Přál bych si ještě jednou Wimbledon hrát, řekl Federer při oslavách centrkurtu

3. 7. 2022, 17:07
Aktuality 54
Roger Federer po třetí operaci kolena a v takřka 41 letech věří, že si Wimbledon ještě jednou zahraje. Své přání vyslovil jeden z nejlepších tenistů všech dob při dnešní oslavě sta let od otevření centrálního kurtu v All England Clubu. V minulosti na něm Federer přebíral osmkrát trofej. Mezi hosty, dalšími wimbledonskými šampiony, byli i Jan Kodeš a Petra Kvitová.
Profily hráčů
Roger Federer (© AFP)

Federer naposledy odehrál zápas právě ve Wimbledonu před rokem. Vypadl ve čtvrtfinále a nedlouho poté šel potřetí s pravým kolenem na operaci. Po roce bez tenisu, který si užil s rodinou a čtyřmi dětmi, doufá, že neskončil definitivně.

"Cítím se divně," komentoval fakt, že na posvátném travnatém dvorci stál v tmavém obleku a v jiné roli než hráče. "Doufám, že se ještě jednou sem vrátím. Chybí mi to," dodal vítěz 20 grandslamů a dlouholetá světová jednička. Rád by v září hrál Laver Cup mezi týmy Evropy a světa a poté i turnaj ATP v rodné Basileji.

Ceremoniálu na centrálním kurtu před osmifinálovým zápasem mezi Jule Niemeierovou a Heather Watsonovou se zúčastnili vedle Federera, Kvitové a Kodeše například Billie Jean Kingová, Rod Laver, Novak Djokovič, Rafael Nadal či Andy Murray.

"Je mi ctí stát na místě s absolutními legendami našeho sportu, které vydláždily cestu naší generaci," řekl Djokovič, jenž se dnes pokusí přiblížit sedmému wimbledonskému titulu. Naopak na oslavách chyběla Martina Navrátilová, neboť se nakazila koronavirem.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

54
Přidat komentář
paddy
Víc bodyguardů než u amerického prezidenta smile

https://www.youtube.com/shorts/e3pC2BMfiT4
Reagovat
paddy
Reagovat
Holahej
https://pbs.twimg.com/media/FWv2DFwWYAQFRIX?format=jpg&name=large
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Nola
pekne, pekne, vdaka
Reagovat
annah
Krása!!! Roger je zpět na místě činu a magerka žije! Dvě dobré zpravy! smile
Reagovat
annah
A proklatě to tam Rogimu sluší... Fešák a elegan jako vždy.
Reagovat
Rafaeoli25
Přijde mi, že zhubnul, takže to v obleku samozřejmě vypadá dobře smile
Reagovat
a.magerova
smile smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Chybela Kralovna Wimbledonu?
Reagovat
Holahej
..je nalosovaná v pavouku pozvaných lefend, ale uvedli, že je v karanténě...
Reagovat
Holahej
legend,..měla hrát i komentovat, oslavovat výročí, ale nakazila se..
Reagovat
Vlk-v-trave
jaj, skoda:(
Reagovat
mahycek
Také bych mu to moc přál, zahrát si ještě ve
Wimbledonusmilesmile
Reagovat
Patik
Také legendy a Samprasa nikde nespomenuli..
Reagovat
Rafaeoli25
To bych neřekl, třeba se mu tam tentokrát jen nechtělo. Byl tam např.v roce 2009 na finále.
Reagovat
annah
Vyvolávali asi jen přítomné ve Wimbledonu. Pete asi nemohl přiletět.
Reagovat
Patik
keď už sa tam zišli také legendy staršieho veku..ale taktiež tam chýba aj Agassi ,Grafová Venus W tam prišla ale Serena nie..mohli aspoň uviesť ich mená..nevadí.
Reagovat
Rafaeoli25
Asi šlo tentokrát jen o to, kdo tam přišel a ostatní neřešili.
Reagovat
Mantra
"This is the end my only friend...."
Reagovat
Marduch
Roger Ken Federer smile
Reagovat
JohnB
Asi chce zas dostat kanara :-)
Reagovat
Tennisfan77
Ty jsi hodne velký de-bil co? smile
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Moc mu ten ještě alespoň jeden návrat přeju a je mi líto, že tam jako hráč chybí. Snad tedy za rok, hodně štěstí smile
Reagovat
Petr_Fisk
Taky bych mu to moc přál, ale není to moc pravděpodobné.
Roger tam nepůjde jen tak do počtu a čas už nezastaví.
Reagovat
Rafaeoli25
Není to o čase, kdyby nepřišlo to koleno, tak hrál bez problémů dodnes a možná by byl i v desítce. Stalo se mu holt to nejhorší, co mohlo.
Reagovat
Tennisfan77
Nechal se operovat, cely příběh. Kdyby to udělal Nadal, je na tom úplně stejně.
Reagovat
Rafaeoli25
Otázka je, jestli šlo volit jinou než operativní cestu v jeho případě. Pokud to šlo řešit konzervativně a on raději zvolil operaci, tak to byla bohužel chyba. To by mělo být vždy až to poslední řešení a odkládat jí vždy když to jen trochu jde.
Reagovat
Tennisfan77
To si nemyslím, je to o hodnotách, Federer staví na první místo své zdraví, rodinu, v tenise si nemá co dokazovat a tak zvolil nejlepší variantu pro své tělo.

To, že zastáváš teorii Nadala, který si likviduje kompletně zdraví jen proto, aby byl v něčem první a riskuje svou budoucnost v normálním životě, to je věc druhá.

Každý má na život jiný pohled.
Reagovat
paddy
i kdyby byl superzdravý, tak ve 40 titul nikdo nezíská

Serena má poslední v 35 a Federer s Nadalem v 36
to bude STROP smile
Reagovat
Tennisfan77
Tak vždy je to o jedinci a také o konkurenci, pokud hraješ se Sonegem, který není schopny trefit kurt a posere se už v šatně, tak je to o poznání jednodušší, než hrát třeba s Nadalem za mlada.
Reagovat
Amputace
Ano, ve třetích kolech bývala obyčejně ta konkurence dost hrozivá, zvláště na trávě. Johansson, Fish, Mahut - samá raketa. Kde jsou ty časy?
Reagovat
Rafaeoli25
smilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Tak mohl tam být místo tragického Sonega třeba Čilič, ostatně Rijthoven taky hrál velmi solidně. To, že tady vytáhneš nějaký XY let starý los je takové tvoje - RafaFans.
Reagovat
Amputace
Rijthoven hrál dobře pouze ve chvílích, kdy Djokovič polevil. V každé fázi toho zápasu, kdy se Djokovič snažil alespoň na 80%, neměl Rijthoven vůbec šanci.
Reagovat
turista
Van Rijthoven se pustil neohroženě s Djokovičem do dlouhých výměn což bylo sice hezké pro diváky, ale fiftýny z těch výměn hromadil Novak jeden za druhým. Novakovi stačilo vracet a čekat na soupeřovy nevynucené chyby, kterých bylo jako máku.
Reagovat
dappe
Jmenovat Fishe nebo Mahuta v reakci na Sonega...smile Do toho souhlas vyjádří člověk se třicetiletou praxí sledování tenisu. :) Je vidět, že se tady řada lidí opravdu vyzná.
Reagovat
Amputace
Tvl, Mahut v roce 2006, kdy uhrál ono třetí kolo ve Wimbledonu s Federerem, hrával challengery, na AO se nedostal přes kvalifikaci, na FO vypadl v prvním kole, na Us skrečnul ve druhém... Proč bych tohoto Mahuta nemohl srovnávat s letošním Sonegem? Dokonce - kdybych tak chtěl činit, musel by z toho minimálně na základě výsledků Sonego vyjít jako o třídu lepší hráč.

Fish byl dobrý hráč pouze na hardu. Obecně vzato určitě lepší než Sonego, nicméně na trávě zcela nulový. Od Nadala by dostal ve třetím kole W. naloženo úplně stejně jako Sonego. Zbytečné hrát to tady na nějakou nostalgii, je to tak a pro Nadala či Djokoviče úplně stejně bezzubý hráč na trávě jako Sonego. Naopak kdyby ho Nadal dostal ve třetím kole třeba Cinci, mluvil bych o velmi těžkém losu pro rannou fázi turnaje.

Johanssona beru, ten byl opravdu trochu jiná kategorie, hlavně i na té trávě uhrál jakés takés výsledky. Takže beru, že pro třetí kolo Wimbledonu jde o nepříjemného soupeře, který do mé argumentace nezapadá.

V principu jde však o to, že ti soupeři pro top hráče bývají v prvních dvou třech kolech aktuální kvalitou srovnatelní. To nejhorší, co se může favoritům ve Wimbledonu stát, že dostanou hned v prvních kolech nějaké brutální servismany, kterým sedne zápas a vystřílí je z kurtu, což se ani Djokovičovi ani Nadalovi nestalo. Poukazovat na slabou konkurenci tím, že ve třetím kole hraje někdo silný s někým slabým, je asi tak podobně hloupé, jako se divit, že ve skupině LM jeden tým má skupinu smrti a druhý tam chytí nějaké tři šmudly. Tenis a forma vyřazovacích bojů vyprodukuje vždy to nejlepší, co aktuálně je. Takže kdyby se ti 4 potkali dnes na trávě a hráli ve formách z daných období, jsem zcela přesvědčen, že odehrají vyrovnané zápasy (možná jen Johansson by lehce vyčníval).
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Toho chlapka jsem mel rad, tenis na hardu se me diky nemu zdal vic snesitelny:)
Ale po shlednuti dokumentu, ktery byl natocen po zakonceni jeho kariery, a ktery me dost dostal... povazuji toho hrace za neskutecny tenisovy fenomen...
Takze pro tebe Rafane... Pan Fish!:)
S Mahutem, (na trave urcite sledovatelny) nebo s Johanssonem bych ho proste nikdy do te "jedne lajny" nedaval, a uz vubec neporovnaval s nejakym Sonegem... nic proti nim.
Ale vpoho, plkej si co chces, respektuji ruzne pohledy...., ale jen mala pripominka a oprava...pro tebe, kdyz tak ...Pan Fish! :)
Reagovat
Tennisfan77
Já ten dokument viděl taky, dobré pokoukání, je tam krásný rozbor nástupu Federera, jak prakticky vymazal Roddicka a celou konkurenci na několik sezón. Andymu vyloženě Fedex zrušil kariéru, 7 porážek ve finále, z toho 3x v GS finále, 7 porážek v SF, kdy by Roddick byl mnohdy ve finále favorit, neskutečný masakr.
Reagovat
Amputace
Nostalgie, nic jiného to, co předvádíš, není. Na trávě jsou Fish a Sonego zcela podobně zanedbatelní hráči. Nic tam nikdy nedokázali a nikomu v paměti neuvízli. Sonego má na rozdíl od Fishe ještě alespoň šanci uhrát tam slušný výsledek. Fish byl hardový specialista, tráva mu nikdy neseděla. Obecnými kvality je to určitě lepší hráč než Sonego, ale na trávě ty přednosti, jimiž ho převyšuje, zcela zanikají. Píšeš "nějaký Sonego" a přitom apeluješ, abych respektoval Fishe. Ovšem na trávě je to 0:0.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Pana Fishe :D
Reagovat
Rafaeoli25
Je možné získat ho i ve 40.
Reagovat
Rafaeoli25
Záleží jen na zdraví, pokud je opravdu stoprocentní, tak to možné je.
Reagovat
Petr_Fisk
Ten čas se právě projeví na tom opotřebení "materiálu" (těla). Prostě přijdou určité zdravotní potíže, které by se ještě před pár lety neprojevily.
Stejně byl Roger po zdravotní stránce "držák" a spousta jiných tenistů mu mohla jen závidět.
Reagovat
Rafaeoli25
Samozřejmě, ale to koleno byla v jeho případě i dost smůla, navíc nebýt těch reoperací, vypadalo by to prostě asi jinak. Ještě v létě 2019 to byl hráč v plné kondici a zcela zdravý, mohl klidně další dva roky ještě vydržet a alespoň ne trávě bojovat i o tituly.
Reagovat
Petr_Fisk
No jo no, co nařvem.
Na druhou stranu znám hodně supertalentovaných sportovců o kterých se svět pořádně nikdy nedozvěděl, protože vážná zranění přišla příliš brzy.
Reagovat
Tennisfan77
Je to tak, můj kamos se v 17ti dopracoval na 257. Pozici atp, vyhrál první rok snad 10 Futures, pak přišla ruka, noha, loket, koleno a cau bambino
Reagovat
a.magerova
Tento týden je na 257. místě Robin Haase...

https://www.youtube.com/watch?v=cVHhlkC4B84
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist