Preview: Argentina - Rusko (semifinále Davis Cupu)

19. 9. 2008, 09:33
Previews 1
Dnes se na Estadio Parque Roca v Buenos Aires rozehraje semifinále daviscupového duelu mezi domácí Argentinou a Ruskem. Jihoameričané si připravili oblíbenou antuku a mohou se spolehnout na Davida Nalbandiana nebo Del Potra. Naopak Rusové přijeli bez Južného a Safina. V týmu však nechybí jednička Davyděnko.
Guillermo Caňas a Juan Martin del Potro

Tenisté Argentiny odehráli letos první kolo i čtvrtfinále na domácí půdě, což je především pro ně silná zbraň. Od roku 2002, kdy se vrátili mezi světovou elitu, totiž od nich nikdo neodletěl s vítězstvím. Letos se to nepovedlo Britům ani Švédům.

Na svůj první titul však Argentina stále čeká. Nejdál se dostala v roce 2006, kdy na půdě svého dalšího soupeře Ruska prohrála 2-3. O rok dříve vypadla v semifinále se Slovenskem a loni ve čtvrtfinále se Švédskem.

Velkou stálicí v týmu je aktuálně světová sedmička David Nalbandian. Ten letos vyhrál všechny tři singlové duely i dvě utkání ve čtyřhře. Jednou po boku Caňase a podruhé společně s Acasusem, který však v současném týmu chybí.

Sestavy:
Argentina:
David Nalbandian (#7)
Juan Martin del Potro (#13)
Agustin Calleri (#51)
Guillermo Caňas (#55)

Rusko:
Nikolaj Davyděnko (#6)
Igor Andrejev (#19)
Dmitrij Tursunov (#26)
Igor Kunitsyn (#72)

Kapitán Alberto Mancini sestavou hodně točí. Reálně může vybírat zhruba z osmi až deseti tenistů. Chela se poslední dva roky trápí a navíc je zraněný. Monaco a Acasuso nemají optimální formu, Schwank ještě na Davis Cup nedozrál. Za to se Argentinci mohou spolehnout na devatenáctiletého Juana Martina del Potra, jenž letos získal čtyři tituly v řadě a má skvělou formu. Prakticky z ničeho nic se dostal na 13. místo světového žebříčku. V týmu je ještě Guillermo Caňas a Agustin Calleri.

Chybí také deblový specialisté - Sebastian Prieto nebo Arnold Ker. Do sobotní čtyřhry tak Mancini zřejmě nasadí Nalbandiana s Caňasem, kteří ve čtvrtfinále porazili švédskou dvojici Lindstedt/Björkman.

Pro dvouhry má kapitán jasno: jedničkou je David Nalbadian a dvojkou del Potro.

Rusové se mezi elitou drží už 16 let. Za tu dobu se dostali pětkrát do finále a získali dva tituly. V roce 2006 se radovali po výhře nad Argentinou, loni ve finále prohráli na půdě USA.

Letos musí tenisté Ruska poprvé cestovat. V prvním kole poslali do baráže Djokovičem vedené Srbsko a ve druhém zastavili po úspěchu toužící Čechy. Rusové v Moskvě pokaždé vyhráli 3-2 a k postupu jim pomohla i notná dávka štěstí. Srbští tenisté přijeli s virózou. Tipsarevič vůbec nenastoupil a Djokovič, přestože nad Davyděnkem vedl, kvůli nevolnostem vzdal. Za český výběr zase musel kvůli zranění vzdát Tomáš Berdych, který v pátém setu sahal po vítěství.

Jedničkou týmu je Nikolaj Davyděnko, jenž letos zatím stejně jako Argentinec Nalbandian vyhrál všechny svě zápasy (3 dvouhry a 1 čtyřhru). V roli dvojky začne Igor Andrejev, který byl v týmu vidět hlavně v roce 2006, kdy výrazně pomohl k zisku trofeje. Letos hrál pouze utkání proti Štěpánkovi, kterému podlehl hladce ve třech setech.

Kapitán Šamil Tarpiščev však musel v sestavě nahradit zraněného Južného a Safina, který dmítl nastoupit, protože se chce soustředit na vylepšení svého postavení v žebříčku ATP. Do čtyřhry tak byl nahlášen Dmitrij Tursunov a Igor Kunitsyn. Podle průběhu střetnutí se ovšem dá očekávat, že v deblu nastoupí rovněž Davyděnko s Andrejevem, kteří uspěli i v zápase proti Čechům.

Argentina se s Ruskem v elitní světové skupině střetla celkem třikrát. Pokaždé vyhrál domácí tým. Letos by tak měla být na řadě Argentina, která je také mírným favoritem na postup do finále. Bude se hrát na antuce, kterou mají Jihoameričané obecně v oblibě. Ale Rusové, především Andrejev, s tímto povrchem zase takový problém nemají.

Vítěz se na domácí půdě utká s lepším z druhé semifinálové dvojice Španělsko - USA.

1. zápas: David Nalbandian - Igor Andrejev (pátek 16:00 hodin SELČ)
Duel Argentina - Rusko otevře v 16:00 hodin SELČ David Nalbandian proti Igoru Andrejevovi. Spolu se střetnou vůbec poprvé. Šestadvacetiletý Argentinec je sedmým hráčem světa, k čemuž mu pomohly hlavně výsledky z konce loňského roku. Letos získal titul na antuce právě v Buenos Aires, kde vyhrál i tři letošní daviscupové singly a dvě čtyřhry. Jinak se ale v tomto roce příliš úspěchů nedočkal. V létě vypadl na olympiádě i US Open už ve třetím kole. Ovšem pokud nastoupil k zápasu Davisova poháru na domácí půdě, ještě nebyl poražen. Osm výher si připsal ve dvouhře, dalších sedm ve čtyřhře.

Igor Andrejev je znám jako ruský antukář, a tak by mohl domácího soupeře potrápit. Na cihlovém povrchu si letos zahrál dvakrát ve finále. Svou slušnou formu potvrzoval i na rychlém povrchu. V létě prohrál až dvakrát s Nadalem nebo na US Open v osmifinále s Federerem, kterému podlehl až po pěti setech. Určitě by rád napodobil sezonu 2006, kdy v 1. kole Davis Cupu vyhrál v Chile nad Massuem i Fernadem Gonzalezem. Na domácí půdě získal body zy výhry nad Haasem a Kohlschreiberem.

Bookmakeři Bwin hlavně kvůli domácímu prostředí mírně favorizují Nalbandiana, na kterého vypsali kurs 1.68. Ani výhra Andrejeva by ale překvapením nebyla. Sázka na jeho úspěch má hodnotu 2.05.

2. zápas: Del Potro - Nikolaj Davyděnko (pátek 18:00 hodin SELČ)
Své třetí nominace se dočkal devatenáctiletý Argentinec Juan Martin del Potro. Zatím odehrál tři utkání, z nichž dvě vyhrál. Letos je v týmu vůbe poprvé, a hned v pozici týmové dvojky. Od Wimbledonu totiž vyhrál 23 utkání v řadě, získal čtyři tituly a v žebříčku vystoupal už na 13. pozici. Podlehl až ve čtvrtfinále US Open s Andym Murraym.

Šestý hráč světa Nikolaj Davyděnko získal v této sezoně tři tituly, z toho dva na antuce. Ani jemu tak kurty s cihlovým povrchem nijak nevadí. Naopak, od svého posledního triumfu ve Waršavě přešel na neoblíbenou trávu a následně rychlé povrchy, a pouze na US Open přešel přes druhé kolo. V osmifinále nestačil na Gillese Mullera.

Jediný vzájemný zápas vyhrál loni na koberci Davyděnko. Letos je však del potro už o mnoho zkušenějším, vyzrálejším a především sebevědomějším tenistou, a tak i s podporou domácích fanoušků v něm odborníci Bwin vidí favorita, na jehož postup je k dispozici kurs ve výši 1.57. Výhra ruského tenisty je ohodnocena násobkem 2.23.

Fakta:

Stadion: Estadio Parque Roca, Buenos Aires (Argentina)
Kapacita: 14.097 diváků
Povrch: antuka

Poslední vzájemné zápasy:
Rusko - Argentina 4-1 (finále 2006)
Argentina - Rusko 5-0 (čtvrtfinále 2003)
Rusko - Argentina 3-2 (semifinále 2002)

Cesta Argentiny do semifinále:
Argentina - Velká Británie 4-1 (1. kolo)
Argentina - Švédsko 4-1 (čtvrtfinále)

Cesta Ruska do semifinále:
Rusko - Srbsko 3-2 (1. kolo)
Rusko - Česko 3-2 (čtvrtfinále)

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Článek http://www.tenisportal.cz/zpravy/dementevova-postoupila-leti-na-turnaj-mistryn/ včera končil se 32 komentáři, dnes je jich tam 24.
Mám dojem, že mnohem lepší řešení než toto je při budoucí úpravě webu zajistit, aby psát mohli jen registrovaní a přihlášení čtenáři. Každému chudáčkovi přes hlavu pak bude jasné, že pokud začne otravovat s nechutnostmi, bude zablokován. Dále se i zmenší počet hloupých anonymních výkřiků, které pro skutečnou diskusi smysl nemají. Odborný web by snad mohl mít i určitou čtenářskou úroveň, ostatní si můžou najít prostor na nějakém všeobecném portále.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist