Preview: Češi a Češky v Brisbane

4. 1. 2009, 17:11
Previews 2
V noci z neděle na pondělí 5. ledna vkročí do nové sezony také řada českých tenistů. Na společném turnaji v australském Brisbane se jich představí hned pět. Mezi muži nechybí oba daviscupoví reprezentanti Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, v soutěži žen se pokusí v prvním kole zaskočit Srbku Ivanovičovou Petra Kvitová.
Tomáš Berdych

Soutěž mužů (dříve se hrálo v Adelaide) je jedním ze série 39 turnajů kategorie ATP World Tour 250. Největší hvězdou bude světová trojka Novak Djokovič. Vítěze z roku 2007 hned na úvod čeká nepříjemný soupeř Ernests Gulbis z Lotyšska. Případné finále může být reprízou posledního boje o titul z Melbourne, jelikož pozici turnajové dvojky obsadil Francouz Tsonga.

Na tvrdém povrchu v novém tenisovém centru Queensland Tennis Center, kde centr kurt pojmenovali po dvojnásobném vítězi US Open Patriku Rafterovi "Rafter Arena", zahájí novou sezonu česká jednička Tomáš Berdych.

Fakta:
Brisbane (Austrálie)
Tennis.com Zurich Open
04. - 11.01.2009
povrch: tvrdý povrch - plexicushion
dotace muži: 484.750 dolarů
dotace ženy: 220.000 dolarů
centr kurt: 5.500 sedících diváků

Dvacátý hráč světa v zimní pauze vyměnil trenéra a rád by se vrátil do Top 10. V úvodním zápase ho v Brisbane čeká domácí mladík Brydan Klein, který by neměl třiadvacetiletého rodáka z Valašského Meziříčí zaskočit. Ve čtvrtfinále může narazit na Djokoviče.

Přípravu na Australian Open odstartuje na stejném místě také Radek Štěpánek. Nečekaný účastník loňského Turnaje mistrů si prý dokázal, že i ve třiceti letech dokáže držet krok se světovou elitou a pokud mu vydrží zdraví, věří si i na trvalé usazení v první dvacítce žebříčku ATP. V prvním kole se poprvé střetne s Rusem Igorem Kunicynem, v druhém může narazit na obhájce titulu Michaela Llodru.

Poslední vítězové:
MUŽI (dříve Adelaide):
2008 ... Michael Llodra (Fr.)
2007 ... Novak Djokovič (Srb.)
2006 ... Florent Serra (Fr.)
2005 ... Joachim Jahonsson (Šv.)
2004 ... Dominik Hrbatý (SR)

ŽENY (dříve Gold Coast):
2008 ... Li Na (Čína)
2007 ... Dinara Safinová (Rus.)
2006 ... Lucie Šafářová (ČR)
2005 ... Patty Schnyderová (Švýc.)
2004 ... Ai Sugijamaová (Jap.)

Českým ženám začíná po nevydařené sezoně Vaidišové pomalu vládnout teprve osmnáctiletá Petra Kvitová. Ta na sebe začala poprvé upozorňovat na začátku loňského roku, kdy si připsala i skalp bývalé světové jedničky Venus Williamsové. V Brisbane ji bohužel čeká těžký test hned na úvod: utká se s turnajovou jedničkou Anou Ivanovičovou, na kterou v minulé sezoně dvakrát nestačila. Ani o tři roky starší Srbka však nemusí být k neporžení, druhá polovina loňské sezony se jí příliš nevydařila.

Naopak papírově slabší soupeřka čeká vítězku turnaje z roku 2006 Lucii Šafářovou. Přítelkyně Tomáše Berdycha se v 1. kole utká s čerstvě sedmnáctiletou Isabellou Hollandovou, která si díky divoké kartě odbude premiéru v hlavní soutěži podniku WTA. Brněnskou rodačku může v případě postupu čekat Sugijamaová, ve čtvrtfinále druhá nasazená Azarenková.

Českým želízkem v ohni je ještě Iveta Benešová. Té se sezona 2008 poměrně povedla a zabydlela se ve fedcupové reprezentaci. Zda je dobře připravena už na zápasy v Austrálii - loni u protinožců na třech turnajích nezvládla ani jednu kvalifikaci - prověří devatenáctiletá Bulharka Sesil Karatančevová, jež byla už před třemí lety na 35. místě světového žebříčku. Pak ale následoval pád kvůli dvouletému trestu za doping. Po návratu dokázala okamžitě vyhrát dva turnaje ITF, ovšem na antuce v Latině ji Benešová povolila uhrát pouhé dva gamy. Ve zbytku sezony se talentované Bulharce už vůbec nedařilo.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tresty za doping jsou v tenisu pěkná blbost. Kdoví jak to bylo. Kariéra je zničená raz dva. Ajdééé Sesil !!! Ukaž to tý český nule!
Kvitová v případě první výhry má jedinečnou šanci výborně začít rok postupem do SF. V této části pavouka se kromě Ivanovič seskupila pěkná slabota. 2x kvalifikant, lucky loser, WC a uvadající Mauresmo.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak je trapné, že Dokič dostala WC i na tento turnaj. V kvalifikaci se mohla pořádně rozehrát, místo toho chytla nasazenou hráčku a končí. Los používaný v tenise není moc spravedlivý.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist