Překvapení v Dubaji: Jednička Dimitrov prohrál v prvním kole s Jazírím

27. 2. 2018, 18:31
Aktuality 26
ATP DUBAJ - Zřejmě nejslaběji obsazený ročník v historii turnaje ATP 500 v Dubaji přišel hned v prvním kole o jediného letošního zástupce z Top 10. Bulhar Grigor Dimitrov ve svém úvodním vystoupení nečekaně podlehl 1-2 na sety Maleku Jazírímu z Tuniska, jenž je aktuálně až 117. hráčem světa.
Grigor Dimitrov

Únorový turnaj ATP 500 v Dubaji, kde spousta tenistů přes zimu trénuje, v posledních letech ztrácí na prestiži. Jednou z hlavních příčin je mexické Acapulco, kde se ve stejný termín koná turnaj stejné kategorie, který se od sezony 2014 přesunul z antuky na tvrdý povrch. 

A tak zatímco Acapulco letos hostí šest tenistů z Top 10, Dubaj, kterou v minulosti ovládli šestkrát Roger Federer, čtyřikrát Novak Djokovič a po jednom titulu získali Rafael Nadal, Andy Murray, Andy Roddick či Stan Wawrinka, má letos zřejmě nejslabší obsazení ve své historii, neboť měla ve startovním poli pouze jednoho člena z elitní desítky.

Ano, měla. Už po prvním kole o něj totiž přišla, čtvrtý hráč světa Grigor Dimitrov se nechal zaskočit 117. tenistou žebříčku Malekem Jazírím. Šestadvacetiletý bulharský favorit v zápase využil pouze jeden z osmi brejkbolů, neudržel vedení a po 2 hodinách a 20 minutách o osm let staršímu outsiderovi z Tuniska podlehl po mizerném výkonu plném chyb 6-4 5-7 4-6.

"Někdy máte takový den, že s tím nic neuděláte, ať se snažíte sebevíc. Bohužel jsem nedokázal hrát svou hru. Můj pohyb po kurtu nebyl dobrý. Možná jsem docela dobře podával, ale zase mi chyběl rytmus," řekl Dimitrov.

"Každopádně všechna čest Malekovi. Odehrál dobrý zápas, celou dobu byl silný a trefoval dobré údery. Neměl co ztratit a byl za svou odvážnou hru odměněn," dodal zklamaný vítěz loňského Turnaje mistrů.



Jazírí si v 34 letech připsal premiérový skalp hráče Top 10 (na jedenáctý pokus) a druhou výhru nad soupeřem z Top 20. Dnes zároveň po dlouhých jedenácti měsících přerušil dlouhou sérii sedmnácti porážek s hráči Top 100.

"Je to skvělý pocit poprvé vyhrát nad hráčem Top 5. Jsem za to moc rád. Bylo to strašně vyrovnané, ale od začátku jsem se snažil bojovat o každý bod," řekl Jazírí, který je v Dubaji soupeřem hvězd nezvykle často. Rogera Federera, Andyho Murrayho či Novaka Djokoviče ale zaskočit nedokázal.

"Dnes jsem hrál opravdu agresivně.Snažil jsem se trefovat míčky tvrdě, snažil jsem se útočit a snažil jsem se do hry dostat hodně variability," prozradil tuniský tenista svůj recept na dnešní senzaci. O zopakování čtvrtfinále z roku 2014 se utká s Nizozemcem Robinem Haasem.

Dimitrov startoval v Dubaji podruhé v kariéře a znovu si vítězství nepřipsal. Při svém debutu v roce 2011 prohrál s Francouzem Richardem Gasquetem.

A právě pátý nasazený Gasquet letos vypadl rovněž v prvním kole, když dnes prohrál 4-6 3-6 s jednadvacetiletým Chorvatem Bornou Čoričem.

Naopak formu má Karen Chačanov, který dnes zdolal 7-6 7-6 Uzbeka Denise Istomina a přidal šestou výhru v řadě.

O postup do čtvrtfinále se jednadvacetiletý Rus utká s druhým nasazeným Francouzem Lucasem Pouillem, kterého zdolal před dvěma dny ve finále halového turnaje v Marseille. Pouille si poradil 6-4 6-4 s lotyšský kvalifikantem Ernestsem Gulbisem.

• ATP 500 DUBAJ •
Spojené rabské emiráty, tv. povrch, 3.057.135 dolarů
úterní výsledky (27. 02. 2018)
• Dvouhra - 1. kolo •
Jazírí (Tun.) - Dimirov (1-Bulh.) 4-6 7-5 6-4
Pouille (2-Fr.) - Gulbis (Lot.) 6-4 6-4
Džumhur (4-Bosna) - Maden (Něm.) 6-3 6-4
Čorič (Chorv.) - Gasquet (5-Fr.) 6-4 6-3
Krajinovič (7-Srb.) - Fabbiano (It.) 0-6 6-2 6-2
Sugita (8-Jap.) - Ivaška (Běl.) 7-5 6-1
Chačanov (Rus.) - Istomin (Uzb.) 7-6(1) 7-6(0)
Struff (Něm.) - Haider-Maurer (Rak.) 6-2 6-4
Herbert (Fr.) - Sousa (Portug.) 4-6 6-4 7-6(8)
Donskoj (Rus.) - Kavčič (Slovin.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
Tornes
Vzhledem k tomu, že k Acapulcu tu pořádně žádný článek není (nepočítám-li rozhovor s Rafou, který už je dost dole), hodím to sem.

První zpráva je, že Nadal odstoupil. Prý bok.

Druhá, o poznání lepší je Denisovo vítězství nad Nišim. První set prohrál v TB poté, co byly oba celkem neškodní na returnu, od druhého setu Denis přidal a konečně zase začal něco hrát i z pole, z BH zahrál i něco jinýho než nevynucené chyby a zápas hned vypadal jinak. I na returnu solidně, dva brejky na set je u Denise takřka pohádka. Na druhou stranu servis nic moc, pořád spousta dvojchyb a ještě strašně nízké procento 1. podání (celkem 45 %, od druhého setu snad jen kolem 40 %. Denis také skvěle zahrál na brekboly (9 z 10 odvrátil).

Na začátku druhého setu (dle mne) Denise rozhodčí okradl o game, když zahlásil aut u něčeho, co jako aut rozhodně nevypadalo. V té hře to byl už druhé podobné rozhodnutí, následovalo krásné divadlo od Denise, doporučuju se mrknout. Jo, o něco nás ten jestřáb rozhodně připravuje, no... :D Denis pak sice hru prohrál, ale oklepal se z toho a dotáhl to.
Reagovat
Roger_Federer
Odstoupeni Rafy je sok, jeho prohlaseni pred turnajem , ze je fit a citi se dobre, tesi se a bude hrat, vypada jako pominuti smyslu.
Nebo uz bere tolik drog, ze mu to ani neni blbe, delat si z vlastnich fanousku srandu :)
Reagovat
EllNino
Paráda ! :) Jsem celkem zvědav na zápas s Thiemem, který se trápil s Cameronem Norriem ... Denis má šanci na další skalp top 10 :)
Reagovat
turista
Myslím, že šanci nemá.
Reagovat
Roger_Federer
Roger je bez pochyb best of the best, nejlepsi hrac vsech dob.
Je samozdrejme, ze si to uvedomuje cely tenisovy svet.
Reagovat
annah
Roger má sportovního Oscara - cenu Laureus pro sportovce roku a druhou za návrat roku.
https://pbs.twimg.com/media/DXEV_LVX4AAp2_D.jpg

Jeho projev
https://twitter.com/twitter/statuses/968582197199319040

Pozdrav fandům ze zákulisí
https://twitter.com/twitter/statuses/968562054914363392
Reagovat
Roger_Federer
Roger je bez pochyb best of the best, nejlepsi hrac vsech dob.
Je samozdrejme, ze si to uvedomuje cely tenisovy svet.
Reagovat
Roger_Federer
Tak tohle rozhodne zadne prekvapeni nebylo, se nato proste vyflakl.
Reagovat
panzer.dragon
kde sou ty časy, kdy si šejkové při vyhlašování vítězů pletli kdo je světová jednička a kdo světová dvojka.. :-)
Reagovat
Nola
Grigor je zatial od neho vzialeny na mile, obcas uhra slusny vysledok na GS, resp. vyhra turnaje, kde TOP favoritov vyradil iny hrac, je v najlepsom tenisovom veku, ale dnes konstatujem, ze je tam zrejme na ukor zranenych hracov, Raonic, Nishi, Stan....trebars Tomas Berdych take stastie v jeho veku nemal, snad sa mylim, ale ja tam zatial ziadneho hviezdneho hraca nevidim
Reagovat
FulnekUltras
dnes Fandině v hledišti asi velkou radost neudělal. A tak doufám, že to vynahradily zážitky jiné... ;)
Reagovat
hippos
Frdinu pohoni
Reagovat
a.magerova
No jestli z hlediště slyšel soustavný pokřik Grišánku Grišánku... tak se ani nedivím tomu výsledku... to by zvládl jen Lee Duck Hee... ;-)
Reagovat
annah
Je fakt, že loni se něco podobného stalo v Dubaji i Rogerovi - sice "až" ve druhém kole, ale stejně. S Donským měl přitom mečbol.

Mám radost, že před půl hodinou získal Roger cenu Laureus za návrat roku 2017 - na twitteru a facebooku akademie naskakují výsledky postupně.
Vítěz kategorie extrémní sportovec roku Armel Le Cléac'h řekl při přebírání ceny, že se mu splnil i druhý sen - potkat Rogera Federera. :-)
U stolu s Rogerem sedí i Severin a Ivan.
Kategorii sportovec roku si nechávají až na závěr... :-)
Reagovat
Kozoroh
Já jen doufám, že mezi ženami nevyhraje Williamska (která krom AO nic nepředvedla, sice z pochopitelných důvodů, ale nominace za to?) a Semenyaová (babochlap).
Reagovat
annah
Vyhrála Williamsová...
Předvedla AO a pak ještě porod.
Reagovat
Kozoroh
A to má jako stačit na zisk Laureuse??? Sorry, ale pak je ta cena o ničem...
Reagovat
annah
Je to fakt divné. Taky to nechápu.
Sportovcem roku je ovšem ten správný: pár minut po 21. hodině vyhlásili poslední kategorii. A vítězem je, jak jinak, GOAT Roger... :-)
Reagovat
a.magerova
http://img24.cz/images/85444971595378520699.png
Reagovat
Lina
Frajer :)
Reagovat
a.magerova
https://pbs.twimg.com/media/DXEw2VUXcAgwQVh.jpg:large
Reagovat
annah
Selfie s knížecím párem... pěkné...:-)))
Král v popředí, kníže uprostřed :-))))
Reagovat
Fandina
Já už na své oblíbence na turnajích nepokřikuji, kdysi dávno jsem to dělala, ale samozřejmě s mírou, pojď případně jméno. Ale třeba když jsem některé mé oblíbence potkala a bavila se s nimi, tak jsem tu zdrobnělinu použila. Od báby jako jsem já to potěší.
Reagovat
Fandina
Bohužel Gríšánek i Ríšánek vypadli hned v prvním kole, dva moji oblíbenci, ale já je hrát neviděla. Právě jsem dorazila domů a na tenise jsem byla ještě v pondělí, ale žádný z mých oblíbenců nehrál. Ale i tak bylo zážitků dost. Hodně jsem mi líbil mladíček Tsitsipas, hraje celkem silový tenis a má i tělesné předpoklady. Hrál s Kukuskinem a ten mě vždycky dostal, když skoro v každém svép podávajícím gemu udělal nějaký kraťas. Sice to bylo chytré, ale nakonec to na Řeského mladíka nestačilo. A také jsem viděla zápas Kohliho a RBA s Floriiabem Mayerem. Ale asi nejvíc jsem úžasla nad Robinem Haasem. Ani ne tak herně, protože jsem ho už před pár lety viděla naživo ve Vídni, ale jak se včera rozčiloval na kurtu, povídal si strašně moc, po výměně, takže se nic tak moc nedělo, ale bylo to husté. Hrál s Francouzem Quentinem Halysem, toho jsem zaznamenala prvně, že vůbec hraje na okruhu a na svůj věk dvacetjedna roků mi připadal starší a nehrál špatně a měl tam dost asi francouzkých fanoušků.
Reagovat
Fandina
řeckého mladíka
Reagovat
kada.tom
Strašidelnej výkon, strašidelnej.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist