Popyrin má první trofej z antuky. V Umagu otočil finále s Wawrinkou

30. 7. 2023, 22:57
Aktuality 6
ATP UMAG - Australan Alexei Popyrin (23) přetavil i svůj druhý postup za čtvrtfinále turnaje ATP v titul. Na antuce v chorvatském Umagu ve finále udolal 6:7, 6:3, 6:4 šampiona z roku 2006 Stana Wawrinku (38), přestože v závěru bojoval s křečemi, a navázal na předloňský triumf v Singapuru. Švýcar naopak neukončil již šestileté čekání na 17. titul.
Profily hráčů
Alexei Popyrin a Stan Wawrinka

Alexei Popyrin získal svůj jediný titul na okruhu ATP v únoru 2021 na halové akci v Singapuru, který byl jednorázově doplněn do vinou pandemie koronaviru prořídlého kalendáře. Na jiném turnaji nebyl dál, než ve čtvrtfinále.

Povedlo se mu to až tento týden bez ztráty setu na antuce v Umagu a znovu to nakonec dotáhl až k titulu. Ve finále uspěl opět navzdory prohranému prvnímu setu, v Chorvatsku udolal 6:7, 6:3, 6:4 Švýcara Stana Wawrinku.

Přestože měl Popyrin v nohách včerejší více než tříhodinové semifinále proti Matteu Arnaldimu a ve třetí sadě po nepotvrzení brejku z úvodního gamu bojoval se svalovými problémy i křečemi, o patnáct let staršího soka díky změně taktiky přeci jen skolil.

"Celý turnaj jsem bojoval v bitvách, které ani nevím, jak jsem vyhrál. Tahle byla nejlepší z nich. Ve třetím setu za stavu 2:1 jsem dostal křeče, cítil jsem, jak svalu pnou. Vůbec nevím, jak jsem vyhrál," řekl bývalý vítěz chlapeckého French Open Popyrin.

"Fyzioterapeut mi řekl, že pokud se vrátím na kurt, bude to hodně těžké. Ale nemělo smysl vzdát, bylo to finále. Řekl jsem, že když prohraju, tak prohraju. A pokud vzdám, stejně prohraju. Takže zůstat na kurtu mi pořád dávalo šanci vyhrát, proto jsem se rozhodl pokračovat a bojovat dál," uvedl Australan.

"Je neuvěřitelná čest hrát finále s někým jako je Stan. Vyrůstal jsem sledováním jeho, Rogera, Rafy a Novaka. A porazit ho ve finále je neuvěřitelný pocit, slovy to nelze popsat," radoval se Popyrin, který v žebříčku vyletí na 57. místo a překoná své maximum.

Wawrinka přitom byl ve třetím setu na koni. Za stavu 3:2 měl brejkbol a zdravotně indisponovaného soupeře mohl dorazit, jenže v klíčovém okamžiku udělal nevynucenou chybu a Popyrin se vrátil do hry.

Osmatřicetiletý Švýcar ve svém celkově 31. finále a prvním po čtyřech letech nedokázal vybojovat 17. titul, na který čeká od roku 2017. Před 17 lety právě v Umagu slavil svůj premiérový triumf.

Zatímco Wawrinka se již vydá na US Open Series, Popyrin bude v příštím týdnu startovat na posledním letošním turnaji ATP na antuce v rakouském Kitzbühelu.

• ATP 250 UMAG •
Chorvatsko, antuka, 630.705 eur
nedělní výsledky (30. 07. 2023)
• Dvouhra - finále •
Popyrin (Austr.) - Wawrinka (6-Švýc.) 6:7(6), 6:3, 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

6
Přidat komentář
Krisboy
Teda Stane smile
Reagovat
EllNino
Výborně, nečekal jsem :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Škoda, že to Stan nedotáhl.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nedosáhl, protože je to babral...
Nepřehrát soupeře v křečích, navíc s bb v zádech a vítězným míčem na raketě, kdy ho namísto kraťasu, který by Popík nedoběhl napálí za bl...smile Takže ne 5:3, ale 4:4, pak dably a nesmysly na 4:5 a při stavu 30:40 vypalí míč jednoručákem na riziko po lajně.

No nic, asi nakonec vyhrát nechtěl, přál výhru soupeři, takže proč bych se tím měl trápit já...
Reagovat
Stan_Borowitz
No jo no, to jsou ti Švýcaři. Na co nedosáhnou, to nedotáhnou... Jak s oblibou píšou žumpá- pardon, žurnalisté, Alex pomstil Rogera za MC 2014...
Reagovat
turista
No potvrdilo se, že vyhrávat tituly po dovršení 37 a 38 letech věku není moc časté. Federer byl vyjimka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist