Preview: Češi bojují o French Open

20. 5. 2008, 09:12
Previews 0
Zatímco nejlepší čeští tenisté si díky svému postavení v žebříčku určitě zahrají na letošním Roland Garros, dalším osm hráčů si účast v hlavní soutěži musí vybojovat v kvalifikaci.
Roland Garros

Včerejší los rozhodl o tom, že český tenis bude mít zástupce i ve druhém kole kvalifikace. Poslal proti sobě totiž Jana Mertla a Jana Mináře, dva hráče, kteří se dobře znají. Poprvé proti sobě nastoupili už před šesti lety na turnaji futures a od té doby na sebe narazili ještě třikrát. Vyrovnanou bilanci 2-2 změní souboj, do kterého Jan Minář nastoupí týden poté, co v prvním kole kvalifikace v Hamburku kvůli žaludečním problémům nedohrál zápas proti svému bratru Ivovi. Stejně času na přípravu měl i Jan Mertl, který rovněž v prvním kole kvalifikace vypadl po prohře s Olivierem Rochusem.

Z českých hráčů má zřejmě nejtěžší los Jan Vacek. Tenista, pro kterého antuka není nejsilnější povrch, zvítězil naposledy v březnu na challengeru v Kyotu. Od té doby prohrál šest zápasů v řadě a nyní ho čeká třetí nasazený, Peruánec Luis Horna. Ten v posledních týdnech dokazoval, že na velkých turnajích umí, a pokud už bude mít v pořádku lýtku, kvůli kterému skrečoval zápas s Potitem Staracem, Jan Vacek pro něho zřejmě nebude těžký soupeř. Tím spíš, že už ho dvakrát porazil.

Asi nejlepší formu ze všech Čechů v kvalifikaci má Jan Hernych. Vítězi pražského challengeru se dařilo i v Ostravě, kde došel do finále a v Bordeaux následně vypadl ve čtvrtfinále. Nyní ho čeká Belgičan Dick Norman, kterému může oplatit porážku z roku 2002. Kdyby se zápas hrál před měsícem, mohl by Hernych zajásat: Norman se od začátku roku trápil a až do challengeru v Římě vyhrál jediný zápas z dvanácti. V chorvatské Rijece se pak konečně probral a dostal se do semifinále

Bohdan Ulihrach už je v letech, kdy si také musí účast na French Open vybojovat v kvalifikaci. Před třemi lety se mu to nepodařilo, ovšem loni v boji o hlavní soutěž neztratil ani set. Letos to tak lehké zřejmě mít nebude: v prvním kole ho čeká dvacetiletý Američan Jesse Levine, který do Paříže přijel jako vítěz antukového challengeru v Bradentonu.

Kvalifikace pak nabídne ještě jeden česko-americký souboj. Další levák ze zámoří K. J. Hippensteel se utká s Lukášem Rosolem, který formu naposledy ladil v Ostravě, kde došel do semifinále.

Tomáš Zíb loni skončil těsně před branami hlavní soutěže grandslamového turnaje, když v posledním kole kvalifikace prohrál s Belgičanem Rochusem 6-8 ve třetím setu. Letos se ovšem český hráč neuvěřitelně trápí: jedinou výhru zaznamenal na challengeru v Praze, kde porazil Dušana Karola, na žádné další vítězství na jedenácti dosavadních turnajích nedosáhl. Naštěstí pro něj ani jeho první soupeř nemá oslnivou formu - domácí Laurent Recouderc se na letošních turnajích jen jednou dostal přes druhé kolo.

Lukáš Dlouhý se loni - podobně jako Ulihrach - dostal v Paříži do hlavní soutěže a pak v prvním kole odehrál památný zápas s Němcem Kohlschreiberem, který prohrál 15-17 v pátém setu. Finalistu pražského challengeru, který předminulý týden nedohrál na turnaji v Ostravě, nyní na French Open čeká další německý soupeř. Jeho první překážkou v kvalifikaci je Tobias Kamke.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist