Povedený grandslamový debut! Menšík na US Open prošel kvalifikací

26. 8. 2023, 21:12
Aktuality 45
US OPEN - Jakub Menšík (17) v New Yorku nepotřeboval žádné velké oťukávání a sbírání zkušeností a hned svůj první pokus v kvalifikaci grandslamu proměnil v postup do hlavní soutěže. V závěrečném třetím kole si poradil s krajanem Zdeňkem Kolářem (26) a probojoval se mezi elitu US Open. Loňskou úspěšně absolvovanou kvalifikaci nezopakoval Tomáš Macháč (22), který ve třetím kole prohrál s Chorvatem Bornou Gojem.
Jakub Menšík (© Profimedia)

Jakub Menšík sbíral grandslamové zkušenosti zatím jen jako junior. Nejdál to dotáhl na loňském Australian Open, na kterém padl až ve finále po čtyřhodinovém maratonu a kurt musel kvůli křečím opouštět na vozíčku.

O rok a půl později si sedmnáctiletý talent, který už dostával rady i během tréninků s Novakem Djokovičem, odbývá úspěšnou premiéru na grandslamu dospělých. V newyorském Flushing Meadows prošel nevyzpytatelnou tříkolovou kvalifikací a zajistil si místo mezi 128 nejlepšími hráči turnaje.

Menšík po třísetových obratech proti bývalé světové devítce Fabiu Fogninim z Itálie a Švýcaru Leandru Riedimu zvládl i rozhodující derby proti Zdeňku Kolářovi. O devět let staršího krajana porazil 7:5, 6:4.

Mladší z českého dua ztratil hned první servis a nepotvrdil brejk z úvodní hry, ale v dalším průběhu už o podání nepřišel a dokonce nečelil brejkbolu. Během dvou měsíců vyhrál i druhý vzájemný zápas ve dvou setech.

176. hráč světa Kolář zkoušel štěstí v boji o start na US Open popáté v kariéře a poprvé se v kvalifikaci grandslamu na tvrdém povrchu dostal přes dva soupeře. Už 21. z 22 pokusů kvalifikovat se na grandslamový turnaj ale skončil neúspěchem. Slavil jen loni na Roland Garros, kde dokonce zaznamenal vítězný debut v hlavní soutěži a ve druhém kole trápil Stefanose Tsitsipase. Mezi elitu se pak dostal i na následném Wimbledonu, když se na něj při losu usmálo štěstí jako na šťastného poraženého kvalifikanta.

Svou premiéru v hlavní soutěži grandslamového turnaje zahájí proti 60. hráči světa Grégoiremu Barréremu z Francie, který v přípravě na US Open prohrál tři ze čtyř utkání.

Gojo – Macháč 7:6, 6:2

Poslední krok nedokázal udělat Tomáš Macháč. Po výhrách nad Francouzem Laurentem Lokolim a bývalým finalistou Kevinem Andersonem z JAR skončil po porážce 6:7, 2:6 s Chorvatem Bornou Gojem.

Dvaadvacetiletý rodák z Berouna startoval v kvalifikaci grandslamu podesáté v kariéře, již pošesté se prodrat tříkolovým sítem ale nedokázal. Minimálně jednou se mu to povedlo na každém ze čtyř turnajů 'velké čtyřky', loňský úspěch v New Yorku ovšem neobhájil.

V hlavní soutěži dvouhry mužů se na letošním US Open představí tři čeští tenisté. Jistotu startu na posledním grandslamu sezony měli předem jistou Jiří Lehečka, jenž v prvním kole narazí na Aslana Karaceva, a díky chráněnému žebříčku také Jiří Veselý, který začne proti francouzskému kvalifikantovi Enzu Couacaudovi.

• US OPEN 2023 •
USA / New York, tv. povrch, 22.350.000 dolarů
sobotní výsledky (26. 08. 2023)
• Kvalifikace dvouhry mužů - 3. kolo •
Menšík (ČR) - Kolář (ČR) 7:5, 6:4
Gojo (8-Chorv.) - Macháč (19-ČR) 7:6 (7:5), 6:2

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

45
Přidat komentář
EllNino
v 17 se dostat do MD na GS, to přeci jen není v českých vodách tak časté, myslím tím ATP :)

I v 1. kole má na to, koho mohl dostat, hratelného Barrereho, který není žádný vzor stability, takže šanci určitě dostane :)

Tomáš škoda, pořád se plácá kolem 120. místa už 3. sezónu a ne a ne prorazit, nevím, jestli to někdy přijde, pořád věřím, že ano ...
Reagovat
Kytka
Naposledy se takto na svůj první GS, shodou okolností také na US Open, dostal pár dní před 18tými narozeninami Tomáš Berdych a protlačil se do druhého kola. V roce 2003. Kuba je cca o 3 měsíce mladší než tehdy Tomáš. Mohl by to aspoň zopakovat. Koukala jsem na Kubovo třetí kolo kvaldy, je šikovný, při své výšce hodně pohyblivý, působí jako kliďas, téměř poker face, v jeho věku.
Reagovat
hanz
Jo, psal jsem tu, že cítím Berdýškovinu a aky že jo... rukopis je tam hoooodněěě znatelný... také se vždycky složil, když o něco šlo... takže klasika, nepřekvapilo...
Reagovat
jurasekh
Jirka je zatím mladý janek, potřebuje dozrát a vyhrávat jednou bude (a navíc na něj i doma bude tlačit Kuba Menšík)! A k Tomášovi: ten vyhrál v 19 "1000" v Paříži a v éře Federera, Nadala, Djokoviče, Murrayho a mnoha dalších skvělých hráčů byl světová 4! Kdo z vás to má, pánové?!?smile
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Kytka
Tomáš Berdych si ke konci vysloveně drbal hlavu. měl by se krotit, tohle Jirkovi asi taky nepřidalo.
Reagovat
Marduch
Tom si nejspíš znovu prožíval své vlastní exponované chvíle :-//
Reagovat
frenkie57
bere čtvrtý titul, první na betonu a nutno konstatovat, že naprosto zaslouženě. J2rkovi to neska nepsalo, hodně chyb. Baez naopak hrál téměř bezchybně, hodně si věřil a na hře to bylo vidět.
Ale nevadí, postupem do třetí desítky(nové maximum) si Jirka zajistil, že i na menších turnajích bude mezi nasazovanými. Nic se neděje, jedeme dál. Teď je třeba se plně zkoncentrovat na USO.
Reagovat
SpacialRecognition
smile
Reagovat
baba
takže dnes to nedopadne, Jirka to nezvládl v hlavě...jdu spát
Reagovat
SpacialRecognition
lol...
Reagovat
SpacialRecognition
těžký kolapsy v obou setech.
Reagovat
Preview.lover
Menšík - Barrere
Reagovat
JohnB
hodně hratelný
Reagovat
darek.vrana
Veselý-Couacaud. Macháč mohl hrát s Dellienem, škoda no...
Reagovat
JohnB
Coucaud ho znici
Reagovat
darek.vrana
Veselýho by teď zničila i stará Weitzingerová.
Reagovat
HolyMotors
Je to zatím bída bohužel. Nedaří se vůbec 1. servis a to přináší pochopitelně nervozitu. Přitom Baez opravdu není žádný hardař a je to na něm vidět. Ale na rozdíl od Jirky mu chodí servis.
Reagovat
baba
Lehečka zatím marně hledá první podání, pak několik hloupých chyb na forhendu a je po setu. Asi daň prvního finále, škoda, to je hratelné....
Reagovat
SpacialRecognition
3-1 a totálně mu vypnul mozek.

3-3 30-0 4 prohrané body v řadě, co dodat.
Reagovat
Preview.lover
připomíná mi to finále Nosková - Hibino
Reagovat
SpacialRecognition
4 brekboly, nic.smile
Reagovat
jackiec
Nad Macháčem, Kolářem, Kopřivou jsem dávno zlomil hůl, jsou to a budou challengeroví hráči a max. kvalifikanti ATP turnajů, za chvíli je předběhne Menšík.forejtek a svrcina taky za očekáváním.
Reagovat
hanz
Pravda, taky už tuhle skvadru nesleduju, žádný zepšení tam prostě není, vždycky vyhučí s nějakým NONAME hráčem...
Reagovat
jackiec
Nad Macháčem, Kolářem, Kopřivou jsem dávno zlomil hůl, jsou to a budou challengeroví hráči a max. kvalifikanti ATP turnajů, za chvíli je předběhne Menšík.forejtek a svrcina taky za očekáváním.
Reagovat
darek.vrana
Štěpánek byl podobný typ a taky se do 24 let plácal někde snad v 8. stovce. Ještě bych ho nezatracoval. Přece jen oproti Kopřivovi i Kolářovi má nějakou nadstavbu.
Reagovat
darek.vrana
Ale musí prostě zlepšit ten servis, aspoň úspěšnost. Vacek servíroval dobře, škoda, že mu to nedokáže předat.
Reagovat
darek.vrana
Tak Macháče můžeme asi odškrtnout. Gojo hraje dobře, ale Tomáš si to zase prohrál sám. Tiebreaky dlouhodobě neumí a zase to potvrdil. Vést 5:4 s minibrejkem a pak za stavu 5:5 udělat dvojchybu, to je prostě trestuhodné. Servis je slabina, vůbec si s ním nepomůže. Chápu, že nebude ranař, ale aspoň teda kdyby měl procenta. To je furt všechno přes druhý servis, navrch dvojchyby...
Reagovat
Marduch
Přitom v prvním setu nehrál vůbec špatně, ve výměnách byl snad i lepší. Pak v TB otočil z 0:2 na 5:4.. pak ale v téhle megadůležité chvíli se zbrkle vydal k saku a místo 6:4 bylo 5:5, následně ta DF, GOJO při setbolu fláknul eso a celý snažení prvního setu bylo fuč..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Gojo hraje dobře, není žádné ořezávátko, ale od Tomáše bych čekal, že to urve zkušeností. Takže pro mě bohužel zklamání, jakkoli jsem ho nefavorizoval.
Reagovat
darek.vrana
Ten bod na 5:5 byl těžký, Gojo ho zahrál bohužel dobře. Ale ta dvojchyba...
Reagovat
Ereinion
no naopak Menšík evidentně se servisem problém nemá, včera 21 es, dnes 11 smile

btw jsem se podíval na Berdychův progres a těsně před 18. narozeninami se taky poprvé dostal na GS, konkrétně na USO 2003 jako lucky loser...Menšík zatím hodně podobný vývoj, i žebříčkově
Reagovat
Preview.lover
V závěrečém gemu za stavu 30:30 zahrál eso z druhého podání
Reagovat
Ela-fon-isi
Po dvojchybě, takže pokus o eso třikrát po sobě a vyšlo až ve čtvrtém servisu. Neuvěřitelná víra v sebe! Mít tohle Lehečka, už je v první desítce.
Reagovat
HAJ
Dvojchyba v TB.smile
Reagovat
hanz
Klasika... smile
Reagovat
frenkie57
A hned si nechal vzít na úvod 2 setu podání.smile
Reagovat
HAJ
Asi končí. Je nervově labilní.
smile
Reagovat
Nancy_z
Skvělé! smile Neskutečný úspěch v sedmnácti letech.
Reagovat
aape
smile
Reagovat
com
za to Kolar se ve 27 letech nema moc cim chlubit smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a ty máš samý jedničky?smile
Reagovat
Kanar
A ty jsi oslík.smile
Reagovat
com
a ty kanárek smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist