Premiérový triumf v Laver Cupu obhájen. Tým světa ve Vancouveru přejel Evropany 13:2

24. 9. 2023, 23:33
Aktuality 35
LAVER CUP - Laver Cup poznal své šampiony už po devátém z dvanácti plánovaných soubojů. Loňský premiérový triumf obhájil Tým světa, který v domácím prostředí ve Vancouveru vyhrál osm z devíti duelů, výběr Evropy porazil 13:2 na body a rozhodl o nejrychlejším vítězství v šestileté historii týmové soutěže. Nedostižné vedení celku nehrajícího kapitána Johna McEnroea zajistili v úvodní nedělní čtyřhře Frances Tiafoe (25) s Benem Sheltonem (20), kteří zdolali 7:6, 7:6 Huberta Hurkacze (26) s Andrejem Rubljovem (25). Na triumfu se podíleli také Taylor Fritz, Francisco Cerúndolo, Tommy Paul a Félix Auger-Aliassime.
Tým světa (© Profimedia)

První čtyři ročníky Laver Cupu vyhrál Tým Evropy a za vítězstvím kráčel i loni v londýnské O2 Areně. Během závěrečného dnu ale i kvůli porážce Novaka Djokoviče s Félixem Augerem-Aliassimem neudržel vedení 8:4 a Frances Tiafoe po odvrácení čtyř mečbolů proti Stefanosi Tsitsipasovi rozhodl o premiérovém triumfu Týmu světa.

Letos do Vancouveru dorazil evropský výběr kapitána Bjorna Borga výrazně oslabený. V týmu poprvé nebyl ani jeden z členů Big 4 a přestože má Evropa devět hráčů v TOP 10, nastoupili i kvůli pozdním omluvenkám Stefanose Tsitsipase a Holgera Runeho pouze dva z nich.

Naopak Tým světa byl takřka v nejsilnější možné sestavě a své ambice a touhu po vítězství naznačil hned první hrací den. V pátek vyhrál všechny čtyři duely a založil pevné základy pro úspěch. V sobotu na ně navázal třemi výhrami za dva body a do závěrečného nedělního programu, kdy je každá výhra ohodnocena třemi body, nastupoval s luxusním vedením 10:2.

Shelton/Tiafoe – Hurkacz/Rubljov 7:6, 7:6

Domácímu výběru k vítězství stačilo vyhrát jeden ze čtyř zápasů a uspěl hned na první pokus. Američané Ben Shelton a Frances Tiafoe ve čtyřhře zdolali ve dvou tie-breacích Poláka Huberta Hurkacze s Andrejem Rubljovem a odšpuntovali oslavy.

"Když za mnou před lety přišli a řekli mi, že budu bojovat proti Borgovi o pohár Roda Lavera, neuměl jsem si tyhle skvělé pocity představit. Doufám, že si to všichni užili. První čtyři roky nám Evropané nakopali, teď jsme jim to dvakrát vrátili," pochvaloval si nehrající kapitán Týmu světa John McEnroe.

Shelton a Tiafoe v předchozích dvou dnech vyhráli i ve svých dvouhrách, v nichž bodovali také Argentinec Francisco Cerúndolo, Kanaďan Félix Auger-Aliassime a Američan Taylor Fritz. Zaváhal pouze Tommy Paul z USA proti Noru Casperu Ruudovi, který zaznamenal jediný čestný úspěch Evropanů.

Vzhledem k brzkému konci se po slavnostním ceremoniálu odehrála ještě exhibiční čtyřhra. Náhradníci šampionů Christopher Eubanks s Milosem Raonicem v ní porazili 6:3, 3:6, 10:8 Arthura Filse s Alejandrem Davidovichem a udělali tečku za letošním ročníkem.

Ten příští bude v září 2024 hostit německý Berlín.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
Blondie
Taky tento článek právě vidíte jako aktuální zprávu? :D
Reagovat
Nola
https://twitter.com/eurosport/status/1706264681852092660
Reagovat
Nola
Fedex by rad videl buduci rok na LC :
Alcaraz, Djok, Zverev, Rune, Tsi, Medveda aj Rubleva :D , ale o rok budu OH, tak teda netusim.... ocenujem hlavne, ze spomenul aj Medveda, ktory je fakt hardova koza a hala mu sedi
Reagovat
Orgasmator
Tak to pak chudák McEnroe, už nebude moct říkat, že Evropa dostala na prdel smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Roger cítil, že obsazenost turnaje pokulhává a tak se jej snažil prezentovat co nejvíce mohl, byl opravdu všude. Byť jsem turnaj zaznamenal a mám jej rád, takto to dále nepůjde. Nebylo tam jediné jméno, které by mě tam přitáhlo. Asi ani zadarmo. Vůbec nevím co tam dělal šašek Monfils. Na základě čeho byl vybrán?
Reagovat
dappe
Něco podobného si říkám o většině turnajů letošní sezóny. Asi to nebude problém jen LC.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Ano, na ostatních turnajích mě drží stará garda. Konec se pro mě asi blíží.
Reagovat
Tennisfan77
Hele ten rozhovor se Šmídem na netu je dobrej.

On tam přesně říká, že kdysi měl každý jiný styl, všichni hráli něco jiného, zápasy měly náboj, dalo se na to dívat.

Teďka si pustíš finále USO s Medveděvem a Djokovičem, tak to je ctrl+c a ctrl+v, pořád stejný pohyb, obrana základní čáry.

V těch zápasech se nic zajímavého prostě neděje.
Reagovat
Maisterstich
To máš jak Kamilose a Tennisfana77, to je taky jako CTRL C a CTRL V smilesmile
Reagovat
Ereinion
Djokovič s tím vyhrál 24 GS, takže se nedivím, že většina hráčů a trenérů chce dělat to samý...napodobit Federera nebo i Nadala v podstatě nejde, takže většina trenérů jede tuhle šablonu. Po homogenizaci povrchů přichází i homogenizace stylů, něco podobnýho se podle mě děje i ve fotbale.
Reagovat
Krisboy
Že nikoho nenapadlo navázat a dotáhnout k dokonalosti styl třeba Kyrgiose nebo Browna smile
24 grandslamů by to asi nedalo, ale pár Wimbledonů určitě.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A je to velká škoda... Cressy se snaží, ale to u něj asi nestačí.
Reagovat
jackiec
Dneska už tak bohužel hrát nejde, úroveň returnu je na úplně jiném levelu jak za Stefana a Beckera, kdyby to šlo tak je cressy úplně jinde.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Je to i tím zpomalováním povrchů. Snad pár kol na trávě by ve formě mohl dát.
Reagovat
Amputace
Co máš proti Monfilsovi? Být více hráčů jako on, tak si myslím, že zrovna LC nemá o pozornost nouzi.
Reagovat
Pe3k
Je to klaun! Raději bych fandil Nadalovi než jemu. Na toho infantilního pošuka se nedá dívat.
Reagovat
Nola
na Monfilsa by som si urcite listok kupila, je to bavic a zrejme kvoli tomu dostal pozvanku, presne ako v minulosti Gyros
Reagovat
Pe3k
Někdo říká bavič, někdo klaun.
Reagovat
Patik
Humor je subjektívny krom toho Monfils nehrá zas tak špatný tenis ma dobrý pohyb a jeho humor ma určite hranice co napríklad u iných ako ja neviem Bublik alebo Kyrgios občas neexistuje.
Reagovat
Tennisfan77
K úžasnému výkonu. Celý víkend ve znamení světového tenisu, každý hráč jel naplno, vyrovnané bitvy, napráskaný stadion, úžasná atmosféra.

Blik, cvak.

Ani nevím že se hrálo. smile
Reagovat
Maisterstich
Ono je určitě hrozně štve, že se nějakej Swiss Master aka Kamilos z TenisPortálu na to nedíval. Podle mě to na základě tooh zruší.

Běž radši zase vyprávět ty tvoje rádoby analýzy do Tipsport TV smile
Reagovat
Fandina
To je ale tvůj problém, že nevíš, že se to hrálo. Ten, kdo chtěl, tak se na to díval. A musím říci, že tam snad bylo nejvíc lidí, které jsem letos v hlediště jakéhokoli turnaje viděla. smile
Reagovat
Nola
to si tento rok vela zapasov nevidela :D
Reagovat
Fandina
Já dost, ale ty asi málo.
Reagovat
Usm
no, pokud by za Evropu nastoupilo trio Alcaraz, Djokovic, Medvedev, tak ten zbytek světa nedá ani jedinou výhru v singlusmile
Reagovat
Stan_Borowitz
No, začíná to vypadat na ústup celé akce ze slávy... Byl se tam Roger letos aspoň podívat?
Reagovat
Maarek
Byl. Nic to ale nemění na tom, že letos jsem ani já, ani moji známí vůbec nezaregistrovali, že se nějaký LC hraje a stejně tak nás absolutně nezajímal průběh turnaje. Asi tolik k zajímavosti letošního ročníku. Už během prvního ročníku jsem si říkal, jaká je budoucnost tohoto formátu, až tam Roger, Rafa a Novák nebudou. A tady je výsledek.
Reagovat
Stan_Borowitz
Vnímám to podobně. Uvidíme, jak to bude vypadat za rok v Berlíně, jestli se jim podaří to njak oprášit.
Reagovat
Usm
tak v Berlíně by snad aspon ten Zverev hrát mohlsmile
Reagovat
annah
Plus to bude pro nás v normální denní a večerní čas...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tam zas nepojedou Američanismile

Samozřejmě doufám v co nejlepší obsazení.
Reagovat
mamina
Vnímám to naprosto stejně. Buď to bude oslava pěkné hry i se zábavou nebo to bude nuda s druhou garniturou, tak jako letos. Vůbec se mi nechtělo kvůli té obsadě ponocovat. I když pár dobrých zápasů by se jistě našlo.
Reagovat
Krisboy
Volejte sláva!! smilesmile
Reagovat
PetaM
A přijde vám to fér? Evropa proti celému světu? Co takhle to rozdělit na kontinenty? smile
Reagovat
a.magerova
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist