Podzimní obrození Južného pokračuje: porazil i Davyděnka a míří na Murrayho

8. 11. 2009, 09:59
Aktuality 9
ATP VALENCIA - Letošní léto Michailu Južnému příliš nevyšlo, chladné podzimní dny však Rusa doslova probudily. Ve Valencii vyřadil i světovou sedmičku Davyděnka a potřetí za poslední měsíc postoupil do finále. V něm vyzve nejvýše nasazeného Murrayho.
Michail Južnyj a jeho vítězné gesto

Michail Južnyj si na jaře zahrál finále v Mnichově. Byl to jeho první svělý okamžik od loňského osmifinále ve Wimbledonu. Pak ale šly výkony sedmadvacetiletého rodáka z Moskvy opět k bodu mrazu. Během léta vyhrál jen šest zápasů z 16.

Už čtvrtfinále v Kuala Lumpuru však naznačovalo odraz k lepším zítřkům. V Tokiu vyřadil Simona, Hewitta nebo Berdycha a padl až ve finále s Tsongou. Následně se po téměř dvou letech dočkal titulu, když ovládl pro Rusy prestižní podnik v Moskvě. Z Petrohradu kvůli únavě odstoupil, tento týden ale znovu válí ve Valencii: nezastavil ho Tsonga, byť zraněný, Cuevas, Simon a v semifinále ani Nikolaj Davyděnko.

Ten ještě stále nemá jistou účast na Turnaji mistrů a o ztrátě motivace tak nemohla být řeč. Davyděnko vyhrál první set a kráčel za čtvrtou výhrou v pátém vzájemném střetnutí, Južnyj se ale do zápasu vrátil. Vyrovnal a v rozhodujícím dějství se rychle dostal do vedení 4-0. To nepustil a postoupil do finále.

"Byl to dobrý zápas, náročný, ale měl jsem i trochu štěstí," přiznal Južnyj.

O druhý letošní titul se ve Španělsku utká s nejvýše nasazeným Andym Murraym. O pět let mladší Brit zdolal ve třísetové bitvě domácího Fernanda Verdaska, který stejně jako Davyděnko ještě nemá jistou účast na Turnaji mistrů.

Pětadvacetiletý Verdasco mohl v úvodním setu jako první získat brejk, za stavu 3-2 ho ale nevyužil a už neuhrál ani game. V druhé sadě sice dokázal zlepšit servis a vyrovnat, nicméně konečné slovo si vzal Murray.

"Snažil jsem se zůstat klidný a nepanikařit, protože on (Verdasco) střílel vítězné údery a dostával mě pod tlak," komentoval Murray zlomový bod prvního setu.

S Južným se utká teprve podruhé. Jejich první vzájemná konfrontace skončila těsným vítězstvím Brita, jenž ruského soupeře dokázal porazit před dvěma lety v Petrohradu.

"V posledních měsících hraje velmi dobře. Viděl jsem ho tu hrát v semifinále, bude to hodně těžké utkání," uvědomuje si třetí hráč světového žebříčku.

Čermák si zahraje o titul
Český tenista František Čermák si ve Valencii zahraje o titul ve čtyřhře. Spolu se Slovákem Martinem Mertiňákem porazili v semifinále rumunské duo Victor Hanescu a Horia Tecau 7-5 6-3 a postupem do finále si zvýšili šance na účast na Turnaji mistrů.

O pátý letošní titul si Čermák s Mertiňákem zahrají se Španěly Marcelem Granollersem s Tommym Robredem.

Česko-slovenská dvojice se v letošním žebříčku čtyřhry díky vyřazení rivalů Mariusze Fyrstenberga a Marcina Matkowského v prvním kole posune na osmé místo, které zaručuje účast na Turnaji mistrů v Londýně.

Před polským duem má Čermák s Mertiňákem momentálně náskok 225 bodů. Pokud by ve Valencii získali titul, vedli by před turnajem Masters v Paříži, který je posledním podnikem před Turnajem mistrů, o 425 bodů.

- ATP 500 VALENCIA (Španělsko, tv. povrch / hala, 2.019.000 eur) -
sobotní výsledky (07. 11. 2009)

Dvouhra - semifinále:
A. Murray (1-Brit.) - Verdasco (4-Šp.) 6-3 2-6 6-3
Južnyj (Rus.) - Davyděnko (2-Rus.) 3-6 6-4 6-3

Čtyřhra - semifinále:
Čermák/Mertiňák (3-ČR/SR) - Hanescu, Tecau (Rum.) 7-5 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
wfcollapse
murray měl včera nějaké zdravotní problémy, ale nenechal se ani ošetřit. no uvidíme dneska, kdyby byl murray 100 procentně zdráv, nebude mít juzny sanci.
Reagovat
smazaný uživatel
Murray dneska s juznym jasne vyhraje, vy to nevidite take? jak to? Pred pul rokem jsem ho nenavidel, ale ted uz vubec ne..Mne uz zacina libit, jak pekne hraje na psychiku, nikoliv utocne..atd. Ma nejmene nevynucenych chyb a nejlepsi return ze vsech na okruhu, coz je obdivuhodne!
Reagovat
smazaný uživatel
za taký kurs co nabízí sazkovky na Murray si můžou strčit asi tak víš kde , Južnyj sice není favorit ale že by byl Murray až taký favorit se mě nezdá na to co hraje poslední dobu Južnyj , tady jde jasně vidět že tě sázkovky chtějí okrást a už jen z toho důvodu bych hrál Južnýjho !
Reagovat
smazaný uživatel
ale lidi neblbněte ... Murray je tu asi hodně oblíbený he he he
Reagovat
smazaný uživatel
Pojď Míšo, poraž ho! Včera hrál ještě hůř, než obvykle Murray a zápas mu vyhrály chyby Verdasca.
Reagovat
smazaný uživatel
Michaile, jedna prosba, poraz Murrayho.Nic víc od tebe už nechci.
Reagovat
smazaný uživatel
CHci úplně to samé, Márymu nepřeji absolutně nic.
Reagovat
smazaný uživatel
Murrayho defenzivní tenis mě vždy nudí k smrti, proto se dívám jenom na zápasy kdy vím že mu ten jeho nudny tenis stačit nebude.Taky to tak máte?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist