Preview: Češi hrají v Chile bez Berdycha a Štěpánka o semifinále DC

9. 7. 2010, 11:46
Previews 0
Bez tradičních opor vstoupí čeští tenisté do čtvrtfinále Davisova poháru proti Chile. V týmu chybí Tomáš Berdych i Radek Štěpánka, přesto má český celek v Coquimbu šanci postoupit do semifinále.
Jan Hájek a Nicolas Massu

Kapitán Jaroslav Navrátil spoléhá na Jana Hájka, který bude hrát poprvé v Davisově poháru za nerozhodnutého stavu, a navrátilce Iva Mináře. Do čtyřhry má specialisty Lukáše Dlouhého a Františka Čermáka. "Bude to hodně těžké a vyrovnané, rozhodnou jen malé nuance, ale chceme dosáhnout na společný úspěch. To znamená porazit Chile," uvedl kapitán Navrátil v týdnu na Facebooku českého týmu.

Šestadvacetiletý Hájek hrál dosud v Davisově poháru tři dvouhry, ale vždy za rozhodnutého stavu jen na dva vítězné sety. Nyní bude bojovat o bod, který bude hrát svou roli. "Je to změna. Tuhle pozici jsem zatím nezažil, ale všechno je otevřené a určitě máme šanci. Chci týmu přinést body," uvedl Hájek při odletu. "Jsem dobře připraven, cítím formu a nemám se čeho bát," doplnil.

Chile - Česká republika (Coquimbo, antuka)::
Pátek (16:00 SELČ): Massu - I. Minář, Capdeville - Hájek
Sobota (18:00): Aguilar/Capdeville - Dlouhý/Čermák
Neděle (16:00): Massu - Hájek, Capdeville - I. Minář

Finalista Wimbledonu Berdych má po úspěchu v Londýně problém s břišním svalem, Štěpánka z nominace vyřadilo zraněné koleno. Oba najednou chybí v týmu poprvé od roku 2003.

Navrátil proto povolal do dvouher Mináře, který hrál naposledy loni proti Argentině a pak si odpykal osmiměsíční trest za doping. Od března znovu hraje a zvítězil na challengeru v Káhiře. "Za tu šanci jsem rád. Snad ji chytnu za správný konec," řekl Minář ČTK.

Navrátilcem je i deblista Čermák. Ten pamatuje zápas před pěti lety s Německem, kdy Češi v baráži prohráli a poprvé v historii soutěže sestoupili ze Světové skupiny. "Stalo se, ale život jde dál a teď se budu snažit, abychom v Chile vyhráli," prohlásil Čermák.

Domácí budou při neúčasti Fernanda Gonzaleze spoléhat na olympijského vítěze z Atén 2004 Nicolase Massua.

První půjde na kurt Ivo Minář, jehož soupeřem bude od 16:00 domácí jednička Nicolas Massu. "Doufám, že se vrátím do šatny s bodem, aby měl Honza dobrou pozici," řekl Minář, 247. hráč žebříčku ATP.

K druhé dvouhře nastoupí Jan Hájek k souboji s Paulem Capdevillem. "Jsem v nové situaci, ale věřím, že hraju dobře a zvládnu to," řekl Hájek, který dosud nastupoval v Davis Cupu pouze za rozhodnutého stavu.

Hrát se bude na antukovém kurtu, který byl ve středu zcela zničený po dešti a ranním mrazu, ale pořadatelé ho jakžtakž opravili.

V případě úspěchu v Chile by čeští tenisté v zářijovém semifinále hráli s vítězem utkání Chorvatska a Srbska.

Čeští a chilští tenisté se spolu v Davisově poháru zatím nestřetli, jediné vzájemné utkání se odehrálo ještě za dob Československa. Chilané v něm na pražské Štvanici zvítězili 3:2.

V Coquimbu začnou páteční i nedělní dvouhry v 16:00 SELČ, sobotní čtyřhra je v plánu od 18:00. Zápas vysílá přímo ČT4.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist