Potvrzeno. Rusky odehrají finále Fed Cupu s týmem náhradnic

23. 10. 2013, 18:45
Aktuality 19
Dvakrát v letošním Fed Cupu otočily nepříznivý vývoj zápasů, aby se po dvou letech znovu probojovaly do finále týmové soutěže. V něm ale ruské tenistky čeká na italské půdě mimořádně těžký úkol: proti domácím tenistkám totiž nastoupí v sestavě, v níž chybí jedenáct nejlepších hráček.
Šamil Tarpiščev s týmem, který před lety sbíral jeden titul za druhým

Při pohledu na světový žebříček je jasné, že Rusko stále patří mezi ženské tenisové velmoci. Některé zraněné hráčky sice vyklidily přední pozice, mezi nejlepší třicítkou je jich ale pořád šest.

S těmi ovšem kapitán Šamil Tarpiščev nemůže počítat. Nemůže počítat dokonce ani s nikým z nejlepší světové stovky. Jedničkou jeho týmu tak ve finále bude až 138. hráčka pořadí WTA Alexandra Panovová; všech jedenáct lépe postavených krajanek v žebříčku dvouhry WTA se z různých důvodů omluvilo.

Kirilenková: Hrála jsem sedm let, teď chci výš v žebříčku
V Cagliari budou 2. a 3. listopadu hrát za Rusko kromě Panovové ještě Alisa Klejbanovová (186. ve dvouhře WTA), Irina Chromačevová (231.) a Margarita Gasparjanová (317.). Italky jsou proto jasnými favoritkami. V týmu totiž mají světovou sedmičku Saru Erraniovou, třináctku Robertu Vinciovou, jednatřicítku Flavii Pennettou a Karin Knappovou (41.), která nahradila v sestavě Corrada Barazzuttiho Francescu Schiavoneovou (42.).

Tarpiščev nemohl povolat zraněnou světovou trojku Marii Šarapovovou, která ale stejně Fed Cup příliš nehraje. Trojice Maria Kirilenková (18.), Jelena Vesninová (25.) a Anastasia Pavljučenkovová (26.) dala přednost Turnaji šampionek v Sofii, který se hraje ve stejném termínu jako Fed Cup.

"Bylo to těžké rozhodnutí, ale po zranění nejsem dost dobrá, abych týmu, který vyžaduje větší odpovědnost, pomohla," napsala Kirilenková na sociální síti. "Sedm let jsem hrála za národní tým a můj žebříček tím trpěl. Letos chci končit rok ve dvacítce, proto jedu do Sofie," řekla už dříve Vesninová.

Světlana Kuzněcovová (21.), dřívější stálice týmu, který vyhrál soutěž v letech 2004 až 2008 čtyřikrát, se rozhodla už nehrát a Jekatěrina Makarovová (24.) má problémy se zápěstím. V nominaci nejsou ani Naďa Petrovová (105.), Věra Duševinová (119.), Olga Pučkovová (127.), Nina Bratčikovová (128.) či Daria Gavrilovová (129.).

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pre koho sa ten fed cup vlastne hraje??..Hráčky to majú totálne na háku, finále nefinále, radsej si pojdu uhrat 70b do Sofie..Vo Fed cupe, kde reprezentujú styri hráčky, aby to odmietlo 11 za sebou?..Tak to je obrovský tenisový precedens a hanba snáď desaťročia..

To je akoby v hokeji odmietlo nastúpiť postupne 60hokejistov reprezentantov...Je to rovnaký pomer..
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, tady každý vidí, že týmové soutěže jsou jen jakýsi doplněk, maximálně na rozehrání.
Reagovat
lars
kapitán Tarpiščev mel povolat Zvonarevovou :))
Reagovat
lars
Nabídl jsem hráčkám, že v případě vítězství mohou mít celou odměnu, tedy 400 tisíc dolarů. Ale ony daly přednost Sofii," posteskl si kapitán Tarpiščev.

Meli to zkusit prodat jinemu statu :))
Reagovat
smazaný uživatel
To radšej mohli prehrať s našimi (SVK), predsa tie by dali do toho srdce a snahu vyhrať ako vidím na rozdiel od Rusiek
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ruská federace se stala žhavými kandidáty na komedii roku 2013.
Doufám, že Australanky je příští rok v únoru odstřelí ze světové skupiny.
Reagovat
skott
Které Australanky, ty s Ruskama v týmu?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak budiž podle tebe : Australsko-ruskými hráčkami :)
Reagovat
smazaný uživatel
A vůbec bych se nedivil, kdyby v hlavní roli hrála Irina a Margarita. Svým způsobem vypadá Šamil jako liška mazaná, aby nás ještě nepřekvapil.
Reagovat
skott
Problém je, že jaksi tady není z čeho vařit. Ira je sice diamant a bude z ní hvězda, ale letos byla dlouho zraněná a těžko očekávat, že najednou něco předvede. Tarpiščev sice má reputaci mistra stratéga oprávněně, ale to je minulost. V posledních letech právě jeho chyby stáli jak DC tak FC několik duelů, včetně finále 2011. Kdyby alespoň Fed Cup tým nechal Larisse s Nasťou...
Reagovat
tommr
odpovědnost za to nese nejen Rusko, ale i neschopný vedení WTA a ITF ... :(
Při pohledu na ruskou sestavu mě to naše letošní vyřazení s Italkama mrzí dvojnásob. Vítězství ve finále proti čtvrtý garnituře Ruska by pro naše holky bylo hodně snadný ...
Reagovat
pepin
To víš bejt to za komančů tak to bychom viděli jak by mazaly.
Reagovat
Jan
Mě to taky napadlo, že přejít přes Italky, tak by to byla obrovská šance obhájit potřetí. Zas by někteří říkali, že to měly usnadněné výběrem Ruska. Ale Italkám to určitě vadit nebude :)
Reagovat
Frick
Reagovat
Jan
To my vypustit 11 nejlepších hráček v FC nebo hráčů v DC, tak hrajeme pralesní ligu někde v Africe. Nám by stačilo vypustit i jen 2 nejlepší hráče/hráčky. Ale těm Ruskám, co nejedou to zjevně nevadí.
Reagovat
tommr
my máme taky poměrně širokou základnu kvalitních hráček. Kdyby odřeklo 11 našich momentálně nejlepších hráček tak by naše sestava mohla vypadat třeba takto:
Sandra Záhlavová
Tereza Smitková
Katka Siniaková
Bára Krejčíková
na účast ve světový skupině by to sice nejspíš nestačilo, ale pralesní ligy bych se ani v tomhle složení nijak zvlášt nebál ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
No a co mužská část? Tam je to snad ještě horší ne?
Reagovat
tommr
v mužích jsme na tom o něco hůř. Náš dvanáctej nejlepší hráč je momentálně Adam Pavlásek, kterej je na 399.místě ve světovým žebříčku ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně, že není na 400. místě, to by bylo fakt blbý :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist