Pořádně hořký konec kariéry. Isner na domácím US Open nedotáhl vedení dvou setů a nevyužil mečbol

31. 8. 2023, 22:07
Aktuality 4
John Isner (38) se rozhodl na letošním US Open ukončit kariéru a rozlučka s domácími fanoušky mu pořádně zhořkla. Vítěz 16 turnajů ATP a bývalý osmý hráč světa totiž ve druhém kole nedotáhl náskok 2:0 na sety, v rozhodující sadě neproměnil mečbol na returnu a s krajanem Michaelem Mmohem (25) prohrál 6:3, 6:4, 6:7, 4:6, 6:7. Mladší z Američanů zabojuje o své premiérové grandslamové osmifinále proti Jackovi Draperovi (21).
John Isner (© Profimedia)

John Isner hrál po koronavirové pauze v roce 2020 velmi omezený program, který mu znemožňoval se stabilně prezentovat nejlepší formou. Nepřekvapivě se tak v žebříčku propadl až na současnou 157. pozici. Bývalý osmý hráč světa navzdory nedostatku herní praxe dokázal triumfovat předloni v Atlantě a slavit svůj 16. titul z podniků ATP.

V letošní sezoně odehrál před cestou na US Open celkem 13 turnajů a kromě finále v Dallasu, v němž neproměnil mečboly, a semifinále v Newportu se mu nikde nedařilo. Dokonce 10krát ztroskotal hned na prvním protivníkovi. Americký veterán, který dokázal porazit všechny členy slavné Big Four (Novak Djokovič, Rafael Nadal, Roger Federer a Andy Murray), se tak zřejmě správně rozhodl ukončit svou na zážitky bohatou a úspěšnou kariéru.

Statistiky zápasu Mmoh - Isner

A kde jinde se rozloučit s téměř 20letým působením na profesionální úrovni než na domácím US Open. Dvojnásobný čtvrtfinalista nastoupil k prvnímu zápasu v úterý a bez ztráty setu přehrál Facunda Díaze Acostu.

Sympatický obr disponující dělovým servisem byl přitom velmi blízko k tomu, aby ve Flushing Meadows poprvé od roku 2019 postoupil do třetího kola. Proti krajanovi Michaelovi Mmohovi vedl už 2:0 na sety. Vzápětí ale prohrál tie-break a o několik desítek minut později bylo po téměř třech hodinách srovnáno. Starší z Američanů se ovšem nevzdával a v rozhodujícím dějství si vypracoval mečbol na returnu. Ten však neproměnil a v závěrečném super tie-breaku podlehl 7:10, ačkoli dvakrát disponoval náskokem minibrejku. Utkání trvalo čtyři hodiny.

"Je to těžké, ale myslím, že jsem dřel, jak jen to šlo," uvedl na kurtu Isner a neskrýval emoce. "To je důvod, proč jsem celý život tak tvrdě pracoval, abych hrál v takovéhle atmosféře. Viděli jsme, že nemusím vždy vyhrát, ale hrát před takovýmhle publikem a takovou podporou je výjimečné," dodal Isner.

Jen o pár hodin později se s kariérou rozloučil definitivně, když vypadl i ve čtyřhře po boku rovněž loučícího se krajana Jacka Socka. Američtí vítězové tří turnajů Masters 1000 v prvním kole prohráli 2:6, 6:3, 6:7 s americko-francouzskou dvojicí Robert Galloway a Albano Olivetti, přestože podávali na postup.

Mmoh se tak podruhé v kariéře probojoval do třetího kola grandslamových akcí, na letošním Australian Open schytal v této fázi výprask od krajana Jeffreyho Johna Wolfa. Tentokrát bude o své největší osmifinále bojovat s Jackem Draperem, který vyřadil nasazeného Huberta Hurkacze a rovněž vyrovnal své maximum na majorech.

Hurkacz už může považovat druhé kolo na US Open za prokletí. Nejlepší polský tenista v něm ztroskotal popáté ze šesti startů, jedinou výjimkou je nezdar v prvním kole v roce 2019. Tentokrát neuhrál set s Draperem, s nímž vyhrál oba předchozí souboje.

Alcaraz – Harris 6:3, 6:1, 7:6

Carlos Alcaraz na loňském US Open získal první grandslamový titul a v 19 letech se stal nejmladší světovou jedničkou v historii. Minulý měsíc ve Wimbledonu sice po finálové bitvě s Novakem Djokovičem slavil již druhý triumf na grandslamu, ještě před svým úvodním letošním vystoupením v New Yorku ale věděl, že o pozici v čele žebříčku přijde. A to i v případě, že loňský úspěch zopakuje.

Jeho srbský konkurent totiž loni v New Yorku nestartoval a neobhajuje žádné body. A když v pondělí zvládl zápas prvního kola, zajistil si návrat na post světové jedničky. Z pohledu žebříčkového postavení se tedy rozhoduje už jen o tom, zda španělský mladík udrží 2. místo před Daniilem Medveděvem a kolik bude ztrácet na Djokoviče. Může to být pár desítek bodů, ale také i téměř čtyři tisíce.

Dvacetiletý Španěl zatím roli favorita bez problémů potvrzuje. Po úvodní skreči Dominika Köpfera si po drobných problémech poradil také s jihoafrickým kvalifikantem Lloydem Harrisem. Předloňského čtvrtfinalistu porazil 6:3, 6:1, 7:6, když ve třetí sadě několikrát bojoval o udržení servisu, jednou o něj přišel a musel otáčet vývoj z 2:4.

Ve třetím kole se Alcaraz utká s Britem Danielem Evansem, s nímž vyhrál oba vzájemné souboje hladce 2:0 na sety.

Medveděv – O'Connelly 6:2, 6:2, 6:7, 6:2

Danill Medveděv na US Open získal svůj první a na rozdíl od Alcaraze zatím stále jediný grandslamový titul v roce 2021. Při loňské obhajobě neztratil v prvních třech kolech ani set, ale v osmifinále ztroskotal na Nicku Kyrgiosovi.

Letos už si jedno malé klopýtnutí neodpustil. Po úvodní drtivé a své nejjednoznačnější grandslamové výhře 6:1, 6:1, 6:0 nad Maďarem Attilou Balázsem kráčel za hladkým vítězstvím i proti Christopheru O'Connellovi, krátce před půlnocí si ale rychlý postup nečekaně zkomplikoval.

Sedmadvacetiletý Medveděv vedl 6:2, 6:2 a.4:2 a sebevědomě mířil za svým cílem. Pak se ale nechal vykolejit z koncentrace divokými diskuzemi s publikem a soupeř toho dokázal využít. V tie-breaku favorit neudržel vedení 5:2, po dvojchybě a nevynucené chybě nevyžil dva mečboly a sedmou dvojchybou O'Connellovi set 'daroval'.

Na další průběh ale bývalý vítěz Turnaje mistrů dokázal zmobilizovat především psychickou kondici a vypracoval si vedení 4:1. Ve sedmé hře při svém podání smazal manko 0:40, získal 9 z posledních 11 fiftýnů a nakonec až více než hodinu po půlnoci zvítězil 6:2, 6:2, 6:7, 6:2.

"Byl to těžký a složitý zápas. Nevím proč, ale v některých momentech jsem si uvědomil, že musím začít hrát lépe, jinak skončim. Jsem šťastný, že jsem to v sobě dokázal zlomit a zase hrát dobrý tenis," komentoval Medveděv. "Fanoušci mi někdy pomůžou, někdy ne. Záleží na situaci. Ale dnes mi to možná pomohlo se nabudit k lepšímu výkonu."

Ve třetím kole na Medveděva čeká dvanáct zápasů neporažený Sebastián Báez (h2h 0:0). Dvaadvacetiletý Argentinec, který v srpnu triumfoval na antuce v Kitzbühelu i na dlouho neoblíbeném tvrdém povrchu ve Winston-Salemu, v New Yorku postoupil poprvé v kariéře do třetího kola grandslamu poté, co mu za stavu 6:7, 6:4 a 6:4 vzdal brazilský kvalifikant Felipe Meligeni.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
čtvrteční výsledky (31. 8. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Alcaraz (1-Šp.) - Harris (JAR) 6:3, 6:1, 7:6 (7:4)
Medveděv (3-Rus.) - O'Connell (Austr.) 6:2, 6:2, 6:7 (6:8), 6:2
Sinner (6-It.) - Sonego (It.) 6:4, 6:2, 6:4
Rubljov (8) - Monfils (Fr.) 6:4, 6:3, 3:6, 6:1
Zverev (12-Něm.) - Altmaier (Něm.) 7:6 (7:1), 3:6, 6:4, 6:3
De Minaur (13-Austr.) - Yibing Wu (Čína) 6:1, 6:2, 6:1
Norrie (16-Brit.) - Hsu Jü-hsiou (Tchaj-wan) 7:5, 6:4, 6:4
Draper (Brit.) - Hurkacz (17-Pol.) 6:2, 6:4, 7:5
Dimitrov (19-Bulh.) - A. Murray (Brit.) 6:3, 6:4, 6:1
Jarry (23-Chile) - Michelsen (USA) 4:6, 6:3, 6:3, 6:3
Evans (26-Brit.) - Van de Zandschulp (Niz.) 1:6, 6:1, 6:3, 6:3
Mmoh (USA) - Isner (USA) 3:6, 4:6, 7:6 (7:3), 6:4, 7:6 (10:7)
Rinderknech (Fr.) - Berrettini (It.) 6:4, 5:3 / skreč B.
Báez (Arg.) - Meligeni (Braz.) 6:7 (7:9), 6:4, 6:4 / skreč M.
Arnaldi (It.) - Fils (Fr.) 3:6, 7:5, 7:6 (7:5), 5:7, 6:4
Wawrinka (Švýc.) - Etcheverry (30-Arg.) 7:6 (8:6), 6:7 (7:9), 6:3, 6:2

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
turista
Bylo to loučení podobně hořké jako měl Federer ve Wimbledonu. I když ten ho tehdy neplánoval. Pak už mu potíže s koleny nedovolily nic.
Reagovat
bIbec
1111smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ale nebuď srab a ještě někde vyhraj smile
Reagovat
Krisboy
Třeba v Atlantě smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist