Podle Kerberové čeká jedničku Plíškovou tlak ze všech stran

12. 7. 2017, 12:55
Aktuality 52
S obrovským tlakem ze všech stran se bude muset vypořádat Karolína Plíšková, která v pondělí poprvé usedne na tenisový trůn. V čele žebříčku vystřídá Němku Angelique Kerberovou, která se s pozicí jedničky těžko srovnávala.
Angelique Kerberová

Loňská vítězka Australian Open a US Open Angelique Kerberová strávila v roli nejlepší hráčky světa 34 týdnů, ale jako královna si nepočínala dobře. Coby jednička měla bilanci 34-19, nevyhrála žádný turnaj a hledala ideální formu.

"Očekávání je obrovské ze všech stran. Tlak si na sebe vytvářím sama a přichází zvenčí. Jedničkou se musíte naučit být," uvedla Kerberová ve Wimbledonu. "Navíc máte mraky povinností a musíte se naučit si věci dobře naplánovat," řekla.

Všechno, o čem devětadvacetiletá Němka mluvila, v nejbližších týdnech čeká o čtyři roky mladší Plíškovou. "Být v desítce a jedničkou je rozdíl, ač se to nezdá. Všechno je najednou mnohem náročnější," upozornila Kerberová.

Podle svých slov procházela procesem, aby se naučila v pozici jedničky fungovat. "Je to zkušenost, kterou se jinde nenaučíte. Musíte si tím projít. Máte dobré a špatné chvilky. Teď se snažím věci zase zjednodušit a hrát tenis," řekla.

Dostat se na první místo je jednodušší, než se tam udržet. Frázi, kterou znají všichni nejlepší sportovci světa, pochopila i Kerberová. "Je to tak. Není snadné se tam vyškrábat, ale udržet se tam je ještě těžší, protože se na vás všechno valí. Musíte vedle tenisu zvládat spoustu věcí a je těžší udržet koncentraci," uvedla.

Přestože si jako jednička prožila hodně stresu, postavení v čele žebříčku si užila. "Touží po tom každá z nás a doufám, že se na vrchol vrátím," řekla. "A kdyby ne, tak jsem jedničkou byla a až se jednou ohlédnu zpět, naplní mě to pýchou," dodala.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

52
Přidat komentář
turista
Kája tu pozici bude psychicky zvládat dobře. Bude ale muset pouze dávat pozor aby jí neunikaly tzv. povinné výhry, což znamená porážet hráčky jako je např. Rybaříková a.j.
Reagovat
blixa
Magda je Rybáriková, ne Rybaříková :D ;-)
Reagovat
slacker
no neke, faaakt? to by jeden vubec nerek
Reagovat
janek_da
Jestli si Angie na sebe vytvářela tlak, tak i extremními dávkami v treninku. Občas už byla dost ztrhaná. A to teď přemýšlím nad nějakou fyzicky nadupanější hráčkou.
Reagovat
tommr
někde jsem čet zajímavý přirovnání Kerberový k sedmibojařce, který dali do ruky tenisovou raketu. Její fyzickej fond je opravdu úctyhodnej, ale s tenisovým umem už je to o trochu horší ... :)
Reagovat
janek_da
no dovol! Angie sváděla ty nejhezčí bitvy. I Petra ve formě na jejich oblíbených površích, destinacích s ní měla problémy a hrál se fantastický tenis.
Reagovat
Frick
Jestli je to takto, tak v tom případě ještě větší obdiv k ní, že co jí nebylo dáno talentem si vydobyla velkou dřinou.
Reagovat
Frick
Je dívka s laskavým pohledem sloníka Dumba :o)

https://www.disneyclips.com/imagesnewb/images/clipdumbobaby2.gif
Reagovat
Jan
Myslím, že Kája při svém salamismu bude v pohodě :)
Reagovat
FulnekUltras
ve 2. kole Wimblu jsme to názorně viděli
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak - salamismus nesalamismus - s tou Rybárikovou byla skoro povinnost vyhrát.
Chápu, že se dá pros-at zápasz mečbolu při 2:0 a sety etc. etc. - ale tadyto bylo prostě špatně
Reagovat
EllNino
asi sleduješ tenis první týden, že tě to překvapuje ... zvlášt v dnešní době bezvládí, kdy každá poráí každou jak na běžicím páse
Reagovat
tommr
tohle ale bylo opravdu nepříjemný překvapení, protože Karolína se zdála být ve velmi dobrý formě (viz Eastbourne) a výsledky na posledních GS měla solidní. Prohrát s výrazně slabší hráčkou když navíc vedla o set a o brejk byl prostě velkej šok ... :(
Reagovat
EllNino
je to šok, já ze svátků neviděl ani míček, a možná to bylo lepší :D Trochu jsem se uklidňoval tím, že Magda na GS hoří jako papír pravidelně, ale ta bilance před Wimbledonem hovořila o formě ... bohužel jí Kája posadila stejně jako Týna, Petra, Bára a Lucka své soupeřky na koně a nakonec ve 3. kole nebyla žádná ... je to smůla, ale je to tenis, jsme moc namlsaní
Reagovat
slacker
a proc jsou tak blbe ze posazuji sve souperky na kone?
Reagovat
EllNino
mohou si dělat, co chtěj ne, stejně tak jako si mohou píchat a dopovat, co chtěj, podle tebe, tak proč by nemohly posadit soupeřku na oře ? :D
Reagovat
bIbec
mě osobně to nepřekvapilo. Říkal sem si, že druhé kolo bude těžké, že tam to nemusí výjít. Je to škoda, věřím, že minimálně to ČF by asi dala. I Když nakonec je to celkem jedno, jestli druhé kolo nebo ČF.. možná snad aby získala trošku sebevědomí pro budoucí roky, že to v tom Wimbledonu může jít.
Reagovat
vrabejka
Snad ji Hrdlička pomůže víc než Černošek Kvitove.
Reagovat
bIbec
ježiš už klid. Má ještě nějaký leta před sebou. Todle si odškrtla a teď už může nabalovat jenom úspěchy jako jednička (později bývalá jednička).. třeba toho nevyhrála moc, než se jí stala, ale to, co vyhraje později, nevíme. Třeba bude úspěšná. A bude se na ni vzpomínat jako na dobrou hráčku, co se stala tou jedničkou. To teď prostě nemůžem vědět.
Reagovat
Frick
No, tak OK - až bude světovou no. 1 a bude mít v zápise položku o 2000 bodech, tak nikdo neřekne ani popel. Možná trochu paralela s její účastí v TOP 10. Když se tam v létě 2015 dostala Kája prvně, tak se dalo řikat, že "hráčka top ten a na GS nepřelezla nikdy přes 3. kolo?!", případně "nevyhrála žádný pořádný turnaj?" No a když se do TOP TEN dostala podruhé, tak už jako hráčka s vyhraným P5 a GS finále...
Reagovat
EllNino
ty budeš remcat, i kdyby Kája byla nultá viď ...
Reagovat
bIbec
Karolína potřebuje vyhrát GS.. je jedno jestli to bude v době, kdy bude jednička nebo ne. Pokud jí v té době nebude a ani se po té výhře na pozici jedničky nevrátí, nikdo to nebude extra řešit. Kromě nějakejch vocasů, co musí řešit kdejakou hovadinu. Jedničkou už se stala, teď to chce ten GS. A už to bude (bývalá) jednička s GS titulem. A to už je sakra úspěch. Samozřejmě lepší by byly 2 tituly, to je jasné. Čím víc tím líp. Já prostě držím palce, aby se to povedlo.
Reagovat
bIbec
chci tím říct, že tyhle dva úspěchy se dají docílit odděleně. Mohla vyhrát GS, ale pak už se třeba nikdy na tu pozici jedničky nedostat. Šancí na GS ještě bude mít hodně.
Tohle bych řekl, že je nakonec jedno, jestli ta jednička přijde s GS nebo přijde třeba až později třeba z pozice pětky. Na to už se nikdo extra ptát nebude.
Být jedničkou bez GS je nevděčná pozice, to je jasné
Reagovat
bIbec
teda že ten GS vyhraje z pozice jedničky (nebo se stane vítězstvím GS jedničkou) nebo ho vyhraje později.
Reagovat
EllNino
už dost, chápem to :D vždyť je to jen číslo před jménem
Reagovat
bIbec
ok :-)

ale neřekl bych, že jednička před jménem je jenom číslo :-) Když nejde o tu jedničku, tak vždycky říkám, že jde o houno.. ale ta jednička už mění situaci..
Reagovat
EllNino
mě třeba jednička nějak extra netankuje :) mám radši pocit z výhry než čísla, asi proto
Reagovat
bIbec
ale jo.. ale lidi všeobecně tankuje.. a hráčka to pociťuje. Samozřejmě ty tituly sou tituly. Jenže jednička je na očích. Světová dvojka zdaleka nedostává takovou čočku, když se jí nedaří jako jednička. Je pod větším tlakem. Od zadu je to všecko malinko jednodušší.
Reagovat
EllNino
já bych to neřešil, páč to stejně nemá cenu :D když třeba za tejden bude zase dvojka
Reagovat
smazaný uživatel
Klidně se všichni nepřejícní třeba pos..te,ale ona je #1!!! ???????????? ????????????
Reagovat
PetaM
Proč se musíš ptát?
Reagovat
Frick
Ty ses tou jedničkou stala "na kurtu" po druhym GS titulu v jednom roce. A to je proti Káje zcela propastnej rodzíl.
Reagovat
FulnekUltras
Kája má prostě ještě kurewsky co dohánět - mj. i meziroční body Petry ze začátku roku 2012. No.1 je pouhá viněta, která o obsahu flašky neříká téměř nic.
Reagovat
Padme
kočka, nevím, proč všem tak vadila...
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, vadila VŠEM !!! Dále to nekomentuji.
Reagovat
EllNino
mně teda nevadilo ...
Reagovat
Padme
To je dobře ;)
Reagovat
horska.kraslice
Ani mně nevadila, vůbec. Z potenciálních střídaček Sereny byla nejlepší, navíc vyhrála v sezóně dva GS a 1 finále k tomu. Pak se pod tlakem nastálé situace více méně hroutila, ale je to pochopitelné, každý není tak silný, aby to ustál.
Reagovat
sprchon
Pane vachmajstr, vy jste Hlavsa...

Další do ignoru.
Reagovat
tommr
bylo to utrpení pro všechny včetně Kerberový samotný. WTA potřebuje silnou jedničku, která má všeobecnej respekt. Doufám, že Karolína si jako úřadující jednička povede podstatně líp ... :)
Reagovat
Padme
Tak utrpení to pro ni asi bylo, ale vyhrála 2 GS, to není tak zlý :D
Reagovat
tommr
je třeba rozlišovat mezi její cestou na vrchol během který Kerberová ty 2 GS vyhrála a jejím úřadováním na trůnu kdy se víceméně jen trápila ...
Reagovat
Padme
Souhlasím, snad se bude Karolíně dařit lépe ;)
Reagovat
pockerface
Fantasto. Karolína je v jádru asi dobrá, citlivá holka, ale bohužel na dost lidí působí chladně možná až arogantně nebo taky flegmaticky. Nevím jestli bude mít u soupeřek, novinářů a dalších respekt. Respekt u hráček má podle mého Petra, Venus, Světlana a z těch mladších? No nějak mě nikdo nenapadá.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, dobře napsáno. Akorát si myslím, že jestli se má Karolína na prvním místě usadit trochu déle, tak zpočátku by ta arogance nebyla na škodu.
Reagovat
tommr
Karolína si ten respekt bude muset vybojovat na kurtu dobrejma výsledkama na velkejch turnajích. Jiná cesta k tomu nevede ...
Reagovat
smazaný uživatel
To je úúúplně fuk,prostě je "1"!!! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
To všechno víme Angii, ale aby tě to udělalo takhle pasivní? Vždyt ty poslední zápasy vypadaly, jako bys nechtěla ani vyhrát.

U Simony mám dost podobný pocit, a ve velkých zápasech se z ní stává hráčka jednoho setu. Těch zápasů letos sehrála několik, a po vyhraném setu začne hrát defenzívu, která ji žádné ovoce nepřináší. Jinak pro Johannu klobouček, to jak zvládla druhý set otočit svou bojovností, skvělý zápas. Evidentně před turnajem nemluvila do větru, a letos ten Wimbledon chce vyhrát. S takovým přístupem má rozhodně šanci.
Reagovat
Nola
je pravdou, ze obe nezvladaju tlak, ale ani Kaja nezvladla zapas s Magdou, ktory mala do polky 2.setu pod kontrolou, tak radsej psst.... cas ukaze
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle ale můžeš napsat skoro po každém prohraném zápase, stejně jako, když vyhraje turnaj. Někdy rozhodnou maličkosti, a co jsem si všiml, tak Magda byla už ke konci 2.setu aktivnější a štastnější hráčkou.
Reagovat
turista
Kdyby Kája nevyhodila dvě pro ní jinak rutinní smeče ve druhém setu do autu na bigpointech tak tu Rybaříkovou porazila. To byl rozhodující okamžik jejího zmaru. Pro Rybaříkovou to byla haluz.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist