Premiérový ročník turnaje Next Gen ATP Finals rozlosován

6. 11. 2017, 12:27
Aktuality 14
NEXT GEN ATP FINALS - Premiérový ročník Next Gen ATP Finals v Miláně byl rozlosován. Osm nejlepších tenistů letošní sezony do 21 let se utká ve dvou čtyřčlenných skupinách. Turnaj mladých nadějí startuje zítra a vyvrcholí sobotním finále.

Na turnaji mladých nadějí s názvem Next Gen ATP Finals se představí sedm nejlepších hráčů letošní sezony do 21 let a domácí divoká karta. Roli nasazené jedničky měl původně plnit Alexander Zverev. Dvacetiletý Němec, který se kvalifikoval i na prestižní Turnaj mistrů do Londýna, se však kvůli náročnému programu z milánského podniku odhlásil. Úloha turnajové jedničky tak připadla Andrejovi Rubljovovi.

Sedmičlenné herní pole doplnil až 306. hráč světa Gianluigi Quinzi. Jednadvacetiletý italský tenista vyhrál domácí kvalifikaci, když ve finále otočil stav 0-2 na sety proti Filippovi Baldimu. Quinzi bude usilovat o překvapení ve skupině A, v níž se střetne s Rubljovem, Denisem Shapovalovem a Hyeon Chungem.

Do skupiny B byly nalosováni hráči, kteří se narodili v roce 1996. Je tedy jasné, že jejich premiéra v Miláně bude zároveň jejich derniérou. O postup ze skupiny B budou bojovat Karen Chačanov, Borna Čorič, Jared Donaldson a Daniil Medveděv.

Tenisté se nejprve utkají v rámci skupin systémem "každý s každým". Ze skupin postupují do semifinále vždy dva nejlepší. Skupinové boje začínají zítra. Finále je na programu v sobotu 11. listopadu.

Hrát se bude v hale na tvrdém povrchu a na tři vítězné sety, ovšem ve zkráceném formátu. Již za stavu 3-3 bude rozhodovat tie-break a bude se hrát systémem bez výhod. Další změny pravidel oproti ostatním turnajům povolují teč sítě při podání.

Velkou novinkou bude absence čárových rozhodčích. Časový limit mezi gamy, výměnami a při rozehrávce budou ukazovat hodiny přímo na dvorci. O svižné tempo by tak mělo být postaráno.

Na Next Gen ATP Finals se nebudou rozdávat žebříčkové body. Bojovat se bude "pouze" o prestižní titul a odměny. Vítěz si může přijít až na 390 tisíc dolarů.

ROZLOSOVÁNÍ SKUPIN
Skupina A
Rubljov (1-Rus.)
Shapovalov (3-Kan.)
Hyeon Chung (6-Kor.)
Quinzi (8-It.)
Skupina B
Chačanov (2-Rus.)
Čorič (4-Chorv.)
Donaldson (5-USA)
Medveděv (7-Rus.)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

14
Přidat komentář
Gulbis
Teč po servisu a při shodě rozhodující míč už zkoušel ČTS během jedné sezony mistráků cca kolem roku 2000 a vůbec se to neosvědčilo. Takže moc dobře nechápu, co to ATP zase vymýšlí za hovadiny.
Reagovat
patriks
Jediný určitě zajímavý prvek bude absence čárových rozhodčích. To jsem tedy opravdu zvědavý. Jinak nevidím důvod proč by nemohli tito mladí tenisti hrát set do šesti.
Reagovat
Torresek
Snad to bude ostuda turnaj! Představa že by se cokoliv zavedlo do tenisu je otřesná.
Tak zkrácené sety? Kdyby to tedy zavedli na 3 vítězné a to GS? 6 vítězných? Pokud se to posouvá o set?
Takže dejme tomu: Nadal vs. Thiem 4:3,2:4,4:1,4:3- což je celkově 14:11 což je jakoby 7:6,7:5 tak co je na tom za zkrácení?
GS- Nadal vs. Thiem - 4:1,4:2,1:4,3:4,4:2,4:3 což je celkově 20:16 což je jako 6:3,6:4,2:6,6:3 tak co je na tom za zkrácení?
Shoda a bez výhod? Vždyt 8 minutové gamy jsou to nejlepší! Kdy borec má 3 GB, následně 2BB, poté zase GB,BB a nakonec udrží! To je to nejlepší!
Teč síte při podání platí? Tak proč se omlouvají za prasátko? To se pak nemusí omlouvat, když je prasátko vlastně výhoda
Absence čárových? Že to bude kontrolovat video? Vždyt sudí kolikrát vidí milimetrový out! Úžasné! Už to vidím. Finále Wimbledon Federer vs. Alex Zverev prostě je to vyrovnané, poslední set. Podává Alex a Federer má na returnu MB. Alex dá servis a video ukáže in, jenže odraz míčku je jasně viditelný 3cm od lajny. Fedex to vidí, protestuje ale jelikož jde i video tak to sudí neuzná.
Vážně jako? Radši dát hráčům 5x jestřábí oko ale toto?
Časový limit mezi gamy, výměnami a při rozehrávce budou ukazovat hodiny přímo na dvorci
Krom Rafy Nadala komu trvá servis dlouho? Tak když budou stejně dlouhé zápasy tak je ještě uhánět- chytré no
Reagovat
Davor1
Je to humus. Rád by som si ten turnaj pozrel, ale v tomto formáte ma absolútne nezaujíma.
Reagovat
Pe3k
Lajnove bych zrušil.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic, Delpo, Sharapka a je ich kopec...

Ale samozrejme, zasahovat takto drasticky do pravidiel je tenisová svätokrádež...Odporné..

Skrátené sety by som dal jedine ženám na GS, do 5 a na 3 vitazné. Ujalo by sa to.
Reagovat
Davor1
Totálna blbosť ten turnaj. Ako nápad to nie je zlý, ale muselo by sa to hrať podľa normálnych pravidiel. Tie hlúposti, čo tam chcú skúšať, sú pre mňa absolútne neakceptovateľné, maximálne na nejakej exhibícii a tie nesledujem nikdy.
Reagovat
peek
Bude to zajímavé bez čárových, rozhodně krok správným směrem, ubude dohadování a pocitů křivdy. A hlavně už nebude mít kdo žalovat hlavnímu, že hráč si něco nevhodného brblá po fousy...
Reagovat
a.magerova
Prý budou mít hráči sondy, které budou na světelnou tabuli přenášet nejen vyřčená slova, ale i myšlenky... ;-)
Reagovat
blixa
Jo, a zápasy budu přístupné až od 21 let ;-) :D
Reagovat
peek
A vysílat se to bude smět až po 22. hodině, v tomto případě udělají ústupek na 21. hodinu :-)
Reagovat
a.magerova
Tak tak... a platí to pro úplně VŠECHNY ani podavači nemaj výjimku.... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Gogiska se urcite tesi :D
Reagovat
dunphy
Hlavně ten způsob jakým byl rozlosován byl opravdu velmi vkusný.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist