhru si připsala až v létě v Baku, od té doby se 10 měsíců na podniku WTA neobjevila.

Svůj třetí start začala proti Australance Anastasii Rodionovové, která naopak o víkendu tříkolovou kvalifikací prošla. V prvním setu si devatenáctiletá Češka prohrála hned třikrát podání, ale ve druhé sadě po něm ztratila jen šest fiftýnů a po proměnění pátého setbolu v maratónském devátém gamu vyrovnala. Jenže v rozhodujícím dějství se opakoval vývoj z úvodní sady: Rodionovová si vypracovala násko dvou brejků, Martincová jeden umazala, ale po dalším ztraceném servisu po dvou hodinách boje prohrála 3-6 6-3 3-6 a své maximum tak nevyrovnala.

Výsledky - Norimberk (antuka, dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Karolína Plíšková (ČR) - Meusburgerová (5-Rak.) 6:3, 6:4
Bouchardová (2-Kan.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:0, 6:3
Svitolinová (4-Ukr.) - Melzerová (ČR) 7:5, 6:4
Rodionovová (Austr.) - Martincová (ČR) 6:3, 3:6, 6:3
Garciaová (7-Fr.) - Glušková (Izr.) 6:4, 5:7, 7:5
Becková (8-Něm.) - Čepelová (SR) 6:2, 6:3
Van Uytvancková (Belg.) - Lottnerová (Něm.) 6:1, 6:2
Knappová (It.) - Peerová (Izr.) 6:3, 6:2
Garciaová (Šp.) - Zanderová (Něm.) 6:2, 6:3
Švedovová (Kaz.) - Mayrová-Achleitnerová (Rak.) 7:5, 6:3
Pfizenmaierová (Něm.) - Gonzalezová (Parag.) 6:2, 6:4
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
tudlec taky neznam, samy neznami hracki sou tady posledni dobou. tak nevym. akorad je my divny, jakou ma velykou zilu na krku, asy by mnela vic trenovad, ale vo to strah nemam. akorad vo tu zilu. tak nevym. no. cau.
Reagovat
dadaft
ty úžasná zubatá nádobo krásy a citu pro míč,
svým forhendem čarující astrální křivky,
¨¨¨¨¨¨doufám že Karin vyklepneš. ))
Reagovat
VlS
:-D, doplnil bych ještě kostnatá, hranatá :-). Bomberka Knapová ji rozstřílela
Reagovat
tommr
k dnešnímu dni tj. před nadcházejícím FO (po odečtení lonskejch výsledků z FO).
Čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Petru Kvitovou.
Hvězdička znamená, že hráčka hraje tento týden na turnaji v Norimberku nebo ve Štrasburku a může tam ještě získat nějaký body:

1. Williams, S. 9590 (+5150)
2. Li 7440 (+3000)
3. Radwanska, A. 5860 (+1420)
4. Halep 5135 (+695)
---------------------------------------
5. Kvitová 4440
---------------------------------------
6. Azarenka 3841 (-599)
7. Jankovic 3755 (-685)
8. Cibulkova 3605 (-835)
9. Kerber 3590 (-850) *
10. Pennetta 3254 (-1186)
11. Ivanovic 3175 (-1265)
12. Sharapova 2741 (-1699)
13. Errani 2690 (-1750)
14. Wozniacki 2690 (-1750)
15. Suarez Navarro 2505 (-1935)
16. Lisicki 2396 (-2044)
17. Stosur 2325 (-2115)
18. Bouchard 2320 (-2120) *
19. Stephens 2201 (-2239) *
20. Vinci 2140 (-2300)
...

Petra má před FO skvělý výchozí postavení a pátý místo (na který se dostane díky tomu, že Azarenková v Římě nestartuje) by si měla udržet i v případě, že na FO vypadne už v prvním kole ...
Předstihnout Petru může v takovým případě hlavně Jankovicová, která by k tomu ovšem potřebovala dojít aspon do semifinále ...
Hráčky na 8.-11.místě by v takovým případě mohly Petru předstihnout jen pokud by došly až do finále ...
Hráčky na 12.-15.místě by v takovým případě mohly Petru předstihnout jen pokud by získaly titul ...
S každým vítězstvím na FO se šance Petry na udržení pátýho místa budou samozřejmě o něco zvyšovat ...
Reagovat
smazaný uživatel
už aby byl aspoň Wimbledon. Pak ty přepočty u Petry začnou být konečně zajímavý :-)
Něco jako, pokud Petra nedá aspoň finále, může jí předběhnout ta a ta a ta a ještě támhleta a možná třeba i ta další.
Reagovat
PetaM
Já bych byl teda pro, aby si na FO udělala minimálně ČF (se štěstím, pokud postoupí aspoň tam a narazí v něm na Agu, tak bych se za Semíčko vůbec nezlobil). :D Holt musí zabrat a doufám, že se tak stane.

Je na FO pomalejší antuka, než je v Římě, nebo přibližně stejná, jako v Madridu?
Reagovat
VlS
Pomalejší než v Římě už snad jde jen v Římě po 14 denní průtrži mračen, myslím, že RG je mezi Římem a Madridem tak napůl.
Reagovat
VlS
pěkně. V dalším bych prosil 8 es, aby ses v průběžném hodnocení " esařek" dostala na první místo před Serenu při stejném počtu zápasů.
Reagovat
ta-dah
:)))
Reagovat
Grape
Tak Kája je tam, gratulace! Do čtvrtfinále může chytit Kerberovou, ale na těchto turnajích před grandslamy člověk nikdy neví :)
Reagovat
EllNino
Hlavně Kerber prohrála ve Stuttgartu, Římu i Madridu už v 1. zápase, vyřadily ji Carlička, Petra C. a Caroline García :) ...dneska ji klidně muže porazit Erakovic :D
Reagovat
Grape
Tak zrovna ty 3, které Kerber porazily, měly v posledních týdnech výbornou formu, určitě lepší než Erakovic. Ale souhlasím s tím, že Kerber teď nehraje moc dobře, takže i v tomto zápase je překvapení možné. :)
Reagovat
EllNino
Jojo ...případně Friedsam, to je krajanka, a souboje stejný národnosti většinou vubec neodpovídají žebříčkovýmu postaven9 :D ...
Reagovat
tommr
Karolína dneska předvedla velice dobrej výkon ... :)
S Kerberovou ve čtvrtfinále to bude mít samozřejmě velice těžký, ale bez šance úplně nebude. Kerberová nehraje v poslední době moc dobře a má údajně nějaký problémy se zádama ...
Reagovat
Grape
Ve Štrasburku vedla Johana Larsson nad Monicou Puig 5:1 a 40:0, celkem nakonec měla 8(!) setbolů, ale nakonec vyhrála Monica 7:5. Neuvěřitelné. :D
Reagovat
Grape
Karolína získala první set proti Van Uytvanck v tie-breaku. Je to hodně vyrovnané, hráčky si až na první dvě hry celkem v klidu drží servisy, asi tam budou rozhodovat maličkosti. Snad to Kája dotáhne. :)
Reagovat
Grape
A už je tam i brejk ve 2. setu. :)
Reagovat
EllNino
Kája zvládla první set proti nebezpečný Van Uytvanck 7:6 ..tb otočila z 3:5 a zejména setbol zahrála bezvadně :) tak ještě jeden !
Reagovat
tommr
jj ten setbol v TB získala Karolína ve velkým stylu ... :)
Reagovat
PetaM
http://sport.idnes.cz/tenis-poutak-na-rozhovor-z-novin-hlavackova-safarova-pdg-/tenis.aspx?c=A140519_143402_tenis_tny
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Andrejka v podstatě potvrzuje to, co jsem tady psal v sobotu... Pro každou tenistku je hlavní prioritou singl. Výjimku tvoří pouze ty, které už hrajou jenom debla (např. vzhledem ke svému věku). :)
Reagovat
PetaM
Tak v singlu se točí největší peníze, takže kdo by neupřednostňoval singl :D Jasně no, pro takovou Květu už singl asi není ... Za to je vynikající deblistka .. :)
Reagovat
Frick
Do kdy Lucka Šafi může těžit z toho, že je nasazená? Resp. v 1. ani ve druhém kole na nějakou silnou mrchu narazit nemůže? A ve třetim už může schytat zase Serenu, Na-Li. Halep nebo její oblíbené Kvítečko?
Reagovat
EllNino
No tak to je snad jasný ne ? :) ...1. a 2. kolo (pokud vubec 1. kolo přejde) ...bude hrát s nenasazenou, ale i tam muže hrát s hráčkou z top 40 ..no a ve třetím kole se utká s tenistkou z 1.-16. nasazeného místa :D ...takže v horším případě s Halep, Serenou nebo Mášou ...v lepším případě třeba se Sabine nebo s Caro :D ...stejný to má i Klára, Petra se zase ve 3. kole utká se soupeřkou z 17. -32. nasazenýho místa ...ostatní naše můžou potkat kohokoliv :D ...
Reagovat
VlS
Na GS je nasazenejch 32 ze 128. Žádná nasazená tedy nemůže potkat jinou nasazenou dřív než ve třetím kole, nejvýše nasazenejch 16 nepotká nasazenou v rámci 16 dřív než ve 4. kole, nejvysších 8 žádnou z 8 dřív než v QF. To neznamená, že první nasazená nemůže huknout v 1. kole s kvalifikantkou. To znamená, že Lucka může potkat kteroukoliv nasazenou ve třetím kole, pokud se tam dostane.
Reagovat
VlS
Ve třetím kole může potkat kohokoliv z nenasazenejch nalosovanejch do její části pavouka pokud se tam dostane, nebo hráčku nasazenou na příslušné pozici 1-16, pokud nasazená v pavouku ve své části postoupí. Může tam podle losu padnout stejně na Serenu jako na Flavii například.
Reagovat
Grape
Právě postoupil i Jirka Veselý - jeho výkon byl chvílemi perfektní, ale chvílemi zase dělal dost zbytečných chyb. No ale u mladých hráčů nemůžeme čekat, že celý zápas budou hrát na stejné úrovni. Důležité bylo, že mu šel servis. Věřím, že se Jirka bude ještě hodně zlepšovat a půjde žebříčkem nahoru. :)
Reagovat
tommr
ty zbytečný chyby se časem odstraní - u Jirky jde hlavně o to, aby zůstal zdravej - ta jeho náchylnost ke zraněním a nemocem je jeho největší brzda ...
Jinak dneska podal velice dobrej výkon a postoupil zcela zaslouženě. Sijsling byl na úvod velice těžkej soupeř ... :)
Reagovat
Fandina
dobře. A jen tak dál. Ve druhém kole Van Uytvanck A., tak držím palce. Kájo ... pojď pojď pojď
Reagovat
Frick
Tedy dost spláchnuta z kurtu :-( Taky mohla mít lehčí los, ale co naplat. Iveta bohužel, no... ale 5:7, 4:6 není žádnej debakl, tak třeba to přijde... Ale ona asi šetří turnaje kvůli využití chráněnýho rankingu, co? Tj., pokud by hrála nějaký 25k, 50k ITF, tak by třeba něco uhrála na nějaký 300. místo, ale už by neměla ten protect ranking?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist