Plíšková vyhrála 10. zápas v řadě, trápící se Zhang porazila i podeváté. Bouzková nepřekvapila

19. 2., 11:10
Aktuality 54
Karolína Plíšková (31) zvládla úvodní zápas v Dubaji a protáhla svou aktuální neporazitelnost na 10 zápasů. Bývalá světová jednička začala na dalším podniku WTA 1000 vítězstvím 6:3, 7:5 nad Shuai Zhang (35), která si připsala už 17. porážku v řadě. S Číňankou zvládla i devátý vzájemný souboj a ve druhém kole bude čelit divoké kartě Ashlyn Kruegerové. V úvodním kole naopak skončila Marie Bouzková (25), jež nestačila 4:6, 3:6 na rozjetou Anastasii Pavljučenkovovou (32).
Plíšková slaví 10. vítězství v řadě (© Profimedia)

Plíšková – Shuai Zhang 6:3, 7:5

Karolína Plíšková nenastoupila před pár dny kvůli zranění zad a zřejmě i únavě k semifinálovému utkání v Dauhá s pozdější šampionkou a světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, ale už je zřejmě zase fit a může startovat na dalším podniku série WTA 1000 v Dubaji. Odstoupení nebylo překvapivé, během 10 dnů odehrála devět zápasů napříč dvěma kontinenty a všechny zvládla.

Před dvěma týdny v hale v rumunské Kluži neztratila jediný set, ukončila sérii 14 turnajů s maximálně jednou výhrou a prošla do svého prvního čtvrtfinále od loňského dubna, do prvního semifinále od léta 2022 a do prvního finále od srpna 2021 a nakonec získala svůj první titul od ledna 2020, celkově sedmnáctý.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

V pondělí odstartovala svou jubilejní 10. účast v hlavní soutěži na Dubai Duty Free Tennis Championships, kde je jejím maximem finále z roku 2015 a při posledních pěti návštěvách byla minimálně v osmifinále. Z toho čtyřikrát ve čtvrtfinále, k němuž loni nenastoupila.

Své letošní působení ve Spojených arabských emirátech zahájila vítězstvím nad Shuai Zhang, která se představila poprvé od srpna a zaznamenala už 17. porážku v řadě. Číňanka startující na divokou kartu, jež prohrála s Plíškovou i devátý vzájemný souboj a v Dubaji překročila první kolo jen při dvou z 11 účastí, se z posledního vítězství radovala na konci loňského ledna.

Plíšková měla velmi pomalý vstup do utkání a za stavu 0:3 a 0:40 to s ní nevypadalo vůbec dobře. Sérii tří brejkbolů však zlikvidovala, dostala se do zápasu a nakonec v úvodním dějství neztratila už ani jednu hru. Zhang se ovšem nenechala sérií sedmi ztracených gamů rozhodit a měla možnost druhou sadu dopodávat. Bývalá světová jednička ale i díky dvěma vítězným úderům stav srovnala, vzápětí si udržela servis a pak proměnila svůj druhý mečbol na returnu.

Rodačka z Loun, která se v posledních dvou týdnech vyšplhala ve světovém hodnocení ze 78. na současné 36. místo, se ve druhém kole utká s další divokou kartou Ashlyn Kruegerovou. S americkou teenagerkou a přemožitelkou nasazené Caroline Garciaové změří síly poprvé.

V hlavní soutěži letošního ročníku dubajské akce najdeme jen čtyři česká jména. Plíšková ve druhém kole doplnila Markétu Vondroušovou, jež měla volný los a začne proti Peyton Stearnsové z USA. Hned v prvním kole skončily Marie Bouzková a už v neděli Kateřina Siniaková.

 

Pavljučenkovová – Bouzková 6:4, 6:3

Marie Bouzková loni na nejvyšším okruhu zaznamenala první vítěznou sérii v hlavních soutěžích až v květnu a první čtvrtfinále až v srpnu. Letos se jí to sice podařilo hned na první akci v Aucklandu, jenže od té doby je opět v krizi a nedaří se jí navázat na povedenou druhou půlku loňského roku.

Do předchozí tisícovky v Dauhá vstupovala se sérií tří porážek a po nezdarech v prvním kole na Australian Open a také v Abú Zabí. Po téměř tříhodinové bitvě s grandslamovou šampionkou Sofií Keninovou si připsala své první vítězství po více než měsíci, ale podruhé v sezoně se přes druhé kolo nedostala, když nestačila na Danielle Collinsovou.

Probíhající podnik v Dubaji je už pátým turnajem v řadě, na kterém se rozloučila v prvním či druhém kole. Bývalá šampionka Livesport Prague Open ztroskotala ve Spojených arabských emirátech hned na úvod po prohře s rozjetou Anastasií Pavljučenkovovou.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Bouzková si v úvodní sadě vypracovala vedení 4:2, avšak od té doby už tahala v premiérovém vzájemném souboji za kratší konec. Ruska suverénně získala následující čtyři gamy a další zaváhání na vlastním servisu nepřipustila. Česká naděje nevyužila ve druhém setu ani jeden ze tří brejkbolů, poslední dva měla v závěrečném gamu.

Pavljučenkovová se loni vrátila po dlouhé zdravotní pauze a před rokem se nacházela mimo TOP 700 žebříčku. Zatímco na prvním letošním turnaji prohrála s úvodní soupeřkou, na dalších čtyřech akcích posbírala 12 vítězství, což zahrnuje čtvrtfinále v Adelaide a semifinále v Linci a před týdnem na tisícovce v Dauhá. Nyní je členkou nejlepší třicítky pořadí.

Skvělou formou se zatím prezentuje i v Dubaji, kde po čtvrtfinále v ročníku 2010 vyhrála teprve podruhé v hlavní soutěži a devětkrát skončila v prvním kole. Její další soupeřkou bude nasazená krajanka Ljudmila Samsonovová.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Dubaji

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
misa
Marie hraje jako dítě, které se omylem zatoulalo do soutěže dospělých. Na ty ženské v současné době vůbec fyzicky nestačí...

Její kariéra postupně směřuje k deblové specializaci, od loňského května čtyřhru zvládá skvěle, vítězí na turnajích, postupuje daleko na velkých akcích. Ještě na začátku loňského května byla ve třetí stovce, nyní je v live rankingu na 17. místě. V deblu její chybějící síla nevadí.
Reagovat
frenkie57
Jojo, přesně takto to vidí také, z Marušky nám roste vynikajicí deblová hráčka.
Reagovat
Ronnyx
Ohledně Marušky mám rozporuplné pocity, tedy především dle některých rozhovorů s Maruščiným taťkou.
Tyto rozhovory jsou vedeny právě ve stylu, aby tenis Marušku bavil, nestál tolik úsilí a však tenis nemusí hrát dlouho, může se věnovat něčemu jinému.

O jiném tenistovy jsem právě takové rozhovory nečetl, vždy je to ve stylu dělá vše proto, aby byl brzy v TOP 10, dosáhl GS apod.

Avšak Maruška mi slova taťky začíná čím dál víc naplňovat i když je svoji hrou na kartu dříč, je vždy usměvavá, optimistická - ne tak zapálená do hry. Maruška je úspěšná i ve studiu (držitelka titulu z univerzity) a debl je možná pro ni víc zábavný. Oproti ostatním nemá ani takovou fyzickou sílu - což může být i menším věnováním času na silový trénink, který není tak zábavný jako hrát tenis.

Co k tomu dodat, jestli je to skutečně tak, neviděl bych Marii v singlu nikdy v nějaké užší topce, možná tenis nebude hrát ani tak dlouho.

Na druhou stranu jistě ji to nemám za zlé, život máme jen jeden a pokud ji naplňují i jiné věci než je tenis či chce pojmout svoji tenisovou kariéru sice méně úspěšnou, ale za to více v pohodě, určitě bych ji to nevyčítal.
Reagovat
Mony
Reagovat
Sinuhet1
Ja tu Badosu nejako nesleduju, ale kdykoli na ni narazim, tak se pise neco o zraneni
Reagovat
com
i ve Spanelsku maj svou Muchovou/Vondrousovou
Reagovat
SpacialRecognition
Nemyslím, že Badosa bude hrát další sezonu. Ty zranění se i přes pauzy nelepší, jedině nějaká operace ale pochybuju...
Reagovat
zfloyd
Badosa x Sun , docela pěkný zápas , tu Sun vidím poprvé a je to docela ostrá tenistka
Reagovat
makro99
no hlavně minulej týden na ITFku vypráskala Báru Paličovou i Nikolu Bartůňkovou a myslím, že hraje 6. zápas v 6. den, včetně přeletu ze západní Evropy, jen nevím, jak moc byl ten přelet noční...
Reagovat
Mony
A ve finále dala Watsonovou..Nikola proti ní měla snad 20BB, ale dala snad 1.
Reagovat
tommr
Nikolu rozhodně nevypráskala. Ta s ní svedla naprosto vyrovnanej zápas a prohrála jen kvůli tomu že nebyla schopná proměnit ani jeden z mnoha brejkbolů ...
Reagovat
com
Karolina dnesni vyhrou v letosnim zebricku preskocila Lindicku a uzavira top 10 Ze by klapl i TM
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Maruška 10:0 v TB, to je snad ještě větší nářez než kanár
Reagovat
Tomas_Smid_fan
teda spolu s Timeou, sama ba to nebyla
Reagovat
tommr
Marie sice nezáří ani v deblu ale umí si dobře vybrat partnerku ...
Reagovat
hanz
Vypadá to, že Pavs se probudila z dlouhýho spánku...
Reagovat
tommr
ona nespala ale byla na operaci kolene ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A na operaci nespala?
Reagovat
aligo
Je mi Dayany líto... Ale tak to měla i vloni Linette... Hold úspěch něco stojí
Reagovat
Krisboy
Holt.
Reagovat
aligo
Ano pardon
Reagovat
Krisboy
Nemusíš se omlouvat. Já jen nechápu, proč má tolik lidí takovou nutkavou potřebu používat cizí slova, když jim nerozumí. Proč prostě místo "holt" nepoužijí česká slova "prostě" nebo "zkrátka"? To zvládne podle mě (téměř) každý.
Reagovat
makro99
no nevím, jestli zrovna o "holt" mluvit dneska jako o cizím slově...
Reagovat
Krisboy
Dobrá, je to tedy slovo cizího původu, pane učiteli. Stejně jako hold.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
anebo halt
Reagovat
makro99
mně hlavně přišla v daném případě zbytečná ta kritika potřeby používat cizí slova.. pže "holt" je v češtině dávno používaný hovorový výraz převzatý z němčiny, z časů, kdy tady s náma běžně žili Němci...
Reagovat
Krisboy
No vidíš, mě zase přijde zbytečné používat cizí slova, když je pořádně neznám a hlavně, když mají český ekvivalent, v kterém by se (pravděpodobně) nespletl.
Reagovat
Dobry-den
Lol. Tebe to nějak žere. Řešit na TP takový hovadiny.
Horší než Fandina.
Reagovat
Krisboy
Jj, hlavně, že tvé příspěvky jsou tenisové a k věci
Zejména v tomto článku
Reagovat
Dobry-den
Fakt smutný.
Reagovat
Krisboy
Smutný? Mě tady teda nepřipadá smutné nic.
Reagovat
frenkie57
No prostě bublina jménem Jastremská splaskla, nic nového pod sluncem. To , ovšem, neznamená, že bych jí nepřál nějaký ten úspěch.
Reagovat
Nola
Kaja pekne

dnes sa mi paci vysledok : carevna vs Jastremska 6.0 1:6 6:0, skoda tej jednej hry v druhom sete, WTA
Reagovat
Stybnat
Reagovat
tommr
Karolína sice opět vyhrála ale výkonem moc neoslnila. Oba sety musela otáčet a nebýt proti ní neškodná Zhang tak by asi nedopadla dobře. Se Zhang evidentně nemůže prohrát ať se snaží sebevíc ...
V příštím kole jí čeká mladá Američanka která jí asi prověří víc ...
Reagovat
makro99
0:3 6:3; 3:5 7:5 - rutinérské 1. kolo, 2. kolo napoví víc..
Reagovat
lars
Se zranenymi zady asi moc netrenovala nekolik dni
Reagovat
lvicek
Trenovala? Vzdyt hrala snuru 9 zapasu za 10 dni nebo tak nejak. Celkem zazrak, ze jeste chodi, kdyz k tomu navic uvazime, ze v poslednim skoro roce pravidelne vypadavala v prvnich kolech, takze hrala vetsinou jeden zapas za tyden, spis jeste min...
Reagovat
makro99
právě, že rok odpočívala, tak je fyzicky neopotřebovaná a mentálně nabuzená...
Reagovat
lvicek
Ale jo, ale ze asi neni uplne problem, ze od patku do nedele (mozna) netrenovala...
Reagovat
frenkie57
Trénuje zápasy, to je ten nejlepší možný tréning.
Reagovat
lvicek
No vsak vzdyt jo ;). Ta moje reakce byla na slova, ze kvuli zranenym zadum par dni netrenovala, tak jsem jen chtela podotknout, ze to ted asi neni uplne ten hlavni problem ;).
Reagovat
Mony
Mnohem kvalitnější tenis, než Pavluc-Bouz., v ruce to má Kája parádně, zavideni hodná úderová jistota
Reagovat
Sinuhet1
Maruska to projela, co se da delat :/
Reagovat
Krisboy
Nic.
Reagovat
dadaft
na big pointech byla číňanka marná, je z formy, takže "povinné" vítězství ve dvou...
Reagovat
bardunek666
Dnes jsem zápas viděl asi jen pět minut, takže výkon hodnotit nemohu. Jsem ale rád, že zranění Karolíny není (snad) nikterak vážné a pokračuje vítězně i na dalším turnaji. Soupeřka je v dalším kole hratelná
Reagovat
SpacialRecognition
Pokud se nepletu s touhle výhrou, už není ani teoretická šance, že by Karolína vypadla ze stovky v letošní sezoně. Na to, jak to vypadalo blědě před třemi týdny...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
lvicek
Ziskala letos 776 bodu a momentalne 95. Brenda ma 774 bodu. Ale teoreticka sance je vzdy - hracky kolem stovky mohou zacit vice vyhravat a bodova hranice se muze posunout, neni to pevne dane. Ale s kazdym dalsim bodem se pravdepodobnost toho hodne snizuje ;).
Reagovat
lvicek
Sta Sasnovic ma ted 743 bodu.
Reagovat
tommr
když Karolína vyhraje ještě proti Krueger tak už by měla mít stovku jistou i kdyby už do konce roku nevyhrála ani jeden zápas ...
Reagovat
lvicek
Jo, to uz asi jo ;).
Reagovat
frenkie57
No, já myslím, že Karo má vyšší cíle, než se udržet ve stovce.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist